Google+ Followers

fredag 29 april 2016

"Kungen 70 år: Ensamt majestät" - igårkväll på TV med efterföljande debatt i "Opinion live"

Kungen berättar inför 70-årsdagen om hur han försökt modernisera monarkin. Han talar om utmaningar och glädjeämnen, om miljöengagemang och barnbarn inför programledaren det gamla nyhetsankaret Claes Elfsberg. - Programmet finns här på SVT play:

http://www.svtplay.se/video/8147584/kungen-70-ar-ensamt-majestat/kungen-70-ar-ensamt-majestat-avsnitt-1?start=auto

Sedan följde:

"Har kungen rätt i sin kritik att han förlöjligas i media?" tog man upp i diskussionsprogrammet Opinion live, som bl.a. smått och gott hade det diskussionsämnet.

Det var ju rätt bedrövligt att sitta och lyssna på den unga vänsterpartisten, som helt uppenbart inte har en susning om vilket enormt jobb kungahuset lägger ner på "Varumärket Sverige". Det är ju knappast hon och resten av politikertopparna som står för det varumärket, handen på hjärtat kan jag faktiskt inte ens tänka tanken att någon av dessa politiker är de som skall representera "Varumärket Sverige". Men det har den stackars vänsterpolitikern ännu inte förstått. Hon är lika insnöad som resten av den mindre parten av svenskarna som vill avskaffa kungahuset och inte förstått vilket arbetsschema som de upprätthåller.

Det är ju inte bara "Varumärket Sverige" som kungahuset upprätthåller och banar väg för, det är rätt omfattande förvaltning som de ägnar sig åt och då har jag ändå inte nämnt de stiftelser och fonder de av eget initiativ skapat för människors väl och ve.

Någonstans känner jag att det är dags att ta bort bindeln för ögonen, ta bort den tättsittande struten en del tycks ha runt huvudet och inse vilken förmån vi i Sverige har som faktiskt har ett stabilt kungahus, som följt med i tidens strömningar.

De gånger som någon form av "allvarligare groda" hoppat ur kungens mun har han antingen försetts med "rätt uttalande" av UD, eller som när han helt uppenbart inte blivit informerad om baksidan av det statligt ägda LKAB:s gruvbrytning i Malmberget att det även finns en mycket svart baksida, som drabbar och drabbat ortsborna på ett horribelt sätt.

Jag kan svårligen tänka mig att han hade hållit det talet i de ordalagen om han hade känt till livsvillkoren för de som drabbas/drabbats av LKAB:s gruvbrytning. Anledningen till att jag är rätt säker på den saken är kungahusets engagemang för utsatta barn och utsatta människor. Jag kan svårligen tänka mig att kungahuset bara hade negligerat att barnläkaren för väldigt många år sedan varit mycket oroad över barnhälsan i gruvbrytningens spår. Men även när det gäller hur människor drabbats/drabbas inte bara ekonomiskt, utan i allra högsta grad miljömässigt.


Sedan det svåra med diplomati och representation, om kungahuset är inbjuden gäst till ett land där det förekommer något ej önskvärt, finns det sannerligen ingen anledning att vara oförskämd mot värdlandet. Antingen reser man dit som inbjuden gäst och möjligen försöker förändra genom tyst diplomati, eller så skickar man från Regeringskansliet en not där man väljer att läsa lusen av någon med medföljande repressalier, dvs. indragning alt. förändring av möjligheter till bistånd, vilket borde användas som åtgärd till korrupta länder. Där borde man helt enkelt förändra hela biståndsbiten så att den inte kan hamna i händerna på en korrupt regering. Men det ligger sannerligen inte på kungahusets bord, som man tagit makten ifrån att kunna agera.

Jag och min familj hoppas att kungen och hela hans familj får odelat glädjas åt hans 70 års dag och någonstans i den privata sfären kan känna att de faktiskt gjort och gör stor skillnad för "Varumärket Sverige" och att det finns många som ser och uppskattar deras arbete.
http://www.kungahuset.se/kalender.4.7c4768101a4e888378000228.html


Själv föredrar jag sannerligen att betala kungahuset för att de bibehållit "Varumärket Sverige" än giriga politiker och företagsledare, som endast ser om sin egen privata börs utan hänsyn till hur det drabbar tredje part. Vilket ramaskri det skulle bli på Republikanska föreningen om kungahuset skulle ägna sig åt den penningtvätt som storföretagen ägnar sig åt, när de kör pengarna utomlands bara för att slippa ifrån att betala skatt i Sverige.

Vi har ännu något att glädjas åt i det här landet och det är de som arbetar för att det här landet skall bli rättssäkert, medmänskligt, moraliskt och ansvarstagande.
Resten kan vi verkligen båda ha och mista.6 kommentarer:

 1. Läsningen fick mig tänka på LKAB:s fd vd Aaro som 2014 fick H.M. Konungens medalj 12:e storleken i Serafimerordens band för värdefulla insatser inom näringslivet och ifjol sparken och minst 7.2 miljoner från och av LKAB. 2015 kickade LKAB även fd näringsministern Olofsson vars förtroende förbrukats med anledning av affären Nuon som redan då kostat oss skattebetalare 52 miljarder. LKABs rumphuggna styrelse förädlades raskt med fd SVT-chefen Eva Hamilton af grevliga ätten nr 86 Hamilton och adliga ätten nr 1841 von Heland. Förresten var herr Sprängare ordförande i LKAB medan han var kungens ståthållare. 2014 lämnade Marcus Wallenberg posten som ordförande i LKAB. Inom hovets näringslivsumgänge finns två sammanhang som framträder extra tydligt och som är besläktade, skogsindustrin och Wallenbergfamiljen. Mer i Expressens expressiva artikel Därför ger näringslivstopparna kungen sitt stöd. Varumärkesjobbaren Kungen som inte är korkad känner alla gånger till situationen och livsvillkoren i Malmberget.

  SvaraRadera
 2. Du har själv radat upp en massa dysfunktionell info som Kungen säkert har indoktrinerats med. Jag skrev faktiskt ett inte så litet upprört brev till HM efter hans tal i Malmberget. Jag fick också ett svar! - Därför är jag inte heller helt säker på att han dessförinnan verkligen kände till verkligheten för ortsbefolkningen som drabbats av LKAB.

  Men vill du veta hur det förhåller sig med den saken kan du gärna skriva själv, av svaret du får lär du också själv kunna bedöma vad han vet och inte vet, även om han aldrig får uttala sig "rakt på sak"...

  Du vet väl själv hur media för bakom ljuset, hur länge har vi inte blivit itutade om en hel stad som skall flyttas! Pressen är helt i regeringens makt och dansar följaktligen helt efter deras pipa. När jag berättat för folk här nere hur det VERKLIGEN är har flera erkänt att de trott att jag överdrivit, tills de själva insett att de är de själv som blivit vilseledda av media!

  SvaraRadera
 3. Hej! Ordet dysfunktionell fick mig att tänka på HM Konungen som också är dys fast inte funktionell. Om man så säger. Ca 400 000 svenskar medräknat kungen och stora delar av hans familj är dyslektiker. Jaså, har hans majestät hållit tal i Malmberget? Söker och hittar direkt talet i NSD som också kan vara helt i regeringens makt och som från 2010 till 1 maj 2016 fått 112 342 021 kr i stöd av Staten. 2017 ökas stödet med 4,5 miljoner till 21 361 000 kr exklusive distributionsstöd per år. Själv har jag inte skrivit och ska inte skriva till HM Konungen, men hälsningar har jag fått och brev från Silvia. De är väluppfostrade och indoktrinerade.
  Kungens tal enligt NSD: ”Gruvindustrin är outstanding i Sverige och dominerar runt om i världen med en avancerad teknologi. Detta är en stor affär och investering som skett i samverkan med Luleå tekniska universitet. LKAB går mot en framtida succé. Framtiden för industrin ser strålande ut.” Aaro, som senare fick sparken, sade sig vara oerhört stolt som LKAB-chef att vara med om en huvudnivå-invigning.

  SvaraRadera
 4. Kom att tänka på Kyrkan, den vars talesmän vandrar på den smala vägen som är så svår att gå på och finna, för den är ju så himla smal, att den ärade kungen igår. Såg en stund på TVs glamourösa sändning från vad kyrkan heter. Kom då inte att tänka på ”Samla er inte rikedomar på jorden” utan på när fariséer varnade Jesus för tetrarken el kungen Herodes som tänkte döda Jesus. Jesus svarade ”Hälsa den räven”. Tänkte även på Jakobs brev men inte på ”Hör nu ni rika, gråt och jämra er… se den lön ni har undanhållit arbetarna…” utan på ”Mina bröder, gör inte skillnad på människor. Tänk om det i er synagoga kommer in en man med guldringar på fingrarna och vita kläder och samtidigt en fattig man i smutsiga kläder. Om ni då bara har ögon för den finklädde och säger till honom: ”Här är en bra plats för dig”, men till den fattige: ”Ställ dig där borta”, eller ”Sätt dig på golvet vid mina fötter” – gör ni då inte åtskillnad och fäller orätta domar?” Ska nu lufsa iväg till gemakets matsalsdel och äta öländsk lufsa med nykokt lingonsylt och gräddmjölk till, vilket får mig att tänka på kungen och Solliden.

  SvaraRadera
 5. Svar till inlägg 1 maj kl. 12:58. Vara dyslektiker handlar inte om att man inte är funktionell, därför är jag djupt tacksam över att det i kungahuset finns personer som har dyslexi och därmed kan visa att man är precis lika mycket värd ändå som människa och att man kan komma långt även i högskolestudier! Jag har det själv inom min familj och jag kan säga att den personen i allra högsta grad har ett utstuderat intellekt som är svårslaget OCH som även studerat på högskola i ämnen som jag själv skulle backa för!

  Personligen gläds jag åt LKAB framsteg inom forskningen/avancerad teknologi OCH den nya huvudnivån som Kungen invigde. Men det betyder inte att jag rättfärdigar LKAB:s behandling av ortsborna som de drabbar! STOR skillnad på de två olika infallsvinklarna. - Det är också helt riktigt att LKAB & Luleå Tekniska universitet har mycket att glädjas åt, eftersom de ligger i framstegsfronten och sålunda har något unikt att sälja/saluföra. - Baksidan av myntet däremot är betydligt dystrare.

  SvaraRadera
 6. Svar till 1 maj 13:05. Skall vi nu vara rättvis och det får man nog lov att vara. Kungen byggde inte denna kyrka, han har inte heller inrättat dessa traditioner, utan han förvaltar allt det här och som sagt var gjort förändringar själv i det som låtit sig förändras. Men det är inte så enkelt att förändrar ett järnspett och inte heller det förhållandet att han faktiskt är förhindrad att sjunga ut vad han egentligen tycker. Han får inte undslippa något som kan ses som ett klander mot förd politik. Det är ju politikerna själva som tagit ifrån kungahuset den möjligheten att tycka något "högt". Om du ser programmet som är länkat "den ensamme monarken" är den talande nog.

  Tycker du gör rätt i att lufsa iväg till gemakets matsalsdel och äta öländska lufsa med nykokt lingonsylt och gräddmjölk. Det lät gott och jag unnar faktiskt kungafamiljen att ha Solliden som byggdes av Drottning Victoria och stod klart 1906. HM Konungen är högst medveten om att förvalta slottet väl för att kommande generationer också skall få uppleva denna unika miljö, som till stora delar är öppen för allmänheten.

  SvaraRadera