torsdag 19 januari 2012

Yttrandefriheten och friheten. Hur är det ställt med dem egentligen?

Precis som jag skrivit tidigare, om hur vi gått från att ha varit ett relativt stängt samhälle. Ett samhälle för få utvalda välbeställda män. Gick vi den långa vägen till två kammarriksdag. Allmän rösträtt, till att även kvinnorna fick rösträtt och andra rättigheter, utom det sista steget: lönediskriminering. Det var fortfarande tillåtet enligt svensk lag.

Innan tillbakagången på allvar började sin ankmarsch.

Den s.k. svenska demokratin var en chimär, som aldrig nådde riktigt fram.

Redan är vi med raska steg tillbaka mot det som rådde tidigare. Vi har hunnit fram till att man begränsar de demokratiska möjligheterna vid en procentgräns för att ha tillåtelse att sitta i Sveriges Riksdag. Men det är värre än så:

Uppdrag Granskning visade igår, 20:15 in på programmet, ett genomgående svenskt fenomen, som kan skönjas i de allra flesta kommuner. Något som också är fullt jämförbart med Gällivare kommun och även deras fastighetsbolag Top-bostäder. De otaliga transaktionerna med LKAB och de hemliga förhandlingarna talar sitt nog så tydliga språk. De allmänna åsikterna känns också igen. För hur skall folk i allmänhet veta, när inte ens de som är upp till halsmandlarna involverade, många gånger inte heller känner till hela köret. Man måste granska handlingar och hantering för att inse vad det hela handlar om.
http://svtplay.se/t/103535/uppdrag_granskning


Vi ser nederlaget vid att ha varit redskap i krig, som rättfärdigats tillslut, med att vi gjort det för att "Afghanska flickor skall ha rätt att gå i skola". Vi har också medverkat till att den "arabiska våren" dvs. fundamentalisterna fått fritt utrymme och kommer att förpassa kvinnorna till den plats de anses höra hemma. Bakom burkan, knytnävsslagen och godtyckligheten.

Den 21 januari är det 10 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin far i det här landet. Idag är 70 000 svenska ungdomar berövad rättigheten, att själva välja vem de skall gifta sig med!

Igår protesterade Wikipedia, genom att blockera tillgången till uppslagsverket under 24 timmar i den engelskspråkiga delen. Den protesten är inte så konstig. Bloggplattformen Wordpress har blivit de mest uppskattade och omtyckta. Facebook har inplanterats precis överallt och nu vill någon ta kontrollen.

Om jag är förvånad? Nej, inte speciellt det är förväntat.

De här två lagförslagen som Wikipedia protesterade emot är de två amerikanska lagförslagen, kallade SOPA och PIPA. 

SOPA en förkortning av "Stop Online Piracy Act" och PIPA av "Protect IP Act" (IP står för intellectual property.) De lagarna kan tolkas, som att stora sajter med användargenererat innehåll skulle kunna ställas till svara för eventuella brott mot upphovsrätten, som deras användare laddat upp på deras servers.
http://www.sydsvenskan.se/varlden/article1602395/Zuckerman-stoder-Wikipedia.html

Konklusion: Ut mot ljuset för att sedan återvända mot mörkret!


1 kommentar:

  1. du glömde blankrösterna som inte räknas. det vet jag att du skrev tidigare och det tyckte jag vara bra att du poängterade. En demokrati som inte noterar alla yttringar är inte egentligen någon demokrati

    SvaraRadera