Google+ Followers

lördag 15 november 2014

Jag har hamnat i ett väldigt bryderi, när det gäller inköp av nya vinterdäck. - Magkänslan säger dubbdäck....

Men vinterdäck, när det alltjämt är kring + 10 grader...

Därför funderar jag alltjämt vad jag skall köpa för typ av nya vinterdäck. De gamla dubbdäcken duger inte till något alls längre och var på upphällningen redan förra vintern och med förra bilen.

Men sista vintern bjöd å andra sidan inte på några mer problematiska vintervägsunderlag.
Här bryr man sig inte så mycket om grundvatten, eller att vi tar framtiden av dem som framtiden tillhör. De fortsätter att hejdlöst vräka ut salt på vägarna, som snabbt förvandlar allt till en evig sörja. Det hinner bli många mil varje år, men det mesta åtgår till snurrandet inte alltför långt bort vintertid.
Därför har vinterdäcken från Picasson, fått snurra på till nästa bil. Nu in på tredje nya bilen, kan det nog vara hög tid för nya vinterdäck.

Alla runtomkring mig slänger på vinterdäcken, en efter en och idag kände jag att till veckan får lägga på ett kol och bestämma mig. Idag kom ytterligare en påminnelse om vinterdäck och det blev därför ett hastigt uppbrott från fikastunden i ett hus in the middle of nowhere, eftersom det skulle ivägs och bytas till dubbdäck på bilen.

Men det är klart skulle jag bo i en dylik backe, då skulle jag nog också ta det säkra före det osäkra och slänga på dubbdäcken. Även om min näsan inte på långa vägar säger mig, att kallt väder är på ingående. Anledningen till att hon beslutade sig för att slänga på dubbdäcken idag, beror enbart på att hon säger att i annat fall kommer hon inte uppför den branta backen, som leder fram till huset. Även med dubbdäck har det hänt, att hon fått lämna bilen nedanför den branta backen. Den är nästan lika gruvlig som backarna "hemma" i Malmberget var innan gruvan slukade största delen av den branta delen av samhället.


Jag är glad över att jag inte bor i en dylik backe mitt i ingenstans, som hon gör. Skulle nog t.o.m. ha svårt för att välja en sådan permanent boplats, dit endast en kostig leder.

I Göteborg är det förbjudet, att köra med dubbdäck på en del gator. Än så länge vill säga. Nu har Trafikverket börjat backa och säger, att det behövs att viss del av trafiken faktiskt kör med dubbdäck för att rugga upp körbanorna. Ändå har man på förslag att belägga dubbdäck med betalningspålagor.

Min äldste son hävdar med bestämdhet, att det inte finns något som kan ersätta dubbdäcken. Han om någon borde veta. Själv är jag nog benägen att tro honom, eftersom jag ikväll ägnat en bra stund åt att jämföra bromsstäckor med och utan dubbdäck, dessutom övriga egenskaper som inte går att förbise.

Jag kollade vädret på text-TV, när jag kom hem.

- Det var värst vad svettigt det ser ut att bli imorgon, sa jag till Herr H.- Ja, du kan nog ställa ut pannan direkt på altan och få frukostäggen kokade, sa han med ett flin.

De här på väderlekstjänsten, de verkar nästan vara i stil med Rudolf Eriksson Kock, allmänt känd som
Putte Kock för det svenska folket. Han brukade också helgardera sina tipsrader. Dock hoppas jag att det inte blir fullt lika varmt, som temperaturen kan stiga upp till enligt väderkartan. 100 grader låter i svettigaste laget.

5 kommentarer:

 1. För oss som bor i de norra breddgraderna av vårt avlånga land är valet av vinterdäck självklart. Vi väljer dubbat så klart. Men vi har inte 100 grader varmt ens i prognoserna. Så för din del är nog odubbat bästa valet. Ni har en mycket kortare tid med kallgrader där ni bor. Kör försiktigt!

  Mad Max

  SvaraRadera
 2. Mad Max, så kan det nog vara. Men plötsliga isbanor, som inslag gör att jag ändå stirrat mig stint på Nokian Hakkapeliitta 8.

  Här kan vi ju komma kring lagstiftningen med att ha dubbdäcken på 1 december till 31 mars OM det är vinterväglag. Det gäller att hålla koll på vad som komma skall i gradantal och var näsan skall ställa kosan. Det är trots allt inte så långt härifrån, som det där vita som kommer från skyn har visat sig.

  Med tanke på hur "miljömedvetna" man är i alla politiska led, så lär det vara en bra livförsäkring att investera i nya dubbdäck.

  SvaraRadera
 3. Javisst är det så Gun. Men Sverige fegade då man beslutade om vinterdäck. Nu är det en POLISMAN som gör bedömningen på platsen då det gäller användandet av vinterdäck. En tydlig LAG hade gjort det lättare. Klart att en del skåningar hade nog gott i spagat ang det. Men det finns så jävla många lagar som inte har någon form av vanligt bondförnuft. Ta till exempel det med att prata i telefon då man kör, nu måste vi vara en fara för andra trafikanter innan man kan bötfällas. Vem avgör det? Finns ingen anledning att skapa lagar om man ändå inte kan se till att de efterföljs. Sverige är fantastiskt.

  Mad Max

  SvaraRadera
 4. haha... nog är det så allt.

  Själv kan jag bara konstatera, att förut visste man när man träffade på en byfåne, eller en som var drogpåverkad bakom bilen. Idag rör det sig om att man möter en person, som är fullständigt inkapslad i sitt eget navelludd, utan hänsyn till att det finns människor i omgivningen, som de inte ens drar sig för att äventyra livet för.

  SvaraRadera
 5. bakom ratten, skulle det stå (så klart)

  SvaraRadera