tisdag 12 juni 2012

Här kommer en "första förbandslåda" under ämnet "Gruvmentalitet".

- den 12 juni 2012, kl 11:45


Positiv "gruvarbetarmentalitet" det har alltid funnits i hela Sverige!

Men det krävs både förstånd, självdistans och eftertanke för att förstå "gruvmentalitetens" budskap.

När man fått upp nedanstående länk kan man klicka på "CC" nere i högra hörnet av videon för att se texten. Det är rätt bra att förstärka hörseluttrycken med det som ögat rent pedagogiskt hämtar in. Dvs. om man nu har förmånen i livet att ha tillgång till även dessa mänskliga förmågor.


Människor runt om i detta land är tålmodigheten själv och har alltid varit det. Den som påstår något annat är dystert påläst. Men den som kan sitt eget lands historia vet också riktigheten av mitt påstående. Ingen gillar att i ett redan alltför utsatt läge bli såld till, eller av, något "maktfolk", som dessutom talar över människornas huvuden:

- Så här skall ni ha det i 20-30 år till, eller tills färden till kyrkogården går av stapeln.

Inte heller att någon skyller sina egna "grodor" på andra. Det hela är mycket simpelt. Det gäller bara att *) "vara karl för sin hatt", oavsett om man är man eller kvinna.

Förnedrande kvinnosyn kan man få en förkortad svensk historia om. Om man läser den nyutkomna biografin "Ellen Key - en europeisk intellektuell", skriven av idéhistorikern Ronny Ambjörnsson.

Ellen Key är i allra högsta grad på väg tillbaka i samhällsdebatten, trots att hon en gång i tiden mer eller mindre fick gå i landsflykt. Samtida är hon och lika internationellt känd är hon också, som både Selma Lagerlöf och August Strindberg, ändå helt i skymundan och knappast föremål för några 100-års minnen.

Herrgårdsflickan Ellen Key som 1894 Första majtalade på Gärdet och krävde bättre villkor för arbetarna. Ellen Key som i allra högsta grad knyter an många områden. Bl.a. "Barnets århundrade" (utkom 1900) är den mest spridda i värden, som innehåller pedagogiska idéer, som man än idag kan hitta inom den svenska skolan, utan att hon någonsin fått cred för det. Med "Missbrukad kvinnokraft" (utkom 1896) förblev hon en dolk i ryggen på stora delar av kvinnorörelsen, eftersom hon menade, att kvinnorna hade viktigare uppgifter än att bara anamma områden och arbeten som dittills varit männens. Ellen Key varken duckade för något ämne, eller lämnade något ämne därhän. "Skönhet för alla" (utkom 1899) är fortfarande en auktoritet inom designområdet.

Ellen Keys storhet låg i att hon insåg, att individens frihet, men framför allt helheten, kropp och själ är lika värda hos både män och kvinnor.
Vi har massvis med riktigt gamla multinationella företag och företagshistoria i det här landet, som visar att främlingsfientlighet inte existerar, mer än i politiska och religiösa sammanhang.

Kan man sitt eget lands historia kan man inte heller gömma sig bakom egna misstag och fördärvliga uttalanden.

********
*) "vara karl för sin hatt" = klara sina åtaganden.

PS. Humor är alltför underskattat. Det är alls inte tokigt. Man kommer långt med den i alla möjliga tänkbara lägen, även när det är som allra sorgligast.
Överkursen består av följande text, vars ljud dessvärre inte gått att sopa fram på nätet, mer än i en kortversion. Ibland ligger det stora och smärtsamma sanningar i de allra enklaste budskap. Det krävs självinsikt och sunt förnuft, att förstå innebörden och vidden. Men framförallt respekt för vad som kan finnas i varje människas inre rum.

Där kan man inte sätta sig på egna höga hästar pga. en vidare insikt saknas:

http://www.hadebra.nu/euske/Texter/Hipphapp/Gropen.html
DS.

1 kommentar:

  1. Totalt 3 inlägg

    Malmberget (2012-06-13 15:09:40)

    Det största problemet i Malmberget är bruksmentaliteten. LKAB är sedan den gode fadern som ordnar allt till det bästa. Kommunstyrelsen tror sig leva i symbios med LKAB. I själva verket är det bolaget som styr kommunen.
    Tyvärr tror större delen av befolkningen också att det är farligt att hävda sina egna intressen och gå emot faderns önskningar.

    (flagga som olämplig)

    Gun Ek (2012-06-13 08:16:31)

    hårda liv men mjuka hjärtan

    din signatur var en strålande beskrivning av "gruvarbetarmentalitet".

    Ja. Texten till "Gropen" är verkligen slående vad som lever och finns inombords. Faderns önskningar och sonens önskningar är det jag själv har i mitt medvetande. Har hört det så många gånger i mitt liv att det funnits med där ända sedan tidig barndom.

    Men etter värre blev det när KF:s beslutade om att anta LKAB:s avtal. Jag hade önskat att alla de som suttit med och tyckte att det var ett bra avtal, ÅTMINSTONE talade om HUR det tänkte och HUR lösningen skall se ut för var och en som inte tycker att det är acceptabelt boende längre???

    (flagga som olämplig)

    hårda liv men mjuka hjärtan (2012-06-12 17:04:04)

    Otroligt att kommunalrådet fortsätter att vidhålla "gruvmentalitet".

    Folk har väl alltid slitit i det här landet inte bara i norr. Många gånger under orimliga förhållanden och ändå har de lyckats behålla samhället på fötter.

    Slutraden på texten till melodin "Gropen" visar verkligen hur "gruvmentaliteten" är. Det är nog många som känner igen det. TN borde sätta sig på sin kammare och skämmas, han vet inte vad han talar om.

    (flagga som olämplig)

    SvaraRadera