torsdag 1 mars 2012

Stjärnornas krig i Robotbyn Vidsel.

- den 1 mars 2012, kl 17:39

förstora
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=1300&grupp=9035&artikel=4981343

Hon har gjort det igen, Sigrid Flensburg, Sveriges Radio i Luleå. Denna fantastiska kvinna, som skapat så många intressanta radioprogram genom åren.


Den här gången reste hon helt sonika till Jokkmokk för att ta reda på vad som sker och har skett på Vidselbasen. Något som skett utan svenska folkets vetskap, men som yttervärlden bedrövligt nog är dess mer uppdaterade på.
Jag kan inte låta bli att undra, var finns resten av mediafolket? Är de lika brutalt uppväckta till verkligheten, som jag blev av programmet.

Vill ni veta vilket förljuget Sverige vi lever i, så lyssna på detta reportage om hur folket i Norrbotten och Lappland har blivit alltmer en experimentverkstad för all världens vapenindustrin. Bristen på insyn och kontroll är en bedrövlig upptrappning av världens konflikter och kontroll av människors privatliv.
Som om det inte kunde räcka. Det pågår drönarkrig som inte ens är kända för den stora massan människor. Denna teknologi har använts i stort sett i alla väpnade konflikter och krig, utan allmänhetens vetskap.

President Obama har beordrat fler drönarattacker på civila än tidigare presidenter någonsin gjort. USA har gjort sig till bödel på distans. Men det finns fler glada kålsupare och där kan sannerligen inte Sverige friskriva sig, snarare sitter man här med hela handen nergrävd i syltburken!

Det framgår i reportaget, att atombombstester fanns redan på 50-talet under militäranläggningen Vidsels tak och hur snett dessa kunde ha gått ges av ett ögonvittne. Så fortgår beskrivningarna i programmet, ända fram till dagens drönare, dvs. UAV, förkortning för engelskans Unmanned Aerial Vehicle, som är en förkortning för det obemannade flygsystemet. Vi rör oss nu i en värld, som bara för något år sedan måste ha framstått som rena rama science fiction och faktiskt i viss mått gör det ännu. I alla fall för en sådan som jag, som fick ett uppvaknande som hette duga.

Berättelsen om händelserna i Jokkmokk, som skedde i somras är nästan helt obegripliga. Man övade precisionsbombning på människorna i Jokkmokk för att bli skickligare med de svenska krigsinsatserna i Afghanistan. Vad är det man håller på med undrar jag, därför att det är långt ifrån fredliga avsikter det numera handlar om. Senast igår kunde man läsa på text-TV hur krigsguden Tolgfors gjorde vågen för den nya vapenupprustningen som var säkrad. Vart tog vår s.k. neutralitetspolitik vägen, VEM och VILKA är det som styr utvecklingen. Har svenska folket lämnat över makten till ett gäng spritt språngande galningar.

Över 1000 flygningar har redan ägt rum med drönare enbart från Robotbyn Vidsel. Redan för 10 år sedan hade svenska myndigheter en drönare, som startade från Kiruna flygplats körde till Vidsel, vände om och landade strax innan ett vanligt passagerarplan landade på Kiruna flygplats! Israel hade med utrustning på den flygningen. Vi har bistått med detta trots Israels krig mot olika länder med denna vedervärdiga teknologi, där civila varit målet. Alla andra möjliga och omöjliga länder håller till i vårt s.k. "neutrala" Sverige.

Det är regeringen som beslutar om vilka det är, som får komma och testa sitt krigsmaskineri. Det betyder att svenska folket är sedan länge sidsteppat av sina egna tillsatta politiker och här handlar det inte om vilken blomfärg som partiet har, utan här är alla lika insyltade. Vi är inte bara i krig i Afghanistan, vi är i allra högsta grad ett krigförande land, sist i Lybien. De svenska fredsbevarande styrkor utomlands är sedan länge en saga all. Nu är det regelrätt krig som gäller. Hur kunde det bli så här kan jag inte låta bli att undra.

I reportaget framgår även en rättegång om intrång vid Vidselbasen, vars gränser inte längre är någon liten geografisk "plutt" på kartan. Det saknas sannerligen inte vittnesmål om hur illa ställt det egentligen är, både från ortsbor, samer men även från initierade personer runt om i världen och faktiskt även från ansvarig inom det militära, som säger sig inte ha något att säga till om. Det bestäms uppifrån. Uppifrån vardå? Det är rent av så att den tilltalade i rättegången betraktade det hela som en politisk rättegång.
Det hela känns som en smärre mardröm. Politikerna spår en lukrativ och spännande utveckling, där pengar talar högst! Om det är ett klipp ur play-station, eller någon fantasivärld, tror du fel. Det här är verkligheten. Dagens sjuka verklighet av allt sjukt som någonsin konstruerats, håller på att överträffa vilken mardöm som helst.

En kapad drönare som USA skickat iväg över Iran, kapades av Iran och nu är oron stor i USA för vad Iran skall kunna göra på den fronten och med den teknologin, som de gratis har fångat in.

Lyssna gärna på hela det en timme långa programmet Konflikt i P 1 om du vill ta dig ur den villfarelsen du också sannolikt befann dig i.

Storebror ser dig och vilket ögonblick som helst, kan du vara ett minne blott. Även om du ligger hemma i ditt eget badkar!

Bilderna i bildspelet är tagna på Göteborgs Konstmuseum och är bildmakaren Jan Lööfs konstverk. En man med uppenbart goda insikter i Sveriges neutralitetspolitik.

6 kommentarer:

 1. Totalt 1 inlägg

  Förbjud svensk vapenexport! (2012-03-01 18:04:51)

  Bra Gun att du tar upp detta reportage! Varför skriver inte någon lokaltidningen om det här? Inte nog med att vi förser hela landet med vattenkraft, skog och malm. Nu är vi måltavlor för experiment med stridsmedel också!

  (flagga som olämplig)

  SvaraRadera
 2. Vill man vara neutral så måste man ha en stark vapenindustri...
  Det är bakgrunden till den industri vi har. Tyvärr så har samtidigt vår militär monterats ner så vi inte längre kan försvara landet.

  SvaraRadera
 3. Unknown

  Jadu, hur du får ihop den teorin är jag dessbättre inte kvinna att förstå.

  Dessvärre verkar du inte ha läst vad jag skrivit i mitt blogginlägg, eller så gör du som gåsen: skakar av dig som om inget har hänt.

  Vår sk neutralitetspolitik är så ruttet förljugen att man inte kan bli annat än urbota sorgsen över vilken dubbelmoral vi besitter.

  SvaraRadera
 4. Nåja, så värst neutrala är vi ju inte längre. Men industrin är ett arv vi har ifrån neutraliteten. Som det ser ut i dag klarar vi dock inte oss själva och då blir det såhär. Tyvärr.

  SvaraRadera
 5. Det är förövrigt ingen teori. Eftersom vi skulle vara neutrala måtte vi tillverka vår eget materiell, fly, handvapen, stridsfordon osv.
  För att det inte ska ruinera ett land totalt måste man sälja till andra. Därför är Sverige en av världens största vapenexportörer. Och ska man vara det så måste man utveckla med...

  SvaraRadera
 6. Unknown

  Vi har aldrig varit neutrala! När tycker du att det har inträffat i vår världshistoria? Du måste ha drömt det!

  Varför måste vi vara ett land som säljer krigsmaterial, som bara innebär ond bråd död och bara späder på världens elände?

  Vem har sagt att vi måste vara en av världens största vapenexportörer för att vara inne i ruljansen?

  Vore det inte bättre om vi vore kända för något annat än en sunkig dubbelmoral? Kanske rent av levde som vi är snabba att peka finger åt, när andra har gjort, eller gör.

  SvaraRadera