tisdag 17 april 2012

Fanatismens fula tryne, Anders Behring Breivik.

Innan lunchpausen grät Breivik, när Holden i sin sakframställan visade Breiviks egna propagandafilm. Filmen som handlar om hur Europa islamiseras. I slutet visas bilder på Breivik i uniform blandat med bilder på tecknade tempelriddare och annat ur hans fantasis värld.


"Goddag, mitt namn är Anders Behring Breivik. Jag är kommendör i den norska motståndsrörelsen. Med tanke på att operationen har fullföljts tänkte jag överlämna mig", säger Breivik till polisen.

Tydligen ansåg han att operationen var slutförd med de totalt dödade 77 personer i Oslo och på Utöya. (119 namn finns i åtalet, men är i själv verket ännu fler, eftersom det på ön befann sig 564 personer den 22 juli i fjol och inne i Oslo betydligt fler.) Själv åberopar Bredivik nödvärn - Mot vadå? Obeväpnade intet ont anande människor?


Det hindrar dock inte advokat Peter Althin, att fälla omdömen av kalibern: att det är farligt om domstolen drar slutsatser av vilken attityd en misstänkt visar upp i rättssalen.


-Man ska nog inte lägga något i det. Hur ska man se ut i en sådan situation? Det som ser ut som känslokyla kan i själva verket vara stor nervositet.


Fråga är i slutändan vem som är farligare i det långa loppet. Kompletta galningar, eller brottmålsadvokater, som förhärligar klientelet och leker amatörpsykologer i media.


För Breiviks del finns egentligen bara ett enda straff, som inte finns inskrivet i straffskalan. Han skulle behöva möta det vi andra från TV-soffan fick möta vid minnesstuden, som direktsändes: Bild, namn och ålder på vartenda av offren. Dygnet runt, tills polletten trillade ner. De hade säkerligen egna drömmar om sina liv och framtid, innan en galning korsade deras spår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar