Google+ Followers

måndag 30 mars 2015

Skavlans säsongsavslutning - Urk, säger jag bara, efter att ha sovit på saken ett par dygn nu.

Fortfarande känner jag mig illa berörd över hur Fredrik Skavlan agerade mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, dvs. en person som åter tar sina första försiktiga steg in i arbetslivet igen, efter att ha gått in i väggen rejält. Dvs. ännu befinner sig en mycket skör sits, som lika gärna kan få rätt vittgående konsekvenser, efter att på nytt ha blivit mobbad i en talkshow, som förväntas vara ett fredagsnöje!

Är det här fredagsnöje i SVT:s anda, då avstår jag helt enkelt för all framtid!
http://www.svtplay.se/video/2787169/skavlan/article2787169.svt?start=auto


Det är åtskilliga personer som jag sett Fredrik Skavlan haft i sin talkshow, som förtjänat betydligt tuffare frågor, men dessa har helt uteblivit! Jimmie Åkessons medverkan skiljer sig så markant från hur Fredrik Skavlans program brukar vara, att det inte kan lämna annat än en väldigt bitter smak i munnen.

I vanliga fall brukar de medverkande i Skavlan få berätta från sitt eget perspektiv. I Jimmie Åkessons fall fanns det flerfasetterade infallsvinklar, som det hade varit bra att TV-tittarna ENBART fått ta del av, eftersom så många människor blir utbrända, har blivit utbrända och som har en mycket svår väg tillbaka, dvs. OM de överhuvudtaget någonsin klarar av det.

Visste man inte bättre skulle man tro att Jimmie Åkesson var av samma kaliber som Adolf Hitler, Josef Stalin,
Augusto Pinochet, Idi Amin, Pol Pot, (född Saloth Sar), Mao Zedong, Francois ”Papa Doc” Duvalier, eller några andra av mänsklighetens svin som nu satt i TV-stolen hos Fredrik Skavlan.

Francisco Franco, mera känd som General Franco - Bild: © Pictorial Press
Skenhelighet har jag aldrig varit någon anhängare av. Förstår man inte allvaret i att någon har varit utbränd, vars hälsotillstånd man faktiskt inte vet något säkert om idag, vittnar det inte bara om ett osedvanligt dåligt omdöme, det vittnar också om en likgiltighet, som gränsar till hybris för någon annans lidande. Det vittnar också om ett behov av att framhäva sin egen präktighet, något som en programledare i en talkshow absolut inte skall besitta.

Jag tycker att det är dags att ta farväl av den halvstammande programledaren Fredrik Skavlan, som inte ens verkar på det klara med hur han skall föra samtal med sina gäster. Man skulle kunna tro att han alltjämt ständigt kommit inglidande på ett bananskal, utan att ha kunnat förbereda sig inför mötet med sina gäster.

Hur dåligt omdöme han visar sig besitta blir övertydligt, eftersom han bl.a. haft  Norges statsminister Erna Solberg, i sin talkshowstol. -  Så grattis Norge, ni har nu inte bara ett främlingsfientligt parti i regeringen, som t.o.m. vill språktesta 4-åringa invandrarbarn, ni har även en programledare, som ni för mitt vidkommande kan få i retur med det allra snaraste.

Så vad hjälpte det att gästerna: underbara
kämpekvinnan Gunhild Stordalen bjöd på sig själv, liksom Jimmie Åkesson gjorde. Sjukdom som sjukdom. Med fanns ju också den 
brittiske forskaren Tristram Stuart, de brittiska skådespelarna Phyllis Logan och Lesley Nicol, kända för tv-tittarna som mrs Hughes och mrs Patmore, chefshushållerskan och kocken i "Downton Abbey" och inte minst, som var anledningen till att jag själv slog mig ner i TV-soffan: musikgurun Mark Knopfler. Gästerna gjorde att man på något sätt ändå kunde mentalt överleva som människa.
5 kommentarer:

 1. http://www.svt.se/kultur/kravet-skavlan-ska-be-akesson-om-ursakt
  Du var visst inte den enda som tycker att det här var ett fruktansvärt övertramp mot en person som inte ens idag kan räknas ha tillfrisknat från sin utbrändhet.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag tycker alltjämt att det var ett sådant övertramp, att något dylikt ens får förekomma i en talkshow är helt anmärkningsvärt. Det har ju inte blivit bättre med tiden eftersom Fredrik Skalvan själv inte ser något fel i sitt agerande, eller de som står bakom, trots tittarstorm både i Norge och Sverige, som ALDRIG tidigare har skådats!
  Det har också kommit från människor som överhuvudtaget sympatiserar med partiet, men inte ens det har fått Fredrik Skalvan eller produktionen bakom honom att sansa sig.

  Jag är mest bekymrad över att vi har en sjukskrivning, som ökat med ca 140 procent och så tar man inte ens tillfället i akt och sätter fokus på det som är värt att sätta fokus på. http://stress.se/nyhetsinlagg/stress-ar-den-vanligaste-anledningen-till-sjukskrivning-i-eu/

  Enligt EU:s Yrkesinspektörskommitté är över 40 miljoner drabbade i Europa av det som Jimmie Åkesson är drabbad av. Dessutom är det så att det är den sjukskrivningsanledningen som ökar snabbast i hela EU! - Hade det inte funnits ett gyllene tillfälle att visa någon form av intelligens då?

  Det Fredrik Skavlan hasplade ur sig påminde mer om en regelrätt rättegång. Dvs. allt som förekommit under valrörelsen och som åtminstone står mig upp i halsmandlarna. Den normala undertonen i programmet var helt försvunnet och så får det inte vara! -

  Dessutom tycker jag att det är fråga om väldigt dålig respekt, att slänga glåpord efter 13 % av väljarkåren, sedan får man tycka vad man vill om partiet i sig. Men efter så många reportage både i Uppdrag Granskning, där det t.o.m. framgår att man göder kriminaliteten som livnär sig på dessa utsatta människor, men också övriga program så finns enorma problem med massinvandringen, som man duckar för att svara på! - För mig är det liktydigt med att sätta barn till världen och sedan strunta i dem.

  Har man förbjudet mobbning t.ex. vuxenmobbning i Sverige, så är det också förbjudet här var det fråga om en regelrätt vuxenmobbning, av en person som varken äger förstånd eller etiska regler.

  SvaraRadera
 3. Ojdå, ett viktigt INTE föll bort, det skulle naturligtvis stå: Det har också kommit från människor som överhuvudtaget inte sympatiserar med partiet, men inte ens det har fått Fredrik Skalvan eller produktionen bakom honom att sansa sig.

  SvaraRadera
 4. Fick ett helt riktigt påpekande igår via telefon. Naturligtvis är de ett syftningsfel av mig i det jag skrivit till svar. Det är ju inte så att jag menar att Jimmie Åkesson varken äger förstånd eller etiska regler. Det var riktat mot Fredrik Skavlan.

  Snarare är det väl så att just Jimmie Åkesson så här långt visat på både förstånd och etiska profil på ett sådant sätt som överträffar många av hans partiledarkollegor. Så här långt är det väl enbart den partiledare som avgått, Göran Hägglund (KD), som hållit en konsekvent etisk profil.

  SvaraRadera
 5. http://www.svt.se/tittarservice/tyck-till/dialog/782254
  Skavlan

  Program

  Så oförskämd Skavlan var mot sin gäst Jimmie Åkesson. Vad gick det ut på? Så bemöter man väl inte sina gäster.
  Skrivet av Bettan Fre 27 mar
  '''''''''''
  BESVARAD AV SVT

  Hej,
  Vi har, som du sett, fått många frågor och synpunkter på intervjun av Jimmie Åkesson i Skavlan i fredags. Det är bra, vi behöver veta hur våra program tas emot.

  I vårt sändningstillstånd ges SVT uppgiften att spegla samhället vi lever i. Det står även tydligt inskrivet i tillståndet att vi har en skyldighet att kommentera och kritiskt granska vår omvärld. När Jimmie Åkesson väljer att delta intervjuprogrammet Skavlan så görs det på de premisserna, precis som för alla andra som deltar i våra program.

  I intervjun i Skavlan i fredags gavs Åkesson tid att reflektera kring den sjukskrivning han avslutar men också kring den politik han för. Han fick undrande frågor och han fick kritiska frågor. Och, han fick gott om utrymme att beskriva hur han mår samt förklara och försvara sina åsikter.

  Sabina Rasiwala
  Kommunikationsdirektör SVT
  '''''''''''''''''''''

  är det inte dags att den kommunikationsdirektören får andra sysslor. Hon ljuger så hon tror sig själv! Åkesson fick verkligen inte utrymme att själv svara, utan han bombarderades med en massa frågor som hela den här ruttna valrörelsen redan hade ställt honom.

  Byt ut hela SVT ledning om det är så färgade, att de inte ens kan hålla sig neutrala!!

  SvaraRadera