fredag 8 februari 2013

Tio Guds bud som reklampelare på bilen.

Fiffigt onekligen. Men ibland lägger man onekligen pannan i djupa veck och undrar.

Reklamskylten på biltaket har texten: "Guds vilodagar är lördag. Jesus kommer snart. Synda inte mer."
"Alla måste leva efter Guds tio bud. Inte jobba köpa eller sälja på lördag."

Levde då plakatköraren efter sina egna ord, förlåt Guds tio bud. (för större bilder vänsterklicka med musen)


Fotot taget på parkeringen utanför bl.a. Willys i Gamlestan i Göteborg och det var i tisdags. Så långt fläckfritt leverne i vart fall till det yttre.


"Den sjunde dagen hade Gud fullbordat sitt verk och han vilade på sjunde dagen efter allt han hade gjort. Gud välsignade den sjunde dagen och gjorde den till helig dag, ty den dagen vilade Gud sedan han utfört sitt skapelseverk" (1 Moseboken 2:2-3)



Den sjunde dagen, vilodagen, fick t.om. namn efter det faktum att Gud vilade den dagen enligt bibeln. Hebreiska ordet för "vilande" är shabath. På svenska sabbat. Ordet lever i allra högsta grad kvar efter veckodagens namn på många språk. 
 

T.ex. heter det på latin Sabbati dies, på italienska sabato, spanska sábado, franska samedi. Jag vet också att det på polska heter sobota, inte för att jag kan eller förstår polska eller tjeckiskans soboto, men det har jag läst mig till på skyltar i respektive land, inkl. det maltesiska Is-sibt.

 

Men jag har aldrig blivit riktigt klok på varför den kristna världen räknar söndagen som vilodagen, fastän vi anammat ordet sabbat. Här gör vi faktiskt tvärtom. Lördag har som regel räknats som stora festdagen. Medan söndagen varit vilodagen, av då helt naturliga skäl.


Någon där ute i etern som är smartare än mig. (Ta det inte bokstavligen, det vet jag att många är.) Men är det någon som har en förklaring till varför vi har söndag som vilodag.

 

Allt detta apropå en reklamskylt på ett biltak...

 

  ********

PS. Är det Guds finger som är med och mixtrar med tekniken i bloggen, eller vem är det som ändrar texttyp, färg etc. hur som haver och mitt i allt. Inte jag i alla fall, för den som nu mot förmodan undrar. 

 

Jag hade tänkt göra ett helt annat blogginlägg idag. Men jag gör det inte så länge det ser så här bedrövligt ut. DS. 




5 kommentarer:

  1. Men Gun, jag såg en gång en broderad tavla hängandes på en vägg med texten: I begynnelsen skapade människan Gud.
    Kan det vara så ekelt?

    Mad Max

    SvaraRadera
  2. Du har nog nåt kardinalfel på din sida. Verkligen svårt att skriva och ändra sin egen text. Ett exempel ser du ovan. enkelt skulle det stått men jag kunde inte rätta till det ;-)

    Mad Max

    SvaraRadera
  3. Kardinalfel. Säkert så.

    I begynnelsen skapade människan Gud. Tja, så kan det nog ha varit. Inte vet jag, men har väldigt svårt att Gud skulle acceptera en sådan dyngvärld, som ständigt är.

    SvaraRadera
  4. Hej
    Såg detta inlägg.. bättre sent än aldrig...
    Varför kom söndagen att bli vilodag för kristenheten?

    Även om Kristus blev uppväckt på den första dagen i den judiska veckan, nu kallad söndag, får kristna inga anvisningar från Bibeln att särskilja den veckodagen som helig.
    Hedniska namnet "dies solis" (Solens dag), eller söndag, bibehölls som en återkommande högtid. Det är en förening av hednisk och så kallad kristen känsla. År 321 v.t. anbefallde Konstantin i ett edikt den första veckodagen åt sina undersåtar (både hedningar och kristna) såsom "solens vördnadsvärda dag.
    Han kompromissade alltså (hednisk tradition) för att få de oeniga religionerna i hans rike att gå ihop under en och samma tradition.

    pittsson@hotmail.com

    SvaraRadera
  5. pittsson (hm....) Man kan länge fundera över söndagen som vilodag. Det finns fler religioner att fundera på det här med vilodag och inte vilodag.

    Fredagen för muslimerna är dagen för kollektiv dyrkan, kan den påminna om sabbaten eller söndagen i judendomen och kristendomen? Mjae.... Likheten är snarare skenbar än verklig. Grunden för iakttagandet av sabbaten i dessa religioner, har uppkommit ur föreställningen att Gud, Skapare, "vilade" på den sjunde dagen, efter sex dagars "arbete" med att fullborda himlarna och jorden. Därför ska också människan vila, av aktning och vördnad för Skaparens "Vila" (se Exodus 20:8-1 1).

    Denna föreställning strider fundamentalt mot Islams läror. Gud den Allsmäktige blir inte trött och fordrar ingen vila från sitt "arbete". Det finns ingen sabbat i den meningen i Islam. Muslimerna kan sköta sina vanliga affärer före och efter fredagsbönen. Gud säger i Koranen:

    "TROENDE! När böneutroparen kallar till fredagsbönen, lämna då handel och köpenskap och skynda er dit där Guds namn åkallas; detta är för er det bästa - om ni kunde veta [det]. Och när bönen är slut skall var och en gå tillbaka till sitt för att söka det som Gud i Sin godhet [beviljar honom]. Och bevara alltid Gud i minnet, för att det skall gå er väl i händer.
    (Koranen 62:9-10)

    När jag gick i småskolan (dvs. folkskolan) fick jag lära mig att veckan började med söndag. Men jag vet inte det har alltid känts avig för mig känns det mer som om veckan börjar med måndag, ingentingdagen! Den är varken det ena eller det andra oftast bara låååååång och tröttsam.

    SvaraRadera