Google+ Followers

torsdag 26 augusti 2010

"Shaken, not stirred".

- den 26 augusti 2010, kl 12:51

förstora
det uttrycket är verkligen gångbart i LKAB "soppan". Därför att där återfinns alla varianter och innebörder av ordet "skakad".

http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=5556069

Den gamla slogan om hur Agent 007 ville ha sin Martini serverad, "Skakad, inte rörd", kan nog faktiskt bli en värdig efterträdare till "Malmberget i mitt hjärta". I alla fall om man ser till de yttre omständigheterna och gömmer undan vad Malmberget står för oss malmbergare.

Vilka rön har LKAB presenterat för att säkerställa att byggnader verkligen tål denna påverkan? Någonsin hört talas om materialutmattning? Eller påverkan av berget, när det börjat bli lite för mycket plockepinn/underminering/påverkan av det som återstår? Vad blir då den totala mixen av denna rejäla "molotowcoctail"? Vad är det som skall inträffa för att LKAB skall inse att detta måste redan haft inverkan på byggnader och mark?

Men det är en sak som förvånar mig, när det gäller kommunens framförhållning. Att LKAB misskött sina kort och inte har någon ordning på sin planering, eller hur det drabbat, det vet vi redan. Men hur kommunen & politikerna kunnat göra det är en större gåta. Har man ingen som helst koll på hur fastighetsmarknaden ser ut och ställt sig frågan hur det kommer sig, att det blivit en sådan djupdykning på fastigheternas värde i förhållande till Gällivare

http://www.dn.se/nyheter/sverige/gropen-ater-upp-staden-1.192840

Det var ju inte precis igår, som de första tecknen på att något var i olag började framträda. 
Men allt det här är också det som fått mig att förstå, att makt kan även få den med bästa intentioner, att snabbt bli fartblind i maktens korridorer.

Jag blir ärligt talat beklämd när jag läser två inlägg av förtvivlad privat hyreshusfastighetsägare. Inläggen gjordes helt nyligen i NSD varav en i min egen blogg:

För mig som är äger hyresfastigheter (privata) i centrala Malmberget så är det en mkt svår kräftgång jag ser framför mig. Naturligtvis vill jag behålla mina hyresgäster till det nya "Malmberget". Men hur ska jag kunna bygga nya hyreshus som de ska kunna bo i? Lkab måste betala för mina fastigheter i Mbgt först innan jag kan ens söka lån och bygglov till nya lägenheter. Det tar ca 2 år att få igenom allt med bygglov, detaljplaner, lån osv. Kommer Gällivares banker att bevilja lån till oss gamla fastighetsägare till nya hyresfastigheter??? Inte får vi några lån till att bygga nya hyresrätter i dagsläget. Våra fastigheter i Malmberget kan inte belånas. Det har varit lånestopp de senaste 10 åren för hyresfastigheter i centrala Mbgt. Men vem ska bygga de nya hyresfastigheterna?

Fastighetsägarna i centrala Malmberget kan inte bygga nya hyreshus förrän de fått betalt av Lkab för fastigheterna i Mbgt. Och efter att Lkab köpt upp hyresfastigheterna tar det ca 2 år av få tag i tomter och lån till nya hyresfastigheter. Kommer bankerna att låna ut pengar till nya hyreshus: - för Lkabs betalning/inlösen av hyreshusen lär inte räcka till att bygga nya hus??? Vi fastighetsägare kan inte köpa de befintliga hyreshusen i Gällivare för att ge bostäder till de hyresgäster vi har idag, för att de befintliga hyreshusen i Gällivare har redan fullt i alla lägenheter. Detta betyder att LKAB måste köpa hyreshusen 2 år före de ska utflyttas. Dags att kommunen och LKAB börjar planera. Vilka ska äga de nya hyresfastigheterna som måste byggas t ex ???


Hur har man, från ansvarigas håll kunnat missat sådana parametrar och hur allvarligt detta varit för framtiden, en framtid som är NU. Inte bara för dem som de drabbat privat, utan hur allvarligt det är för hela kommunens överlevnad. Naturligtvis har alla dessa små smygande steg bakåt i utvecklingen blivit till den situationen som är idag.

Eller är det så illa att kommunalrådet suttit "sekretesslockin", utan några möjligheter till kontakter vare sig med de övriga partierna, eller de egna s-leden, eller regeringskontakter, eller bara en sådan enkel sak som att ha rådgjort med en "riktig" jurist?

Vad har de övriga politikerna gjort, som inte omfattats av Agent 007 "sekretess". Har de varit omedvetna om hela situationen. Är det så måste en förändring ske väldigt snabbt. Vad har detta fått revisorerna att vidta för åtgärder? Jag förstår verkligen inte hur detta har kunnat ske, men framför allt HUR det har FÅTT ske.

Vad jag vet råder enbart sekretess om sånt som kan räknas som industrispionage. Till några dylika hemliga möten lär inte kommunalrådet ha varit inbjuden. Så vad yrar han om?

Jag har varit tvungen att lyssna på kommunalrådets "sommarprat" flera gånger (sändes 6 juli i lokalradion), bara för att förvissa mig om att jag uppfattat saker och ting rätt. Det var mycket som var mer än lovligt snurrigt. Jag återkommer med de olika "posterna", när jag har benat upp och fått mer "kött på benen".

PHEW....

3 kommentarer:

 1. Debatten startad av Tack för att du skriver för de Malmbergare som inte har skrivandets gåva i sig !
  Startad: 2010-08-26 15:21:30

  Det finns 9 kommentarer.

  Fredric
  jag vet iaf vad jag skulle göra om jag var hyresgäst hos FAB, dvs hos LKAB. Det finns lagar som reglerar gruvbrytningen och ersättningen till den som drabbas.
  Anmäl >När tystnaden förlamar (2010-08-30 18:25:32)

  Mig veterligen så har FAB:s hyresgäster heller inte erhållit någon information gällande detta förutom via media. Det kanske egentligen inte var tänkt att det skulle komma ut ännu, men så skedde? Sedan till begreppet "struktur", bättre för vem? Bolaget eller hyresgästerna?
  Anmäl >Fredric (2010-08-29 10:25:11)

  Fredric det hänger nog snarare på att LKAB handlat i lönndom och NSD och NK inte känt till att LKAB systematiskt har tömt FAB på alla tillgångar och förvandlat bolaget till ett rent förvaltningsbolag. Antagligen fullt lagligt, men visar det sig i slutändan att det varit i syfte, att deras boende och kommunens skattebetalare är de som skall träda emellan där också, kan det nog vara mer tveksamt om det är lagligt. Får isf prövas och där borde kommunen redan i det här skedet kontakta regeringen! Det är verkligen illavarslande och någon fråga om "bra struktur" som VD: på FAB uttryckt sig är ju bara nonsens. I så fall borde kontentan bli att LKAB gör likadant med samtliga sina dotterbolag.

  Idag tror jag nog att det har blivit full utdelning både i NSD papperstidning och på torgmötet i Gve
  Anmäl > (2010-08-28 16:54:17)

  SvaraRadera
 2. Varken NSD eller Kuriren har sett något nyhetsvärde i att LKAB löst in alla fastigheter av FAB. Jag anser det vara av största allmännintresse för såväl Gälivare som för Kiruna kommun. Att det skulle bli bättre struktur med gruvbolaget som fastighetsförvaltare,som FAB:s VD (f.d.?) Mats Pettersson uttrycker sig kan jag inte tolka på annat sätt än att strukturen måste ha varit "icke tillfredsställande" med FAB som fastighetsbolag. Märkligt då FAB:s struktur tycks varit gångbar i många år.
  Anmäl >Fredric (2010-08-28 09:33:13)

  Fredric klart som korvspad, nu gäller bara att ta reda på hur mycket "hemliga sekretessklubben" känt till detta. Det finns ingen uppdatering på FAB:s hemsidor sedan nye chefen tillträdde, så detta är inte något alldeles nytt tillkommet.

  Jädrans praktiskt att ha marionettdockor, som inte ställer några krav utan springer "hem" och rotar runt i skattebetalarnas börs och se hur många fler som måste fördrivas från sina hem för att det skall gå ihop.
  Anmäl >Gun (2010-08-27 12:47:21)

  Fastighetsaffärer oroar:

  Länk
  Anmäl >Fredric (2010-08-27 10:27:23)

  Det finns inget fastighetsbolag FAB. Den har upphört varför? Min spekulation, kommunen kommer att få X-antal miljoner av LKAB och tvingas därför att se till att hyresgäster i TOP-bostäder- fd FAB- bostadsrätter och hos privata fastighetsägare, inte kommer att få ekonomisk kompensation av sitt förändrade boende, utan tvingas anpassa sig till marknadsmässiga kostnader med hyror 8-10000 kr i mån.Är det det som är anledning till T.N. sekretessen?
  Anmäl >Bror Wennström KF led. i påtvingat karantän 18 okt. (2010-08-26 21:24:08)

  Höj hyrorna rejält, och när det klagas att de är orimliga så måste du påpeka att du måste täcka upp för eventuella framtida förluster orsakade av gruvindustrin. Det bästa av allt är att du ändå kommer få uthyrt och LKAB är glad att när de som inte har råd och jobbar i gruvverksamheten att hyra av dig kommer då måsta flytta från orten. ALLA glada !, du maximerar hyresvinsterna-LKAB gör stora vinster på att fler flyttar från orten (De behöver inte bygga nytt). Förlorarna är bara och endast de som inte jobbar gruvan och sanningen att säga så har de inget i gruvkommun att göra!. HAHAHA....
  Anmäl >Låt marknadsekonomin styra! (2010-08-26 15:44:36)

  SvaraRadera
 3. Kräftgången med hur jag ska kunna behålla mitt Aktiebolag (näringsfastigheter) med framtidstro är omöjlig, när LKAB härjar med vår framtid understödd av kommunalrådet. Varför får vi inte anvisat tomter, ex gratis, med färdigt vatten och avlopp, tillfartsvägar osv när LKABs fastighetsbolag FAB får det ? Vi har inte alls samma kassa att röra oss med som FAB har. Vi får stå med hatten i handen hos banken. Bankerna som tycker, sen 10 år tillbaka, att näringsfastigheter i MBGTs centrum är ej belåningsbara. De är inte långsiktigta låneobjekt och ligger dessvärre i en stor osäkerhetszon. Samtidigt som vi här uppe har den största bostadsbristen i hela Sverige.
  Jag får inte ihop en framtid för mitt företag pga LKABs verksamhet i det som är deras "industriområde". Vi ska inte alls påverkas av Gruva
  Anmäl >Tack för att du skriver för de Malmbergare som inte har skrivandets gåva i sig ! (2010-08-26 15:21:30)

  SvaraRadera