Google+ Followers

onsdag 14 mars 2012

Media och möjligheterna till insyn, släcks sakta men säkert ner i hela övre Norrland!

- den 14 mars 2012, kl 13:49

förstora
Vad kommer sedan, kan jag inte låta bli att undra, efter att ha studerat presstödskartan...

Man får ägna sig åt lite detektivarbete, för att utröna vilka det är som ligger bakom idén, att lägga hela övre Norrland i webbmediaskugga, dvs. med synnerligen begränsad, för att inta tala om en helt omöjlig insyn.

Det talar tvärtemot syftet med det svenska presstödet, som är att främja mångfald och konkurrens inom dagspressen.

Turen går raskt, snubblande vidare över stock och sten: 
http://www.presstodsnamnden.se/

Det är inte utan att mina tankar rör sig kring den senaste tidens händelser/avslöjanden, som av någon outgrundlig anledning INTE rapporterats om i någon av Norrlandstidningarna. Skrämmande nog inte heller i någon av de andra stora tidningsdrakarna:

Sveriges vapenhantering, med andra krigförande länder/diktaturer och Stjärnornas krig i Robotbyn Vidsel. Vapenexport till dma, de två fängslande journalisterna, Johan Persson och Martin Schibbye, som var på jakt efter Lundin Oils verksamhet och som besvärande nog leder rakt in i regeringskansliets allra heligaste rum. Sedan börjar det statligt ägda LKAB:s hantering av drabbad ortsbefolkning bli mer än bekymmersam. Är allt detta verkligen en ren tillfällighet, eller är det: just business as usual.

NSD:s chefredaktör framhärdar dock fortfarande att "för oss är det en satsning framåt". En satsning som blivit alltmer stängd för gemene man, är det verkligen en satsning framåt? Jag höjer en stark tvivlande röst...

Den ekvationen går inte ihop i mitt arma huvud, hur jag än tänker på det. Vrider och vänder på det.

Vi har gått en märklig utveckling i Sverige. Från att det har varit en klick synnerligen välmående män, som innehaft all makt. Till ett friare samhälle där människors lika värde har fått en alltmer betydande roll. Men nu håller friheten på att kapas, allt eftersom. Det håller på att bli ett alltmer slutet och olikt samhälle, där människors lika värde inte på långa vägar längre existerar.
Men helt omöjligt är det ändock inte, att rota runt och kika hur det ser ut bakom kulisserna. Inte än är det väl bäst att tillägga:

Norrbottens Media AB bildades 2007 och det är det bolaget, som äger tidningarna Norrländska Socialdemokraten och Norrbottens-Kuriren: där läsarreaktionerna inte har varit nådiga!

Nuvarande ägare är Erik och Asta Sundins stiftelse, som äger aktiemajoritet i Norrbottens Media AB.

Är det något som mina yrkeskunskaper har lärt mig, så är det att det finns inget så oöverträffat som stiftelseform. Det är garanterat fritt från insyn!
(Av just samma anledning håller jag på med en mycket segdragen historia, som aldrig tycks kunna bli färdig: En roman om en mycket speciell stiftelse.)
Stiftelsespåret från Erik och Asta Sundins stiftelse, det tar dessvärre inte slut där. Utan leder vidare ända upp bland de svindlande och högst oväntade höjderna:

http://www.medievarlden.se/nyheter/2011/12/statsministern-kan-utse-ledamot-i-ntms-agarstiftelse

Statsministern kan utse ledamot i Norrbottens Media AB:s ägarstiftelse!
Just det: Var god skölj och SVÄLJ gott folk!

PS. Kom nu inte med någon sedvanlig "Green pelletkorvanalys," vad det här betyder. Utan sätt dig ner och tänk efter... FÖRE! DS.

3 kommentarer:

 1. Totalt 14 inlägg

  Gun Ek (2012-03-24 13:16:06)

  Länk

  om man nu vill veta vad de kryptiska:
  Sta Dist Az Ph Time Tres Azim Ares Vel Snr Amp Freq Fkq Pol Arid Mag

  står för

  (flagga som olämplig)

  professorn Propp (2012-03-23 17:24:18)

  af Fälling

  Nej det talas uppenbarligen i tungor. Vanligt förekommande bland de som inandas giftångor.

  (flagga som olämplig)

  af Fälling (2012-03-22 18:15:52)

  förkortningar

  Är det morse med bokstäver?

  Sta Dist Az Ph Time Tres Azim Ares Vel Snr Amp Freq Fkq Pol Arid Mag

  Eller är det upplivningsförsök?

  (flagga som olämplig)

  förkortningar (2012-03-20 15:52:52)

  Sta Dist Az Ph Time Tres Azim Ares Vel Snr Amp Freq Fkq Pol Arid Mag

  Jag tänkte dessa vissa kan förstås men inte alla

  (flagga som olämplig)

  Gun Ek (2012-03-19 17:07:56)

  Förkortningar

  Sannolikt har man använt sig av en del bokstäver ur den engelska beteckningen, eftersom namnet är:

  the Royal Norwegian Council for Industrial and Scientific Research.

  Vilket blir översatt= Kungliga Norska rådet för industriell och vetenskaplig forskning.

  (flagga som olämplig)

  Förkortningar (2012-03-19 11:58:02)

  Någon som vet vad NORSARS förkortningar betyder?

  (flagga som olämplig)

  SvaraRadera
 2. Gun Ek (2012-03-18 12:14:35)

  uppdatering

  Om gruvan är på väg att säcka ihop... Ja, det är väl en frågeställning, som man lite till mans kan börja att undra över. Skalven sprider ju sig hejvilt. En händelse på ett brytningsställe, ger utslag på ett helt annat brytningsställe/markområde.

  (flagga som olämplig)

  uppdatering (2012-03-18 10:20:56)

  Norsars bulletin avseende 17 mars är nu komplett. Efter kl 21.12 GMT kom ännu ett mycket kraftigt skalv som troligtvis var vid Mbgt. Norsar beräknade skalvets netmag till 2.78. Kraftigaste stötvågen nådde stationen HFS kl 23.10 GMT och apparaturen registrerade magnituden 2.97. Till nyss kl 10.09 idag har Finland markerat 18 malmbergsskalv på sin Events on Google Map. Är gruvan på väg att säcka ihop?

  (flagga som olämplig)

  Följande skrevs inte för att jäklas med viss sorts malmbergare (2012-03-18 08:53:30)

  Jag räknar till rekordmånga 38 skalvmarkeringar vid Mbgt på Helsingfors seismologiska institutets bulletin Events on Google Map avseende igår den 17 mars. Den visar långt ifrån alla och heller inte norska Norsars som ännu bara täcker in dygnet fram till kl 21.25 GMT.
  Allra kraftigaste uppmätta stötvågorna intill då var
  Kl 06.16 GMT magnitud 2.73 enligt FIN
  Kl 16.53 GMT magnitud 2.75 enligt HFS
  Kl 21.12 GMT magnitud 2.68 enligt HFS
  Sista uppdateringen på dagens finska bulletin gjordes 04.08 GMT. Från midnatt till då har institutet på kartan markerat 13 av nattens skalv vid Mbgt.

  (flagga som olämplig)

  Gun Ek (2012-03-15 11:15:57)

  Mygel och dubbelmoral

  Vad kan man annat göra, än instämma?

  Några guldspadar eller klappar på axeln fanns aldrig att ges till NSD:s Marie Ridderström, som aldrig gav upp att skriva om eländet med LKAB. Det är väl samma med NK:s reporter Kenth Bergmark, i samma genre.

  Det man inte VILL se, det finns inte! Tur att det ändå kan skottas på med en vanlig journalistglöd i det tysta... Det är vardagshjältar mitt ibland oss som vi behöver. De som vill förändra till det bättre genom att se verkligheten, som den är.

  (flagga som olämplig)

  SvaraRadera
 3. Mygel och dubbelmoral (2012-03-15 06:17:42)

  Dubbelmoralens Sverige breder ut sig på bred front. Att blunda inför egna skandaler/maktmissbruk på hemmaplan för att visa sitt glada och hänsynstagande ansikte utåt till vida världen har nu snart blivit ett varumärke för Sverige. Se bara reportaget/prisvinnarna ang Outokumpu. Att göra reportage om LKAB och dess utsläpp, hälsofarliga verksamhet mitt i ett samhälle är inte intressant för det är på hemmaplan vilket blir känsligt för herrarna i styrelsen/NSD. Tråkigt allt sådant här, man tappar liksom förtroendet för hela systemet!.

  (flagga som olämplig)

  Bevara den fria debatten! (2012-03-14 18:48:53)

  Det man verkligen får hoppas är att kommentarfunktionen kommer att finnas kvar! Annars blir det ett stort steg tillbaka genom att alla blir hänvisade till insändarsidan. Där är det dessutom svårt att få in sina inlägg eftersom det är begränsat utrymme.

  (flagga som olämplig)

  är det fri press? (2012-03-14 17:59:17)

  förstår inte det vimlar av reklam i båda webbtidningarna. låter kusligt med stiftelseägo, som leder upp till regeringsnivå. trots alla nya tekniska prylar verkar inte utvecklingen gå framåt

  (flagga som olämplig)

  Malmberget (2012-03-14 14:11:37)

  Du sätter fingret på en mycket tråkig utveckling! Makthavarna vill att vi ska ägna oss helt åt våra skotrar, tv-såpor och privatliv. Helst ska ingen vanlig medborgare bry sig om vad som händer i övrigt i Sverige eller i världen.
  Här i Malmberget får vi väl all information genom gratidtidningen LKAB-Framtid i fortsättningen! Alla vi som inte har råd att prenumerera.

  (flagga som olämplig)

  SvaraRadera