Google+ Followers

torsdag 4 augusti 2016

Vad håller LKAB i Malmberget egentligen på med?

När ett slukhål uppenbarade sig en gång i tiden på Kaptensvägen, då fick LKAB bråttom värre och det var då som Gropen blev till, som delade Malmberget i två delar.
"Gropen" som delade Malmberget i två delar. Foto Dan Larsson.

Men nu tycks förståndet vara förlagda i knävecken på ägarna staten och LKAB:s ledning. Man gör inte ett skapandes verk trots att marken rämnar i anslutning till husen i Östra Malmberget och husen skakar sönder och samman, såväl i Västra som i Östra Malmberget. Det är tydligen profiten som numera är det viktigaste inte människors säkerhet eller livsvillkor, eller att bolaget skall leva i symbios med ortsbefolkningen.

LKAB medger halvhjärtat att "det kan ha varit vi"... Nämen, nu har de väl ändå tagit pris i stollighet. Självklart är det gruvbrytningen som är anledningen. Grundvattnet spolas bort och marken får stora sättningar pga. myriader av underjordiska gångar i marken. För det är ju inte så att de har strålat sig ner till de olika brytningsställena utan allt har förbindelse med varandra under jord. 

Det finns expertis som också tillför sina kunskaper.


De stora och kännbara skalven på båda Östra och Västra Malmberget talar också sitt tydliga språk. Konsumhallen på Västra sidan med sina 20 mm/s och Östra Sidan 36,6 mm/s.

Länsstyrelsen (tillsynsmyndigheten) och övriga myndigheter inkl. forskarna i Umeå i Miljödomstolen har utdömt Malmberget som bostadort, dvs. de har funnit det olämpliga i att folk tvingas kvar att bo mitt i en tung industriverksamhet. Man behöver ju knappast vara någon raketforskare för att förstå det olämpliga i det hela.

Flyttat har det alltid gjorts för gruvans utbredning och det finns nog ingen Malmbergare, fd Tingvallskullebo, Dennewitzbo, eller Robsambo, som varit emot gruvan eller gruvbrytningen, eller inte varit införstådd med det hela med gruvan, ty mycket är mark och orter som redan är försvunna och bakom gruvstängslet. Men den har fått ett dystert utveckling när statens profit börjat inbegripa ortsbornas egna börsar.

Man kunde ju önska att den stora Malmbergsfesten den 11-14 augusti 2016 verkligen blir slutfinal på denna erbarmliga skamfläck i Svenska Regeringens kolonisationsväldes historia.
http://www.gellivarelapland.se/event/den-stora-malmbergsfesten/

Själv har jag bidragit till dokumentationen i form av mitt bidrag i den bok som nu getts ut, som inte bara omfattar hur det var att födas och växa upp i Malmberget, utan i världen i stort eftersom det kalla kriget pågick och det var mycket annat runt omkring som spelade roll i min uppväxt på 50 och 60-talet.

Nu var det inte så att jag gav upp min födelseort Malmberget 1968, när jag som nyss fyllda 17 flyttade hemifrån, utan blev trogen ända tills jag fyllt 40 år och först då flyttade ifrån mitt älskade Malmberget. Men allt har en ände och korven den har två, en bit av mig själv finns kvar där ändå.


Det går bra att beställa boken från: bildarkivet@gallivare.se. Glöm inte och skriva org. nr eller personnummer för faktureringen. Boken kostar 150:- och skall den skickas tillkommer portoavgift med 30:-.

I annat fall finns den att köpa på Biblioteket i Malmberget och museet (i Gällivare).

Även just nu på Sporthallen (i Malmberget) fram till dagarna före "Den Stora Malmbergsfesten", då all
försäljningen av alla böcker och häften samt modellen av Malmberget flyttas över till LKAB:s informationsavdelning på Gunillaskolan, dvs. den 8 augusti.

Jag finns också representerad i häftet "Vid kanten av Gropen" som nu finns i nyutgåva. I den lilla berättelse har jag berättat om Valdemar Larsson, Dalagatan 15 i Malmberget, där min mamma och pappa hyrde övervåningen och där jag och min syster föddes, men även något om mina första år innan flytten till eget hus i Bäckenområdet, Malmberget.

2 kommentarer:

 1. I hast och kortfattat skrivet. 2006 drabbades Stockholm av ett litet jordskalv med magnitud runt två på richterskalan. Aftonbladet: Seismolog: "Jag känner inte till något liknande"
  Nattens jordskalv i centrala Stockholm var unikt. Aldrig tidigare har huvudstaden skakats på samma sätt. Sju kilometer under marken i Bromma hade berget rört sig någon tiondels millimeter. Varje år uppmäts liknande skalv på ungefär tio platser runt om i landet.
  Det senaste kraftigare jordskalvet i Sverige skakade havet utanför Halmstad 1986. Det uppmättes till 4,6 på Richterskalan. Slut citat.
  Vad 4,6 som skakade havet angår så var det skitprat. Under 90 talet orsakade LKABs verksamhet vid Gällivare två skalv med magnitud 4,6, fyra skalv på 4,7, ett på 4,8 och ett på 4,9 enligt en långt trovärdigare källa än LKABs gröntvättare SNSN i Uppsala.
  Med Aftonbladets ”Varje år uppmäts liknande skalv på ungefär tio platser runt om i landet” menas att det sker ungefär tio skalv med magnituder runt två per år i Sverige enligt SNSN. Låt säga är runt två från 1,9 till 2,3 på richterskalan. År 2006 tog min trovärdiga källa i sina bulletiner med 182 sådana skalv vid Gällivare och 265 vid Kiruna. Tillsammans 447 stycken vilket var ca 437 stycken fler än SNSNs påstådda ca 10 per år i Sverige.
  Skalv från 2.0 till 3.0 på richterskalan: vid Gällivare 326, vid Kiruna 404, vid Gällivare och Kiruna 730. Under 2006 orsakade LKAB 205 skalv med magnituder över 3.0 på richterskalan i malmfälten enligt amerikanska bulletiner. Efter då har LKABs orsakade skalv blivit fler och kraftigare att döma av uttalanden.
  Visst talar det där med millimetrar (De stora och kännbara skalven på båda Östra och Västra Malmberget talar också sitt tydliga språk. Konsumhallen på Västra sidan med sina 20 mm/s och Östra Sidan 36,6 mm/s) det tydliga språket att det handlar om kraftiga skalv. Men det fanns säkert ställe i Mbgt där det då skakade många fler millimetrar än så.
  Skojaren SNSN som har en seismologisk mätstation vid Dundret vilken nog mest verklighetsnära presenterar gruvskalven har flera gånger i media lovat att öppet redovisa LKABs skalv. SNSN ljög så klart.
  LKABs påstått egna skala är troligen Richters skala. Att LKABs magnituder i regel är mycket lägre än institutioners kommer sig nog av att LKAB har ett stort antal mätare utplacerade runt om i och vid Malmberget och att LKAB plussar ihop magnituderna från var och en och delar summan med antalet apparaturer. På liknande sätt gör Norsar för att få fram netmag som är betydligt lägre än faktisk magnitud och Helsinki för att kunna presentera sitt lika vilseförande LHEL.

  SvaraRadera
 2. Kan verkligen hålla med dig om att det är under all kritik! Dessutom är det så att man helt enkelt slutat att redovisa en del mätstationer. Den nere i Koskullskulle t.ex. den verkar helt enkelt ha utgått, liksom många andra!

  Aprilskämtet på SNSN skall vi inte ens tala om, det är bara lögner och dåliga ursäkter överalltifrån.

  SvaraRadera