Google+ Followers

lördag 19 mars 2016

I LKAB sovs det under arbetstid i undanskymda skrymslen.

http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/dolt-sovutrymme-upptacktes-inom-lkab-9930260.aspx

Det låter väl inte så där helt 100 att man använder arbetstiden till att sova, eller är det så att man liksom läkare har jourtjänst där man kan sova om det inte är "nåt på G".

Nej, ursäkta det var ett skämt skämt av mig. Men LKAB är en historisk följetong av sådant som inte borde förekomma. Sedan hur det kommer sig vete gudarna. Men jag kommer ihåg Ulf Nilsson från Malmberget, när han sommarpratade ett år, då sa han att skulle man hänga en jättemagnet ovanför Malmberget som drog till sig allt som LKAB var ägare till och som hade fått fötter från gruvan, skulle många hus trilla ihop och det var en förfärligt massa som skulle hänga i den magneten och skymma himmelen.

Nu gör jag ett litet förbehåll för ordalydelsen, eftersom det är väldigt många år sedan jag lyssnade på det sommarpratet. Men kontentan av det hela löd så och eftersom jag nu är malmbergare uti fotknölarna vet jag att det stämmer. Jag har noterat under mina 40 år i Malmberget, att det vimlar av LKAB märkta prylar långt utanför gruvans area och då snackar jag inte LKAB reklamkepsar.

Själv har jag en korköppnare där det står LKAB på, en riktigt bra grunka, som konstant hänger i min nyckelknippa sedan väldigt många år tillbaka. Men det är en reklamgrej från LKAB som jag fick av min svåger som jobbade vid LKAB, när det begav sig med korköppnaren. Så jag tror inte att den skulle hänga och dingla i Ulfs jättemagnet.

Jag hade för något år sedan en stalker på min blogg och det var en riktig inavlad LKAB-juvel, frid över hans minne. Men där var det åt andra hållet. Där skulle man tacka LKAB för att korven och ölen alltid fanns där i kylskåpet. Man skulle vara djupt tacksam över att porslin, rasade ur hyllorna, väggspeglar rasade ner från väggarna och spetsade korkmattorna, för att inte tala om när husen sprack. Det hela var enligt stalkern en gudagåva, som man skulle vara djupt tacksam över, därför att då visste man att pengarna till bolaget ramlade in. Det vill säga till statskassans girigbukar.

Gruvbrytningen i sig har jag inget emot, eftersom jag hela mitt liv varit medveten om villkoren för gruvan och mycket väl känner till Malmbergets historia. Men när saker och ting blir alltför påträngande ensidigt och lejonparten blivit på ortsbefolkningens bekostnad då vill jag inte längre enbart göra stora vågen, även om jag är den första att kunna skilja ut vad bolaget en gång i världen stod för. Det HAR funnits en social företagaranda inom LKAB även om det varit mycket elände som följt med i gruvbrytningens spår.

Ja, ni förstår väl att den ensidiga kosten slutligen krävde sina tribut och även om det inte var roligt att höra att stalkern sanerat bort sig själv, lämnades jag med ett visst vemod över hur tokigt det kan bli när man blir fanatiker. Enligt hans omgivning var jag det första han tänkte på när han vaknade och den sista han tänkte innan han slutligen somnade. De förklarade för mig att han helt enkelt blivit helt torsk på mig och min blogg. Huvaligen sicket liv han måtte ha haft när han blivit helt insnöade på vad jag satt och filosoferade i min blogg.  


Men för att återgå till det här sjusovarna under arbetstid. För en gångs skull är jag nog benägen att hålla med informationschefen Anders Lindberg, LKAB, som går under aliasnamnet Bagdad Bob i Malmberget och man kanske inte behöver vara raketforskare för att förstå varför. Vill man sova bort en arbetsdag kanske man istället borde söka sig till ett sömnstudie där man får sova under arbetstid.
Bo i Malmberget är inte helt oproblematiskt, eftersom man aldrig får någon sömn och avslappning värd namnet p.g.a. alla regelrätta jordskalv - några tusen i månaden skrev tillsynsmyndigheten, Länsstyrelsen i Luleå, redan för några år sedan - eftersom berget blivit så instabilt och brytningsställena är så många och uttaget väldigt aggressivt. Det betyder också att gruvbrytningen förorsakar något som varje svensk som inte bor i dessa nejder har svårt att sätta sig in in. När jag var upp i Malmberget sist här i juni 2015 kände jag mig tillslut helt slut och avbröt min vistelse i förtid därför att jag hann inte mer än slumra till så väcktes jag. Hela tiden gick jag undermedvetet på helspänn över om ännu ett nytt stort skalv skulle följa de mindre som jag kände av till och från. Ändå var det inte då några större jordskalv eller salvor från gruvan, som alltid är under nattetid.
De här bilderna är från Hertiggatan 12 i Malmberget där det fortfarande bor människor.
 Nu förmodar jag att de boende inte är så tröga i magen så att det är det som är anledningen till sprickorna, utan istället beror på det som informationschefen Anders Lindberg, LKAB förnekar skulle vara gruvbrytningens fel och som inte går att tänka bort.
Men just det här tillståndet att kroppen blev försatt i ett standby-läge det blev fysiskt utmattande. Jag gick tillslut omkring som en zombie och var konstant trött. Jag orkade helt enkelt inte med det jag hade tänkt skulle ingå i min vistelse. - Så det kanske vore på sin plats att man faktiskt inte uteslutande dömer dessa sovande LKAB-arbetare rakt upp och ner. Man kanske borde ta tillfället i akt och göra en ordentlig studie på dessa som man ertappat med att sova under arbetstid.

Jag vet inte hur det är nu för tiden i gruvan men det finns en bild från 50-60 talets ligghall som visar att LKAB förr i tiden var medveten om behovet hos gruvarbetarna att kunna lägga sig ner.Fotot är från LKAB:s bilder som de donerat till Gellivare Bildarkiv, vars verksamhet och övriga kringverksamheter LKAB bidrar med att hålla igång. Det pågår en frenetisk dokumentation på alla möjliga tänkbara sätt, eftersom detta inte är några lätta saker att hantera. Utställningarna och dokumentationen pågår hela tiden och under sommaren är det åter en massa utställningar och evenemang i anledningen av det som försvinner och redan har försvunnit. Gruvan har raderat ut många kringorterna kring gruvbrytningen och hela Malmbergets historia utkämpar nu sin dödskamp, vilket är en smärtsam historia.

Man kunde därför önska att LKAB:s ledning insåg att man måste befria alla  drabbade som önskar det, från något som sedan länge gått överstyr.

1 kommentar:

  1. http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/hard-kritik-mot-lkab-folk-ar-livradda-for-atelkameror-9990779.aspx

    Det är som på 70-talet när angiverilagarna var i gång som bäst i LKAB. - De kanske skulle förstå att de borde återgå till det som ditt foto visar att man helt legalt kan sträcka ut sig vid behov.

    SvaraRadera