Google+ Followers

söndag 12 januari 2014

forts. resdag 14 september dagsutflykt från Bologna till den årliga mässa för Dante i Ravenna.


Dagen innan hade vi kollat tågtider till Ravenna, eftersom det skulle vara den årliga påfyllningen av oljan till "Tomba di Dante" med mässa och festligheter på torget i Ravenna efteråt. Ravenna blev en stad av betydelse under det försa århundradet e.Kr under kejsare Augustus, där han anlade en hamn i det närliggande Classe. Där pågår stora utgrävningar.

När Roms inflytande minskade blev Ravenna huvudstad i Västrom och behöll ställningen under det östgotiska och bysantinska styre. Ravenna är berömt för sina tidiga kristna mosaiker och alltjämt besöksvärt och trevlig liten stad.

 I Ravenna lägger man genast märke till två "italienska kungar", den ene är den demokratiske Garibaldi  http://www.popularhistoria.se/artiklar/giuseppe-garibaldi/ och den andre litteraturens kung: Dante, som efter han av politiska skäl blivit landsförvisad från Firenze så småningom på slutet av livet hamnade i Ravenna http://sv.wikipedia.org/wiki/Dante_Alighieri.
 Dante avled i Ravenna 13 eller möjligen 14 september i Ravenna 1321. Ang. vilket datum som är det riktiga: I rest my case....

Men är det inte imponerande, att så här många århundraden efteråt fortfarande vara en av de stora inom litteraturen och ha sysselsatta så många med tolkningarna av Dantes Inferno, både litterärt och inom konsten.

Är det festligheter i Ravenna till Dantes ära så är det!

Soldater ingår också

Liksom burgna klädstilar

Liksom de mer folkliga. Vackert är det i vart fall

Det var högtidligt värre, när man marscherade från torget till kyrkan, där själva minneshögtiden skulle gå av stapeln

Nere vid kyrkan så stod hela den kyrliga mottaningskommittén med diverse höga prelater och tog emot.

Kyrkan var fylld till brädden med extra stolar utsatta. På varje stol fanns ett häfte, som innehöll hela högtiden. Det bjöds på en hel del musik och till min stora förvåning, hölls ett tal av den katolske biskopen, som handlade om det moderna samhället. Men också om Dantes moral kontra samhället och mycket annant som handlar om just moral. Det var verkligen uppdaterat till dagens förhållanden och alls inget "mässande". Hela minneshögtiden var helt njutbar.

Varje år kommer höga herrar tillresta från Firenze, Dantes födelsestad, som han förvisades ifrån, med olja till lampan, som hänger i Dantes mausoleum.
 
Här går hela processionen fram till Dantes mausoleum (den vita byggnaden nere i hörnet på bilden)

Vi var nog inte de enda turisterna, som var närvarande. Men vi var klädda för lite mer ordnade förhållanden, eftersom vi visste att vi skulle ev. skulle besöka en kyrka.

Dantes sarkofag, där man innan högtidligheterna hade startat hade lagt ner en krans och färska blommor.

Inskriptionen på väggen bakom de samtalande damerna. Dubbelklickar man på bilderna i bloggen får man upp alla bilder i större format och i ett bildspel.

Efter att olja hade fyllts på hissades den upp i taket.

På torget firades marknad och alle handa inslag fanns för både barn och vuxna. Det fanns många små riddare  med svärd och det där nödvändiga som en riddare nu kan tänkas behöva.

Även soldaterna fick sig en välbehövlig fikastund, precis som vi andra också var i behöv av.

Tidiga kristna mosaiker finns det gott om i Ravenna, det finns en hel del att besöka av allehanda slag, både museer och kyrkor, som i Italien är riktiga guldgruvor när det gäller konst, av alla de gamla kända konstnärerna. Vill minnas att den här fanns i San Vitale. Men det vimlar av dem överallt.


I det fina lilla Mausoleo di Galla Placidia finns en mosaik av bl.a. "Den gode herden". Byggnaden som påbörjaes år 430 har troligen aldrig hyst Placidias kvarlevor (hustru till barbarkejsare).Undrar du mer över utflyktsmål finns de alltid på den inhemska turistbyrån över vad som är aktuellt för dagen, kollar man hemifrån Sverige så loggar man in på stadens turistbyrå. För Ravennas del är adressen: www.turismo.ravenna.it

Ja, dit man vill återvända slänger man i ett mynt över axeln och önskar sig något. Här stod jag och min mamma en gång i tiden och slängde in varsitt mynt över axeln, föga anade jag då att det här var vår sista resa. Jag undrar vad vi önskade den gången. Den här gången stod jag här med Herr H och slängde mynt över axeln. Vad jag önskade, det vet jag inte men det var säkert inget världsligt, det finns andra värden som är mer betydelsefulla.

När vi gick därifrån så dök den blomma upp, som min mamma älskat. Kanske satt hon där i sin himmel och sa till mig: Gun, där ser du det var väl inte så farligt att återvända. Det fanns bara glädje att möta vid återseendet.

När vi satt på perrongen  och väntade på lokaltåget tillbaka till Bologna, kändes det bara fridfullt.

Det hade börjat skymma, när vi kom tillbaka till Bologna, efter den korta tågresan ca 1 timma. Tågresan tur och retur Bologna - Ravenna kostade för oss två 23:20 Euro.

Eftersom vi hade fikat innan vi lämnade Ravenna var ingen av oss hungrig, så vi köpte med oss en kvällsefterrätt till hotellet och vatten förstås.
När vi kom tillbaka till hotellet vid 22-tiden, efter lång dag ute, surfade Herr H runt på TV:n, medan jag skrev dagbok. Sedan gjorde jag aftontoalett och tog fram min CD-bok. Jag har inte något större minne av den... så jag måste ha somnat tämligen omgående. Den sista minnesbilden jag hade på näthinnan var....
Kommunpampen i Ravenna, mannen med järnansiktet, i den stora kostymen och hans vita handskar, som han höll i ett järngrepp. Av handskarnas storlek att döma kunde han nog simmat omkring i dessa också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar