tisdag 17 april 2012

Nunnorna som kommit till Nattavaara,

- den 17 april 2012, kl 10:33

är glädjande att läsa om.

Än mer fascinerande är berättelsen om hur det är Gud, som hittat Nattavaara och sänt dit sina nunnor genom klara tecken och helt plötsligt.

http://www.kuriren.nu/nyheter/default.aspx?articleid=6386345#forum
Det får vara hur det vill med den saken, men en riktigt rörande och mänsklig och hoppingivande berättelse blir det i slutändan. Därför att det är inte bara Gud och nunnorna, som Nattavaarabergets utsikt fascinerat.

Guds gudomliga finger har nog hittat rätt, som håller på att återupprätta byarnas skamfilade rykten, som värdiga platser att bo på. Något som den politiska makteliten gjorde allt för att lägga ner på 50-talet, när landsbygdsdöden härjade som mest. Det är inte utan att jag undrar över hur Sverige hade sett ut idag och hur människorna hade mått, om maktfolket inte hade stoppat in sina giriga händer i folkets egen historia än en gång.

Som ickereligiös har jag alltid funnit kloster, kyrkor och katedraler på min väg. För mig är de ovärderliga platser för konstens & själens boning. En plats för kontemplation även om man som jag är icke-religiös. Det är platser där det blir så synligt och uppenbart vad värdet av stillhet, tid för begrundan och eftertanke betyder för oss människor.

Jag och min dotter har målat ikoner och bott hos Dominikansystrarna på Västmannagatan i Stockholm, ett fridfullt själsligt hantverk, liksom allt konstutövande till 100 % är. Det är nog stunder i människans inre där fullständig frid existerar och man är sig själv som allra närmast. Det som konsten och naturen skänker.

Det känns märkligt att tänka, att dryga fem mil bort från Nattavaara, där existerar och rasar en fullständig och ovärdig boendemiljö. Där pengars makt och ej transparanta maktstrukturer fått fritt spelrum. Där Nattavaara betraktas som en Gudsförgäten och tärande plats, trots att det i en storstadsbos ögon är ett tämligen normalt pendelavstånd, både i sträcka och tid. I dylika stunder är det glädjande att tänka på, att envetna nattavaarabor och nu även Guds utsända lilla härskara, inser byns fulla värde.

Det skall också till en bys befolkning för att förstå värdet av tre tillresta Guds sändebud. Nu har de kämpande boende fått någon på sin sida, att kämpa tillsammans med och ha glädje och utbyte av. En av dem är beväpnad med huggmejsel och utför Guds skapelse genom sina fingrar. Ja, sannerligen: "Herrens vägar äro outgrundliga".

Själv undrar jag vad detta lilla Guds sändebud kommer att kunna tillföra med sitt hantverk. En nunna visar med sin huggmejsel vägen för bybor och andra intresserade och kanske ännu slumrande konstnärssjälar. Kanske det är nu som en korsbefruktning är på väg att äga rum. En korsbefruktning som skall sätta Nattavaara på världskartan. Kropp och själ, lugn och frid, konst och natur. Det är dyrbara handelsvaror i dagens andfådda tidevarv och borttappade själar.

Kan man hoppas på att ljuset även skall tändas i dessa förhärdade politikers och maktsfolks själar.

Det är nästan så jag kan bli religiös vid blotta tanken, om DET undret skulle ske.

Icon of The Virgin "Tenderness"

1 kommentar:

 1. Totalt 5 inlägg

  Eremitusalem (2012-08-19 22:24:54)

  Jag ville då veta lite mer om detta! Söker gör den som inte har funnit! Den som har funnit är alltid inte det "rätta"!

  (flagga som olämplig)

  fin blogg Gun! (2012-04-20 17:58:53)

  du är en av dem som ser möjligheterna Gun, visst vore det väl fint om nunnorna kunde ta emot tillresta. Tysta dagar, eller sniderikurser det skulle nog nunnorna själva behöva för att verka i sitt kall å även få verksamheten att gå runt. Du har rätt det kunde bli en korsbefruktning. det borde kommunen kulturlivet i kommunen uppmärksamma.

  (flagga som olämplig)

  flärpen (2012-04-20 08:26:49)

  Kallelsen är nog helt riktig. Det här är en kommun som är i stor andlig nöd där pengar och makt är ledorden och trådarna till marionetterna sitter i Luleå och Stockholm

  (flagga som olämplig)

  Gun Ek (2012-04-17 21:39:39)

  kallalse från ovan

  inte vet jag. Jag tycker det verkar mer som om han med bockfot och horn i pannan har lagt beslag på er. Flytta lär ni inte få göra i första taget, om ni inte flyr fältet frivilligt förstås. Bor ni i Östra Malmberget, lär det vara helt kört, som det ser ut som. Lars-Erik Aaro verkar ju tycka att det är en trivsamt skak/dammigmiljö. De skall ju göra Östra Malmberget mer attraktivt att bo i, de kanske har tänkt dela ut gasmasker och "lyckpiller."

  (flagga som olämplig)

  kallalse från ovan (2012-04-17 20:50:52)

  Undrar var den allsmäktige har utsett platsen för oss i Malmberget?

  (flagga som olämplig)

  SvaraRadera