måndag 9 maj 2016

LKAB säger nej till inköp av boenden som gruvdriften i LKAB:s järnmalmsgruva i Malmberget drabbat. - Anledning de sviktande järnmalmspriserna!

Det är med andra ord än en gång ortsbefolkningen som skall sitta emellan för den svenska statens klandervärda sätt att sköta sitt gruvföretag, LKAB. Regeringen ser till att håva in vinsterna och så lämnar man de drabbade totalt akterseglade! Man har inte ens råd att behålla en person för samhällsomvandlingen... ja, du kanske förstår kalibern om du nu mot förmodan läser det här.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Hade det här hänt i Afrika hade det varit ett herrans liv på mediadrevet, men nu är det statens egna gruvdrift i Malmberget (var nu den gudsförgätna hålan ligger) och då går det inte ens att läsa vad tidningarna skriver de få korta rader som finns, utan att det är belagt med krav om betalning och i övrigt lyser medias medverkan med sin frånvaro.


Här gnälls det på Vladimir Putin och förhållandena i Ryssland, men vad liknar det här annat än kolonialism-fasoner på hög nivå, när inte ens de fria ordet är fritt och journalistiken är belag med effektiv sekretess för den icke betalande.

Jag har än en gång i början på året haft en mailväxling med LKAB:s informationschef Anders Lindberg i anledning av ett inlägg som hade inkommit i min blogg, som jag fann väldigt allvarlig och välgrunad http://gun-m-ek.blogspot.se/2016/02/det-ar-ju-fruktansvart-hur-media-valjer.html 


Men den fortsatta mailväxlingen handlade inte bara om hur LKAB mörkar verkligheten. Anders Lindbergs påståenden om att LKAB inte skulle ha havererat hela bostadsmarknaden i Malmberget. Hans påstående om att gruvbrytningen inte skulle ha påverkat husmarknaden i Malmberget är så befängt att det inte ens går att föra en diskussion med honom, inte ens via mail. Jag bad honom göra en jämförelse på huspriserna i Malmberget och motsvarande i Gällivare. Jag skall inte närmare gå in på vad han svarade, eftersom jag skall bespara dig från tarmvred!

Sedan kan man sannerligen fråga sig om LKAB:s
tidangivelser för utrymning av Malmberget verkligen är realistiska. Människor orkar inte bo kvar under dylika förhållanden och många av dem kommer inte att bli inlösta enligt LKAB:s plan på bra många år, en del inte alls! Hur LKAB hade tänkt sig hantera den frågan svarade Anders Lindberg inte alls på.

Det betyder att det är LKAB som själv sätter ribban när nog är nog. Om man jämför det Malmberget som jag växte upp i och det havererade Malmberget som bär så tydliga spår av gruvans framfart är det t.o.m. svårt att tro att det är samma plats.

Under väldigt lång tid mörkade LKAB huspriserna för att inte tala om bolagets förvärv. Man sökte aldrig lagfart på förvärvade fastigheter, trots att de formellt hyrdes ut för privatboenden, svepskälet som angavs var att de ingick i LKAB:s industrifastigheter. - DET har mig veterligen i svensk historia aldrig någonsin fått förekomma, att industriklassad fastighet används till boenden.

Men i statens ägda bolag i Malmberget praktiserade man den överträdelsen friskt och kanske är det rent av så att det förekommer alltjämt. Vad vet jag eftersom det fanns ett intresse hos lantmätaren i Kiruna, att inte skapa insyn i detta, utan hon hävdade istället att det rådde sekretess i frågan. Den uppgiften fick mig att falla ut i gapskratt och jag fråga henne vem det var hon trodde att hon pratade med egentligen.

Jag skall inte tala om hur det kom sig att den uppgiften kom till min kännedom och anledningen till den, men att gå ut för att systematiskt dölja och ljuga är inget bra val hos någon tjänsteman oavsett vilka sympatier man har.


 Nu har LKAB fått fortsätta att underminera marken i Malmberget ytterligare och dånet av borrningarna som ägt rum under våren går sannerligen inte av för hackor i sin jakt på nya malmkroppar och som ett simsalabim rasslade det också ner de sanna uppgifterna hur underminerad marken egentligen var, något som LKAB och Bergsstaten dolt väl, under påstående att de inte kände till det! En myndighet och en verksamhet som inte vet hur många mil väg som finns under jord, hålrum, snedbanor etc. - Enfaldiga är väl kanske en underdrift över det man kan känna i vissa lägen.

r i april fick jag mig en ljudfil översänd och lite bilder, när någon kände att det här gick inte att uthärda infernot längre. Men miljödomstolen var ju naturligtvis med på skutan och hela domstolssystemet har blivit totalt urholkat på samtliga fronter. Varför ens förvåna sig. Det är långt mellan domstolarnas ledamöter och verkligheten som de skall förväntas hantera.

Tänk vad jag ibland längtar tillbaka till det LKAB som kunde leva i symbios med ortsborna, det var en betydligt bättre tid då även om det fanns stora blottor även då. Men helt andra blottor som gick att hantera.

Det skall därför bli intressant att se hur det kommer att gå för Inga-Lisa Lindqvist, som nu i domstol stämt LKAB, därför att bo och bedriva verksamhet i Malmberget det har blivit en omöjlighet, när hela samhället har blivit havererat pga. gruvdriften. Men även det är väl dolt av media, den fria journalistiken den är lika fri som i vilken diktaturstat som helst.

 
Damning är väl ungefär bara förnamnet...


Man får väl vara glad så länge LKAB inte kliver innanför ytterdörren och börjar borra i vardagsrummet.


Läsa om slukhålen som spontant uppstår överallt i Malmberget går också dåligt, allt av större intresse läggs snabbt in under fliken BETALA i annat fall har du inget med den fria journalistiken att göra. Jag hade tänkt länka en där en man hade stampat i backen utanför garaget och när han hade återvänt hade det rasat vid garaget. Is i magen hade han så länge det "bara var garaget" som är hopbyggt med resten av boningshuset.
http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/stort-slukhal-i-malmberget-10008438.aspx http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/lkab-om-slukhalen-kan-ha-varit-vi-10008522.aspx

Helt riktigt LKAB bryter ingen malm just där, men marken är underminerad av gruvbrytningen och dessutom är det så att grundvattnet spolas bort. Så mysteriet: Vem kom först hönan eller ägget? Det är många platser LKAB sagt att man skall laga och förstärka, jag undrar bara hur långt ner skall de laga och förstärka, är det till 1 km ner eller slutar man vid 800 meters nivån, skall de fylla igen alla hålrum. Precis som det misslyckade försöket att fylla igen "Gropen"?
Helt riktigt "Gropen" och det flerfärgade huset är Berits hyreshus, Mabellhuset, som ligger granne med Konsum och höghuset (13 våningar högt) - Fotot taget av min gamle klasskamrat på Läroverket journalisten Dan Larsson.
Det här påminner om Berits kamp med sitt hyreshus, Mabellhuset, och även gula villan bredvid. Hennes ansvar för sina hyresgäster är ingen lätt kamp att utkämpa och när skall hennes hyreshus ersättas med ett likvärdigt i Gällivare, när det är konstant läge att byggnad och mark inte är i harmoni med varandra. Gruvbrytningen har haft alltför stor inverkan och det var faktiskt på Kaptensvägen som man helt plötsligt en morgon upptäckte ett hål mitt i vägen som inte verkade ha något slut. Det blev startskottet för Gropens uppkomst. Det var inte få byggnader som försvann i ett nafs och delade hela Malmberget i två delar. Voilá! Sedan gick det snabbt utför....

Det är som i alla andra drabbade hus i Malmberget, det hinns inte ens med att lagas så är det åtgärdade åter i miserabelt skick igen. Av olika anledningar har jag varit i Malmberget ett par gånger trots att jag lovade mig själv efter 2002 att aldrig mer åka upp, låta Malmberget bara få dö i lugn och ro.... Inne på den enda kvarvarande mataffären i Malmberget: Konsum höll jag på att slå ihjäl mig på golvet vid entrén. I juni 2015 hade man lagat det sönderspruckna golvet, men redan på senhösten 2015 (blev det bättre med senhösten 2015 istället för som det först stod: senhösten 2016,
Johannes Reinfors), sedan snön kommit noterade jag att det var bara en tidsfråga, igen innan det åter skulle vara fullbordat faktum.

Vara fastighetsägare i Malmberget det är lika vettigt som att skotta spån när det blåser orkan.

4 kommentarer:

 1. Regeringen tillsatte en slaktare till VD, när de sparkade Lars-Eric Aaro och tillsatte nya styrelsemedlemmar. Nu kommer resultatet:
  http://www.nsd.se/nyheter/lulea/ett-ovardigt-hot-lkab-10038553.aspx

  SvaraRadera
 2. Angående journalistik är Maria-Pia Boethius bok NÅGON SOM INTE ÄLSKAR OSS HÅLLER PÅ ATT FÖRÄNDRA VÅRT LAND läsvärd.
  Kom att tänka på Titanics undergång då jag på nätet i Nyheter från Gällivare i NSD, som sedan 2010 till utgången av detta år förutom miljontals kronor i distributionsstöd fått drygt 118 miljoner kronor av LKABs ägare, och som från 2017 får 21 341 220 kr per år, en höjning med 4 480 220 kr, läste att Malmberget ska livas upp med en fest, att tre års arbete nu är till ända – nu ska Malmberget firas med minnenas allé. Mer vet jag inte eftersom hela artikeln kostar pengar att läsa. Fast Titanics orkester spelade nog för att lugna ner och inte för att liva upp. Försvinnande vraket Malmbergets undergång ska alltså firas med fest och minnenas allé som arbetats med under tre år. Hej hå, hej hå, ner i gruvan ska… och med lite tur bjuder LKAB rumlarna på ett festligt jordskalv.

  SvaraRadera
 3. Läser i statligt avlönade NSDs några korta rader långa artikel "LKAB vs kommunen: De deltar i mötet" att MPs Ölvebo skulle vara med och ge LKABs ägares representant landshövdingen uppfattning. Visste inte att MP dragit upp huvudet ur sanden vad gäller förintelsen som kallas fint värre, nämligen samhällsomvandling. Och kommunalrådet Alriksson (M) tänkte också ge LKABs ägares representant uppfattning. Hittar en till artikel: "LKAB och kommunen framme hos hövdingen." Jaha, så det var under fina salongens kristallkronor som mötet skulle hållas. Om jag varit Kommunen skulle LKABs re… alltså LKABs ägares representant Hövdingen fått ta sig upp till Gällivare. Hade kostat mindre. Man ska hushålla med skattebetalarnas pengar. Men hur äkta är konflikten? Kan man undra.

  SvaraRadera
 4. Ja, dilemmat med pressfrihet och det fria ordet är ett hot mot demokratin, den verkliga inte den låtsas, det behöver inte vara atomklyvare för att förstå det.

  När det sedan gäller LKAB är det naturligtvis ett spel för gallerierna, dels för att bygga in skräck i folk, dels för att visa politikerna i Gällivare kommun att det är ägaren regeringen och bolaget som sitter med makten i sin hand.

  Men så enfaldig är ingen som är närmare insatt i det hela att man tror att det finns något allvar i hoten. Det är bara att läsa den sista ansökan om bearbetningskoncession över K 7= Johannes och Martamalmen för att inse vad det är för fult spel som ägaren/bolaget ägnar sig åt när de hotar med nedläggning av gruvan i Malmberget. Dessutom speglar ansökan hur man behandlar ortsbefolkningen när man t.o.m. i ansökan har mage att påstå att det inte påverkar boendemiljön med ÄNNU mer skalv! - Det är ju så man funderar om de är normalt skruvade under hatten!

  Dessutom är det pappenheimarna själva som inte klarar av hanteringen av sin egen gruvdrift och ånyo vill att fotfolket skall skrämmas till lydnad, men det är det ju så det går till när man ägnar sig åt kolonialism vilket den svenska regeringen behärskar till fulländning.

  Helt riktigt iakttaget, mötet skulle naturligtvis ha ägt rum i MALMBERGET dvs i Gällivare kommun. Det borde den involverade hövdingen ha insett om han hade ägt något förstånd! Bolaget har redan fått till stånd ett avtal som skinnat kommunens skattebetalare på åtskilligt. Men det är väl köpeskillingen 1:- som åter hägrar, har den funkat förut så kan den ju funka en gång till!

  SvaraRadera