Google+ Followers

fredag 21 november 2014

Undra hur världen hade sett ut om Adolf Hitler hade ägnat sig åt sin konst istället.

I helgen finns en akvarellmålning av Adolf Hitler på en auktion i Nünberg. Det förväntade priset torde bli närmare 450 000:-. 
 
Enligt auktionshuset Weidler, som säljer akvarellen, http://www.auktionshausweidler.de/de/kataloge/Auktion1870_Web.pdf  är det inte troligt att någon köpare kommer att dyka upp personligen. Sist man sålde en målning av Adolf Hitler, år 2009, var det nämligen så det blev.

Auktionshuset uppmanar även den som känner obehag med anledning av försäljningen, att vända sig till Nürnbergs myndigheter. Men motiverar samtidigt försäljningen med att akvarellen är ett historiskt dokument.


Den här akvarellen målade Adolf Hitler år 1914, medan han fortfarande försökte sig på en karriär som konstnär. Han målade över 2 000 verk som många avfärdat som "smaklösa". Jag kan verkligen inte hålla med om det. Utan hade nog hellre sett, att han hade ägnat sig åt sitt konstnärskap istället för att det han nu gjorde.
Det finns ett litet pittoreskt Österrikiskt samhälle, Steyer, som jag besökt  och egentligen borde ta mig tid att skriva lite mer ingående om. Inte pga. Hitler, utan av helt andra anledningar. Det är inte bara jag som varit där, utan även dottern har följt med mig dit. Herr H har naturligtvis varit där åtskilliga gånger, men då å tjänstens vägnar, eftersom SKF har sina förankringar även där, liksom i övriga världen.

Till realskolan i Steyer skickades Adolf Hitler 1904 av sin mor, som nybliven änka. Det blev inte heller någon höjdare i Adolf Hitlers tillvaro. Betyget var så dåligt att Hitler efter en "blöt" kväll använde det som toalettpapper. Någon studentexamen blev det aldrig heller, utan istället tog drömmarna om ett framtida konstnärskap överhand. Kanske var det därför som så mycket konst konfiskerades och även förbjöds. Han ville styra över alla fronter, inget lämnades åt slumpen, inte ens skolväsendet.

Om jag förstått saken rätt så drev han omkring i någon form av drönartillvaro under rätt många år både i Linz och Wien, innan han började intressera sig för antisemitiska och politiska tankebanor.
 

Här i Göteborg har ett riktigt skarpt läge utkristalliserat sig: den judiska församlingen har mottagit dödshot och skribenten har även formulerat ett hot mot synagogan i Göteborg, om att den skall "jämnas med marken". Sålunda har världshändelserna spillt över även hit och skall nog tas på största allvar.

Adolf Hitler som konstnär är för de flesta en rykande färsk nyhet, även om han sysslat med bra mycket, som det inte talas så mycket om. Det som däremot nämnts mellan varven är, att han grottade ner sig i både det ockulta och astrologin och sades aldrig göra något, utan att han konsulterat sina stjärnkonstellationer först.

Det får mig att inse, att antingen var han fullständigt tondöv på den fronten också, eller så var det osedvanligt dåliga astrologer han anlitade. 
 

1 kommentar:

  1. Akvarellmålningen av nazidiktatorn Adolf Hitler köptes för 130 000 euro av en anonym köpare från Mellanöstern skriver al-Jazeera.
    http://svenska.yle.fi/artikel/2014/11/23/hitlers-akvarell-saldes-130-000-euro

    I självbiografin Mein Kampf lär Hitler själv skrivit, att hans dröm att bli konstnär krossades av att gång på gång refuseras av Wiens konstakademi.

    SvaraRadera