Google+ Followers

söndag 10 juli 2011

Torsdag 14 juli 2011 kl 13:00 i radions P 1, sommarpratar VD:n och koncernchefen för LKAB, Lars-Eric Aaro. (Med repris senare på kvällen + på webben).


- den 10 juli 2011, kl 18:09


- I mitt Sommarprogram kommer jag prata om att vilja slår klass, utlovar Lars-Eric Aaro via Sommars hemsida.

Jo, tack, Lars-Eric Aaro. Vi vet idag mycket om konsekvenserna av den viljan som slår klass.

Inte bara att styrkeföretaget LKAB tänker mer än fördubbla uttaget från den redan sargade Malmbergsgruvans många malmkroppar.

I Malmberget där människorna fortfarande har sin hemvist. Fullkomligt bor ovanpå en tung och giftpyrande gruvindustri, till ett pris som kan vara svårt att förstå för den som själv inte är drabbad, eller har anhöriga som är drabbade.

* Där målen i Miljödomstolen svällt ut och blivit allt fler, problematiska och avslöjande. Där den lilla människan som drabbats, skall tvingas slåss mot statens ägda bolag, LKAB, inköpt solidarisk Stockholmsadvokat med en hel juristsvärm i baken. Men också myndigheternas och domstolarnas tröghet.
* Där processtiden brukar överleva den mest seglivade människan. Utan där även "knähunden" Länsstyrelsen börjar sitta obekvämt, eftersom det aggressiva uttaget börjar få riktigt otäcka konsekvenser, med tilltagande skalv och mark som rämnar i allt snabbare takt där folket bor och marginalerna är diskutabla.
* Där hängvägg och hålrumstak i Prinzsköld, förväntas rasa in under 2011.
* Där nu insikten och oviljan måste ge vika för verkligheten, att LKAB:s egna beräkningar börja komma på skam, igen. Den här gången gäller det hängvägg och hålrumstak i Fabian.  

Kvar står fortfarande stadigt experten Graham Swans scenario, som inte ens utesluter en utblåsning av gruvan!

http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=6266708

I vilket annat svenskt företag som helst skulle skyddsombud och fackföreningar reagera kraftfullt över det scenariot, eller när verksamhetens medarbetare ger uttryck för dylikt, som här i dessa tre ur ovanstående artikels kopierade inlägg:

- Blir det ett ras på Fabian så kommer många att dö. Blir ett sådant lufttryck i ortarna att folk som vistas där kommer att dö av tryckvågen. Tänk så och inte bara på att fasaden spricker. Vid ett ras kommer folk dö både ovan och under jord. Kan inte fatta hur cheferna tänker då de inte ens förberett räddningstjänsten.

- Vi får väl se......Jag har jobbat 40 år i LKAB under jord och har under dessa år inte kunnat undgå att snappa upp både det ena och andra beträffande gruva och gruvbrytning. En massa snorvalpar som inte vet ett jä...skit om gruva och gruvbrytning är chefer (kompis utnämnda) och kan inte på egna meriter se skillnad på malm och gråberg. Det är dom som ska vara vår "livlina" oavsett man jobbar under jord eller om man är husägare nära gruvkanten.

-Att LKAB inte kan tänka sig en katastrofsituation är helt absurt. Det finns en lite risk att tryckvågen kommer in i gruvorterna, Där är vi och arbetar. Vi kommer ha lika stor chans att överleva som om en flodvåg skulle komma mot oss.

Synd att inte regeringen bryr sig om norrlands inland och befolkning.

Berör dylika inlägg, en sådan vars vilja slår klass?

NIX!

LKAB:s nya propagandaapparat ställer sig bredbent, enfaldigt och lydigt än en gång och skriver om till en ny sanning, när den gamla inte höll här heller.

Det är konsekvensen av denna vilja som slår klass. En livsdröm där egots NHL-hockeydrömmar, yrkesdrömmar, karriärkliv och giftermål med ungdomskärlek, sammanskrivet med ägaren statens penning- och maktbegär, slår sönder en hel ortsbefolknings levnadsvillkor.

2009 blev Lars-Eric Aaro, VD och koncernchef för LKAB. Med en utmaning om att få gruvföretaget att fördubbla sin omsättning, samtidigt som två orter, Kiruna och Malmberget påverkades.

Det är nästan så jag blir spyfärdig, när jag tänker på, att här skall Lars-Eric Aaro sitta och sommarprata i en gemytlig berättarton i "Sommar". Rakt ut i etern till hängmattornas Sommar-Sverige. Ett Sveriges befolkning som i hög grad är förd bakom ljuset och inte heller känner till vad den viljan, präktigheten och "Riktintressets" sluga baksida för med sig för katastrofer.

Den 1 juli 2011 i NSD:s papperstidning bekände Lars-Eric Aaro färg för första gången. Det var när kommunalrådet Tommy Nyström, försiktigt satte ner "tån" igen och föreslog, att Malmsta och Ormkullen blir ett LKAB-ägt område. Dvs. att LKAB löser in och hyr ut husen. Eftersom boendemiljön blir en regelrätt instängslad hundgård, med endast en (1) smal utfart till friheten i form av en ständigt omlagd utfart till Gällivare. Den sönderskakade och sjunkande miljön är det inte ens lönt att föra på tal.

- Frågan är för tidigt väckt!

Tyckte LKAB:s VD, tillika koncernchef, Lars-Eric Aaro.

- Hur i helvete är karln´funtad, sa en mycket upprörd god vän till mig, som sannerligen inte brukar ha det uttryckssättet.

Jag svarade bara:

- Du känner ju redan till hans strategi: "Vilja slår klass". Man slår uppåt och sparkar nedåt! Det säger väl allt man behöver veta.

Den som eventuellt hade några visioner om denne mans etik och moral, måste känna sig rejält blåst. Alternativet är att dra dumstruten över huvudet och sätta sig i hörnet. Själv anade jag mig till att så kunde vara fallet. Därför att män som tiger i avgörande frågor och situationer, skall man se upp med. De har alltid en dold agenda.

Därför utspelar sig också en helt annan "Sommar" med skarpt läge i verklighetens Malmberget.

Den vilja som slår klass och Riksintresset bryr sig inte om den vanmakt och oro som slagit rot i alltför många människors medvetande. En helt befogad oro över vad framtiden har med i sitt sköte. En mycket Rysk rouletteartad framtid med den som håller i vapnet är totalt oberäknelig. Dessutom saknar verklighetsuppfattning och inte bryr sig om ifall de lämnar "Goddag Yxskaftsvar" till berörd allmänhet.

Där viljan som slår klass och Riksintresset inte ens bryr sig om sina egna medarbetares väl och ve. De väger lätt i jämförelse med denne "vilja slår klass" i kombination med ägarens "Riksintresse".

"Det är till att ha sålt sig till djävulen", som min gamle mentor skulle ha uttryckt det hela.

När det gäller en samhällsplanering, kan man inte leva från den ena dagen till den andra.

Men man måste också ovillkorligen i det här fallet ha olika planer, dels för ett värsta scenario och ett i bästa fall scenario. Det saknar LKAB fullständigt och kommunens tjänstemän inkl. förhandlare. Skulle det värsta inträffa står de fullständigt oförberedda och någon plan B finns inte!

Nonchalansen är fullständig hos LKAB. Man har inte ens brytt sig om att föra överläggningar, eller samtal med Räddningstjänsten, som är det första ställe som kommer att få verklighetens återverkningar att hantera. Oavsett om det blir allra värsta scenario av total utblåsning av gruvan, som experten Graham Swan, varnat för kan ske. Eller om det blir det allra mest "smärtfria" scenariot. Det är ändå dit allmänheten kommer att ringa. Då kan man inte än en gång sitta helt ovetandes.

 (OBS! Det här är ett många år gammalt reportage 2006. Det är helt andra förutsättningar och kaliber idag av både skalv och sprängningar).

Vi som upplevde "Gropens" tillkomst kan inte ens i vår livligaste fantasi inse vad det här kommer att bli fråga om. Just med tanke på hur det var när "Gropen" blev till. Jag har en väninna som fick för tidigt värkarbete av rena chocken och fick åka in till sjukhuset. Hon var fullständigt övertygad om att det inte fanns någon mark kvar runt huset, när hon ringde mitt i natten och hade inte ens vågat titta ut genom fönstret. Det kom skalv även senare. Nere i Gällivare på Lasarettsgatan skallrade fönsterrutorna, så man trodde att de skulle rämna.

För alla ljushuvuden som nu betraktar den utgrävda "Gropen". Vill jag poängtera, att "Gropen" från början inte alls såg ut så. Resultatet av den utgrävningen som företogs efter "Gropens tillkomst", den åker man på när man färdas på leden ner till Gällivare. Men också hela Bäckenområdet är utfyllt av massorna från "Gropen" och endast gudarna kommer väl ihåg vart alla dessa massor skyfflades undan. De kanske också täckte de gamla enorma gråbergstipparna, som numera kallas Tippsta-fritidsområde.

Det kanske inte är en slump att lilla Sverige är världens mäktigaste vapenleverantör...

PS. Nu blir det ett längre uppehåll från bloggen i sjukhuset "hängmatta". Men mina innersta och innerligaste tankar befinner sig hos er, både ni som befinner er under och över jord i den "ombonade" verkligheten Malmberget. Jag hoppas vid min... (ja, vadå, när man är ateist) att allt skall sluta väl. Det är redan tillräckligt många offer som LKAB skördat. DS.


Bilden den bedårande utsikten Österlånggatan i Malmberget.

14 kommentarer:

 1. Sidor: < 1 2 3 4 5 >

  Det finns 46 kommentarer.

  Norska motsvarigheten Norsar har ännu inte gått ut med dagens bulletin. Magnituden var enligt deras beräkningar troligtvis bra mer än 1.9. Buller påverkar vår hälsa och vår möjlighet till en god livskvalitet. Nattsömnen är oerhört viktig. Att sova ostört är en förutsättning för fysisk och mental hälsa. LKAB förstör kontinuerligt tusentals människors nattsömn. Luftföroreningar tar årligen livet av fler än 5000 i Sverige. Värsta punktförorenaren i Sverige är LKAB Mbgt och det finns nog inte ens i Afrika något pelletverk som är värre luftförorenare än Bandugnsverket vid Mbgt.
  Anmäl >Inatt kl 01 53 GMT skakade Mbgt av stötvåg från ett gruvskalv vars magnitud seismologiska institutet i Helsingfors beräknade till 1,9 på richterskalan. (2011-08-10 08:15:09)

  @Gun
  Haha. En eloge ska du faktiskt ha Gun, du är duktig på att skriva! :)

  Anmäl >Rasmus (2011-08-09 22:31:27)

  Ja du Rasmus, skall vi inte vara glada åt att vi definitivt inte är stöpta i samma form?

  Vad har den påstådda verklighetsuppfattning med satir att göra?

  Jag skriver inte blogg för att behaga. Jag skriver blogg som livet är. I nåd eller i onåd.

  Du skriver att du tillhör vänsterblocket. Min kommande "filosofiska" blogg om ondska, vänsterkanten etc kommer att ställa hela din tillvaro på högkant. Ta lite blodtryckssänkande redan nu och börja djupandas i förebyggande syfte. Vänsterkant skall man definitivt inte tillhöra och börja yra om Saddams "bedrifter". Det är precis lika goda kålsuperi det, som det som vänsterkanten pysslade med.

  Vad är ditt blodtryck uppe i nu då.. 400/532? Eller har "topplockspackningen" redan rykt?
  Anmäl >Gun (2011-08-09 16:22:13)

  SvaraRadera
 2. @Gun
  Som jag skrev, malmberget har farit illa. Sedan är inte mitt mål att trycka ner dig eftersom att du lyfter viktiga frågor, det jag ogillar är hur du gör det.

  Men, att drar så grov satir om stackars malmberget samtidigt du (generell svensk) genom din livsstil dödar hundratusentals människor i andra änden av världen ger mig kräk känslor. Så utsatta är inte malmbergsborna, därav påvisade jag att du borde bredda din verklighetsförankring.

  Som sagt, du lyfter bra frågor och skriver väl, men sluta med en så grov satir som gör att en vänsterblockare som jag blir heligt förbannad oavsett vad du genomlevt. Du skriver redan så bra och har goda argument utan att sänka dig till den nivån. När du nu är i nivån med de som kallar Aaro för Bagdad Bob har du förlorat allt mitt stöd jag först gav.
  Anmäl >Rasmus (2011-08-09 14:23:44)

  Rasmus

  forts.

  Här skjuts inte i foten alls. Satir är det oslagbart bästa sätt att sätta fokus på något så in i helskotta sjukt, som malmbergsfrågan har utvecklats till!

  Liknelsen var satirmässigt inte fel.

  Du kan omöjligen veta av vad jag tagit del av. Därför blir det rätt löjligt att du ens försöker sträcka fram pekpinnar åt mig.

  Eller betecknar du dig som den nye himmelske utsände?

  Har du någon som helst aning om på vilket sätt människor varit och är påverkade?

  Du kan inte på fullt allvar mena att du vill hävda att jag eller någon annan här skulle likna avrättningar med gruvverksamhet, isf är du rätt begränsad i ditt tänkande.

  Inom en snar framtid kommer jag att skriva en blogg om ondskan filosofi och dagens samhällsutveckling. Den bör du läsa och istället bemöta
  Anmäl >Gun (2011-08-09 13:28:24)

  Rasmus

  du är sannolikt en av de som försöker förminska mig. Sånt biter inte på mig.

  När det gäller saklighet håller jag mig till kända fakta! Källhanteringen är jag noga om att hålla i snörrak linje. Jag läser och tar in oerhört mycket från MÅNGA olika håll, speciellt från LKAB själva (och VD:n själv i det här fallet)handlingar från miljödomstol, bergsstaten etc. Mao påläst!

  När det gäller just hanteringen av Malmbergsfrågan är den horribel och jag kan faktiskt inte göra annat, TYVÄRR, än att inse att även nye VD:n blivit en enda stor besvikelse i slutändan. Tycker man som VD att en fråga är "för tidigt väckt" där bristerna är så skriande, är det illa. Väldigt illa!

  Om man utgår ifrån personlig kännedom blir det en oerhört liten bakgård, som inte har något med saklighet att göra!
  Anmäl >Gun (2011-08-09 13:13:24)

  SvaraRadera
 3. @Gun
  Ber om ursäkt för språket.

  1) sluta använda wikipedia som källa, det är oprofessionellt.
  2) Mohammed Said var en okunnig aristokrat som av Saddams regering skulle sprida propaganda. Han blev släppt just för att yttrandefrihet finns. Dock är alla kunniga journalister överense om att han var Saddam, en massmördares, språkrör. Den liknelsen har du stött. Usch.
  3) Jämförelsen med Mohammed Said och L-E Aaro är bara en låg form av satir där du inte bara missar haren utan skjuter dig i foten eftersom att det påvisar vad du stödjer för tokigheter.
  4) Som några tidigare kommentarer sagt, Aaro är grymt kompetent. Dock håller jag med om att malmbergsfrågan glömts i mycket.
  5) Aaro är en av få som verkligen fattar läget i malmfälten; där malmberget bara är en mycket liten del av verkligheten
  Anmäl >Rasmus (2011-08-09 11:28:32)

  Rasmus
  jag betackar mig för dylikt språk i min blogg.

  Mohammed Said as-Sahaf "Bagdad Bob" blev världskänd under invasionen av Irak 2003, då han efterhand som Saddamregimens ställning blev mer och mer hotad gav allt mer verklighetsfrämmande och bisarra kommentarer till det rådande läget.

  Mohammed Said as-Sahaf blev gripen av amerikansk militärpolis 2003, men släpptes senare då han inte tillhörde Saddams innersta krets och inte sågs som tillräckligt intressant att hålla kvar. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå hans delaktighet som marionett och att du klart överreagerat.

  Inlägget är utan tvekan en anspelning på att bolaget lämnar alltmer verklighetsfrämmande och bisarra kommentarer till det rådande läget. Så ta nu och lugna ner sig!
  Anmäl >Gun åter på plats! (2011-08-08 23:15:49)

  @tvivlaren
  Förstår du verkligen vad den här bloggen och inläggen handlar om? Att försvara kommentarer där man jämför LKs VD med Bagdad Bob, en massmördares språkrör, är inget annat än sinnesförvirrat och utan verklighetsförankring. Stoppa ur huvudet ur röven innan du anklagar någon annan för att inte förstå.
  Anmäl >Rasmus (2011-08-08 17:12:13)

  GRUV ARBETAN I KIRUNA

  förstår du verkligen vad den här bloggen och inläggen handlar om?
  Anmäl >tvivlaren (2011-08-05 11:24:34)

  SvaraRadera
 4. Vd:n å ledningen,arbetarna, gör ett mycket bra jobb,LK går otroligt bra, vi är ett av världens framgångs rikaste företag just nu,vi har kunder som tex Kina,ett land som snart(är nog det redan) är ekonomiskt starkast i världen .Vi får bo här uppe i malmfälten,vars vi trivs bäst,söderut har dom svårt att få jobb.Ändå finns det folk som gnäller.Jag tycker vi skall vara stolta,vi har ju världens BÄSTA företag här,så jag tar det igen, HEJJA LKAB!!!!
  Anmäl >GRUV ARBETAN I KIRUNA (2011-08-04 12:39:27)

  Artur lille vän, den kära Helmi tyckte det var fel på källhanteringen (i bloggen får man utgå från). Hon tyckte att Gun var betydligt sämre än en grundskoleelev i källhanteringen. Vilket är rena nonsens. Det som står i bloggen är uppgifter som VDn i Lk själv har låtit gå till pressen.

  Har själv lyssnat till Aaros sommarprat och det var Kirunagruvan det handlade om och den egna karriären genom livet. Mbgt gjorde han bort sig på! Gun å de andra inläggsskrivarna (rövarbanden som du kallar dem för) är förb.. över att Vdn inte förstår problematiken. Kan man annat än hålla med..... Nog är det ännu bara en glidare tyvärr. han glider förbi de verkliga problemen.Skit samma om han så kom krypande på alla fyra ur arbetarens torftiga miljö till vdposter!
  Anmäl >Tanten som blir smickrad av (2011-07-29 18:13:50)

  Till Tanten;"Det finns inget fel där på källhanteringen, eller kommentarerna som kommit ang. sommarprogrammet." Huh? Haru fröken tant läst denna texts inlägg (kommentarer). Jag vill gärna höra(få mig skrivet) dig utveckla kommentarerna till denna text, då du anser att de inte har felaktig grund? De mesta som är skrivet bland inläggen, då främst de negativa inläggen(Gun m. rövarband) driver ren smädelsekampanj och rappakalja.

  Till Helmi; Du får lunga dig i stormen då texten faktiskt är ganska noggran. Gun skriver ofta mycket följsamt och ibland rätt. Är det kommentarerna du menar är femman helt annorlunda och stödet har du.
  Anmäl >Artur (2011-07-28 23:39:50)

  SvaraRadera
 5. @Tanten
  Mina kommentarer avhandlade inte för tillfället själva texten utan just kommentarer här nedan. Det är det jag skrev om. Texten ovan är stundtals bra och jag kan hålla med i en del. Men som sagt, läs kommentarerna.
  Kommentarer tidigare var mycket utan grund både om det ena och det andra, vilket Gun försvarade, det gjorde mig arg eftersom att jag tycker mig förstå att det handlar mer om åsikter än verklig fakta. Gun kan bättre än så.
  Anmäl >Helmi (2011-07-28 23:26:31)

  Rasmus
  varför kan det aldrig vara en seriös debatt? Det går faktiskt att ordna med rening INNAN man startar upp ett verk. I det här fallet saknar LK viljan, det som de ägnar sig åt kallas för greenwashing. Luckrativt värre. Men etiskt och moraliskt oförsvarbart.

  Helmi
  vad är det för svammel du håller på med. Sänka någon lägre än en grundskoleelevs arbetsmetoder, är det inte lite väl dramatiskt? Jag föreslår att du läser om bloggen det måste vara mycket som du fått om bakfoten och inte lyckats läsa dig till. Det finns inget fel där på källhanteringen, eller kommentarerna som kommit ang. sommarprogrammet.
  Anmäl >Tanten (2011-07-28 18:10:16)

  @Gun
  Enfaldigt att ta reda på fakta innan man skriver? Det är inte svårt att få fakta på Aaro med alla artiklar som skrivits om honom här uppe i malmfälten. Det kallas research, mina barnbarn kan genomföra sånt på grundskolan. Eller snarare, genomför dom inte bra research får de inga bra betyg. Jag orkar utvärdera vissa kommentarer mer. Du skriver bra men att stå för sina åsikter in i graven, även då de är felaktiga, är också en smula enfaldigt.
  Anmäl >Helmi (2011-07-28 14:19:06)

  @Miljöranking. Miljörankingen rankar inte direkt företagen i kommunen utan mycket över 50% är bara vad kommunen själva gör; alltså den låga rankingen beror inte på LK även om det är så du vill påvisa det. LK släpper ut miljöfarliga material, ja, men så fungerar processerna. Rönnskär är på samma sätt, processen är mycket svår att få renare i dagsläget därav är det som det är. Försök leva utan stål, det blir spännande eftersom att vi måste längre tillbaka än järnåldern. Stenåldern låter intressant?
  Anmäl >Artur (2011-07-27 21:24:26)

  I tidningen Miljöaktuellts miljökommunranking 2011 kom ingen på platserna 290 o 289 eftersom tre kommuner delar på plats 288 med sina 0,0 poäng. Tack vare parametern MILJÖBILAR som gav Gällivare alla dess 0,76 poäng kom Gällivare på plats 285. Parametern TÄTORTSNÄRA SKOG gav Kiruna plats 286. För övrigt är LKAB i Malmberget Sveriges värsta punktförorenare enligt Kuriren. Det innebär värre än t ex ökända Rönnskärsverken.
  Anmäl >Miljöranking (2011-07-27 20:02:00)

  SvaraRadera
 6. @Angående ang. rening etc. så är fluor extremt giftigt, mycket giftigare än arsenik och kvicksilver
  Jaja, vi stänger ner gruvorna. Vi i de stolta Norrbotten överlever utan den skiten, släng hela högen ner i gropen så är den fylld!... Vafan tror du själv? Man låter ju sinnessjuk om man skriver så. Gruvan är det viktigaste hela Norrbotten och norra Norrland har, samt delar av Sverige. Att stänga är det dummaste förslag som kommunen någonsin stoppat ner i dokumentförstöraren. Även om det nu inte är det du föreslår, men utsläpp kommer att finnas i alla industrier. Är det då bättre att vi låter tyskar, danskar, brasilianare eller indier göra denna process ist? Gör en reserach där så kommer LKs siffror se ut som en fjärt på kebne.
  Anmäl >Rasmus (2011-07-27 17:14:42)

  Om LKAB per år vräkte ut si så där ett halvt tusen ton kvicksilver eller arsenik till luften nära Malmberget skulle kanske t o m kommunalrådet och media agera i strid mot rådande strategi. Men vad anbelangar de enorma och faktiska utskicken av mycket giftigare och skadligare fluor är det tyst som i graven. 2007 släppte LKAB i godan ro ut 264 630 kg fluor till luften vid Malmberget, 3,36 gånger mer än de 78 636 kg som enligt EPAs Toxic Release Inventory emitterades till miljön i USA samma år och nästan lika mycket som sammanlagda utsläppen i USA under åren 2004 till 2008.
  Anmäl >Angående ang. rening etc. så är fluor extremt giftigt, mycket giftigare än arsenik och kvicksilver. (2011-07-27 13:30:31)

  SvaraRadera
 7. forts.
  Malmbergsbo och LK-Anställd

  Problemet är att LKAB alltid ändrar sig när de väl har blivit överbevisade! Det är/ger verkligen ingen bra känsla. Jag är ingen expert, jag bara läser vad de olika experterna skrivit i denna enorma utredning och även tidigare, något som LKAB tyvärr fullständigt negligerar! De vet dessutom INTE vad som händer utanför industristaketet! Bara det är oroväckande och deras ointresse att informera t.ex. räddningstjänsten.

  Helmi, du kan inte anklaga någon för förtal där man helt och hållet gått på uppgifter, som den omdiskuterade själv har lämnat! De enda som påstår något som inte stämmer med det han själv berättat är du och GRUV ARBETAN KIRUNA. Ni verkar ju känna till Lars-Eric Aaros privatliv bättre än han själv, vilket känns en smula enfaldigt.
  Anmäl >Gun (2011-07-25 19:29:43)

  Malmbergsbo och LK-anställd

  Ponera att det är sant att han sagt så, då kan jag inte förstå varför han skulle uttrycka det så att "frågan är för tidigt väckt"... Det här har framförts i åratal.

  LKAB har alltför många mål i miljödomstolen mot drabbade ortsbor för att det skall vara trovärdigt. De förhalar sina lagliga skyldigheter ang. rening etc. förutom då att de har utplåntat hela bostadsmarknaden och gjort husen värdelösa i Malmberget till skillnad från Gällivare. - Personligen skulle jag önska att LKAB erjuder att lösa in alla som tycker att det här inte är någon boendemiljö man vill ha. Andra vill bo kvar så länge det går. Var och en måste själva bestämma över sina egendomar. Löser LKAB in husen skulle det säkert lätta bostadsbristen, fullt övertygad om det dessutom.

  forts
  Anmäl >Gun som hoppas att NSD:s censur inte är ogenomtränglig!!! (2011-07-25 19:22:15)

  Sen kan jag väl hålla med dig Gun om att Malmberget som samhälle hade kunna skötas på ett betydligt bättre sätt med i princip allting än hur det är nu i dagsläget.Men där har jag också hört att Lars-eric Aaro om han hade fått bestämma så hade han löst in hela Malmberget på en gång, Hela skiten och smällt upp nya kåkar nån annanstans inte vet jag vart i gällivare med omnejd säkert.Men även om LKAB vill det så finns det en jävla massa andra instanser i vårt samhälle länstyrelser,Markägare;kommuner,Naturmuppar och fan och hans moster som ska vara med och besluta i allt jävla skit,Det är en satans byråkrati i precis allting och sånt sättar käppar i hjulet för allting känns det som.Men jag vet inte det kanske bara är ett rykte också att han har sagt så.Men Men den som lever får se....:-)
  Anmäl >Malmbergsbo och LK-anställd (2011-07-24 22:40:25)

  SvaraRadera
 8. Nu är det ju så här med fabianhålrummet att den har kommit till på den tiden man höll på med så kallad pallbrytningsmedoden och det tänker jag inte gå in närmare på men själva "golvet" i hålrummet ligger på runt 400-metersnivån sen har har ju orterna in i själva hålrummet blivit igenbommade av nedfallande sten som under årens lopp har kalvat ifrån själva takskivan så den dag takskivan rasar in så kan det ju inte bli nån utblåsning av själva gruvan utan den eventuella tryckvågen måste åka uppåt d.v.s ut i friska luften, himlen :-) så har då iallafall jag fått det förklarat för mig ....Men jag vet inte kanske Graham eller vad han nu heter har bättre koll på fabianhålrummet än vi som jobbar i LK har.
  Anmäl >Malmbergsbo och LK-Anställd (2011-07-24 22:29:42)

  @Gun i sjukhusets "hängmatta"
  Det han berättar är små ljuspunkter från hans uppväxt. Om du sedan (med bevisligen några andra) väljer att tolka det så fritt du vill är det upp till dig, och det har du (ni) all rätt till. Men, det är en sak att tolka fritt och en annan sak att tolka negativt med flit och sedan INTE ens försöka att ändra sig då sanningen kommit i dagen. Vilket är det du (ni) gör. DET gör mig både besviken och arg, eftersom att det är förtal och inget annat än skitsnack.

  Återigen, många grattis Aaro! Att jämställa dig med någon av de 20 årens senaste VD:ar är brist på fakta och förståelse. Du får verkligen saker att hända och du visar att du bryr dig! Grattis Malmfälten och Norrbotten!


  Anmäl >Helmi (2011-07-22 09:17:41)

  MYCKET bra skrivet Helmi.Och än en gång,vi här uppe i Malmfälten skall vara glada och stolta , känna glädje över att vi har en MYCKET duktig Vd ,som kommer här upp i från,och är från arbetarklass.
  Anmäl >GRUV ARBETAN KIRUNA (2011-07-21 21:29:39)

  SvaraRadera
 9. Helmi
  jag känner INTE Lars-Erik Aaro kan bara utgå ifrån det han själv berättade i sommarprogrammet. Jag kan inte annat än hålla med tidigare "förhatliga" inlägg om ursprung där han själv berättade att pappan hade bygdens enda järnvaruhandel, pappan som ställt upp och skjutsat 14 mil eller vad det nu var och sedan hela vägen till toppen. För mig finns ingen som helst anledning att betvivla det han själv har berättat. Vilket ni gör!

  När man gör inlägg i en blogg som är skriven är det alltid bra om man håller sig till ämnet inget annat. Det blir annars goddag yxskaft av det hela. Han må vara född i Vittangi arbetat i Kiruna. Med Malmberget saknar han anknytning till och det visade hans sommarprogram. Han förstår helt enkelt INTE problematiken, vilket i sig är djupt tragiskt.
  Anmäl >Gun i sjukhusets "hängmatta" (2011-07-21 19:03:16)

  @GRUV ARBETAN I KIRUNA
  Håller bara med, att latgrisar och gnällspikar sitter och är avundsjuka på att någon från orten verkligen lyckats är ett bevis på inkompetens.

  @ Är det slig i öronen.. Silversked i munnen? Fattar att du (högst troligt) inte har ett uppsatt jobb eftersom att du är kass på att söka fakta. Lars-eric är från en arbetarfamilj, det VET jag då jag kände hans far och känner hans mor personligen. Varför han "åkt räkmacka" mellan topp jobb är bl.a för att han som sveriges yngsta gruvchef (på tiden på viskaria) gjorde ett fantastiskt bra jobb.

  Men den som inte lyckas med sitt egna liv måste ju klaga på andra som gör det (i det här fallet j-vligt bra). Grattis Aaro till programmet och tack för att min son har dig som chef (i malmberget).
  Anmäl >Helmi (2011-07-21 02:05:07)

  GRUV ARBETAN I KIRUNA

  sök hjälp!
  Anmäl >Noterat (2011-07-16 15:13:17)

  Kiruna,och byarna här omkring,är ett otroligt område.Här i från kommer mycket duktiga företagsledare(LKAB vd:n),idrottsmän,arbetare,vi är speciella här.Sitter just nu och ser ut över VÅR gruva,världens största,som ser till att Sverige är på topp,HEJJA LKAB!!!!.
  Anmäl >GRUV ARBETAN KIRUNA (2011-07-16 15:06:24)

  SvaraRadera
 10. GRUV ARBETAN I KIRUNA

  När du undrar vart norrbottens gnällbälte ligger blir det lite knepigt. Svaret är enkelt. Det är bara att du anger din egen gatuadress så har du hittat helt rätt.
  Anmäl >GPS och postens adresskatalog är inte så tokigt. Men då måste man kunna läsa (2011-07-16 15:03:28)

  Varit en duktig idrotts man,både i hockey och fotboll.Jobbat i gruvan som lastare.Sen kämpat sig igenom skolor bla högskolor,duktig elev.Varit gruv chef redan vid 27 års åldern,och efter det haft flera topp jobb,och nu VD för LKAB.Kommer från arbetar familj,man kan verkligen säga,MYCKET bra gjort Lars-Eric Aaro,VILJA SLÅR KLASS!!!
  Anmäl >GRUV ARBETAN I KIRUNA (2011-07-16 13:39:05)

  Du vet att här uppe i Kiruna och byarna runt om kring känner dom flesta varandra,och många känner vår duktiga vd.Och än en gång, han kommer från arbetar klass.Pappan jobbade i järn butik , han var anställd,han ägde inte den,mamman var också vanlig arbetare. Här uppe i Sveriges hjärta Kiruna är vi INTE(vi sitter inte hemma och gnäller) lata,många kör sina barn till bla hockeyträningar flera mil tur o retur,från bla byarna.Att vår vd haft flera topp jobb är väl inte konstigt,det får man när man är jävligt duktig och har kämpat sig igenom skolor,tänk han kommer från arbetar klass och är VD för Europas,Världens BÄSTA företag,LKAB,de du!!!!!
  Anmäl >GRUV ARBETAN I KIRUNA (2011-07-16 13:22:26)

  GRUV ARBETAN I KIRUNA

  Det tycks mig som om du är dåligt informerad om verkligheten.
  Länk http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=5626100

  Länk http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=6266708

  läs också bland inläggen vad dina kollegor i malmbergsgruvan tycker om aktuellt läge
  Anmäl >Som Aaro sa i sommar=Studier är aldrig bortkastade. I min värld är de en hjälp på traven att lyfta medvetandet till verklighetsnivå (2011-07-16 09:54:30)

  SvaraRadera
 11. GRUV ARBETAN I KIRUNA

  Du kan lyssna på sommarpratet i repris via Länk

  Växt upp i hem där man hade den enda järnvaruaffären, curlad: skjutsad 14 mil av pappan medan han tränade hockey, kunnat gå och vidareutbilda sig och ha LK bakom ryggen hela tiden, erbjuden det ena toppjobbet efter det andra, VD och koncernchef för LK dvs. åkt i gräddfil genom hela livet och vet inte hur illa ställt det är i Malmberget, till skillnad från Kiruna.

  Tydligen farligt att jobba i Lk och bo i Kiruna, man blir indoktrinerad.
  Anmäl >Är det slig i öronen som förorsakar hörselförlusten? (2011-07-16 08:15:12)

  Spyfärdig blir jag åt avundsjuka och ständigt gnäll.Undrar var norrbottens gnällbälte ligger?..hm..
  Länge leve LKAB,Sveriges stolthet,och flaggskepp.
  Anmäl >GRUV ARBETAN I KIRUNA (2011-07-15 23:11:06)

  Lars-Eric Aaro kommer från arbetar klass,och vet vad arbete är,han är verkligen inte född med någon silversked i munnen.Vi har en duktig VD som sett till att LKAB fått dom bästa,viktigaste, kunderna man kan ha i dag att handla av oss,bla Kina.Vi har ingen arbetslöshet här uppe,vi har det mycket bra,TACK vare LKAB,än en gång ,utan företaget skulle inte malmfälten existera,och Malmberget hade fått slå igen.
  Anmäl >GRUV ARBETAN I KIRUNA (2011-07-15 20:45:03)

  GRUV ARBETAN KIRUNA

  Du har kanske lite svårt att förstå t.o.m. det talade språket. Lars-Eric Aaro kommer inte från någon arbetarklass, som slitit ont. Han är och kommer alltid att vara en som är född med silversked i munnen oavsett om han jobbat i gruvan under loven, som "vanlig dödlig". Hela hans sommarprogram handlade bara om Kirunagruvan. Han saknar fullständigt insikter om vad som pågår i Malmberget, eller hur illa ställt det är med LK i Malmberget. Han förstod inte ens så enkla saker som att 400 nya boenden inte ens är en spottloska i havet i den skriande bostadsbristens Gällivare/Malmberget.

  Johan
  Inläggen från sådana som du har verkligen blivit ett hak för gnälljamsare, som inte förstår vad det hela handlar om.
  Anmäl >Högre tjänsteman men både silversked och förstånd i behåll. (2011-07-15 18:15:36)

  SvaraRadera
 12. LKAB är världens BÄSTA företag.Vi är många som är mycket nöjda med företaget,LKAB bryr sig om sina anställda och vårt malmfälten,en mycket bra arbetsgivare.Vår VD,Lars-Eric Aaro har redan gjort en hel massa bra för vår lands ända,företaget ger pengar till sport,kultur m.m.Vi har en vd som kommer från arbetar klass,han har även jobbat som gruv arbetare,en duktig, trevlig människa.Malmberget hade inte funnits utan LKAB,en del verkar ha jäkligt svårt att fatta det,inget LKAB=inget Malmberget,Kiruna,Luleå, Norrbotten,förstår ni?.Gnälliga,avundsjuka människor är det värsta jag vet.Radio programet med VD,var suveränt bra.
  Anmäl >GRUV ARBETAN KIRUNA (2011-07-15 16:44:25)

  NSD har blivit ett fint hak för alla LKAB hatare och övriga gnällspikar.
  Länk
  Undra hur det komsig att Malmberget överhuvudtaget blev ett samhälle ?
  Anmäl >Johan (2011-07-14 17:52:00)

  SvaraRadera
 13. Det var ett bedrövligt sommarprogram. Han har inte en aning om vilka problem som finns i Malmberget. Det är som när vattnet rinner av gåsen. Han är helt fokuserad på Kiruna pga sin egen bakgrund. Det är inte undra på att de i Kiruna har ett betydligt bättre läge på alla tänkbara sätt. Då går det bra att påstå att man skall inte fokusera på problemen utan på möjligheterna. Vilka möjligheter till ett fredat liv och boende har man i Malmberget?

  Han snackade om att det skall bli 400 nya lägenheter, för att ny arbetskraft skall kunna strömma till malmbergsgruvan och ersätta det som rivs. Vad har han tänkt sig för resten i en redan ohållbar situation?

  Tvinga hela LKs styrelse att bo i Malmberget under ett helt år och ta del av verkligheten. Just nu begriper de fan ingenting!

  Anmäl >Åt helvete med hela LK (2011-07-14 17:11:39)

  Utan öronproppar 14/7 KL.13.00

  För er som glömt bort vilken av alla tokar smeknamnet Bagdad Bob var.Fakta hämtat från Wikipedia:

  "Bagdad Bob blev världskänd... då han efterhand som Saddamregimens ställning blev mer och mer hotad, gav allt mer verklighetsfrämmande och bisarra kommentarer till det rådande läget".

  verkar som om "utan öronproppar" summerat läget väl.

  Anmäl >- Frågan är för tidigt väckt! (2011-07-12 12:15:25)

  Lika fult som det är med kläder som sitter riktigt tight, lika opassande är det att ikläda sig allt för stora kostymer, eller hur ...? *suck!*
  Anmäl >Vad säga!? (2011-07-12 10:30:55)

  SvaraRadera
 14. Bilden den bedårande utsikten Österlånggatan i Malmberget.
  Där fick du till det.

  Man kan säga vad man vill men LKs fina gruvstadsparker är oslagbara. Gruvbrytningen i Malmberget är en nationell skamfläck.

  Eloge till korstygnsbroderaren! Piffade upp den ombonade miljön :) Fram för fler korsstygnsbroderier!

  Håller tummarna om din sjukhusvistelse. Hoppas snart få läsa fler bloggar.
  Anmäl >Bet U Aaro = 0 p (2011-07-11 05:32:06)

  Hur länge skall NSD hålla på att sega ihjäl bloggarna?
  Det fanns en markering om inlägg. Nu inget.
  Sätt ut bloggarna på första uppslaget över gällivare.leka detektiv för att se om man läst den sista bloggen är tröttsamt eller om det kommit in några nya inlägg.

  Vad den där loosern som kommit upp sig i smöret tänker surra för välpolerad dynga i radion är jag inte intresserad av.det börjar bli samma klass på honom som Martin Ivert.
  Anmäl >Jossi (2011-07-10 22:23:54)

  Vem vill inte lyssna på vår egen Bagdad Bobs hycklande i radions Program 1 på bästa sändningstid?
  Anmäl >Utan öronproppar 14/7 KL.13.00 (2011-07-10 19:12:17)

  SvaraRadera