fredag 16 mars 2018

Västra Götalandsregionens varnar för fästigburenTBE smitta på 30 platser inför år 2018.

1. Väster och söder om Åmål, sydost om Bengtsfors och norr och väster om Mellerud, särskilt kring Svanefjorden och sjöarna Ånimmen och Råvarp (Åmåls, Bengtsfors och Melleruds kommuner)

2. Söderut från Hjortens udde i Vänern, öster om Brålanda och ned till Sikhall/Timmervik (Melleruds och Vänersborgs kommuner)

3. Nordväst om Färgelanda (Färgelandakommun)

4. Väster och söder om Tanumshede, särskilt kustnära från Havstenssund över Grebbestad till Fjällbacka (Tanums kommun)
 
5. Fjordnära vid Lysekil (Lysekilskommun) 

6. Smörkullen vid Gullmarsfjorden i Skredsvik (Uddevalla kommun) 

7. Kring Havsstensfjorden: norra Orust från Kungsviken till bron och södra Bokenäs till Högås (Orusts och Uddevallas kommuner) 

8. Centrala och sydöstra Orust: Röra, Stala till Svanesund (Orusts kommun) 

9. Fjordnära kring Buvenäs och Stillingsön på östra Orust och på fastlandet söder om Ljungskile (Orusts och Uddevallas kommuner) 

10. Väster om Trollhättan i området kring och väster om Öresjö (Trollhättans,Lilla Edets och Uddevallas kommuner) 

11. Öster om Stenungsund vid sydändan av sjön Stora Hallungen (Stenungsundskommun) 

12. Från Lilla Edet och söderut i Götaälvdalen, särskilt kring Lödöse (Lilla Edets kommun) 

13. Området mellan Skepplanda och Nol (Ale kommun) 

14. Väster om Kungälv i området kring Kode och Kärna (Kungälvs kommun) 

15. Norra Änggårdsbergen i Göteborg (Göteborgs kommun) 

16. Kring Sisjön i södra Göteborg (Göteborgs och Mölndals kommuner)

17. Väster om Alingsås vid norra sjön Mjörn (Alingsås kommun) 

18. Västra Kålland med Kållandsö,särskilt Hindens rev (Lidköpings kommun) 

19. Området kring Lidköping, Filsbäck och Vinninga (Lidköpings kommun)

20. Området söder om Kvänum (Vara kommun) 

21. Området kring Vedum, Larv och Fåglavik (Vara och Herrljunga kommuner)

22. Vilske-Kleva vid Mösseberg väster om Falköping (Falköpings kommun) 

23. Söder, öster och nordost om Tidaholm, särskilt Helliden (Tidaholms kommun)

24. Länsgränsen vid Vättern (Hjo kommun) 

25. Väster om Lerdala (Skövde kommun) 

26. Kring Tidan (Skövde kommun) 

27. Nordost om Tibro vid sjön Örlen, väst och nordväst om Karlsborg kring Kyrksjön, Bottensjön och Viken (Tibro och Karlsborgs kommuner) 

28. Väster om Mariestad och kring Årnäs och Gullsjö/Sjöberg (Götene och Mariestads kommuner) 

29. Norr om Mariestad på Torsö och närmaste fastlandet (Mariestads kommun) 

30. Vänernområdet, kring Gullspång och runt sjön Skagern (Gullspångs kommun)

Allt som man behöver veta finns på Folkhälsomyndighetens sida och mer därtill, det börjar klia överallt i hela kroppen bara vid blotta tanke på dessa vidriga djur:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/tick-borne-encephalitis-tbe/

Varje år rapporteras 200-300 fall av TBE i Sverige. Sjukdomen förekommer främst i södra och mellersta Sverige. Den är vanligast längs ostkusten och de flesta fallen har smittats inom Upplands och Södermanlands skärgårdar samt omkring Mälaren. De senaste åren har smittan även blivit vanligare kring Vättern och Vänern.

Sjukdomen finns även på flera platser i övriga Östersjöländer samt i, östra och centrala Europa. En ännu allvarligare variant förekommer i stora delar av Asien där taigafästingen finns.

Jag minns att jag under ett par år drömde om att ta mig till Åland, men så råkade jag få syn på en notis om TBE smittas utbredning där och jag kan lugnt säga att min dröm blev till grus på mindre än en sekund. Därför att blotta tanken på fästingar får mig fortfarande att rysa. Jag kommer så väl ihåg när dottern var i 5 års åldern och hon och jag hade varit i Änggårdsbergen ovanför Änggårdskolonin och sökt kantareller tillsammans med Ole. Väl vid spårvagnshållplatsen för hemfärd ner till Domkyrkohållplatsen fick jag syn på min dotters huvud. Där mitt bland det täta lockiga håret fick jag syn på en fästing. Jag kan lugnt påstå att ingen av systrarna Kallur hade kunnat tävla med mig den dagen, när jag begav mig tillbaka till Änggårdskolonin med dottern hängande som en fladdrande papperslapp i ena handen. Därför att där fanns Bosse som jobbade på Östra Sjukhusets akut och är det någon som är specialist på att ta bort fästningar så är det han!

 
Året innan hade jag läst om ett par damer som hade valt att ligga uppe i gräset istället för nere vid stranden i sanden och hade dragit på sig en hel hord av fästingbett, med TBE-smitta som ett brev på posten och ruskiga biverkningar. Jag säger som Gunde Svan: Man får ståpäls! - Men av helt andra anledningar.

Min omgivning som har hundar och katter brukar ha en hel drös med fästingar som dragits in med djuren. Blotta tanken på dessa uppsvällda fästingar eller de som t.o.m trillat ur pälsarna och upphittats överallt i möblemanget, där djuren softat runt i får mig att blunda och önska mig till en bättre plats i världen.
Fästingar sover gott under snön....
Det är inte bara snön som hjälper fästingen att klara av kylan. Den bildar nämligen molekyler i kroppen under vintern som gör att kroppsvätskorna inte fryser. Det gör att fästingen klarar av lägre temperaturer än till exempel däggdjur. De djupingarna tillverkar sockeralkoholer, glykol och sånt här, precis som vi har i kylarvätska i bilar. Det borde väl om något forskarna ta fasta på för att lära oss människor något om. 

Vilket får mig att tänka på morgondagens blogginlägg, sedan redan ligger klar för publicering. kroppssmärtor kan jaga upp vilken sömntuta som helst ur den sköna sängen och då blir tangentbordet en bra plats för att det hela skall lugna sig, tills man halvt medvetslös kan bege sig tillbaka till sängen igen och glömma att under tiden har det börjat ljusna och trafikbruset har börjat höras genom de stängda fönstren.

1 kommentar:

  1. Borrelia är en annan fästingöverförd sjukdom och kan också ge symtom från hjärna och hjärnhinnor. Den stora skillnaden från TBE är att Borrelia är en bakterie som kan behandlas med antibiotika. Något vaccin mot borrelia finns inte.

    SvaraRadera