Google+ Followers

onsdag 5 september 2012

Skidkung, minoritetsspråk, vårdbiträdens ingångslöner och regeringens eget "hälsotillstånd".

- den 5 september 2012, kl 12:00

Det blir en lite pytt-i-panna-blogg idag:

Skidkungen Eero Mäntyranta, som står staty i Pello och dottersonen Viktor, som vandrar omkring på Göteborgs gator.

Herrens vägar äro outgrundliga, som man säger.

En del dagar gläds jag med stolthet i bröstet. Inte för att jag har någon anknytning till Pajala, men likväl är jag också norrlänning i förskingringen, likt Viktor Fors Mäntyranta, barnbarn till skidkungen, Eero Mäntyranta. Två ovanliga, helt vanliga killar, den ene yngre, den andre äldre. Båda med tankarna på plats under hatten och ett rörligt intellekt.

Med den kommande dokumentären "Homesick - the Eero Mäntyranta Story", som släpps nu i höst har Viktor tillsammans med ljudteknikern Henric Strahl och filmmakaren Alexandra Lind gjort en dokumentär om skidkungen Eero Mäntyranta. Man kan väl önska att den når en bredare publik, än Göteborgs International Film Festival, där jag håller ett kort på att den skall dyka upp.
Men det är inte den enda strängen som finns på Viktors lyra. Viktor bildade bandet Surunmaa (finska för sorgelandet) vars musik beskrivs, som en mix av americana och gammal finsk rautalanka (taggtråderock) med tangoinslag.

Viktor har liksom de flesta i förskingringen hunnit göra sina egna reflektioner. Tongångar som känns igen, om hur 18 åriga killar kan jobba i gruvan och tjäna mer än akademiker, då tycker man inte att det lönar sig att plugga.

Så sent som idag, visar samhället (läs för guds skull regering och riksdag, det är de som ytterst håller i rodret) hur man prioriterar utbildningar. Är det då undra på att många väljer den enkla vägen in i ett underbetalt arbetsliv, utan att ha dragit på sig studieskulder. Men hur skulle vårt samhälle se ut om det enbart fanns folk som förde gruvnäringen framåt och ingen som sköter vården? Färdigutbildade undersköterskor för 13 800:- i månadslön 

http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=6535090 det tycker man sig öka kvalitén på de "viktiga välfärdstjänsterna" som skall leverera. Det tycker i alla fall Ingela Garner Sundström i SKL: s förhandlingsdelegation.

Sjukvård har nu omskrivits till "välfärdstjänster". Av den omskrivningen förstår jag i alla fall, att något är i görningen. Det kommer inte att sluta här. Det kommer mera, garanterat. Om inget annat så finns ett vinstdrivande vårdföretag med konto i något skatteparadis i kulisserna.

Senast idag fanns en artikel om hur regeringen prioriterar för egen vinnings skull, utan hänsyn till hur landets "hälsotillstånd" i stort är. Ett land på väg med stormsteg i djup kris, skulle jag personligen kalla det för. 

http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=6535341 Man lägger otroliga summor på gruvnäringen, men man struntar i alla de som blivit och blir drabbade av gruvnäringen, eller den drabbade miljön för den delen.

Men själv har Viktor Fors Mäntyranta hunnit till vägskälet och tycker, att det är en självklarhet att studera. Det han studerar till är inte precis det man i första hand tänker på att en grabb från Pajala studerar till, eller kanske det ändå ligger nära till hands, när man förstått de stora sammanhangen. Jag kan dock inte sluta undra om Viktor är medveten om vilken risk han tar, när han tror sig vilja tillföra landet en välbehövlig nisch av kunskaper. Det är trots allt inte den prioriterade gruvbranschen han valt.

Dvs. han går bort han också i det svenska urvalssystemet över vilka människor, som regeringen och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv vill vaska fram. Vi är många onyttiga och överflödiga idioter nu för tiden.
Jag lämnar det tragiska öde, som Sverige är på väg emot med stormsteg. Eftersom jag tilhör gruppen lågprioriterad arbetsnisch kan jag ägna mig åt allmänmänskliga tankar. Jag känner igen mig i Viktors ambivalenta hemlängtan, om att längta sig bort, när man som ung ännu var kvar "hemma" för att senare bära på en hemlängtan. Vi är många som bär på den allmänna förvirringen, vad som är hemma och vad som är borta. Men ändå har jag inte gjort som han gjort. Han har en tatuering, som kräver lite eftertanke att pussla ihop. På ena fingret står det home och på det andra fingret sick = home - sick.

Till skillnad från Viktor har jag dessutom inget att komma "hem" till. Där pågår "samhällsomvandling", dvs. regelrätt folkfördrivning. Det är bättre att upplåta min plats till de som finns där, det är redan nog trångt om saligheten.

Viktors egna ord om sin Tornedalska identitet, kan man läsa på den nyöppnande bloggen sprakpolitik51, som ger en bra bild av hur det är att ha en fot här och den andra foten där, under titeln "Min Tornedalska identitet?" postat den 24 april 2012 http://sprakpolitik51.wordpress.com/2012/04/

Språkpolitik 5.1 är en blogg, som har skapats inför minoritetsseminariet den 3 juli 2012 i Almedalen. På bloggen publiceras texter av kända och okända experter, aktivister och aktörer, som tycker till om svensk språk- och minoritetspolitik. Bloggen är ett samarbete mellan Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset, Samiskt Språkcentrum, Sverigefinska ungdomsförbundet genom Projektet Revitalisera mera, Sverigefinländarnas delegation, Romska representanter samt Jiddisch-talande representanter.

4 kommentarer:

 1. Totalt 7 inlägg

  Gun Ek (10 minuter sedan)

  Göteborgsperspektiv rent nostalgiskt förskönande

  din hänvisning är rätt träffande, när det gäller mitt eget varande i denna blogg och tidning. Dock inte Viktor, honom är det Jantelagen som styr över.

  (flagga som olämplig)

  I Göteborgsperspektiv rent nostalgiskt förskönande (1 timma och 31 minuter sedan)

  Alla har en identitet väl är liksom inte poängen i inlägget. Genom att ta på glasögonen genom göteborgsperspektivet ter sig barnbarnets framgångssaga vara rena drömscenariot; tänk, en sådan storfräsare till morfar som Eero Mäntyranta var på skidspåret på sin tid. Här uppe är kändisskapet sett genom erfarenheter antingen politisk kulturell eller mindre sällan numera från religiöstperspektiv på gott eller ont. Vilket avgör var i genret försöker ta sin plats i samhället kräver sitt rätta släktskapet, försök att förklara utan att blanda in politik. Där handlar det om att ha det rätta släktskapet för att inte jagas iväg från bygden som en samhällsfara som misstänkliggörs för att tillhöra rätt.

  (flagga som olämplig)

  Gun Ek som inte förstår dylika resonemang (8 timmar och 6 minuter sedan)

  Skapar en bygd i obalans

  Är du inte lite urspårad nu? Jag hade lika gärna ENBART kunna nämna det band han har bildat med egna texter och musikstil, att han har ett engagemang i Sprakpolitik51, att han har en rätt smalfilad utbildning som väl hålls samman med engagemanget och tankarna kring hur man ser på utbildning (helt enkelt läs min blogg).

  DU har nu hakat upp dig på, att han är högst delaktig i ett filmprojekt med Alexandra Lin Länk

  Mitt råd till dig, SE filmen först INNAN dina obehagliga & negativa tankar ger sig till känna. Lägg sedan till att han HAR en egen identitet.

  Malin är ett dåligt exempel dessutom. Viktor står stadigt själv!

  SvaraRadera
 2. Skapar en bygd i obalans (18 timmar och 7 minuter sedan)

  Men, det är så typiskt att sammanhang som Eero Mäntyrantas namn benämns för att barnbarnet ska erkännas sina framgångar. Roligare är att slippa tvivla på sin egna ambitoner kan Lill-Babs dotter intyga som tvivlar på sin person. Är omgivningens intresse för sin kända mamma som skapar tvivel för personliga kompetens inom sk kändisvärlden, för den stackars Malin. Rent kasst finns en motsatsförhållande när det gäller att alla känner apan medan apan känner ingen och annat som ofrivilligt kändisbarn kan utsättas för av mobbning och rasism till lokala kändisar. Nej, ingen ska rida på andras meriter annars finns inavelsrisken med att en släkt breder ut sig i all sin förträfflighet på mindre orter

  (flagga som olämplig)

  Gun Ek som hoppas att du läste den länkade sidan till sprakpolitik51 (18 timmar och 49 minuter sedan)

  Komma ridande på sin anfaders meriter

  Det har Viktor redan bevisat, att han kan. Sedan blir det inte sämre av att han lyft upp sin morfar och visat, att det finns en människa bakom medaljerna, som är väl värd att observeras. Hans morfar är inte bara en radda medaljer.

  Dessutom har Viktor gjort det ur ett allmänmänskligt perspektiv, som kommer att visa något annat som är betydelsefull, att visa andra människor också. Närma sig en nära anhörig på den vuxnes villkor är något helt annat än att ha växt upp med den personen.

  Viktor har själv skaffat sig en helt egen karriär, faktiskt flera, men det kanske du missade i det jag skrivit? Eller att han delar med sig av SINA egna erfarenheter ...

  (flagga som olämplig)

  Komma ridande på sin anfaders meriter (igår)

  -Ja, ja beröm varför ska barnbarnet ha beröm för sin anfader. Denne Fors måste visa sig på styva linan med egna meriter och inte rida på sin morfars eller anfaders meriter, visa vad han går för. Namnet har han redan som en tillgång på pluskontot i starten.

  (flagga som olämplig)

  Jag hoppas norrbottningarna får se filmen om Eero Mäntyranta. (i förrgår)

  Rätt typiskt att det inte inkommit någon kommentar. Det är väl för att det handlar om beröm och sånt får man inte ge till någon annan norrlänning. Speciellt inte från någon som är norrlänning. då skall man tillhöra fulländad Jantelag.

  (flagga som olämplig)

  SvaraRadera
 3. Totalt 9 inlägg

  Gun Ek (nyss)

  En doldis i förskingringen

  som framgår av det jag skrivit så bor Viktor M F i Göteborg. Då lär det knappast vara han som sitter på någon politisk plats i KF.

  Nog är det väl Jantelagen som styr, när man inte kan glädjas åt en ungdom i förskingringen som lyckas i livet.

  Jag försökte mig på att ge en bild av ytterligare en i förskingringen som syns på ett bra sätt. Men det var väl inte så bra antar jag av inläggen att döma.

  (flagga som olämplig)

  En doldis i förskingringen (6 timmar och 17 minuter sedan)

  Kan nog inte förstå vad du vill säga med att Jantelagen styr som väljer att medvetet missuppfatta inläggsbidrag. Det är gott och väl att barnbarn utmärker sig och filmen har ännu inte anlänt till norra delarna, förmodligen representerar Fors en yngre generation publik som tilltalas av hans budskap.
  Förmodligen bor Fors någonstans i södra Sverige. Här finns ingen offentlig bild av den ynglingens gärningar. -Är det Fors som sitter i kommunstyrelsen för V kan säga att Den Fors skjuter sig rejält i foten.

  (flagga som olämplig)

  Gun Ek (8 timmar och 30 minuter sedan)

  Göteborgsperspektiv rent nostalgiskt förskönande

  din hänvisning är rätt träffande, när det gäller mitt eget varande i denna blogg och tidning. Dock inte Viktor, honom är det Jantelagen som styr över.

  (flagga som olämplig)

  SvaraRadera
 4. Totalt 11 inlägg

  Gun Ek som tycker att vis kall vara glada åt en generation som visar framfötterna (nyss)

  Kändis i Göteborg

  Vet inte på vilket sätt han skulle ha haft sin framtoning med dina mått mätt. Han håller ju inte till vid fjärde stenen bakom åttonde tallroten i Hasselbackeskogen precis.

  Utan spelar i ett band, som han har bildat & skriver låtar (helt eget soud). Funnits i dagspressen (stort uppslag i Göteborgs-Posten =dubbelsidigt). Filmmakare tillsammans med en känd filmmakare =länken var tidigare bifogad. Kämpar för språkminoriteter genom att bjuda på sig själv. etc.

  Vad krävs i din värld för att själv ha gjort sig ett eget namn? Statsminister?

  (flagga som olämplig)

  Kändis i Göteborg (4 timmar och 28 minuter sedan)

  Då har han lyckats att hålla sig väl dold.

  (flagga som olämplig)

  SvaraRadera