Google+ Followers

söndag 6 september 2009

Skriv på namninsamlingen

- den 6 september 2009, kl 13:02


"Vi kräver en helhetslösning av Malmberget nu".

Så här har intitiativtagarna skrivit:

Hej!

Vi har skapat den här namninsamlingen, skicka gärna den vidare så vi får så många namnunderskrifter som möjligt, eller lägg ut listor, som ni senast den 20 oktober 2009 skickar in till:

Vi kräver en helhetslösning av Malmberget nu!

Detta är en namninsamling för att stoppa ett delat Malmberget, försämrad service, förslumning, utflyttning och kraftiga sättningar under Malmbergarnas bostäder. Det som sker i Malmberget påverkar hela kommunens framtid.

Vi är inte emot gruvindustrin och vill heller inte stoppa LKAB men vi kräver en helhetslösning av Malmberget NU!


http://www.namninsamling.se/index.php?nid=3747

-------


Jag själv, Gun, tycker och tänker: Det man också kan göra för att sprida den vidare, är att kopiera över namninsamlingen och skicka det vidare i sin egen maillista.

Många bäckar små...
och det verkar som om det sorgligt nog verkligen behövs denna "spark i baken" för att LKAB, Näringsdepartementet/Regeringen, Miljöministern, Socialdepartementet, kommunen & lokala politiker skall komma till skott, med det som är helt nödvändigt att ändra på med det snaraste.

Allt fler myndigheter & instanser är redan starkt oroade över utvecklingen!

Inte minst är jag övertygad om, att LKAB själva har allt att vinna på en mycket snar helhetslösning, som tar hänsyn till människor som nu kommit ikläm. Det blir aldrig bra när en gruvbrytning tagit en sådan vändning, att det påverkar enskilda människors livsvillkor. Det är helt enkelt inte acceptabelt.

8 kommentarer:

 1. Det finns 30 kommentarer.

  Länk

  skriv på om ni inte vill niga för kapitalet
  Anmäl >Nix Niga Mera För LKAB (2009-09-10 20:34:19)

  R8n
  Ja, vi har noterat det och det finns inlägg om det redan på någon av de tidigare sidorna.

  Jag har talat med honom personligen om saken. Eller är det NSD som kapat bort hans inlägg, som han skulle fixa in till bloggen enligt tel.ök?
  Anmäl >Gun (2009-09-10 17:37:58)

  Ja om Roger har så låga krav på sitt boende och vill bo i tält så får han göra det.Men jag vill gärna få bo kvar i mitt hus eller ersättningshus.Det spelar ingen roll vart i kommunen de placerar det,bara man kommer från det ytterst ostabila Malmberget innan en katastrof inträffar.Även jag jobbar i LKAB och LKAB försvinner inte eller går omkull om de får totalinlösa Malmberget för det finns 10-tals miljarder i kassakistan.
  Anmäl >Frontare (2009-09-10 14:00:08)

  Martin Iverts namnstår på namninsamlingen....
  Anmäl >R8n (2009-09-10 08:33:03)

  SvaraRadera
 2. Jag tror nog att huspriserna ökar faktidkt.. Med nya fräscha hus, ökar värdet på husen runtomkring, får LK härja fritt i ett helt tomt Malmberget, så bör det ju romligtvis bli billigare att ta sig fram utan att ta hänsyn till boende några hundra meter upp. Det är dessutom ok att provborra efter malm, då ingen blir drabbad.. Lös in skiten från OK och statoilrndellerna till kaptensgården så är ingen olycklig.. problemet vii har är kyrkogården och respekten för de avlidna. Den saken får man hitta en respektfull lösning på. mden kan nog vara kvar rätt länge, men flytta ut folket så de slipper bo där, och så länge det behövs kan kyrkogården vara en liten oas.
  Anmäl >Malmstabon.. (2009-09-09 12:48:57)

  Roger
  Men okey då. Då har vi klartgjort vart din ribba ligger och vilka behov du har. Du har inte funderat på att flytta till Afrika istället? Där finns många platser som skulle passa dina minimikrav för ett värdigt liv. Du skulle dessutom slippa snön på tältduken!

  Inte undra på att Martin Ivert sitter och klappar sig på magen där i sitt "enkla tjäll" i utkanten av Östermalm, där träden tar vid. Han har verkligen satt sig i respekt hos sina forna arbetstagare.

  Ja, jäsingen... ibland undrar jag över om det inte trots allt har varit det allra bästa, att jag blev tvungen att flytta från Malmberget. Här vet jag iaf inte vilka referensramar en del människor bär på, utan kan var lyckligt ovetande om det.
  Anmäl >Gun (2009-09-09 11:35:05)

  Bostadsbristen i Gällivare trissar upp priserna. Speciellt när hus och lägenheter köps upp av uthyrningsföretag som har resurser att bjuda högt.
  Hade dessa inte funnits så skulle Aitik och dess entreprenörer se till att det fanns baracker för tillfälligt arbetande. Nu står snart en stor grupp människor utan bostad om de inte lämnar kommunen, vilket LKAB tycks va bra, eller lånar över sina tillgångar för att på en bostad.
  En lösning för Malmberget skulle betyda att kommunen sätter fart och tar fram en ny detaljplan och bygger nytt som bekostas av LKAB. De har råd, och lovat detta i allt sitt prat om Malmberget.
  Svindyra pensions avgångar på 80 mille till Ivert och flera miljoner i årslöner till åtskilliga direktörer varje år talar sitt eget språk. Men folket skall inte ersättas. SKAMLIGT
  Anmäl >LKABs del av vinsten skall betala ett nytt samhälle. (2009-09-09 10:06:43)

  Herre Gud, spelar roll vars vi bor, LKAB är ju Arbetsgivare = Ger arbete, när man söker arbete blir man hänvisad, då flyttar man vars F.n som helst, så har det alltid varit och vars man bor spelar mindre roll, ingenting varar för evigt, ( TACK LKAB VAD VI FÅTT UNDER DESSA ÅR, ( STORT TACK ) ! Jag bor i tält bara jag får jobba i LKAB istället för att Flytta !
  Anmäl >Roger (2009-09-09 00:10:30)

  SvaraRadera
 3. Jag blir rent ut sagt ledsen, när jag läser de här inläggen om anledningen till varför man inte vill skriva på en namninsamling, som skulle gagna alla att få en lösning på!

  Det är INTE fråga om att rädda något Malmberget!

  Malmberget går inte längre att rädda!

  Det stadiet är passerat för länge sedan och DET trodde jag varenda människa kunde inse!

  Det man vill göra med detta namninsamlande är att man löser den problematik, som uppstått därför att LKAB och ortsbefolkningen (de som blivit drabbade) går med olika steglängd!

  VARFÖR tror ni annars att myndigheterna är oroade över den uppkomna situationen?

  Svara bara på den frågan, ni som är anti och allt vad ni uppger er vara!

  Det räcker med att ni svarar på denna enkla fråga, så är vi steget närmare ett samförstånd!
  Anmäl >Gun (2009-09-08 19:23:17)

  Inte skriver ja på. Får bra pris för mitt lilla hus i Gällivare.
  Måste tänka på mig själv och mina barns framtid.
  Byggs det nytt så kanske huspriserna rasar.
  Förresten så jobbar gubben min i gruvan å det skulle inte se bra ut om ja skrev på. Tänk om han mister jobbet å det vill ja inte.
  Anmäl >Elin (2009-09-08 18:41:09)

  SvaraRadera
 4. Ställ krav på helhetslösning nu, tolkar jag i alla fall som att människorna i Malmberget skall få en framtidslösning. och att LKAB tar ett ansvar för ALLA människor som skall bo granne med gruvan. Att det INTE är acceptabelt att LKAB endast löser in områden där malm finns UTAN har ett totalansvar för gruvans påverkan på hela Malmberget. Folket skall inte behöva bo kvar nära stängsel, stora gruvhål eller leva i ovisshet.
  SÅ är det idag och det måste till en FÖRÄNDRING.
  Malmberget måste vara inte vara kvar. En helhetslösning är en helhetslösning där alla invånare inkluderas i Malmberget. Bygg nytt !!

  Detta misstycker säkert dom som tjänar pengar på situationen som tex många villaägare i Gve och på mellanområdet vars huspriser stiger, LKAB som slipper betala för konsekvenserna mfl
  Anmäl > Profitörerna på Malmbergets situationen skriver självfallet inte på ! (2009-09-08 18:17:30)

  Bygg ett nytt Malmberget.LKAB har kapital så det både räcker och blir över både till Malmberget och Kiruna.
  Anmäl >Sture Gruvis (2009-09-08 15:49:24)

  R, en förklaring till det är helt enkelt att belysa frågan då väldigt många på orten ens vet att problematiken existerar, vi har tappat nära 700pers förra året, vad tror du det beror på?. ALLA väljer själv om påskrift!,men man skall vara medveten om konsekvenserna. (Ökad kommunalskatt/minskad service/Domedagstämmning i hela kommun/ inga nyetableringar/Lasarettet hotat på sikt etc,etc - Vi har INTE råd med fler utflyttade. "Micke" VAD är PROBLEMET?, Malmbergsborna säger ju själv att Malmberget är ett dött och sönderbombat miljökaos, men varför skall LKAB gå ikull bara för att de löser Malmbergsfrågan?, de måste de ändå göra på sikt så varför inte lösa problemet DIREKT!. Tänk lite längre innan kritik LOKALT ges på detta sätt. VI DÖDAR VARANN och blir alla förlorare!.
  Anmäl >Micke & R ? (2009-09-08 15:13:32)

  SvaraRadera
 5. Ja FY FASEN, Säger då det!, Maken till LOOSERPOLITIKER till vad vi har i vår Kommun är inte möjligt att uppnå!.
  Ett tips till Nyström med sällskap!: Besluta i ALLA frågor med absolut största tänkbara tankeverksamhet,tänk igen ALLA scenarie och kom sedan till en slutsats, när den är framtagen, GÖR DÅ PRECIS TVÄRTOM!, då får vi ett kanonsamhälle att BO I, då kommer NI lyckas i PRECIS ALLT ni tar er för.
  Anmäl >Våra Kommunpolitiker är HELT MAKALÖSA! (2009-09-08 12:57:52)

  Tingeling" Tingeling" Betyyder jag ingenting ??
  Fy Skäms, Fullvuxna mäniskor! LKAB har fött oss och föder oss. Tror ni vi måste bo i tält ?? Glöm det, se på Tallbacka, Myråsen, Lyxhus är det ! Låt LKAB föda oss, spela roll vars vi bor, ( Lev i nuet "Njut av Livet ) Det är för kortt""
  Anmäl >Tingeling (2009-09-08 12:01:19)

  Jag tänker då inte skriva på, Malmberget har varit dödförklarat i många år och det är dags att folk börjar vakna och inse sanningen. Det går inte att rädda Malmberget och utan LKAB så går hela kommunen under.
  Anmäl >Micke (2009-09-08 10:38:58)

  Jamen, låt mig då aktivt och helt själv få ta det beslutet. Jag har fått ett TIOTAL SPAM om denna föb---de namninsamlig. Och då blir jag anti. Kommer inte att skriva på någon insamlig.
  Anmäl >R (2009-09-08 09:27:27)

  Kirunas politiker är lite smartare än Gällivares

  Länk
  Anmäl >Skriv under namninsamlingen för den lilla individen (2009-09-08 07:51:18)

  Alla AB måste räkna in alla kostnader i ett
  industriprojekt. Näringsministern
  har i skarpa ordalag påtalat detta. Det är
  inget som skattebetalarna eller enskilda
  ska göra. Vill LKAB ta sammhället i anspråk
  så måste de förverliga det med att köpa
  alla hus som berörs. oackatat omde är
  enskilda eller kommunen som äger dessa.
  LKAB ägnar sig åt folkfördrivning och
  följer ej minerallagen som är enskilda
  och kommunens skyddslag. Den ger inga
  rättigheter åt gruvbolaget endast skyldig-
  heter. Om ingen säljer sin egendom så
  är LKAB tvungen att sluta med sin bruks-
  kultur och rätta sig efter de lagar och
  regler som gäller.
  Anmäl >RS (2009-09-07 22:57:35)

  SvaraRadera
 6. SKRIV INTE PÅ FÖR LKAB:s BÄSTA!!!!!

  Okey, då förstår jag på vilken nivå du ligger. Men då säger vi så här. Du skickar in alla DINA pengar på mitt bankkonto. Har du hus etc. i Mbgt så flyttar du ut, även om du har lån kvar på huset. Det blir exakt samma sak.

  En sak för att klargöra situationen med Martin Ivert på namninsamlingslistan. Sanningen, den riktiga sanningen, är att den verklige Martin Ivert, ringt mig imorse efter ett sms. Han har INTE skrivit på listan, vi undersöker därför.

  Men i bästa av alla världar, hade det ju faktiskt kunnat ha varit han som skrivit på. Undrens tid är inte förbi, man vet aldrig vad som kan dölja sig där man minst anar. Se på Percy Barnevik t.ex.

  Nu trodde jag att Martin Ivert skulle göra ett inlägg här i bloggen, vilket vi kommit överens om.
  Anmäl >Gun (2009-09-07 17:35:11)

  SvaraRadera
 7. Men då så, försvinn från Bergmansgatan snabbt så kan LKAB komma fram i brytningen.Varför ska LKAB lösa in något där det inte finns malm. Klart som vatten att de bara löser in de områden som är brytvärdiga. LKAB är ett vinstdrivande företag inte en välgörenhetsorganisation. Alla har del av de pengar LKAB tjänar. Hela landet mår bra om LKAB kommer fram i brytningen.
  Anmäl >SKRIV INTE PÅ FÖR LKAB:s BÄSTA!!!!! (2009-09-07 15:12:55)

  SKRIV INTE PÅ FÖR LKAB:s BÄSTA!!!!!

  Jag har svårt att förstå vad som är ert problem. LKAB löser in Malmberget och har därefter frihet att göra vad katten de vill. Alla blir nöjda och glada.
  Anmäl >Gun (2009-09-07 14:13:53)

  Gun, om du är så naiv och tror det är Ivert själv som skrivit på då är det illa. Det förstår du väl att det är fejk. Låt nu gruvan forcera fram så LKAB får fram malm så de slipper köra material från Kiruna till Vitåfors.
  Anmäl >SKRIV INTE PÅ FÖR LKAB:s BÄSTA!!!!! (2009-09-07 13:08:38)

  SKRIV INTE PÅ FÖR LKAB:s BÄSTA!!!!!

  Jasså, det säger du.

  Men då kanske du skall förklara för mig varför Martin Ivert, Stockholm, varit inne och skrivit på namninsamlingen! Visserligen mannen med den kluvna tungan i mina ögon och som är högst ansvarig för dagens situation, men iaf. Kanske har även han vaknat till liv och insett vad hans handlingar har lett till? Man kan väl alltid hoppas att det är insikten och verkligheten som kommit ikapp även honom.

  Själv undrar jag när insikten och verkligheten skall komma ikapp alla er som inte förstår allvaret i situationen.
  Anmäl >Gun (2009-09-07 11:15:56)

  SvaraRadera
 8. Bakåtsträvare. Jag skriver inte på något som kan stoppa gruvans framfart.
  Anmäl >SKRIV INTE PÅ FÖR LKAB:s BÄSTA!!!!! (2009-09-07 07:55:12)

  ett mycket bra initiativ
  Det visar att krav på förändringar alltid måste organiseras. tråkigt att ett sådant initiativ inte kunde komma från politikerna i Gällivare för det kunde ge styrka för deras vidare agerande om de nu vill agera eller....
  Anmäl >enade vi stå (2009-09-07 07:22:17)

  Mången tack från oss drabbade i Malmberget. Det är oerhört värdefullt att ha dig Gun. Du om någon har också samlat på dig det mesta om vad allt detta handlar om och verkligen insett hur tokigt och hur fel både moraliskt och lagligt det gått till här. Vi får hoppas det blir MÅNGA som också insett alvaret i detta och skriver på även i närorterna, Invånarantalet sjunker drastiskt och blir det största hotet för vår Kommun genom tiderna.
  Det har verkligen börjat bra!, Många hundra har redan skrivit på totalt sett...(Tippar om 5-6 veckor borde de flesta hört om detta och tagit ställning till detta lokalt i vår Kommun).
  Anmäl >Tacksamma Malmbergare! (2009-09-07 05:55:50)

  Om gruvbolaget inte kan bryta malm på nya huvudnivån M1250 i Malmberget upphör gruvbrytningen om cirka fem år står att läsa i en tryckt informationsartikel torsdag 3 september 2009 sidan 20. I samma artikel sägs att gruvbolaget måste ta tillvara de möjligheter som bjuds för att väga upp det dåliga ekonomiska resultatet från första halvåret 2009. Att göra vinst är enligt bolaget nödvändigt för att man ska kunna genomföra företagets stora framtidsinvesteringar. Bergmansgatan stängs två år tidigare än beräknat för att företaget ska räddas. Malmbergarna tycks inte förstå att det inte finns ett kassaskåp med miljardvinster. Alla satsningar betalas ur den dagliga driften. Som måste gå med vinst. Utan vinst ingen gruva! Enkelt! Lättfattligt!
  Anmäl >Gruvslut 2014? (2009-09-06 23:08:31)

  Svammel!
  Delat Malmberget! Har man inte märkt att det redan är delat? Skall LK hålla med service fast kundunderlag fattas? Är det LKAB:s fel att vissa malmbergsbor kastar skrotbilar kring sig och att en del grässtrån förblir oklippta? Hur kan LKAB förhindra utflyttning då det är nödvändigt lämna plats för forsatt malmbrytning? Är man inte medveten om att LKAB inlöser faststigheter pga brytning och sättningar? Och så skriver man att man inte är emot LKAB!?
  Nej, denna namninsamling saknar vett och sans och är oövertänkt i sina formuleringar!
  Men känn lugnet! LKAB kommer i lugn och ro ge oss alla berörda nya hem och vi kommer kunna forsätta våra lyckliga liv på behagligt avstånd från allas vår välgörare, gruvan!
  Anmäl >Staffan (2009-09-06 22:24:28)

  Jättebra Gun!

  Nu är det enkelt för alla att klicka på länken och skriva sitt namn på listan.
  Nu måste vi visa alla att det fortfarande är lite krut i oss Malmbergsbor!
  Anmäl >Skriv på! (2009-09-06 18:09:20)

  SvaraRadera