fredag 10 augusti 2012

Knappt har man börjat vända papper i Förvaltningsrätten, i överklagandet av LKAB avtalet, innan kommunen visar sitt förvirrade ansikte.

- den 10 augusti 2012, kl 16:54


Det är liksom ingen hejd på hur sorgligt det här börjar bli.
Kommunalrådet Tommy Nyström, utlovar Gun Olausson, känd från Gällmalaget, att det blir dialogmöten om samhällsomvandlingen i höst, som ett svar på hennes frågeställningar. http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=7057509

Samtidigt har LKAB gett sitt svar på den punkten: http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=6341186

Läser man allt detta inkl. avtalet är det svårt att förstå, att någonting, egentligen har förändrats. Enligt avtalstexten, hur säker är t.ex. ens etappindelningen?

Den enda skillnaden är egentligen, att avtalet inte ser speciellt lysande ut. Jag skall utveckla det där sistnämnde något, men inte fullt ut, eftersom detta är en blogg och inte en avhandling. Samtidigt som jag vill sträcka upp ett finger i luften och fråga: Hur kan man som VD för LKAB ens påstå, citat: ”men avtalet kommer inte i något avseende att vara bindande för dem." Faktum är att så länge man är skattebetalare i kommunen, kommer man i allra högsta grad, att vara påverkad av avtalets innehåll, på alla tänkbara sätt.

LKAB kommer helt uppenbart, att fortsätta på redan inslagen bana, trots att gruvverksamheten förött boendemiljön. Det anstår inte en fastighetsägare/eller bostadsägare, att själv avgöra, när man tycker att boendemiljön inte längre är acceptabel, med det som gruvbrytningen fört med sig. Den enskilde är lämnad åt sitt öde, precis liksom tidigare.

Kommunalrådet själv, inklusive ledande kommunpolitiker och tjänsteman fortsätter att hävda: att Malmberget är kommersiellt värdelöst och det finns inget skäl, att ens begära mineralersättning. Det märkliga resonemang fortsätter man att hävda i sin inlaga till Förvaltningsrätten där avtalet nu är föremål för pappersvändning. – För den som nu inte hängt med i svängarna kan jag bara nämna, att det ”värdelösa Malmberget” består i dryga 700 miljarder någonstans mellan tumme och pekfinger. I dagsläget skall också tilläggas. Eftersom man i denna beräkning inte har beaktat framtida brytningsmöjligheter, eller brytningsvärden.

http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6490408

Den ljusblå uträkningen, som är något svårtuggad, beror bl.a. på att gamla VA-ledningar är helt värdelösa. Men vi kan testa en tankevurpa på just det utkastade och väl avgnagda köttbenet.

Kan så vara att det finns en gnutta av poäng i det hela, för vem vill betala för gamla VA-ledningar. Men nu var det väl inte riktigt så, att de skulle grävas upp och läggas ut till försäljning direkt. Så nog skorrar väl den sanningen så falskt, att man nästan blir lomhörd. Faktum kvarstår att nya VA-ledningar och allt annat som avtalet innefattar måste komma till stånd på annat ställe och det är inte gratis, även om man tillhör trolleriskolan kommunhuset i Gällivare. Några jämförande siffror på nyproduktion, kontra befintliga har jag i alla fall inte lyckats finna bland all text.

Köttbensbakgrund: Avtalet skulle innebära, enligt vad som nu påstås, att Malmbergets etappindelade avveckling var klarlagd över en tjugoårsperiod, samt att LKAB köpte den kommunala marken och tekniken i avvecklingsområdet för 430 miljoner kronor. Dvs. LKAB står som ägare med allt vad det nu kan komma att innebära. Gällivare kommun skall stå kvar som huvudman, och är därmed ansvarig för bland annat drift och underhåll, för området fram till dess att det omvandlats till industrimark. (Ja, du läste verkligen rätt!)

Vad hände då i praktiken med det applåderade avtalet enbart i denna del. Tja, i slutändan ser det ut som om brukarna, dvs. fotfolket tillika skattebetalarna i kommunen, skall debiteras och stå kostnaderna för det som samhällsomvandlingen för med sig. Trots löften om att så absolut inte skulle bli fallet! I alla fall har man kommit fram till att brukarna (skattebetalarna) skall stå kostnaderna pga. samhällsomvandlingen, om man läser SoT-protokoll 2012-05-08 § 53

http://www.gellivare.se/global/politik/protokoll/protokoll%202012/sot-n%C3%A4mnd/SoT%202012-05-08.pdf

Men hur är det då med det värdelösa Malmberget.

Låt oss ta ett helt fristående exempel och i en annan del av Sverige, för
att få en möjlig jämförlig med värdet om de 700 miljarderna. Det återstår inte så vidare värst många fastighetsbeteckningar, att välja på.


Så jag klipper till med något, som är både gammalt och även har gamla värdelösa VA-ledningar och andra lika värdelösa tillbehör. En fastighet som jag tror t.o.m. riktigt små barn känner till:

Fastighetsbeteckning: Stockholm Tre kronor 1.
Totalareal: 25247 kvm
Taxeringsvärde: 0 Kr enligt skattemyndigheten.
Säga vad man vill. Men det finns ett genomgående drag i konungariket Sverige: Allt av riktigt stort värde åsätter man prislappen 0 kr.
700 miljarder eller några andra nuffror i miljardklassen, kan kvitta. Värdelöst blir det om man följer de stora tänkarnas sätt att räkna ut.

Övriga jämförelseuträkningar torde vara rätt överflödiga...

Sedan att kommunpolitikerna inte följer konkurrenslagarna, tycks också vara något man kan negligera si så där i förbifarten.

För egen räkning, skulle jag vilja läsa vad kommunens revisorer anser om att kommunen tackat nej till ofattbara miljonbelopp och istället ikläder sig alla uppkomna kostnader under en icke oansenlig tid. Trots allt är ett fullbordat faktum, att en alltmer ökad problematik finns kring gruvbrytningens avigsidor, som innebär galopperande kostnader. Borde det inte vara rimligt, att man just därför från Förvaltningsrättens sida låta inhämta revisorernas yttrande över innehållet i överklagandet.

Kommunen sitter redan i något prekära situationer, som revisorerna redan uppmärksammat. Det här kan knappast göra saken till det bättre. Kommunen dras redan med neddragningar och ökade kostnader för kommunens skattebetalare. Folk kan inte bo i fågelholkar. Även om jag noterat att mitt förslag i min tidigare NSD-blogg om mobila hem, redan är ett faktum och även anammats av LKAB:s VD, som en lösning. (hela NSD-bloggen numera överförd till http://gun-m-ek.blogspot.se/ ) Man gör sig förtjänst i kommunen, men tillför inget skattemässigt, eftersom man inte bor i kommunen. Kommunen har fått negativa siffror, hur positiv man nu helst av allt vill att framtoningen skall vara och det med all rätt.

Problematiken blir inte mindre bekymmersam av att kommunen tycks ha kringgått konkurrenslagar, vilket kan ge en kännbar reprimand.

Sist men inte minst undrar jag om det överhuvudtaget fördes på tal om mineralersättning, när man skyndade genom avtalet i KS. Eller fanns även där en dold agenda hos de hemlighetsfulla förhandlarna, för att aningslösa och godtrogna politiska partier inte skulle hinna tänka efter,
att det också fanns något som heter rätt till mineralersättning och motkrav pga. klausulen om totalt ansvar trots att ägandet övergått till LKAB. Ett ansvar som ter sig vara svåröverskådliga, dvs. om man inte har tillgång till en kristallkula.


Nu har det varit mycket snack, i de fall det överhuvudtaget ägt rum med de berörda, å lite verksta´ över lag. Samhällsfördrivningen har varit helt sanslös och hör mer hemma i en diktaturstat!

Fortfarande finns det massor av människor, som både önskar och vill bo kvar i kommunen. Se till att förutsättningarna för dem blir de allra bästa och att de som gett sig av, av fel anledning, har en chans att återvända. Sitter man med en mycket god giv på hand, skall man inte förvandla det till, att bli sittande med Svarte Petter på hand!

Man kanske borde börja tala om vad det verkligen handlar om och inte köra med förvirringsbegrepp, genom att tala om vad saker inte  handlar om.
 

1 kommentar:

  1. Totalt 4 inlägg

    Det finns mineral till ett värde av drygt 700 miljarder kronor under Malmberget, påstods i Kurirens artikel. (2012-08-12 08:49:39)

    Mineralersättningen för 700 miljarder kronor malm skulle enligt min ohögskolade beräkning ha blivit 700 miljoner kronor ifall den varit 1 promille och en promille är 1 tusendel, och 1,4 miljarder kronor eller 1 400 miljoner kronor om den är 2 promille. Det vill säga 1 miljard 114 miljoner kronor mer än de 286 miljoner som ordas om i artikeln. Jag förstår att dessa 286 miljoner är vad Kommunen hade rätt till enligt dem som räknat ut det. Övriga markägare hade att dela på resterande 1,114 miljarder kronor.

    (flagga som olämplig)

    En bunt pappskallar (2012-08-11 22:26:23)

    LKAB och Aaro blåser Nyström men Nyström fattar absolut ingenting. Det är rent pinsamt se den killen sitta och förhandla. LKAB och Aaro måste skratta på sig av att se kommunens representanter sitta som fågelholkar och nicka ja till allt LKAB lägger fram. Våran kommunchef ser inte heller ut som han var skarpaste kniven i lådan. Så jävla tragiskt ser det ut i vår kommun.

    (flagga som olämplig)

    Tireb (2012-08-11 21:56:45)

    Hade Ni väntat ngt annat , det blir så här när våra företrädadre ej förstår att de ej förstår, att de bör anlita folk som kan i situationer som de själva ej behärskar. Man behöver inte kunna allt själv, det viktiga är att man anlitar folk som kan och är lyhört.
    Tireb

    (flagga som olämplig)

    vad trött man blir (2012-08-11 09:58:56)

    Huvudet på spiken Gun. inget har förändrats mer än att kommunen sålt ut kommunen till ett vrakpris å gett bort möjligheten till mineralersättning till LK + man skulle förhandlat om nytt hela vägen ut, gata för gata, VA för VA, väg för väg etc etc. LK borde ha fått avsätta en skälig fond som inte fick röras av bolaget för att säkerställa återuppbyggnad. Hyreshus kan inte belånas ändå blir det inte byte nyckel mot nyckel där heller. samma för vanliga fastigheter + bostadsrätter. inget om 500 meters zoner inget om en helhetslösning inget har förändrats i grunden inget om de krav som kommunen kan ställa på bolaget eftersom det är kommunen som han ansvaret för hälsa och miljö.

    (flagga som olämplig)

    SvaraRadera