Google+ Followers

söndag 4 november 2012

Kommunalrådet Tommy Nyström försvarstal i lokalradion

http://195.196.138.128/Program/Webben/Radioprogram/Tommy%20Nystr%C3%B6m%2020121031.mp3 
om den sk. samhällsomvandlingen blir bara mer och mer tragiskt. Det är till att förflytta fokus ifrån det som saker egentligen handlar om.

NU är ursäkten för kommunalrådet, att avtalet med LKAB om samhällsomvandlingen i Malmberget har överklagats och hur det satt käppar i hjulet och hur mycket räntepengar som förloras.  

Men hur mycket mer dåliga ursäkter kan man komma på, för att rättfärdiga något som skötts på ett dåligt sätt, det undrar jag. 

På kvällen får den late brått, säger en gammal devis. Den borde kommunalrådet fundera över. Ursäkterna han nu finner i överklagandet av avtalet är inte bara löjeväckande, det är under all kritik av honom, att ens försöka sig på. Mer kan man faktiskt förvänta sig av en person i hans position.

Vad han glömmer bort är hur man från kommunens och LKAB.s sida gått in och ansett att Malmberget varit värdlöst, när man undertecknade avtalet. Man har t.o.m avstått normala mineralersättningar! Det verkar dock kommunalrådet tycka är kaffepengar det är fråga om.

Tommy Nyström kanske måste börja förstå vari problematiken ligger, därför att det är många många människor, som vill få till en positiv förändring. Vill att bygden skall överleva utan att ha blivit helt förrött. Han kanske borde sätta sig ner och fundera en stund över vem det är egentligen som gjort sig tondöv.

När man gör som han och börjar bortförklara vad saken egentligen handlar om och tala mot vad sakkunniga i Miljödomstolen har påtalat. Då har man som kommunalråd verkligen svåra problem, att komma tillrätta med, eftersom det inte tycks ha förstått vari problematiken ligger. Visst han kan mycket väl fortsätta med att dumförklara alla som anser att detta är den katastrof det nu är. Men det kommer inte att leda problematiken framåt, därför att ett sådant förhållningssätt det är att förvärra situationen och fördjupa krisen och motsättningarna ytterligare.

Dessutom är det helt enligt LKAB:s egen strategi. Nu skjuter t.o.m. Anders Lindberg. LKAB:s inforomationschef, gruvarbetarna framför sig och visar att de skulle inte jobba åt bolaget om bolaget inte skötte sina åtaganden. Borde det inte snart vara dags att återinföra tjära och fjäder igen, som straff, undrar jag. Sådana skamgrepp betackar jag mig i alla fall.

Det är problematiskt när LKAB inte följer t.ex. Boverkets rekommendationer om 1000 meters avstånd mellan boende och miljöfarlig verksamhet. Eller att man negligerar det som alla sakkunniga framför i Miljödomstolen. Det kan knappast vara en subjektiv bedömning huruvida man är eller inte är påverkad i nattsömnen, eller i lungorna pga. all dammning och utsläpp från gruvans verksamhet, eller blir påverkad i den egna ekonomin pga. det som bolaget agerar och som drabbar tredje part!!!

Kommunalrådet har inte heller tragiskt nog inte förstått, att LKAB idag har siktet inställt på pengar och tar ut mer än man någonsin gjort. En hjälp för att kommunalrådet skulle förstå vad det hela handlar om, vore om han tog del av  programmet Kaliber, som sändes idag kl. 12.00. 
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1316

Programmet: "I väntan på att marken rämnar:"

Det råder gruvboom i Sverige - gamla gruvor återöppnas och nya fyndigheter prospekteras i en allt lönsammare men också hårdare jakt på malm. Samtidigt som gruvbolagen tar upp malm för miljarder står flyktväskorna packade och sprickorna i husens väggar och tak blir allt större hos de som lever i området.

I Malmberget bor idag tusentals människor mindre än en kilometer från gruvan - helt i strid med Räddningsverket och Boverkets rekommendationer. Men trots rasrisk och dokumenterade hälsorisker vill LKAB som driver gruvan låta folk bo kvar upp till ett par decennier på gruvkanten.
 

******* 

Programmet är en lärorik samhällshistoria i både rättsförfarande men i synnerhet vilka krafter det är som råder, när profiten är det som styr. Då blir sådana uttalanden som både Peter Norman, högsta regeringsansvarig och även LKAB:s Anders Lindbergs uttalanden väldigt uppenbara vad det hela handlar om:

ANSVAR saknas! 

Det går inte att sitta i inmålade hörn och skyffla över det till någon annans bord, att det hela tiden är någon annans ansvar. Ansvaret ligger på dem som bedriver gruvdriften och dess ägare staten. Inte de som bor och är de som är drabbade. 

LKAB är ett ypperligt gruvföretag med framåtanda, men dessvärre totalt medmänskligt inkompetent och helt i avsaknad av moral gentemot dem som de drabbat. Där skiljer de sig inte från skövlarna i vilket Afrikansk region som helst.

Ja, det är mycket i den här debatten, som kommunalrådet i Gällivare inte har greppat ännu, trots alla dessa otaliga försök han gjort till att göra knut på sig själv. Men den största knuten gjorde han den dagen han skrev på avtalet och därmed ansåg, att Malmberget var värdelöst och att det är LKAB, som enligt eget godtycke är de som skall tala om vad som gäller för dem som de drabbar.
Den positionen kan han aldrig snacka sig ur hur mycket han än kastar annat omkring sig i avledande positioner. Den dagen han undertecknade det avtalet lämnade han över till LKAB:s fullständiga godtycke, som det här har urartat till. Han gjorde det dessutom UTAN den minsta åtanke om vad som hade skett i Miljödomstolen och hur ärendet där hade utvecklats med alla dessa sakkunniga vars uppgifter är av den allra största vikt.

Kommunalrådet Tommy Nyström (s) skall nog sluta att önskedrömma om att LKAB har moral. Den moralen har hittills lyst med sin frånvaro. Den saken blir man rätt varse om, när man läser sakkunnigas uttalanden och övrigt som framkommit i miljödomstolens handlingar. Där har LKAB inte ens tillsynsmyndigheten på sin sida, som i övriga fall mer eller mindre sitter i knät på regeringen. Tillsynsmyndigheten förordar en omedelbar evakuering inom en 500 meters zon i Malmberget.

LKAB bryr sig inte om att följa LKAB Boverkets rekommendationer om 1000 meters avstånd mellan boende och miljöfarlig verksamhet, inte heller var forskarna i Umeå har kommit fram till. Bortförklaringar kan man väl hålla sig med om man nu tycker att det är moraliskt hållbart. Men fakta kan man aldrig dessvärre diskutera bort, som något skitprat

Det är den abrovinschen som kommunalrådet nu försöker sig på i sin lilla pratshow till lokalbefolkningen i lokalradion. Mannen som kommer att gå till historien som han som gjorde blåknut på sig själv.

5 kommentarer:

 1. http://www.youtube.com/watch?v=tlJWDMXPK88

  säger det mesta om vilken kommun som helst även den som medverkar till fördrivningen av människorna i Malmberget

  SvaraRadera
 2. Ja vem ska vi lita på när till och med kommunalrådet Tommy Nyström som ska företräda oss sålt ut oss till profitens bolag LKAB?
  Läget är hopplöst för oss alla här i Malmberget. Kommunalrådet har klätt upp sig i LKABs marionettkostym. Vi är ledsna och beklagar att det blivit så här illa. Vi ser ingen annan framtid än att lämna Gällivare kommun för gott. Allt är över.

  SvaraRadera
 3. Lyssna på Kaliber och låt inte detta tystas ner igen.

  Kom inte någonsin och påstå att LKAB förestår någon som helst form av moral. Det här har de känt till så länge utan att göra något åt situationen. Sitta och skylla på något samarbetsavtal som gått i stöpet, där går gränsen för vad som är acceptabelt.

  När man börjar anlita arbetskraft som inte tillför kommunen något alls i skatteväg, då har det gått långt. Då medverkar man som statligt ägt bolag till att kommunen totalt utarmas.

  LKAB:s styrelse är fullständigt inkompetent och bör bytas ut omgående om de inte lika omgående presenterar ett fullvärdigt förslag hur de skall lösa rovdriften som just nu pågår. Man blir gråtfärdig när man lyssnar till kvinnan i Kaliber som är med på slutet. Jag har sett flera uttalanden av samma kaliber i den här bloggen, som har varit länkat från nyhetssändningar från nordnytt och som ligger på youtube.

  ALDRIG någonsin skall en sådan fullständig miljökatastrof sopas under mattan i Sverige, som det så ihärdigt har gjorts i Malmberget.

  Den där informationschefen som LKAB har han kan man undra om han äger någon form av normalbegåvning. Hur kan man sitta och jämföra gruvverksamhet som bedrevs för 100 år sedan i Malmberget med de uttag som nu, 2012, sker från så många olika malmkroppar dessutom? Byt ut karl´n innan han fullständigt har rubbat förtroendet för LKAB som gruvföretag!!!

  Förstår inte Regeringen att de måste agera i egenskap av ägare omgående, då är det nog hög tid att inte bara byta ut Peter Norman utan även resten av det, som är regeringen av idag och det omgående. Nu har vi sett nog av omvänd Robinhood-Politik.

  Jag lyssnade på radions P1 i morse. En man vid namn Kent Andersson, eller möjligen Andreasson, från Nacka ringde in och undrade hur det var möjligt att detta inte kommit till kännedom för svenska folket både om situationen i Malmberget med hur rovdriften från utländska företag öppnats upp och som inte kommer att tillföra landet något mer än att vi står vid en ännu större miljökatastrof. Han hade ett och annat att säga om journalistkåren som tigit ihjäl situationen för den vidare kretsen människor i idet här landet. Det här är en riksangelägenhet.

  SvaraRadera
 4. Ja Gun du beskriver precis hur det det fungerar i kommunen och LKAB men hur gör man något åt det när Nyström blev inlöst och gav bort hela Malmberget gratis. Vi får hoppas på Europadomstolen men det kommer att ta lång tid. Han är som alla andra utan utbildning och kompetens som hamnar i en chefsposition då plötsligt kan man allt och vet bättre än alla och dumförklarar dom som inte tycker likadant men han är inte kvar efter nästa val får vi hoppas. LKAB måste folk förstå att deras ledstjärna är att så mycket pengar som möjligt ska in och så lite som möjligt ska ut, dom betalar det dom måste och inte en krona mer.
  Malmbergare

  SvaraRadera
 5. Till signaturen Malmbergare, kan jag bara uttrycka min sorg, att det blivit så för er också. Jag har fått ta del av alltför många livsöden bara genom de här sista åren. En del har kommit ut genom tunneln till ett bättre liv, för andra kostade det helt enkelt livet. Ett alltför högt pris att betala och det gör mig oerhört betryckt, att det har fått gå så långt.

  I nuläget känner jag att allt hopp inte är helt ute, eftersom det nu nått utanför kommungränsen vad som sker och skett i Malmberget, genom Kaliber, genom Text-TV.

  Det håller också som bäst på att produceras en del av "granskande" media och som förhoppningsvis inte kommer att dröja länge innan det är ute i Sveriges mediakanaler, med stor räckvidd. Dvs hela svenska folket.

  Det som sändes i Kaliber har varit en produktion, som tagit sin lilla tid innan den kom ut. Den tog sin början redan när Fabianhålrummet rasade in. I vissa fall tjänar man på att vänta in något, som istället blir väl genomlyst, än ropa ut till hela världen med en gång vad som kommer att finnas som "motmedel".

  Men det finns i det här en ännu större problematik, som vi måste diskutera här i landet. Trots allt är detta med gruvnäringen en riksangelägenhet. Vill svenskarna verkligen i gemene man att människor skall berövas sina besparingar och egna planeringar inför framtiden, på det sätt som nu får ske genom det statliga LKAB?

  Detta kommer inte vara en enskild händelse inom en mycket nära framtid. Därför bör vi också här i Sverige SNARAST komma fram till om vi vill göra det möjligt för utländska bolag,att skövla hela vår fjällvärld, genom att hålla svenska statens prospektering gratis till dessa utländska bolag, som kommer att konkurrera med redan befintliga gruvbolag.

  Alla utländska bolag kommer dessutom tämligen lindringt genom förmånliga skattevillkor och dumpning av löner. Det är bara att titta vad Kina gör i flera länder i Afrikanska länder. Mer observant än så behöver man inte vara, för att inse vad som står och väntar bakom knuten. Sverige kommer att bli drabbade av precis samma sak, som de afrikanska länderna.

  Sedan är det vi som står här med ett Sverige, som kommer att ha en miljöförstöring av orimliga proportioner. Det tar åtskilliga tusentals år för naturen att kunna återhämta sig, om det överhuvudtaget låter sig göras i det här fallet.

  Jag kan varmt rekommendera morgonens nyhetssändning

  http://sverigesradio.se/sida/ljud/4239135

  Klicka på P4 Morgon 06.30-07.00. Gå in till 10:50 min, så får du höra programmet där det framkommer igen, att LKAB bluffat sig fram.

  Ännu ett av alla dessa vittnesmål, som inte heller går att snacka bort, som nu LKAB:s informationsansvarige Anders Lindberg försökt sig på otaliga gånger.

  Jag har bara ett enda att säga till regeringen, ägaren svenska staten och LKAB:s ledning: låt informationschefen Anders Lindberg fortsätta med sina naiva uttalanden och ni har snart förlorat anseendet inom världsmarknaden. Ni kommer därmed att ha uppvisat ert rätta ansikte. Det ansikte som ni uppvisat i Malmberget! Det är inget vackert ansikte: girighetens ansikte.

  Det finns ingen som helst anledning, att inte byta nyckel mot nyckel, gata mot gata, så snart den drabbade önskar det, eller det är av nöd tvunget. Människor måste också kompenseras för vad alla skalv, salvor, sättningar leder till, det skiter LKAB högaktningsfullt i i dagsläget och har gjort det under hela dess era. De "ÄGER" inte det problemet heller. Hela det här faller på sin orimlighet. Det är inte den rättsordningen vi har! Därför är det bekymmersamt att vi inte har en miljöåklagare som "äger" problemet heller...

  Just nu håller LKAB tillsammans med ägaren staten, att föröda en hel kommun, där människor vill bo kvar. Den sanningen går aldrig någonsin att snacka bort oavsett hur mycket pengar, makt eller dyra advokater man har bakom sig.

  SvaraRadera