onsdag 29 februari 2012

Skottdagens funderingar.

- den 29 februari 2012, kl 20:13

förstora
Alla förslagna ogifta kvinnor har några timmar på sig, att tillförskansa sig en dyrbar gåva av den man, som tackar nej till ett frieri idag. Allt enligt den gamla sed som finns.

Då gäller det förstås att hitta rätt karlstackare, så att det inte istället blir ett snopet:

- Ja, tack, självklart vill jag gifta mig med dig!

Personligen är det inte något, som har upptagit mina tankebanor precis. Istället har jag funderat på hur i hela fridens dar gör alla som fyller år den 29:e februari. Väljer man 28 februari eller 1 mars under tre år och sedan först på skottåret blir det den 29:e.

Det rimmar egentligen rätt illa med, att ordet skott i skottdagens bemärkelse betyder "något som skjutits in". Snarare verkar det handla om något som "skjutits bort".

Det här med att skjuta bort, fick mig att tänka på "Darwinpriset". Priset som ingen vill ha, delas varje år ut i USA. För att bli nominerad (mot sin vilja får man förmoda), krävs att man burit sig så dumt åt att "man tack och lov inte kommer att kunna sprida sina gener vidare."

http://sv.wikipedia.org/wiki/Darwinpriset

Ett år, faktiskt för bra många år sedan, var det en man, Thurston Poole i Arkansas, vars pickup råkade ut för att strålkastarna slocknade, när en säkring gick på hemvägen från en nattlig jakttripp. Poole fann då att en patron från hans salongsgevär passade perfekt i säkringshållaren, så att färden kunde fortsätta. Tre mil senare överhettade patronen och skottet träffade Poole rakt i testiklarna.

Där var en som inte längre kunde sprida sina gener i fortsättningen...

1 kommentar:

  1. Totalt 1 inlägg

    Åsa-Nisse (2012-02-29 23:03:24)

    en annan nominering till darwinpriset:

    Ken Barger i North Carolina, som yrvaket grabbade tag i sin Smith&Wesson kaliber 38 på nattduksbordet istället för telefonen när det ringde mitt i natten. Han satte den mot tinningen och fyrade av. Han sprider inte heller sina gener.

    finns det ingen statistik på hur 29.2 födelsedagspersoner firar sina födelsedagar. de åldras i alla fall inte så fort

    (flagga som olämplig)

    SvaraRadera