Google+ Followers

torsdag 10 september 2015

Trängselskatt i Göteborg med en straffavgift om ca 3 000 % - Det är vardagsmat i den svenska statsapparaten!

För den som inte betalar sina räkningar i tid kommer påminnelseavgifter som en självklar följd, så långt är det väl ok. Men företagen får inte begära hur mycket som helst i extra avgift, det är reglerat i lagen. Dock gäller inte det för staten. Ett exempel på det är trängselskatten som finns i Stockholm och Göteborg.

Jag satt och lyssnade på P 1 "Plånboken" när jag var på väg hem från farbror doktorn igår och kan bara skaka på huvudet. Nog är det här det vettlösa landet!

Folke Fredriksson, som inte bor i Göteborg åkte förbi en av betalstationerna i Göteborg, utan att själv lägga märke till det. När räkningen på 16 kronor landade på hallmattan var han på en rehabiliteringsresa för sin MS-sjukdom i utlandet. Konsekvensen av att han betalade räkningen ett par dagar för sent blev 500 kronor i straffavgift.

För oss som bor i Göteborgsregionen är det enklare. Vi vet att man måste betala och för att slippa obehagliga efterräkningar så fixar man det bara genom att ha en överföring på ev. trängselavgifter. Men hur lätt är det som turist att känna till det, eller ens upptäcka dessa kameror var de är placerade, när man kanske har fullt upp med att hänga med i det totalt hänsynslösa bilrallyt, som det är i den här stan med flerfilsvägar förbi alla betalstationer.

Nu harvar han ärendet vidare och har hamnat i det tröstlösa rättssystemet, vilket har en rätt given utgång. Man får väl bara hoppas att Folke Fredriksson i Mariestad har parkeringstillstånd för sitt funktionshinder och då kan ansöka trängselskattebefrielse av länsstyrelsen fr.o.m. det datum som utfärdandet av parkeringstillståndet gäller. Vore rätt intressant OM han nu hade det, bara för att se hur rättssystemet skulle tackla den uppkomna situationen.

Varje år drar staten in hundratals miljoner från bilkörare som betalar in sin trängselskatt för sent. Plånbokens studio gästades av Hannah Bergstedt, ledamot i riksdagens skatteutskott för socialdemokraterna och Rasmus Ling, miljöpartistisk ledamot i riksdagens skatteutskott, ungefär som om programledaren trodde att deras medverkan skulle vara något annat än det förväntade utfallet, som blev ungefär som att sticka ut tungan genom fönstret och vifta en stund.

Undra om det finns en speciell skola för politiker där de lär sig säga väldigt mycket, utan att egentligen säga någonting alls. Det enda det leder till är att man sitter där och ser ut som en fågelholk i nyllet och ser allmänt fånig ut, eftersom man inte vet om man skall skratta eller gråta och därför bara kvider något som låter som skrattblandad gråt, när de äntligen stängt igen den glappande foderluckan.

Man kan ju undra hur mycket idioti får kosta, nu har man haft en massa utredningar angående den helt suspekta straffavgiften och detta har tagit enormt mycket tid i anspråk både av högt uppsatta tjänstemän och vad en utredning kostar, det behöver man inte vara speciellt begåvad för att inse. Dvs. om man nu inte är politiker förstås, därför att de klarar av det mesta som man inte ens har kunnat tänka ut i de mest spirituella stunderna av galenskap!

Har t.o.m. Göteborgs stad, lagråd, skatteverk m.fl. vittnat om att detta är ohemult med en straffavgift om 500:- vid första påminnelsen, när vanliga påminnelseavgifter max ligger på 60:-. I det här fallet med de här 16:- i trängselskatteavgift blir det ca 3 000% i påminnelseavgift.

Det är som vanligt när det är något som statsverket står för, då blir det bara värre och värre och avsaknaden av sunt förnuft lyser med sin frånvaro.

När jag kom hem och loggade in mig på banken i ett ärende så hade en räkning från Göteborgs Energi, trillat in. Jag blir lika fascinerad varje gång: Skatten är högre än själva elkostnaden och då har vi inte ens talat om vad det helkriminella avtalet, som visselblåsaren Karin Törnqvist varnade för, när hon inte fick gehör för hos sina chefer vid Göteborgs Energi.

Det var inte lite skit som Karin Thörnqvist fick utstå, det är ju så det i regel går för whistleblowers. Man kunde ju kanske tro att de på Göteborgs Energi hade dragit någon form av lärdom, men icke! Flera år senare, när jag var på ett 70-års kalas så satt en anställd vid Göteborgs Energi och snackade skit om Karin Thörnqvist och det var inte i små termer precis. Själv teg jag av hänsyn till jubilaren, men i mitt huvud pågick det däremot en hel orkan av ord, som aldrig blev uttalade. Men skulle jag stöta på den vettlösa någon fler gång, vilket Gud förbjude eftersom jag tycker att världen är tillräckligt förorenad ändå, då skulle han nog knappast kunna räkna med att jag skulle tiga.

Ursäkten till Karin Thörnqvist har lyst med sin frånvaro och det är inte slut med dårskaperna där. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=4767524 Därför att vi betalar idag mer för skatten som staten tar ut än själva elkostnaden! Bara för att lägga ytterligare grädde på moset: vi betalar även mer för själva elöverföringen än för själva elen!

Det måste var guldledningar som Göteborgs Energi håller oss konsumenter med och vad genierna i statsapparaten håller på med, det är ju inte någon större statshemlighet.

Paraplydrinkar har tydligen gått upp en hel del i pris och någon skall ju betala för hybrisen, oavsett var man befinner sig, eller VAD man är i det här fantastiska landet,när man tillhör fotfolket.

Det är bara att inse: att här slickas det uppåt och sparkas nedåt, någon likhet inför lag eller i övrigt finns inte och det kanske aldrig heller har funnits. Det kan lika gärna vara så att jag inte fullt ut har upptäckt det förrän de sista åren.

Jodå, så sorgligt är det fullt möjligt att det kan förhålla sig.


Det gäller ju att plocka russinen ur bananen, eller var det kanske ur kakan....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar