onsdag 28 mars 2012

Men emfas har jag börjat förstå varför dagens "ungar" blir allt sämre i matte.

- den 28 mars 2012, kl 20:37

Den synliga matematiken har försvunnit ur vardagslivet och de förstår inte rent praktiskt hur räknesystemets förunderliga värld egentligen ser ut och fungerar.

Vi som hade lyckan att växa upp på 50-talet och något senare. Vi fick det här vardagsenkla, men alldeles helt nödvändiga, med oss helt gratis.

Vi hade 1-öringar, 2-öringar, 5-öringar, 10-öringar, 25-öringar, 50-öringar, 1 kronor, 2 kronor, femmor, tior, femtiolappar etc. att räkna med.

Det fanns kulramar i skolans värld och ibland även i hemmen. Man riktigt SÅG genom kulramens kulor hur orden hörde ihop med matematiken: TRE-tio= trettio, FYR-tio=fyrtio... Man bakade och mätte upp mängder. Det var det som den praktiska delen av skolans undervisning gav. Man insåg vad mängdlära var och hur priser också räknades ut efter olika mängder/måttenheter.

Därför kan jag känna, att det känns än mer tragiskt, att lek som är så mycket allvar och utvecklande för barn på något sätt gått förlorat.

När jag var liten lekte vi affär och tidigt fick vi lära oss hur mycket man skulle ha tillbaka i växel. Alla räknesätten fanns med ur en praktisk synvinkel och matematiken grundlades inombords i medvetandet.

För några år sedan satt jag som kundbollplank till Lindex. Bl.a. fanns ett moment där vi fick välja vilken rabatt vi helst ville ha. Då framkom det att 3/4 av oss som satt där, som kundbollplank, inte visste vad som blev mer på en rabattsats i jämförelse med en angiven summa pengar! Jag var djupt skakad efter den dagen. Nog vissste jag att det gått utför för befolkningen. Men att det på ett kundunderlag vara så miserabelt. Det var faktiskt en överraskning även för mig, som egentligen borde ha vetat bättre.

I den alltmer makt- och penningstrukturformen, som är dagens samhälle, har vi tappat förankringen som var så självklar förut. Inte är det väl undra på att TV-program kan rulla på år ut och år in, där skuldsatta personer visar sig sakna helt grundläggande kunskaper i den egna ekonomin. De kan inte ens räkna plus och minus.

Blev vi verkligen enbart smartare av den skol- och teknikprocessen, när vi förlorat helhetsbilderna i tillvaron...

1 kommentar:

  1. Totalt 1 inlägg

    5 öre räcker långt (2012-03-30 10:17:13)

    Om jag fick fem öre
    Text och melodi: Felix Körling

    Om pappa ville ge ja en femöring vet mamma,
    då skulle ja bli så glad så glad så glad,
    då skulle ja köpa så mycke med detsamma,
    och ja skulle köpa allt vad ja vill ha.

    En docka, en stor, som kan blunda och kan titta,
    med kläder så fina skulle köpa ja,
    och gräddkarameller jag skulle ge åt Britta,
    men hon skulle bjuda ja, när ja vill ha.

    Och mamma skulle få en ny hatt och en ny kappa,
    och ja skulle ha en muff som Stina har,
    och sen skulle jag visa alltihop för pappa
    och ge pappa pengarna som sen va´ kvar.

    (flagga som olämplig)

    SvaraRadera