tisdag 26 januari 2016

Jag läste en insändare i NSD gjort av Thage Johansson, hyresgäst inom allmännyttan och boende i Malmberget, där det statliga LKAB tycks drabba igen.

Utan urskiljning har det statligt ägda gruvbolaget LKAB havererat många villaägares, bostadsrättsinnehavares, hyresgästers och näringsidkares liv i gruvbrytningens spår. Jag har skrivit om det många gånger redan då min blogg fanns på NSD.

Nu har LKAB äntligen gett besked om vad som skall gälla och utfallet tycks  bli acceptabelt mot som varit under alltför många år, då ett enda stort godtycke har rått. Tydligen skall småhusägare, fastighetsägare, bostadsrättsägare och näringsidkare få en acceptabel lösning.

Hur det egentligen blir för hyresrätter verkar var mer än lovligt luddigt. Dessvärre finns ingen bostadsmarknad i Malmberget, eftersom det statligt ägda gruvbolaget LKAB helt förött bostadsmarknaden verkar det nu som om hyresgäster är de som blir akterseglade.

Modellen som LKAB tycker är acceptabel och vem som är motparten vete gudarna, men där har tydligen LKAB arbetat fram en trappstegsmodell under sju år där hyran stiger år från år. Eftersom det blir fråga om nybyggnationer och ingen bostadsmarknad finns. Nu vet jag sanning att säga inte hur modellen ser ut för hyresgäster, men huvudstupa är det om det kan förhålla sig på det sätt som Thage Johansson skriver i sitt inlägg i NSD.


Jag är den första tvivlaren till den modellen. Därför att rimligen borde den fastighetsägare, oavsett vem det är, som får sin fastighet inlöst av LKAB få nyckel mot nyckel. Dvs. att hyresfastigheten ersätts med en ny likvärdig. I slutändan måste det betyda att även de vanliga hyresgästerna även skall bli skadeslösa p.g.a.. det som gruvbrytningen för med sig.

Hur som haver är besittningsskyddet starkt och det kan man inte bara trixa med hur som helst. 



Det finns tillfällen när man som hyresgäst går med på att avsäga sitt besittningsskydd. Det kan vara när huset ska rivas eller att det finns sociala skäl. För en person som tidigare misskött sig kan det vara en möjlighet att få hyresvärden att våga ge personen en chans att visa att bättring har skett.

Avtalar man bort sitt besittningsskydd förlorar man sin rätt att överklaga en uppsägning från hyresvärden.


Avtala bort besittningsskyddet är en stor inskränkning i sin hyresrätt. Det skall vara en skriftlig överenskommelse, som ibland måste godkännas av hyresnämnden. Det är viktigt att det finns angelägna skäl och att man är medveten om konsekvenserna när man går med på att avtala bort sitt besittningsskydd.


Det skall bli intressant att se vad som nu skall ske med alla de privatpersoner som gruvan drabbar igen.



1 kommentar:

  1. Det är ju hur galet som helst. Jag tror inte att de ansvariga i regeringen skulle acceptera att leva så här.
    Det är knappt så man tror att det är sant när man läser om hur de behandlar folket i Malmberget http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/lkab-250-maste-flytta-under-2016-9821651.aspx
    Kräver att de skall leva med massor av skalv från gruvbrytningen som helt förstört mångas liv. De skalven är precis som de stora jordskalven som dödat massor av människor på andra platser i världen där byggnaderna inte är lika bastanta som i Malmberget.

    LK i Malmberget är en skamfläck!!

    SvaraRadera