Google+ Followers

torsdag 11 juni 2009

Till alla i "förskingringen" & annat löst folk!

- den 11 juni 2009, kl 09:29


Ni som tänker ställa kosan mot Gällivare kommun och kanske vill försöka att passa in till något av nedanstående aktiviteter, gör klokt i att öppna korkgluggarna.

Det står allt möjligt på programmet för de hugade.

Varför inte ta en liten nätt promenad från Gällivare till Porjus!? Ja, jag hörde vad latmaskarna sa "aldrig med min fot sa benet"! Säkert fick det också några att vakna upp och se möjligheterna: ett nytt sätt att träffas på, kanske t.o.m. årligen? Varför inte göra det till en trevlig familje- klass, eller vänskapstradition, eller i vart fall göra ett första försök. Det är ju bara ett lappkast bort till Porjus från Gällivare! (Typ, eller något ditåt, mjae...undra om de går "fågelvägen"?)

Det finns olika "hästkrafter" också som står på agendan (se vidare under länken). Den 20 aug. är det däremot en betydligt större utmaning på programmet. Den kräver egen klädnypa för näsan, sedan är det nog ok.

Men det finns ett utbud för alla smakriktningar, vare sig man gillar bilar, motorcyklar, hundar, golftävlingar, konst, sång, festival, hemvändardagar mm, eller bara traska runt bland torgmarknadsstånden och säkert träffa på ett och annat välbekant nylle över en kopp kaffe, när tid och tillfälle ändå ges!

Naturen och fisket finns där också. Liksom garanterat iskalla dopp, inte att förglömma, med inslag av "Norrlands hemliga och oöverträffade armé". Släng sig i väggen NATO! (Ja, ni kanske minns min blogg om Sandviken och "dåliga raggningsrepliker". Om inte glöm det hela!)

En hel del som pågår i Gällivare kommun, finns att läsa på http://vglsrv.kommun.gellivare.se/sv/Evenemang/ och varför inte planera in ett par dagar till hösten med lite "Fjällhelg med kost och hälsa", i september i Stora Sjöfallet. Där kan ni få ett minst sagt "ordentligt" lyft i dubbel bemärkelse!

Men nu är det ju inte så att jag bara premierar alla de i förskingringen. Ni andra som redan befinner er där och ändå inte vet nåt´, kan också läsa med ett öga och planera gracerna för släkt- kusin- vänskaps- eller klassträffen eller bara sommaren och hösten i största allmänhet.

Här följer ett utdrag ur senaste numret av "Kåsan", dvs. Gellivare Sockens hembygdsförenings medlemsblad, som jag pga. min blogg/medverkan om Lea Wikström fick mig tillsänt. Jag är så fräck att jag bara hejvilt klipper ur vad som framgått i "Kåsan". Tar även med det som bara framgick som "annons". Jag skriver dock in de sistnämnda med fet stil (där däremot är programmet dock så vidlyftigt, att jag bara skriver in det första och sista som finns upptaget).

Kommande program:

17 juni - 29 aug Konstutställning i Gällivare Museum: Renraid och Lappläger. Träsniderier. (Vernissage 17 juni)

19 juni Midsommarfirande på Hemygdsområdet från kl. 15.00.

26-28 juli Sång i midnattssol Kulturfestival :
(start fredag 26.6 kl 10.00 håller på dagen lång till "Kreti & Pleti" kl. 23.00 midnattssolsång, Toppstugan, Dundret)
(start lördag 27.6 kl 10.00 håller på dagen lång till "Konsert alla körer mm kl. 17.00 i Sporthallen)
(start söndag 28.6 kl. 11.00 håller på under dagen - med bl.a. en vandring på Malmbergets Kyrkogård kl.14.00 - Med Avslutning körfestival med körer kl. 14.15 Vassaratorget Gällivare)


27 juni - 31 juli Utställning om Lea Wikström/Engelska kåkstan
Invigning den 27 juni kl. 12.00-15.00

4 juli Rallarmarschen Gällivare - Porjus. Anmälan och information
0973-415 50

11 juli Slåtterdag i Abborrträsk.

2 aug Hembygdsgårdarnas dag

12 aug Klaradagen i Svanparken Malmberget

20 aug Surströmmingspremiär i Baltiska på Hembygdsområdet.

--------

Varför inte passa på att bli medlem i någon av kommunens alla föreningar? Många av dem har hemsidor också.

Det kan väl vara kul att behålla en liten levande tåt till kommunen, även om man lever i förskingringen?

Gellivare Sockens Hembygdsförening t.ex. har en årsavgift till det eminenta priset av 100 svenska riksdaler/år och då får ni deras medlemsblad också. "Nytt avsnitt om Lasarettsgatan i nästa nummer av Kåsan". Årsmedlemsavgiften betalar man till Bankgiro 950-8243 eller PlusGirot 6 79 80-3. När du fyller i talongen, eller betalar via internetbanken kom ihåg vad du heter och vart du bor också. Annars får du långnäsa! (Föreningar och företag kan också vara medlemmar, men till ett lite annat pris, även om det är humankronor det också).

---------

Simma lugnt!

1 kommentar:

  1. Helt värdelöst för en i förskingringen att vara med i Gve sockens hembygdsförening de skickar inte ut någonting alls, de bara håvar in pengarna sedan står man där som en fåntratt och har blivit grundlurad på hela konfekten.

    SvaraRadera