tisdag 3 december 2013

Bedrägerierna och hackningarna blir allt allvarligare. Nu är det Sahlgrenska sjukhusets it-system, som helt uppenbart blivit hackat.

Men varken Göteborgs-Posten, eller Sahlgrenska sjukhuset tycks ta det på fullaste allvar. 

Göteborgs-Postens reporter Ann Johansson tyckte inte att det har något nyhetsvärde, utan tyckte att jag fick väl vända mig till Patientnämnden istället! Jag som trodde att en dagstidnings primära uppdrag var att rapportera om och därigenom förhindra brottslighet.

Sahlgrenskas verksamhetsansvarig betvivlar, att någon skulle kunna ha hackat sig in i deras system, under uppgivande att de har brandväggar och system som gör att de skulle upptäcka om så varit fallet. 

Själv ville jag tala med it-ansvarig för Sahlgrenskas verksamhet. Men si den gubben gick inte, utan det var genom verksamhetsansvarig som allt skulle gå och JA, det skulle ta sin tid, de måste ju först få indikationer om att fler varit utsatta.

Helt uppenbart anser sig Sahlgrenska sjukhusets verksamhetsansvarig ha ett system, som är säkrare än Pentagons, eftersom t.o.m. Pentagon fått sitt system hackat. 

Skall man skratta eller gråta... Lilla Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har lyckats med något, som inte ens Pentagon har lyckats med!

Det var också därför jag tog kontakt med Göteborgs-Posten, men deras intresse var noll. Man kan väl bara hoppas att reportern Ann Johansson själv råkar ut för samma sak, då kanske det blev annat ljud i skällan.

Du som läser det här, nu vill jag att detta sprids till varenda människa, som kan tänkas bli utsatt för samma sak, som jag blev igår. Vad jag kan förstå måste det gälla alla som överhuvudtaget besöker sjukvården, vars patient- och journalsystem har något form av data-system.

Helt uppenbart har det blivit populärt att hacka/sabotera regeringens, polisens etc. data-system. Jag har här i min blogg rapporterat om många bedrägeriförsök och också fått det dokumenterat att bedrägeriförsök även nått åklagarmyndighetens mailboxar. Genom åren finns det många bevis på hur organiserad denna avart av verksamhet trots allt är. Därför blir det rätt förvånansvärt, att världens regeringar och operatörer/leverantörer, i mitt fall Telia, inte gemensamt gör något åt problematiken.

Igår kl. 12.30 hade jag en tid på mammografimottagningen vid Sahlgrenska sjukhuset, efter en remiss från min vårdcentral. Jag hade sålunda blivit kallad via snigelpost till Sahlgrenska. Man gjorde en mammografiundersökning och efter den var utförd, träffade jag en läkare, som även gjorde ett ultraljud på båda brösten, inkl. den knöl som är fullt kännbar i ena bröstet. Läkaren försvann rätt snabbt ur rummet med det korta meddelandet, att det var helt ok. Det var ingenting, allt såg helt ok ut, inkl. knölen i bröstet!


Jag hämtade upp Herr H och dryga metersgrabben, som varit på Leklandet under tiden jag var på sjukhuset. Vi hade anlänt hemmet och satt och fikade alla tre, när telefonen ringde. En inspelad röst meddelade, att det fanns ett SMS meddelande på min hemtelefon, dvs. min fasta telefoni! Bara därför lade jag på telefonluren, utan att ha hört meddelandet, eftersom jag vet att ingen någonsin skulle skicka mig ett sådant sms meddelande, via min hemtelefon varken någon myndighet eller någon annan som jag har någon samröre med.

Jag återgick därefter till mitt fika tillsammans med Herr H och dryga enmetersgrabben.

- Eftersom jag nu fått den typen av bedrägeriförsök, sms-meddelanden på min fasta hemtelefon tidigare. Då gällde det ett upplästa meddelande om något mer än lovligt "flummigt protokollsmeddelanade", som tyder på att någon kan ha hackat sig in på min mail, eller fasta telefon, eftersom det var aktuellt för tillfället. Jag valde därför att göra en rätt tidskrävande undersökning via Telia, som är min operatör. Det ändade naturligtvis bara ut i ett intet! Jag fick veta att det skulle kosta mig 600:-, att ta reda på vem som stod bakom meddelandet och vem teleoperatören var. Då tyckte jag att det inte riktigt låg på mitt ansvar, att än en gång befatta mig med skiten och dessutom betala 600:-för något som Telia tillhandahåller och som de helt uppenbart lämnar hela farstun öppen för. 

Sålunda visste jag igår, att även om jag uppfattat hela telefonnumret och verkligen ringt upp, så hade det sannolikt enbart kostat mig skjortan, att komma vidare till ytterligare ett nonsensmeddelande, på sin höjd! -


Drygt en timma efteråt ringde det igen och jag svarade, men denna gång lyssnade jag till meddelandet....

Meddelandet lät ungefär så här:

Vi har upptäckt knölar... bla.bla.bla... men det brukar gå bra om man tar bort dem med en gång. 

Sedan hänvisning till ett telefonnummer som började på 070..... som jag kunde ringa. 

Jag blev så chockad, att jag naturligtvis inte hann uppfatta resten av numret. Men insåg att detta kunde rimligen inte vara Sahlgrenska som låg bakom, men tanken fanns där ändå:  

Fanns det nu någon stressad läkare inblandad. Vilka var Sahlgrenska rutiner. Inte bara Sahlgrenska, utan längre upp i landet hade sjukvården sina brister. Men ändå, uppläst sms meddelande till ett fast telefonnummer, med hänvisning till ett mobilnummer för att få veta mer om mitt allvarliga tillstånd, som i efterhand uppdagats via röntgenplåtar, efter mitt läkarbesök (det brukar gå bra om man tar bort dem med en gång). 

Eller... jag drog mig till minnes, att det hänt oss i familjen, att man missat att tyda röntgenplåtarna rätt vid första anblicken och att när en annan, röntgenläkaren, granskat plåtarna i efterhand hade man uppdagat sådan som först missats... 

Jag försökte genom Sahlgrenskas växeln, att få tag i någon på mottagningen, men de hade slutat för dagen. Så växeltelefonisten skickade mig till sekreteraren, men där var det ingen som svarade. Jag skickade därför ett meddelande till den mailadress, som är avsedd för av- eller ombokning med kort varsel, eftersom jag förstod att de läser den mailen rätt omgående, när de åter är på plats. 

Jag hade bett dem i mailet, att omgående höra av sig till mig. När de ännu inte hade ringt upp mig och telefontiden gick igång, ringde jag därför själv upp dem. Jodå, de hade läst mitt mail, men det tillhör inte deras rutiner försäkrade de, att de skickade dylika meddelanden, något som sedan även  verksamhetsansvarig också lät meddela, att något dylikt kommunikationssätt med patienterna, sms-röstmeddelanden via hemtelefonnummer, hade de inte
Jag fick tala med läkaren jag hade träffat igår och han intygade än en gång att det såg helt ok ut. Inte något som förvånade mig, eftersom det hela verket alltför suspekt för att kunna vara sant. 

*********
Till er/dig som tycker att det här är så skruvat roligt/lukrativt, att ägna sig åt, vill jag tala om att ni nog lyckades förträffligt med ert uppsåt på det mänskliga planet. Men misslyckades helt om det var pengar, som ni hade bespetsat er på.

För min sambo som helt nyligen och än en gång bara för några dagar sedan, fått beskedet, att hans egen cancer, som både är opererad, återkommen och strålad, inte visade några tecken på återkomst, blev det nog en riktig pärs! Han satte sig ner mitt i leken med sitt barnbarn och stirrade rakt ut i luften. För den unge blev det helt obegripliga saker, som vi vuxna diskuterade, även om vi försökte hålla honom utanför hela resonemanget! Min sambos nattsömn har varit minimal inatt och det lilla han sovit har varit tämligen oroligt, eftersom han t.o.m har pratat i sömnen flera gånger!


Även om ni/du inte förstår det har jag anhöriga runt omkring mig, som inte är likgiltiga inför ett dylikt meddelande!
Jag har jobbat med kriminella i nästan hela mitt vuxna liv och vet hur skruvad uppe i huvudet vissa kan vara. Bara just därför utgick jag ifrån, att detta bara var ännu en variant av fulländad dårskap. Men det hindrade inte att jag blev oerhört illa berörd!


OM det överhuvudtaget finns någon gudomlig rättvisa, hoppas jag att det finns en speciell reserverad plats för er, där ni får möta er egen ondska fullt ut!
 
Den fallna ängeln, Satan - Bild ur Gustaf Dorés bibel.

3 kommentarer:

 1. "trevliga" människor det finns!!

  SvaraRadera
 2. Jodu, det kan man lugnt påstå. Men man lär sig alltid nya lärdomar om sig själv. Jag vill ju gärna tro att jag är en human människa. Dock insåg jag idag, att mina tankar var allt annat än humana, när jag insåg vilken förödelse detta hade skapat.

  Väldigt lååååångsam motorsågsmassaker var nog bara förnamnet på mina tankar!

  SvaraRadera
 3. http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.2490451-stort-dataintrang-vardanstalld-avskedad

  så var det mycket värt det som SU intygade dig. Lika gärna kan det ha varit fråga om att någon läst journalen. Skrämmande

  SvaraRadera