lördag 14 april 2012

Den matematiska ekvationen i köpeavtalet, som Gällivare kommun tecknat med LKAB,

- den 14 april 2012, kl 02:16

det är en förunderlig historia.

Jag känner verkligen inget större behov av att göra vågen åt det avtalet av flera anledningar.

Nog hade det varit på sin plats, att Gällivare kommun, såsom ansvarig för kommunmedborgarna hade presenterat en reell kostnadskalkyl för allt som skall ersättas/flyttas, innan man klappat i händerna för köpesumman om 430 miljoner. Men de hade väl kanske inte tänkt sig något mer vidlyftigt än när gruvbrytningen i Malmberget tog sin början för dryga 120 år sedan. Då halkade man runt på upptrampade markytor i de centrala- och bebodda delarna och bodde i patentlösningar.

Jag kan inte förstå vilka beräkningsgrunder, som har använts av de faktiska kostnaderna. I vart fall verkar det inte vara någon form av normala beräkningsgrunder som finns att tillgå. Det här verkar precis lika illa som kommunens eget fastighetsbolags ruljans.

Om LKAB räknar att bidra med 3 miljarder, kan jag inte förstå annat än att det är kommunmedborgarna, som skall stå mellanskillnaden för LKAB:s härjningar. Avtalet är dessutom utformat så att det är LKAB, som håller i taktpinnen. Sålunda ingen större skillnad från det som redan är.

Ser man då till prognosen för hur befolkningen ser ut, en trend som man får förmoda inte kommer att förändras till det bättre, ser det än mer dystert ut för den åldrande populationen. Med den bostadsbrist som redan är, är det inte utan att jag funderar över om avtalet genomsyras av en tanke om att man skall driva ännu fler människor på flykten.

Östra sidan av Malmberget, som skall bli kvar enligt LKAB. Där har bolaget skjutit sig själva i foten och visat prov på höjden av arrogans. Redan samma dag som avtalet tecknades saluterades det hela på morgonen av ett mycket kraftigt SKALV (det är bara i LKAB:s värld, som det heter "skakning"). Ett skalv som vida överskred det som är acceptabelt, trots att man uppenbarligen har stor diskrepans i sina mätningar. Skall man då lägga till damning, sprängningar, vibrationer/stötvågor och det faktum, att det finns en 200 meters gräns och som inte går att snacka bort.

Då behöver man inte vara raketforskare för att kunna räkna ut var gränsen går för att inse, att bolagets Östra Malmbergets fantasiplaner, saknar alla former av verklighetsförankring. LKAB har själva fått svart på vitt, vad som gäller i fråga om Leveäniemi dagbrott och där gällde det industri, inte bostadsområde som närmast granne. Det går väl an att låtsas som om det regnar om småsaker, men så allvarliga saker som människors hälsa, där är det inte Mammon som är högsta instans.

Det är något som ansvariga inom Gällivare kommun borde ha beaktat, innan man klappade händerna och skrev på ett avtal, som inte harmonierade med gällande regler. Tanken om att Östra Malmberget, som varit avskuret så länge, skulle kunna få någon form av återupplivningsförsök med utvecklingsmöjligheter, omgivet av den ena gruvbrytningsfyndigheten efter den andra, det är en vacker tanke.

Dock ej något för andra än verkliga drömmare, som tappat fotfästet i verkligheten. Eller så är det så, att det finns en kategori, som låter sig förföras av vackra drömmar och en kategori, som febrilt vill slippa undan så billigt som möjligt.

2 kommentarer:

 1. Totalt 6 inlägg

  Gun Ek (2012-04-16 16:23:31)

  LindaW

  jag förstår problematiken till fullo.

  Men det är klart det är lätt att sitta i ett flott styrelserum i Luleå, eller i Stockholm och bestämma över parametrar som tidsaspekter, när man själv inte behöver bo mitt i smeten. Varför man gör det i kommunhuset är dock en svårare gåta att knäcka.

  Tidsfristerna fick mig nästan att tappa andan och speciellt då för Östra Malmberget, som skall sitta fast i ett limbo och MÖJLIGEN kunna komma loss efter evighetsår. Jag gissar att gruvbrytningen kommer att blåsa förbi och så sitter de där instängslade och grundlurade.

  Svårt att tänka i de banorna som avtalet omfattar, när man redan vet hur läget är. Det lär inte bli bättre.

  (flagga som olämplig)

  Gun Ek (2012-04-16 16:14:34)

  han ligger väl och smälter avtalet

  den tolkningen var tjusig. Men som du ser har han inga LKAB kläder på sig. Men precis som gruvgubbarna kan han helt uppenbart sova på det mest obekväma stället. Vägen utanför är väldigt trafikerad. Bilden tagen i Malaga.

  (flagga som olämplig)

  LindaW (2012-04-16 09:10:44)

  Västra Malmberget förresten..? Vi är många malmbergare som bor väster om västra Malmberget.
  Jag förstår inte heller hur det är tänkt att vi somska titta på medans allt rivs och skövlas ska hålla modet uppe? Det ser ju ut som en krigszon och jag vet inte om det går att övertala sig själv att det är värt det oavsett om jag jobbar som gruvis eller inte.
  Vore det som så att samhällsservicen varit på topp med bra skolor och fina, genomtänkta fritidsaktiviteter och om våra gamla hade haft det topp så hade det varit betydligt bättre men som det är nu känns det som om att de enda GVE vill ha i kommunen är jobbpendlare alternativt folk utan några sociala relationer typ familj.

  TACK för ditt driv Gu

  (flagga som olämplig)

  SvaraRadera
 2. han ligger väl och smälter avtalet (2012-04-15 20:22:23)

  Är det en gruvarbetare du fångat på bilden?

  (flagga som olämplig)

  håhåjaja (2012-04-15 20:08:11)

  av inläggen i tidningarna att döma är det bara kommunalrådets polikerfans och LKAB som är nöjda med uppgörelsen.

  Länk

  00:46 in i programmet.

  (flagga som olämplig)

  Östra Malmberget (2012-04-14 22:17:07)

  Jo, det finns 12 fastboende fastighetsägare i Vargbacken vid det blivande dagbrottet. LKAB sände en försöksballong om hur det skulle gå om bolaget ansökte om markanvisning. Bergsstaten gav mobben till att avslöja hur man skulle göra med en sådan ansökan.
  Fastigheterna är LKAB tydligen säker på att få köpa. Det har ju gått så bra i Malmberget! Många är dom som har ångrat att dom tillät LKAB att köpa sitt hus utan att få ett annat i stället.

  (flagga som olämplig)

  SvaraRadera