tisdag 27 februari 2018

Jag känner mig lite frusen....


och inte hjälps det att jag är född i Malmberget och har bott där mina första 40 år.

Jag tyckte det var så varmt inomhus igår så jag drog ner värmen på pannan rejält. Ett misstag! När jag kom in i köket imorse var det t.o.m. kallt på golvet. Det är nog den kalla blåsten från havet som gjort inverkan. Så jag fick göra reträtt, knalla in i tvättstugan och skruva upp värmen två snäpp.

Men jag kan inte minnas att jag brukade frysa som liten, därför att min mamma lärde mig ett knep en gång, när jag tyckte att det var väldigt kallt och jag skakade av köld. Det var faktiskt sommar då, som somrarna var i norr på den tiden, dvs. en sommartemperatur på ca 15--17 plusgrader. Jag hade vägrat att komma upp från vattnet i Sandviken. 


När hon äntligen lyckades övertyga mig om att jag måste komma upp och värma mig frös jag så jag hackade tänder och antagligen såg ut som en kutryggig 100 års gumma. Då fick jag rådet att bara slappna av fullständigt och tänka mig varm. Det fungerade!


Simma och vara i vattnet har varit en livspassion som gått i arv från min mamma, som fö lärt halva kommunens ungar att simma medans hon levde. Själv brukade hon starta sommaren med att simma över hela Storsjön (Sammakkojärvi) i Sammakko. När pappas inblandning i hennes liv kom till vägrade han att låta henne simma över sjön helt ensam, utan han satt i roddbåten ett par snäpp efter henne ända bort till sjöändan, till min mammas stora förtret. Han förstörde helt enkelt den stunden som var hennes och bara hennes. Det har jag förstått i efterhand efter att ha analyserat i minnet.Jag funderar ibland om det är så det funkar för de här aporna, som ligger nersjunkna i närmsta isvak och det fullkomligt ångar av dem.

Det har jag begagnat mig av många gånger, när det kunde bli riktigt kalla vintertemperaturer. - 42 grader är det mesta jag minns, men inte sällan låg i skiftet februari som alltid var en riktig kallmånad konstant kring -35 - -38 grader. Men själv hittade jag inga dylika noteringar och det förvånade mig mycket, när jag nyss sökte på just det.

Det var först iom Tjernobyl som det hände något markant med vädret det året 1986. Det året var första gången som asfalten syntes bitvis i december i Malmberget. Jag minns det så väl eftersom jag gick ut med barnvagnen då, där min lilla för tidigt födda dotter låg. Hade det varit normalvinter hade det inte ens gått att gå ut med henne under hela vintern, eftersom hennes lungor inte var färdigutvecklade när hon föddes. Något drastiskt hade trots allt skett med vädret i samband med kärnkraftsolyckan i Tjernobyl.

Förvånande nog blev det under många år mycket kallare i Jämtlandsfjällen, dylika temperaturer som vi brukade ha vintertid var i Jämtlandsfjällen, men där ger jag nog USA skulden, som mixtrat med vädret i Norge. USA och Kina har ju tyckt att det är ok att hålla på med dylika saker.

Det får bli en favorit i repris från den här bloggen på det temat. Nu är jag visserligen ingen norrlänning utan från Lappland, men det går på ett ut:

Norrlänningar och temperaturer:

+15°C
Tar Stockholmarna på sig mössor, vinterjackor och handskar. Norrlänningen solar, för varmare än så här blir det inte i Norrland.


+10°C
Göteborgarna försöker förgäves starta upp centralvärmen i sina hus. Norrlänningen planterar blommor i trädgården.


+5°C
Malmöbornas bilar vägrar att starta. Norrlänningen cruisar i en Volvo 240.


0°C
Vatten fryser till is. Vattnet i Torneälven älven blir lite tjockare.


-5°C
Folk i Skåne håller på att förfrysa. Norrlänningen grillar den sista korven före vintern.


-10°C
Gävleborna sätter på värmen i sina hus. Norrlänningen tar på sig en långärmad tröja.


-20°C
Stockholmarna flyr till Mallorca. Norrlänningen slutar fira midsommar, hösten har kommit.


-30°C
Folk i Malmö dör av kyla och försvinner från jordens yta. Norrlänningen börjar torka tvätten inomhus.


-40°C
Stockholm krackelerar sönder i kylan. Norrlänningen köar vid den lokala hembrännaren.


-50°C
Isbjörnarna börjar evakuera Nordpolen. F21 senarelägger sin vinteröverlevnadskurs i väntan på bättre vinterväder.


-60°C
Torneälven har bottenfrusit. Norrlänningen hyr video och stannar inne.


-70°C
Den falska norrlänningen flyttar söderut. Norrlänningen blir frustrerad eftersom det inte går att lagra brännvinet utomhus. F21 drar ut på vinteröverlevnadskurs.


-183°C
Mikroberna i maten överlever inte. Samernas renar klagar över att mjölkarnas händer känns kalla.


-273°C
ALL atombaserad rörelse stannar. Norrlänningarna börjar säga till varandra ”Helvete, vad kallt det känns ute i dag”.


-300°C
Helvetet fryser till is. Norrlänningarna är ensamma.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar