Google+ Followers

onsdag 26 juni 2013

De tio värsta industrierna i Norrland släpper ut 1,5 gånger mer partiklar än Stockholm, Malmö och Göteborg – tillsammans.

Regeringen och beslutsfattarna i Sverige vill inte se verkligheten. Därför hotas nu Sverige av dryga böter i EU-domstolen. Vad jag förstått är det än så länge bara ogjort. Då lär det inte bli lätt för den svenska kassakistan. Festen lär tämligen abrupt vara över och en baksmälla av guds nåde lär vänta.

http://granskning.ntm.eu/

Tyvärr leder LKAB med Svappavaaragruvan, andra platsen intar Malmbergets gruva, som Sveriges lortgris. Ja, som du ser är jag läraktig. Jag använder mig av samma uppfinningsrika ordlista, som LKAB:s propagandaapparat, där varje ord omskrivs för att låta mer fryntligt och ofarligt: Miljöfarliga utsläpp blir Green Pellets, skalv blir skakning, vidriga boendemiljöer blir möjligheter, osv.

Det som LKAB, pappersjättarna och kemiindustrin släpper ut varje år över Norra Sverige, vet man inte var de partiklarna hamnar tillslut. Men klart är att mellan 3 000 - 5 000 varje år dör av partiklar. Hälsoriskerna tillhör inte de som normalbegåvade kan rycka på axlarna åt. Dessutom måste mörkertalet vara enormt! 

Bara en sådan sak som att befolkningen i Malmbergsgruvas närhet inte omfattas av någon hälsoundersökning, trots barnläkarens oro över barnhälsan för bra många år sedan, talar sitt tydliga språk vad det hela handlar om. 

Vi får övergå till den friserade "ordlistan", för här talar vi om stora sannolikheter, att få dö tidigare, eller knalla omkring i livets slutände med syrgastub, eller få en snabbare avslutning i form av någon typ av cancer. Allt däremellan av allvarliga hälsoproblem, som enligt friserad ordlista måste vara fråga om, typiskt klena personer

Jag blir arg, ledsen och upprörd över att ännu en dag behöva få läsa om lortgrisarnas lortgris. 


LKAB och Bergsstaten är inte det, de mest skenheliga "kärlekspar" som överhuvudtaget går att uppbringa i Sverige? - Jag ställer den provocerande frågan till dig, som läser det här.

Faktum kvarstår: det statligt ägda LKAB håller kvar den drabbade ortsbefolkningen i ett sagolikt Moment 22. (Nu talar jag INTE om dem som tycker att det ok att gå omkring med/leva med en bomb i fickan, utan de andra som inte ges någon valfrihet). Det handlar dessvärre inte enbart om partiklar, utan om andra olägenheter, som numera är ett nog så uttjatat ämne här i min blogg. 


Det är märkligt att LKAB stoppat fyllningen av Kaptensgropen, därför att det är farligt för arbetarna, att vistas nära Gropen. - Vilket jag verkligen är den första att skriva under! - Men för de som bor 100 meter från Gropen är det tydligen inte farligt för. Någon som hajjar logiken? 

Jag har i alla fall förstått den för länge sedan, det här med att lösas in och vilket år det kan tänkas lösas in och inte lösas in, det handlar enbart om genomruttet: Business as usual. 

Regeringen och ansvariga ministrar vill behålla sin mjölkko fri från alla former av ansvar. Man har t.o.m. trimmat in lagarna rejält bara under de sista åren! Till det skall adderas, att de också har tjänstvilliga i ledbanden och nog  skramlar tomma tunnor. Gällivare kommuns kommunalråd och kommunchefens yttrande till Kammarrätten ang. det överklagade samarbetsavtalet, får mig att lyfta på ögonbrynet, trots att jag vid det här laget läst och sett det mesta, som överhuvudtaget går att läsa/uppleva i det här landet. Det gäller att vifta vilt omkring sig för att freda sig. Allt utom det som det verkligen handlar om!

Jag börjar bli jädrans trött och less nu, eftersom Alexanderhugget verkar lysa med sin frånvaro.

Skalvrapporterna ingår i LKAB:s egna omskrivna ordlista. Möjligen kan LKAB sträcka sig till ordvalet: seismisk händelse - det sker enligt tillsynsmyndighetens egna uppgifter 500 skalv/dygn. Det är på långa vägar inte det som LKAB rapporterar in till Bergsstaten.  

Den sista rapporterade/registrerade skakningen den 20 juni 2013, uppmätte LKAB:s egna vibrationsmätare 3,9 vid Konsumhallen i Malmberget, Hertiggatan 18, 3.4. 


Men skakningarna de är ok enligt ägaren svenska staten och bolaget. Annan mätmetod: vibrationsmätning på bjälklag (golv) inomhus utförda av Vibroakustik Sverige AB. Vibrationsmätning i tre riktningar, Kaptensvägen 4, fyra-fem meter från Konsumhallen uppmätte 12 mm/s, då Konsumhallen enligt LKAB hade 3.9 mm/s den 20 juni 2013. HÄPP! 

Kaptensvägen 4 ligger faktiskt än så länge med en spottloskas längd utanför LKAB:s industristängel. Men dylika insikter skall vi inte fordra att näringsdepartementets folk skall förstå, när de nu skall besluta om den nya bearbetningskoncessionen vid Malmbergets kyrkogård. LKAB själva och Bergsstaten de kikar ut genom den tättslutande pappstrunten som de har för ögonen och säger: ingen risk!

Av allt att döma enligt LKAB:s egen lokalisering/rapportering om skakningen 20.6.2013, verkar hängväggen ligga utanför LKAB:s industristängsel, trots LKAB:s ständiga intygande om att de inte bryter malm utanför industristängslet. Men det är väl också därför de vägrar i sten, att redovisa var allt befinner sig under jord/i förhållande till ovan jord, inkl. alla vägar etc. finns under jord och som också sammanbinder/hänger ihop med de olika brytningsställena. 

Det vore fint om Marita Mossberg på LKAB:s propgandakontor i Malmberget, fick tillgång till lite papier-machékunskap, eftersom deras anlitade digitala förmågor inte verkar vara mycket att hänga i julgranen! Jag lärde mig själv konsten, att arbeta med riktig papiermaché, det som man gjort de stora Buddhastatyerna av. Det lärde jag mig 2006 av en konstnär, Logiiraz Ganbat, från Ulaanbaatar. 
Bilden av Logiiraz Ganbat kommer från http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/straight-1488-is-sicklied-o-er.htm 

Då kanske vi kunde få se en verklighetsåtergivande modell hur det ser ut både ovan och under jord, samtidigt! Sannolikt inte alltför avancerade kunskaper, bara man kan plus och minus och ha lite måttinsikter och sist men inte minst: vilja att vara rakryggad!

För hur det nu än är fortsätter LKAB i samma anda, trots att vilket småbarn som helst kan förstå, att den våldsamma och långvariga gruvdriften som utvecklats till rovdrift, måste ha betydelse för markpåverkan. Man behöver bara ha lekt i sandlåda för att förstå/inse det, eller grävt ut det goda först i en fettisdagsbulle.

Hur var det nu den gamla tanten alltid sa.... Det är skillnad på skit och pannkaka!Detta sker i Sverige, så då är det ok enligt pseudovetenskaparnas (=politikernas) lilla skara: Ingen fara på taket - vi har full kontroll!


PS. Det är INTE sagt VAD det är de har full kontroll på! DS.
3 kommentarer:

 1. LK/Malmberget lär nog leda statistiken i slutändan som alltid, de har inte redovisat några uppgifter för 2012 och utsläppen har inte blivit mindre.

  SvaraRadera
 2. Jag har kontinuerligt fått dessa utsläppsvärden i min mailbox och det är inte rolig läsning.

  Eftersom jag nu lever inom Göteborgs stad sedan 90-talet, inser jag också hur landets prioriteringar ligger, här har man varit upp i trasorna över partiklar och Göteborgs dåliga luft. Med trängselskattens införande och jämförelse med vad som utfallet blev i Sthlm inser jag att regeringen blivit en form av folkets utsugare! Förbifart Sthlm har blivit ännu ett sätt för politikerna att binda upp för enorma räntekostnader under 30-40 år och lokaltrafiken står där alltjämt med tvättad hals. Dessvärre har lokaltrafiken här i Göteborg fått samma utveckling. Här tror Gbgs stad dessutom på fullt allvar att vi i egenskap av markägare skall betala väg, där kommunen har planerat pendelparkering, återvinningsstation men redan har ett äldreboende och förskola. Politikerna har blivit rena rama maffian!

  Det känns trist att veta, att inom Malmbergets gruvan radie, där kan folk dö som flugor bäst de vill. Det är ingen som gör något åt dem som inte vill bo kvar under de förutsättningar som blivit hälsovådliga, eller själv bestämma när det är dags att inte utsätta sig längre för det ena eller det andra. De kan inte få ett likvärdigt boende, politikerna i Sthlm och Gve kn, skiter fullständigt i dem. Det berör mig illa.

  Det är som Mora Nisse sa i dokumentären som gick i repris igår (såg den när den sändes första gången). Landsbygden kommer att avfolkas, till katastrofen är ett faktum. Det är väl först då som det kan bli någon ordning.

  SvaraRadera
 3. finns bara ett att säga:

  http://www.youtube.com/watch?v=-v6BrO9c9EE&list=UUVFdV9-M-3G_qVOJOKWyLDw&index=64

  LK är bara ett tragiskt bolag eftersom de inte kan hantera sin verksamhet fullt ut!!

  SvaraRadera