Google+ Followers

torsdag 30 juli 2015

Jordskalvet igår i Göteborg.

Jag och Herr H låg utsmetade i TV-soffhörnan igårkväll och förde ett tämligen intelligensbefriat samtal medan TV:n ännu stod på, eftersom vi hade sett på serien: Catastrophe. Helt plötsligt började marken vibrera och det lät som om en våldsam hög med järnskrot drogs runt och runt och runt längs marken.

Men det fick jag snabbt utesluta, eftersom det rent praktiskt inte är möjligt. Det är bebyggelse där till stor del där det här våldsamma skrapljudet kom ifrån. Dessutom ett så stort och brett fält skulle vara omöjligt, att något drogs runt på om man inte mejade ner byggnader samtidigt och det fanns det inga som helst indikationer om, att det var något sådant inblandat.

Jag lyckades inte klura ut vad det var fråga om, eftersom ljudet verkade gå runt, som om det var ett stort kvarnhjul som drog runt något metalliskt.


Efter att definitivt ha uteslutet Trafikverkets nybyggda racerbana, stod hela tankeverksamheten fullständigt still över vad kunde vara som var inblandat.

Det kunde helt enkelt inte vara så, att där de huvudlösa brukar köra runt i rondellen med skrikande däck = i trafikplatsen för bussarna kunde vara inblandat i det mysko ljudet.
 

Även om den trafikplatsen också tillhör den högre vetenskapen:  OrangeExpress, snabbussen, slutade att stanna så snart trafikplatsen för åtskilliga svenska slotys var klar. Samarbete & VäRsttrafik i en liten ask = två minuters stopp längs linjen var för tidskrävande. Dessutom tillades att de som redan satt på bussen ville ju kunna luta sig tillbaka och ville inte bli störda av att det klev på några just här. Vi är väl antagligen för udda typer, som bor just vid det här busstoppet, så de som bor just här får hålla tillgodo med mjölkbussens sightseeing-linje, det kan ju också vara trevligt om man inte har bråttom.

Den ständige golfaren gick och lade sig för att kunna stiga upp tidigt och ge sig av till golfbanan och jag låg kvar och halvsov framför TV:n. Innan jag slog av TV:n såg jag på Text-TV att det hade varit ett jordskalv, som det hade varit fråga om. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21187602.abJag steg upp vid femsnåret och gjorde ett raid ut i köket efter vatten och när jag återvände till sovrummet vaknade Herr H till. Jag talade då om att det hade varit ett jordskalv, som varit anledningen.

- Jaha, svarade Herr H, då var det väl ett nytt jordskalv som nyss inträffade, eftersom sängen skakade till när du lade dig.

- Sure, en alldeles riktig iakttagelse. Det var en riktig jordbävning som lade sig....
ungefär som gruvskalven uppe i Malmberget på 36,6 mm/s....

3 kommentarer:

 1. Seismisk händelse i Malmberget
  Den 31 juli 2015 kl. 13:00
  Malmberget
  Klockan 01.37 natten mot fredagen den 31 juli inträffade en seismisk händelse i Malmberget. Skakningar som uppstått i samband med händelsen har gett upphov till frågor från allmänhet samt inslag i media. Den seismiska händelsen inträffade i malmkroppen Alliansen och har uppmätts till 2,7 på den lokala skalan.
  –Händelsen har lokaliserats till Alliansens hängvägg på 800 meters avvägningsnivå, säger Mats Stålnacke, bergmekaniker hos LKAB, och tillägger:
  –Den högst uppmätta vibrationen var 9,35 millimeter per sekund vid Konsum i Malmberget och det har känts av i samhället. På sedvanligt vis undersöker våra bergmekaniker händelsen just nu för att senare lämna detaljerad rapport.
  LKAB bryter i totalt elva malmkroppar i Malmberget idag och sprängningar utförs mellan kl. 00-01 på natten. Inga sprängningar på malmkroppen Alliansen har skett under natten mot fredagen. Vill du veta mer om vår skala? Besök vår informationssida här på vår webbplats där du kan läsa mer om vår lokala skala och få svar på vanliga frågor.

  SvaraRadera
 2. Men nu är det ju så att det också varit ett jordskalv 4 kilometer östsydöst om Gällivare på 14,9 kilometers djup. Sålunda inte i Malmbergets gruvbrytning där det alltid är en massa gruvskalv + sprängningar.

  29 juli var jordskalvet här i Göteborg.

  En sak som oroat mig är att före skalvet så har kristallkronan i köket helt plötsligt börja gunga och så sent som igår så började den att gunga igen, när vi satt kring köksbordet. Det måste ju vara tecken på att marken faktiskt är i gungning, även om vi själva inte märker av det, eftersom jag inte tror ett dyft på några paranormala fenomen.

  Vem vet. Kanske hade han alldeles rätt den sovande profeten, Edgar Cayce, när han förutspådde att hela Skandinavien skall försvinna i ett jättestort jordskalv.

  SvaraRadera
 3. Lokala magnituden på det stora malmbergsskalvet 2015-07-30 klockan 23.37 GMT var 4.1 enligt utomnordisk europeisk vederhäftig auktoritet (Deutsches GeoForschungsZentrum).
  Pålitliga amerikanska USGS och IRIS gick bägge ut med magnituden 4.0 till skillnad mot nordiska gänget LKAB (lokal magnitud 2.7), norska Norsar (3.22), svenska SNSN (3.5) samt finska institutet i Helsingfors som inte tog med om detta jätteskalv i sin map - bulletin. Det förvånade mig inte nämnvärt. Enligt min, vågar jag påstå, relativt stabila förståelse var magnituden minst 4.1 på richterskalan.

  SvaraRadera