Google+ Followers

lördag 12 november 2016

Sorgebarnet LKAB i Malmberget, som svenska staten är ägare av. Historien fortsätter i all det oändliga, med idel nya moralbefriade VD:ar, LKAB:s styrelse av samma karaktär och alla dessa galenpannor till ministrar och annat löst folk som också tillhör bolagets hejarklack.

Ta bara en sådan simpel sak som LKAB:s hantering i Malmberget av ortsbefolkningen. Det har ju knappast blivit till det bättre med nuvarande statsminister och Regering, eller med nuvarande oppositionspolitiker i Gällivare kommun, som nu kastar dynga på politikerna, som kom efter regimsskiftet. Själva agerade de ännu mer aningslöst och bidrog sålunda att förpassade hela Malmbergsfrågan till en icke-fråga!

Birgitta Larsson (S) kommunstyrelseledamot i Gällivare kommun lät inte harmen hållas tillbaka här i oktober 2016. Hon hade väl glömt bort hur det var när såssialdomokraterna själva satt i makten och agerade likvärdigt. Då ville SKP:s representant Bror Wennström, som ansåg att det då aktuella avtalet med LKAB, som då stod inför dörren, borde tas på större allvar och att man åtminstone skulle inhämta hjälp, för att åtminstone få "nyckel mot nyckel" när det gällde vägar och byggnader, som gruvan slukade och måste ersättas med nytt. Han ansåg inte att kommunpolitikerna själva besatt de rätta kunskaperna och det finns väl ingen som kan motsäga detta faktum. För vad kan en f.d. badmästare ha för erfarenheter av sådana stora ting, som när ett helt samhälle skall raderas och återuppföras.

En tredje part skulle man inte förhandla om: dvs. ortsbefolkningen och däri ligger också ett allvarligt och fruktansvärt problem, som få svenskar ens känner till, under vilka livsvillkor som de har fått leva under och alltjämt lever under.

Det räcker inte med att LKAB har skövlat det mesta med gruvans framfart. Malmbergarnas liv har förvandlats till något som mest kan liknas vid ett inferno, eftersom det är en ständig stress, därför att man inte vet i vilket ögonblick nästa stora skalv skall komma och vad det skall resulteras i. Inte räcker det heller att  Malmbergets samhälle numera mest ser ut som en krigszon och den egna ekonomiska sitsen för de boende, står skrivet i stjärnorna. Av allt att döma av historien så blir de mer eller mindre de som själva skall sitta emellan, medan staten håvar in vinsterna från gruvbrytningen. De byter billiga boenden till dyra boenden för att inte bli bostadslösa.

LKAB lever inte längre i någon symbios med ortsbefolkningen. Lyssna på inledningsberättelse av fd. malmbergarssonen Svante Lindqvist i "Mannen från Malmberget" från 1993: https://www.youtube.com/watch?v=HqSFqh9sFhs

Men vid förra avtalets tecknande mellan LKAB och kommunen då var öronen förvånansvärt nedslagna på den såssialdemokratiska makteliten i Gällivare kommun. Då bestämdes också ett vidlyftigt avtal med LKAB från den ena stunden till den andra, utan att man ens hade räknat på om ersättningen för t.ex. vägar motsvarade vad återuppbyggnaden på annan plats skulle kosta.

Bror Wennström (SKP), kommunstyrelseledamot försökte i många år påpeka de värsta grodorna, som fanns i LKAB:s bakvatten, men han talade för döva öron. Det finns mycket att återfinna på webben, bara man vet att söka på specifika sökord. Men det här lär vara tillräckligt för att ge en fingervisning om det Moment 22, som ortsbefolkningen förpassats i av LKAB och dess ägare den svenska staten: http://www.kuriren.nu/bloggar/bror-wennstrom-skp/rapport-fran-umea-universitet-om-malmberget/?blog=3609147&entry=5142214

Det nya skumraskavtalet, som beslutades om här i oktober 2016, skulle bestämmas om från den ena sekunden till den andra. Det hela vittnar igen om sedvanlig omoral från LKAB:s (=Svenska statens) sida, men den här gången är det "såssialdomokraterna" själva i Gällivare kommun som står för kritiken, genom Birgitta Larsson (S)tillika kommunstyrelseledamot:
-Klockan 8 imorse hade vi möte med kommunstyrelsen. Först då, på sittande bord, fick vi se avtalet. Klockan 10 idag hade LKAB och Gällivare kommun kallat till presskonferens för att presentera avtalet rörande ersättning av verksamhetslokalerna i Malmberget. Avtalet är ett av kommunens största beslut, det tar man inte på sittande bord. Vi har inte fått nog med tid för att ta ställning till det och deltog alltså inte i det här beslutet, det känns inte alls
tillfredsställande, sade hon då.

Ledande partier inom kommunstyrelsen hade själva inte fått ta del av avtalet förrän på morgonen! - Snacka om att Sverige är en utvecklad diktatur av svårslaget format! 
 
Jag för min personliga del funderar hur man ens kan komma på tanken, som representant för Gällivare kommun, att försatta privatpersoner, en hel kommun och faktiskt en hel landsända i ett sådan fruktansvärd sits, att man undertecknar ett avtal som man inte ens kan överblicka konsekvenserna av. - Helt obegripligt!

Jag och många fler med mig börjar bli väldigt garvade åt roffarmentaliteten, som kolonisatören, den svenska staten schabblar runt med bland sina medborgare. Mer förvånande är alla dessa tjänstvilliga hantlangare, som bistår det fortsatta eländet och omoralen. Det blir numera inte så mycket till hissade av ögonbrynet, utan jag undslipper en djup suck och inser uppgivet, att dårskapen fortsätter att florera. Sunt förnuft har numera blivit en klar bristvara.
LKAB är svenska statens privata kassako, som inte drar sig för att stjäla av de drabbade privatpersonerna, eftersom den vanliga människan fördrivs från sina hem, utan att få motsvarande ersättning för att man måste hitta nytt boende. Antingen det eller så blir man hemlös, helt i fil med storebror Amerikas hantering av sina medborgare.

LKAB:s egne propagandaminister, Anders Lindberg, har jag inte ens brytt mig om att ta reda på vad han har att säga denna gång. Han går sedan många år tillbaka under det välförtjänta öknamnet "Bagdad Bob".

Hur många som sparat till ålderns höst och bara funnit ut, att LKAB lagt rabarber på hela skiten. Man har blivit plundrad av den svenska staten. Oron över att ens kunna ha basala behov tillfredsställda på ålderns höst finns där i allra högsta grad närvarande, för de som inte har åkt med två räkmackor fastklistrade under vardera fotsula. Den svenska staten har genom sitt bolag LKAB i Malmberget helt enkelt stulit deras liv ifrån dem. Det räckte helt uppenbarligen inte att LKAB gjorde livsvillkoren vidriga under tiden, med regelrätta jordskalv förutom de nattliga salvorna från gruvan och gruvstängslet utanför husknuten och en miljö, som bäst kan beskrivas som: Från idyll till misär - Det är Malmbergets historia.

Men det är väl tur att alla länder i Europa inte har en lika totalsovande Regering som Sverige har. I Italien efter sista jordskalven evakuerade man människorna från de hus som utsatts för jordskalven. I Malmberget, där tvingar svenska staten människorna att bo kvar i hus, som omfattats av otaliga kraftiga jordskalv, som vida överskrider de värden som husen i Italien utsattes för. Det är väl än så länge bara guds försyn att inte något riktigt allvarligt har inträffat.

Går det så går det! - Det är den svenska regerings slogan!
http://gun-m-ek.blogspot.se/2015/02/i-nastan-ett-decennie-har-lkab-forhalat.html

Domstolsmålet som det finns en bild av i ovanstående länk, den är från år 2006. Naturligtvis har rättsprocessen startat upp betydligt tidigare. Den VD:n som LKAB nu har, Jan Moström, säger med en sedvanlig axelryckning: att det går inte att backa tillbaka, trots att han är medveten om att bolaget inte handlat rätt, eller ens har för avsikt att ens i nuläget handla, eller helt uppenbart inte tänker handla rätt mot dem bolaget/svenska staten drabbar. Han kringgärdar sig med sedvanliga floskler, högst medveten om att man hanterat folk som skit, men absolut inte har för avsikt att göra rätt för sig!

Det är svenska staten i en liten ask = I det här landet har vi betydligt lättare att vända blicken mot något som sker i Afrika, eller något annat som ta bort blicken från fokus.
Igår nåddes jag av ett foto i min mailbox. Det välomtalade "lilla Blå huset" i Malmberget, som haft årslånga turer är nu en saga all. Det har för mig blivit symbolen för hur den svenska staten hanterar sina medborgare med ett förakt av sällan skådat format.
Katarina och Håkan som med sitt lilla barn fått bo mitt bland asbetsrivningarna, varit utan tjänligt vatten i flera år och fört en kamp om att få ett likvärdigt boende.


2 kommentarer:

 1. Jättebra beskrivning av läget i Malmberget.

  SvaraRadera
 2. I all hast och oredigerat. Enligt SNSN i Uppsala sker det ungefär ett jordskalv per år i Sverige med magnituder över 3.0 och tio skalv med magnituder mellan 2 och 3 på richterskalan vilket är ljusår från sanningen.
  Ska nu avseende LKABs jordbävningar kolla i norska Norsars seismiska bulletiner. Tar itu med gårdagens och dygnets kraftigaste. Kvart över ett på natten kom ett i Kiruna med magnituden 3.82. Fyra minuter i tre kom ett vid Kiruna med mag 2.91 enligt mätstationen SPI på Spetsbergen. Halv fem vid Kiruna kom ett med mag 3.40 enligt SPI och kvart i tio ett med mag 3.28 enligt SPI. Norsar slarvar ofta rejält med koordinaterna vilket gynnar LKAB som med sin egen påhittade skala och presentationer ger världen tro de kraftigare gruvskalven vara svagare och ofantligt mycket färre än de är. Halv tolv kom ett med mag 3.31 enligt SPI. Enligt koordinaterna hände skalvet sydväst om Junosuando, men det var sannolikt ett av LKABs gruvskalv. Halv ett vid Kiruna kom ett med mag 3.03 enligt SPI och fem i ett kom ett med mag 2.91 enligt samma källa. Tio över två kom ett vid Kiruna med Netmag 2.43, samma som SPIs mag. Tio i tre kom ett med mag 2.98 någon mil öster om Nilivaara enligt koordinaterna Lat 67.21 Lon 21.98. Det skalvet var sannolikt vid Malmberget. Kvart i sex Kiruna, mag 2.90 enligt SPI. Fem i halv sju Malmberget, Netmag 2.77, APA i Ryssland mätte styrkan till mag 3.0, HFS i Hagfors till mag 2.96, ARC i norra Norge till 2.79. Fem i halv åtta kom ett med mag 3.01 (SPI) exakt i Ullatti. Antagligen ett LKAB Malmbergets skalv. Nästa stora antagligen malmbergsskalv kom tio över åtta vid Kainulasjärvi, mag 2.77 enligt SPI.
  Phuh… tar med de allra kraftigaste som hände dagen innan: Kiruna mag 3.65 enligt SPI, Kiruna mag 3.30 enligt SPI, Kiruna mag 3.21 enligt SPI, Kiruna mag 3.22 enligt SPI.
  Avslutar med att på Internet kolla vad LKABs språkrör NSD skrev om dessa med svensk mått mätt mycket kraftiga jordbävningar. Hittade inget.

  SvaraRadera