Google+ Followers

måndag 5 oktober 2015

Det är alltid lika "spännande" med LKAB i Malmberget.

I Kometen (ett lokalt annonsblad) kunde man läsa följande information från LKAB:

LKAB INFORMERAR OM ÖPPNINGSSKJUTNINGAR

Under perioden 5 till 18 oktober kommer LKAB att spränga fyra så kallade öppningsskjutningar i malmkroppen Prinzsköld på 970 meter avvägning. Sprängningarna görs med elektroniska sprängningskapslar vilket gör att sprängningarna kan göras i ett utdraget förlopp om cirka 15 sekunder. Detta görs för att minimera vibrationer orsakade av sprängningarna.
LKAB förväntar sig inte att överskridande av gällande gränsvärden kommer att ske.
                                       LKAB, LASTNING OCH BERGTRANSPORT

LKAB talar inte om exakta datum eller klockslag för sprängningarna. Det kommer som ännu en glad överraskning. Men de har väl kanske inte ännu funderat klart om den saken.

Sedan är det bara att invänta de kraftiga skalv som kommer som följd av detta. De sista inrapporterade överskridande skalven till Bergsstaten har varit från just från Prinzsköld, vars skalvepicentrum inte gått att inspektera.

Nu blir det ännu en spännande period att invänta, skall det toppa skalven på 36,6 mm/s, eller skall det ligga kring 20 mm/s. Skall husen och marken hålla ihop, eller kommer det inte att bli så....


Ägaren av LKAB, svenska staten, erbjuder alla som bor i hemsökelsens epicentrum Malmberget, en boendemiljö av "krigszonkaraktär". Här är det inte fråga om att fixa nya ersättningsbostäder, det står inte högst på prioriteringslistan. Högst upp på svenska statens lista står att håva in alla vinster oavkortade på de boendes bekostnad, vem de drabbar är definitivt en andrahandsfråga!


Vem vet kanske husen står kvar, eller så rasar de slutligen ihop...

1 kommentar:

  1. Hur är det möjligt att detta får fortgå?? Finns det inga politiker i Gällivare kommun som har något innanför pannbenet??

    Vad säger miljödomstolen om det här??????

    SvaraRadera