tisdag 10 april 2018

Svenska Akademien ett Vaudeville som lockar den klåfingrige/a (mig) att slå till.

Men här kan man väl kalla sånginslaget för kråksång, falskt så det förslår och tanken faller onekligen på August Blanches "Positivhalaren" där källarmästren känner sig utsatt för intriger och utbrister: 
- Se så för tusan! där har vi det fina i kråksången.

Kalla det för parodi? Ja, varför inte. Svenska Akademien börjar bli en parodi på sig själva. Det är all gubbmaffia och tysthetskulturer. Förut gick det alldeles utmärkt att låta ohyran frodas och hållas, efter
#metoo är det inte lika lätt att krypa under stängslet med somt.

Det där ordspråket de har slagit till med "Snille och smak". Hmmm... mjae, jag vet inte det. Det låter faktiskt onekligen som om min storasyster har haft ett finger med i spelet. Ordet snille hade i hennes värld en fullständigt motsatt betydelse, att bli kallad för snille av henne var sannerligen inget att yvas över. Då insåg man rätt snart att man hade trampat fullständigt i klaveret. Sålunda hade hon nog inte heller ha behövt fundera så vidare värst lång stund över hur ordet smak skulle värderas tillsammans med ordet snille. Ordet avsmak hänger och dinglar någonstans där i min egen magkänslan.Men det är klart det finns en massa "hrmprfss" rent historiskt. NÄHÄ du betydelsen av hrmpfrfss dylika saker skriver man inte ut i klartext. Jag vet att man inte får skriva saker och ting även om det är sant, jag väljer därför mina krig med omsorg.

Ta bara den först ständige sekreteraren Nils von Rosenstein, han var både blind döv och senil på slutet. Svenska Akademien ända sedan Sture Allén var ständig sekreterare verkar ha varit det. Men för oss vanliga människor heter det i detta fall tysthetskultur det som nu har fått fortgå i den Svenska Akademien. För att om möjligt lätta upp detta trista fakta som idag finns, måste jag dock tillstå att en senil person i en sammanslutning (syftar på den förste ständige sekreteraren som åtminstone hade skäl till att falla utanför ramen) kan innebära mycket av Vaudeville och man kan också plötsligt komma på sig själv med att gnola en liten stump för att förhindra att ett gapflabb istället skall komma över läpparna.

Det är rätt intressant med en person som blivit senil. Den städade och mycket högtidliga och den tidigare så välpolerade med rikliga floskler som yrt omkring, den krackelerar på ett par månader till fullständig oigenkännlighet. Det sanna jaget har mao inträtt på scen och precis vad som helst kan då inträffa, som man i sin vildaste fantasi inte ens kan föreställa eller ana sig till. Det är inte bara ordtrillandet som blir något extra ordinärt ekivokt, utan då rasslar det fram en hel del osorterade perversiteter, eller sanningar som tidigare kvävts under en polerad yta


Herr H brukar när jag anländer hemmet efter en sådan tillställning undra vad det är jag går och ler inåtvänt åt, vilket är fullständigt omöjligt att ens komma på tanken att kläcka ur sig, därför att då riskerar man att sätta fokus på sig själv istället på ett helt oönskat sätt. Visserligen har vi inga avtalade tysthetslöften som Svenska Akademiens har. Denna märkliga instiftade kvarleva från 1786.

Det var som bekant teaterkungen Gustav III som i egenskap av kung lät inrätta:
ett Samhälle af Aderton Herrar ock Män, till Svenska Språkets stadgande ock upodlande, samt till öfning för Vältaligheten ock Svenska skaldekonsten: Hvilcket Samhälle skall nu ock evärdeligen bära namn af Svenska Academien.

Dessa arton män skulle väljas från tre kategorier: skönlitterära författare, lärde och herrar. Med herrar avsågs män som genom sin börd, samhällsställning och umgängsvanor kunde representera god smak – ett syfte som speglas i akademiens valspråk Snille och smak.

Jag är dock glad över att notera att vår monark fått fokus på problemen och jag hoppas innerligen att han röjer upp i denna soppa en gång för alla. Därför att den Svenska Akademien borde omedelbart upplösas. Gör om gör rätt! Pratet om att det inte gått att göra något pga. stadgarna är bara kvalificerat struntprat. Det framgår med all övertydlighet av Akademiens stadgar: https://sv.wikisource.org/wiki/Svenska_Akademiens_handlingar/Akademiens_Stadgar

XIX. §.
Beträdes Ledamot med något som emot heder och ära går, varde han för altid utesluten.

Bistå något utan att agera måste definitivt tillhöra den klausulen. Det är inget lätt arbete som H.M.Kunung Carl XVI Gustaf har framför sig, men jag hyser all tillförsikt att det svenska kulturlivet kan återupprätta sitt anseende. Diverse smutsbyk hör inte hemma där: https://parnassen.wordpress.com/2017/11/23/kulturprofilen-jean-claude-arnault-portas-fran-nobelmiddagen-satan-city-levererar/

Vad man gör med utdelad medalj är en helt annan femma och något för den svenska Regeringen att bita i. Inte minst hur vi skall hantera den svenske statsministern Stefan Löfvén eftersom han ansluter Sverige till Storbritanniens högdjur som ljuger som hästen travar, men det får stå för honom och även svenskt media. Den som inte förstår vad jag menar bör omgående se SVT:s program Agenda. https://www.svtplay.se/video/17484886/agenda/agenda-8-apr-21-15-1?start=auto
Där både Svenska Akademien och Ryssland avhandlas, när det framkommer att det är mycket som händer bakom kulisserna som undanhålls.

Lyssna på Bert Sundström och intervjun med RT:s (Ryssland Today) chefredaktör Margarita Simoyan, man förstår HUR illa ställt det är med den svenska mediakulturens desinformationer. Bert Sundström borde ägna sig åt något annat värv, glorian har definitivt hamnat på sned:
"Getost", man slår sig för pannan! Förnekar man dessutom i egenskap av svensk journalist att vi har en fullständigt havererad migrationspolitik och har fått enorma problem överallt i det svenska samhället pga. den naiva synen som fått råda, då är man verkligen inte rätt person att vara journalist. Ser man bara enögt på allt är vi farligt ute och mina höga tankar jag haft om Bert Sundström är definitivt icke-befintlig idag, han går den dolda agendans ärenden.

Läget är otroligt allvarligt som håller på att piskas upp och här är det stora och farliga agendor som är i görningen. För att allt bara skall sväljas krävs att det finns svenska medborgare som antingen inte bryr sig eller inte kan lägga ihop en lögn med en annan lögn och inse att här är mycket dolt.

vi har en skyldighet mot våra medmänniskor och i synnerhet mot dem som kommer efter oss
4 kommentarer:

 1. lyssnade på P1 kulturnyheter Horace Engdal riktar skarp kritik mot Sara Danius som den sämsta ständiga sekreteraren någonsin. Kjell Espmark slår tillbaka över det uttalandet. De verkar allihop vara totalt urspårade. Det är finkultur det!

  SvaraRadera
 2. Det har funnits indikationer under väldigt många år faktiskt, ända sedan bråket om Salman Rushdie, att det inte stått rätt till i Svenska Akademien. Det är inte enbart Kerstin Ekman som uteblivit dessvärre.

  Men det som just nu pågår liknar mest en sandlåda. Jag kan inte se att det finns några möjligheter att backa efter dylika påhopp som varit i media. Det får väl bli på samma sätt som det blev med Vetenskapsakademien på 50-talet, en total omdaning.

  Läckan om blivande pristagarna innan offentliggörandet är allvarligt, vilket nu har dokumenterats av litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström som inte lär fara med osanning när hon berättar att när hon var gift med Horace Engdahl och under 16 års tid delgetts vilka som skulle få nobelpriset. Har man tystnadsplikt så har man. Nu kan man ställa sig frågan hur dessa bettingbolag varit involverad pga dessa insidertips.

  Själv har jag i mitt yrkesliv omfattats av tystnadsplikt. Man behöver inte vara alltför begåvad för att förstå vad yppendeförbud betyder. Hur skulle det sett ut om man gått runt och berättat för familj och inre kretser vilken dom den åtalade skulle åläggas. Det är något som beslutas om redan vid rättegångens slut, men som av andra anledningar inte delges förrän dom ges. Sådant har inte ens diskuterats mellan domstolens olika avdelningar trots att samtlig personal omfattats av tystnadsplikten.

  Med tanke på den mängd ekonomiska fördelar, byggnader etc. som finns inom Svenska Akademien borde rimligen korruptionsfrågan eller otillbörlig ekonomiska vinningar att utredas. Men det här är väl ännu en "helig ko" gissar jag. Men principen att alla medborgare, alla företag och alla organisationer har samma typ av skattesystem. Alltså att det inte finns några undantag för någon organisation eller associationsform. Det verkar mest röra sig om en "helig elit" som åkt på egen räkmacka sedan Akademien instiftades på 1700-talet, jag tror det är hög tid att göra Akademien rumsren.

  Horace Engdahl beskriver sin franske vän Jean-Claude Arnualt (alias Kulturprofilen), som nu anklagas för sexuella trakasserier och övergrepp etc, som en gentleman. Horace Engdahl säger att Arnault "borde göra om Forum till en stilskola för unga män". Man kan ju trilla baklänges när man hör dylika saker med tanke på vad som framkommit om "kulturprofilens" framfart av sexuella trakasserier och övergrepp. Det uttalandet torde vittna om Horace Engdahls egen kvinnosyn och kompetens för den post han nu upptar i Akademien, dylikt borde rimligen inte passera "gratis".

  Nu hoppas jag H.M.konungen ingriper med det snaraste så vi slipper höra mer.


  SvaraRadera
 3. https://www.expressen.se/nyheter/anna-karin-bylund-varnade-for-jean-claude-arnault-1996/
  Det kunde man förstå att det var så det låg till.

  Det finns flera herrar i svenska akademien som borde lämna sina stolar: Sture Allén, Horace Engdahl och de här herrarna som nu brölat ut i media!!

  Katarina Frostenson är den som dragit in eländet inom akademien hon borde varit den först av alla att lämna, eller skilja sig från "Kulturprofilen" vilket som.

  Vad gäller Donald Trumps utspel mot Ryssland och de andra som gett sig på Ryssland är det bara för att blanda bort de egna korten och rikta fokus från sig själv.

  SvaraRadera
 4. klart som korvspad att de håller sig fast med näbbar och klor i svenska akademien med de löneförmånerna och annat som följer med av bostäder som de får tillgång till.

  man får vara tacksam över att det finns folk som vet hur det är som kan tala om det vad "hemliga klubben" har för sig:
  http://www.e55.se/artiklar/kristina-lugn-om-akademie-lonen-naturligtvis-far-man-arvode/

  Joakim von Anka

  SvaraRadera