Google+ Followers

tisdag 21 maj 2013

Följderna efter LKAB:s gruvbrytning i Malmberget börjar få oöverstigliga konsekvenser.

En del dagar blir jag sorgsnare än andra, när jag öppnar min mailbox. Idag var åter en sådan dag och min största besvikelse är trots allt på Regeringen, som låter det här fullständiga och helt omänskliga spektaklet fortgå.

Bergsstaten har nu beviljat en ny bearbetningskoncession, som ligger i anslutning av Malmbergets kyrkogård och kommer att försvåra situation ytterligare i Malmberget. Det behöver man inte vara raketforskare för att förstå

Jag hade igår skickat ett mail till andra berörda med delvisa innehåll:
 
Håkan Selldén (han sitter i Kiruna) har idag 20.5.2013, meddelat mig när jag ringt upp honom, eftersom han inte svarat på det mail jag skickat, att LKAB har ingen skyldighet att bistå med dessa uppgifter, eftersom de anser att det inte är relevant för den bearbetningskoncession det nu är fråga om. Detta klämde han i sedan han hade försökt sig på jordens dåligaste ursäkter under en stund.
 
Att det inte är relevant det påstår och hävdar han TROTS det rådande läget i Malmberget, som gruvbrytning fört med sig! Undra om det är på 20 meters nivån som den hissen har stannat?
 
Jag har därför ringt och talat med Bergmästaren Åsa Persson, Bergsstaten. Gången är att det lämnas in en miljöprövning till Mark och miljödomstolen, som LKAB lämnar in! LKAB tar kontakt med alla som berörs, sålunda kommer ett nytt godtycke att tas av bolaget, som i det här fallet är de som står för problematiken. Handen på hjärtat och med det resultat som redan finns i Malmberget och LKAB:s gruvbrytning. Det vore precis lika att man överlåter till maffian, att själva bestämma vad som skall hända med deras offer.
 
Jag frågade henne varför man skickar iväg detta till regeringen/näringsdepartementet, eftersom de verkligen inte har rätt underlag för ett beslut! Jamen, det var ju den gången det var.... "att regeringen sitter och fattar ett beslut utan att ha all tillgänglig fakta", fyllde jag i.
 
********
 
Jag skall inte öda mer energi på vad detta mail innehöll, som jag hade skickat. Men svaret som anlände idag var från boende i Östra Malmberget och var inte roligt att läsa. Är det verkligen kommunens och kommunpolitikernas fulla allvar, att de fortfarande tror på LKAB:s amsaga, att det finns utvecklingsmöjligheter i Östra Malmberget?  
 
Finns det verkligen inget vettigare att slänga pengarna på? 
 
Det finns saker som gör en utveckling av Östra Malmberget omöjlig:  
 
* Sprickzon
* skalv 
* industristängsel som omringar och avskär bebyggelsen 
* marken som rämnar 
- hur skall det då bli efter att ytterligare bearbetningskoncession startar i anslutning till kyrkogården, som kommer att påverka Östra Malmberget ytterligare.

******
 
Svaret som anlände i mailet:Det är verkligen trist hur LKAB och Bergsstaten beter sig, men så har det varit under lång tid. Man blir bara så trött....!

Kommunen har skickat brev till alla hushåll i Östra Malmberget. Kommunen anlitar ett företag, TM i Norr:

http://www.tminorr.se/ . Specialiserat på marknadsundersökningar, särskilt försäljning av tidningsprenumerationer. Detta bolag har har redan börjat ringa runt och fråga om hur vi vill utveckla Östra Malmberget. Det är kryssfrågor (0 - 5) om man instämmer i olika påståenden typ "Tycker du att service är viktigt?", "Tycker du att det är viktigt att det byggs nytt?", "Tycker du att det är viktigt med bra kommunikationer?", osv. Dom som intervjuar har ingen som helst aning om hur det ser ut i Östra Malmberget. Dom vet inget om miljöstörningarna här. 12-14 juni kommer bolaget att genomföra "dialogmöten" med alla hushåll i Gunillaskolans aula.

Vansinnet breder ut sig alltmer.

Var ska det sluta?/

Hugo Simberg: Sårad ängel, 1903. Konstmuseet Ateneum i Helsingfors
 
 
 

2 kommentarer:

  1. de funderar inte på om husen kan klara mer sprängningar och skalv.är det bara att köra på och bevilja fler brytningsställen??

    SvaraRadera
  2. Nej, naturligtvis håller de inte. Det är många år sedan de på allvar började krackelera.

    Det är den diskussionen som både ägare staten och LKAB fullständigt negligerar. Själv håller jag andan så länge inget allvarligt har inträffat, men är oerhört bekymrad över den nya bearbetningskoncessionen, som Bergsstaten beviljat.

    SvaraRadera