Google+ Followers

fredag 23 april 2010

Så fortsätter de mänskliga umbäranden som LKAB

- den 23 april 2010, kl 14:45


i förlängningen försatt en hel kommuns skattebetalare i.

Man får ha öronen rejält spetsade, när man lyssnar till reportaget i radion, för att inte missa någon detalj. Ganska så snart upptäcker man att det finns bara en enda part, som gått helt skadefri ur det hela och det är LKAB. De har t.o.m. gjort business på människorna!

Sedan spelar det väl ingen roll att LKAB väljer att skicka fram malmbergaren Anders Furbäck, vilket han naturligtvis inte försitter tillfället att poängtera. Jag och fler med mig är kräkless på dylika floskler! Det har inte hindrat hans ageranden i tjänsten och hans arbetsgivare är fortfarande densamma och det som inte sägs och som borde sägas, uttalas, HÖGT och tydligt, det är att ingen som helst hänsyn har funnits med i planeringen. Trots att LKAB har hållit på att riva hus sedan 60-talet p.g.a. gruvbrytningen! Den här efterkonstruktionen, som framförs i radioreportaget, den köper jag verkligen inte. Det här är inga duvungar som sitter på LKAB:s stolar. Därför att det har framgått av historien hittills, att de har kommit till förhandlingsbordet, mer eller mindre i de lägen där de varit tvingade och med precis ingenting att erbjuda. De har istället lämnat förhandlingsbordet med bibehållen makt och ännu mer i vinst och orubbad balans för bolagets räkning. De småsmulor som hamnat mellan stolarna har enbart varit för att tysta. Sålunda inget som normalmänniskan i alla fall vill kalla för förhandlingar eller samarbete!

Jag tror att det är hög tid att svenska staten, ägaren, på fullt allvar öppnar sina ögon. Det här är så amatörmässigt skött gentemot ortsborna och skattebetalarna i Gällivare kommun, att man nästan baxnar! Det enda som blivit rejält bra skött är fördrivningen av drabbade människor och att skaffa LKAB en maktposition på marknaden. Där bolaget skaffar fram, i allt snabbare takt, ännu mer pengar och makt till sig själva, dvs. i slutändan staten! Enbart Malmbergets samhälle har förvandlats från att ha hyst dryga 13 000 boende och som nu är nere i vadå? Klarar man 5 000 strecket fram till sommaren? Det är en gigantisk fördrivning och miljöpåverkan, som ohämmat skett just p.g.a. LKAB:s gruvbrytning.

En offentlig ursäkt är faktiskt i nuvarande läge på sin plats och den motser nog många, när presentationen från LKAB skall komma före sommaren! Men det är inte bara en ursäkt som är på sin plats. Här krävs betydligt mer av rejäl substans!

Jag hoppas verkligen att det finns något uns av planering och tillnyktring från LKAB:s sida, när de skall presentera saker och ting här före sommaren. Därför att i radioreportaget sägs inget om de ca 120 fastigheter som inte ersatts med nya hem. Man talar inte heller om hur det kommer sig att människor inte fått rätten, att få ett likvärdigt boende, som ersättning. Här framkommer klart och tydligt att det är de drabbade människorna, igen, som fått träda skott för LKAB:s gruvbrytning. Medan LKAB åter har slunkit genom näten. De drabbades egen bostad har betecknats som mindre värd i jämförelse med en ny, trots att de av LKAB, dvs. svenska staten, blivit fördrivna ur sina egna hem och själva gruvbrytningen i samhället är det som påverkat värdet i allra högsta grad!

Gruvan skall fram. Visst det är nog varje malmbergare på det klara med att så skall ske och är inte heller omedgörlig. Men det finns en viktig fråga som dröjt sig kvar och som den som tagit allt, dvs. LKAB (svenska staten) fortsätter att negligera: Vart finns rättssäkerheten för den enskilda individen och finns den överhuvudtaget? Hittills har den lyst med sin totala frånvaro. Den som inte inser det har blivit grundlurad.

Man säger inget heller från LKAB:s sida om vad som skall hända med alla de som faktiskt blev lurade och inte upplystes om sina samtliga rättigheter!

Kommunalrådet Tommy Nyströms roll blir igen rätt uppenbar i radioreportaget. Han är den som av någon totalt obegriplig anledning åtagit sig den minst sagt tvivelaktiga rollen, att vara kvickt uppe på fötterna, så fort makten dvs. LKAB vinkar med lillfingret. Jag har under de här åren slagits av hur snabbt män i kostym och slips kan förvandlas till trotsiga 3 åringar inför mina ögon och öron. Jag hoppas att LKAB och de som känner igen sin roll här, kommer att inta en helt annan attityd och inställning efter LKAB:s presentation före sommaren.

Trots allt är det så att kommunens kvarvarande tjänstemannastab fått lägga nästan all energi på LKAB. Inte bara det, ännu mer bisarra inslag finns i kulisserna! Men hur LKAB skall ersätta Gällivare kommuns skattebetalare och hur en fullständig balans skall upprättas, det blir intressant att höra LKAB förklara.

Jag för min del undrar också hur presentationen från LKAB kommer att se ut för alla de människorna på den avskurna sidan av Malmberget. Vad skall t.ex. hända med gamla Elsas hus och Elsa själv? Elsa Karppinen som jag skrev i min blogg "Öppet brev till LKAB och övriga ansvariga" den 6.10.2009. Läs den igen. Elsas historia kan man aldrig läsa för många gånger, därför att den gäller även andra drabbades situation i allra högsta grad, oavsett vilken sida av Malmberget man än bor på efter LKAB:s "föresommarenpresentation". Läget för Elsa är fortfarande detsamma. Hon sitter också fortfarande med dubbla boendekostnader, därför att LKAB:s gruvbrytning drabbat henne både till kropp, själ och ekonomi. Vad skall hända med alla andra som inte känner att det här är ett boende, som de själva önskar att befinna sig i längre? Det är alltifrån fastighetsägare, bostadsrättsinnehavare till vanliga hyresgäster! Är det ens rimligt att bolaget är det som skall fördyra och försämra enskilda människors levnadsvillkor, medan bolaget självt sitter kvar i orubbat bo och med hela vinsten?

Jag hoppas nu att LKAB med sina enorma resurser i form av kommunikationsdirektör, informatörer, samhällsomvandlare etc. för första gången gör ett genomtänkt arbete och presenterar en helhetslösning för Malmberget.

Det är inga som helst problem för LKAB (läs staten) att skaffa likvärdigt boende för dem som behöver det. Det är inte så att det är privatmänniskor som skall agera bollkalle till svenska statens företag. LKAB har dessutom själv sitt eget bostadsföretag, som kan bli den backup, för att det skall kunna bli en bra lösning. Det enda som LKAB i det här skedet behöver göra är att inventera hela Malmbergets bostadsbestånd, vem som kan tänkas vilja leva kvar så länge det är möjligt och under dylika förhållanden och därmed invänta LKAB:s egna brytningsplaner och vilka som inte vill acceptera det längre. Piece of cake! Några fler dumkommentarer av LKAB om att de inte kan lämna kvar en del bebyggelse om annat försvinner, är och förblir rena nonsens! Det är det inte LKAB:s position att bestämma över, det är det de drabbade människorna själva som skall avgöra och ingen annan! Omyndigförklaringar av människor bör och skall genast upphöra, det anstår inte ett rättssamhälle som också vill kalla sig för en demokrati, att syssla med!

Några fler patentlösningar och ickelösningar duger verkligen inte att presentera före sommaren av LKAB. Allt som finns med i den presentationen kommer att utvisa, OM det statliga LKAB även i fortsättningen tänker vara de som kör över folks liv och hälsa och om den fortsatta tvångsfördrivningen skall fortsätta, där man lämnar folk åt sitt öde!

Här är länken att lyssna till http://sverigesradio.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=2326162&BroadcastDate=&IsBlock

13 kommentarer:

 1. Debatten startad av En som slutat tro på LKABs och kommunens fagra löften
  Startad: 2010-04-23 17:40:45

  Sidor: < 1 2 3 4 5 >

  Det finns 47 kommentarer.

  Jag har inte bott i Malmberget på några år och har inte lagt märke till LKABs våldtäkt av staden, men idag gjorde jag det. Vad är det som pågår? Har malmbergsborna ingen som helst rätt längre, får LKAB (staten som det faktiskt är) behandla folk hur som helst. Känns som att kapitalismens maskin ska fram till vilket pris som helst och malmbergaren får helt enkelt flytta på sig, utan några som helst rättigheter. Hus som inte är värda en krona och jordskalv varenda natt är tacken för att folk här uppe offar sin hälsa, sin framtid och sina liv för LKAB och staten. Det värsta är att om jag som norrlänning har en åsikt om detta tar folk mig för just en gnällig norrlänning som bara är ute efter bidrag. Helt enkelt ska malmbergaren hålla käften och bara låtsas som ingenting.
  Anmäl >Thomas (2010-05-01 21:22:27)

  Det är roligt det här att så fort som Jalle eller Staffan börjar skriva.. slutar alla andra???????
  Anmäl >Kloker (2010-04-30 15:34:47)

  ...blir man angripen som person så är det brukligt att man får försvara sig med ett genmäle.....det gäller tydligen inte för bloggare som kan sprida hur mycket skit som helst..
  Anmäl >Farbror Jalle...hederskodex.. (2010-04-30 13:15:03)

  SvaraRadera
 2. Jeg så programmet om korrupsjon i Göteborg.
  Sverige er gjennomsyret av korrupsjon, så det er sagt.
  Korrupsjon er mer enn å gi og motta penger. Gällivare Kommune har gitt verdifull jord og fin leilighetblokk til LKAB. Det kan være eksempler på korrupsjon.
  Eierne av slottet Fjällnäs fikk mye penger i tilskudd. Korrupsjon?
  Anmäl >Det er trolig på en slik måte, at noen som konstant prøver å punktere debatten i dette forumet, har de kvaliteter som trengs for å gjøre en karriere i LKAB. (2010-04-30 10:04:43)

  ...skulle Du inte på semester till Italien?....Det kanske är dags för den..
  Anmäl >Farbror Jalle...Italien?.. (2010-04-29 22:51:33)

  LKAB gör likadant med allting. Dom har t.ex. bara gått in till kommunen och beställt en ny väg i stället för den helt farbara gamla Bergmansgatan. Det finns inga beslut om detta i någon nämnd fastän det påverkar oss enbart negativt. Den statliga myndigheten Bergsstaten har genom sin Bergmästare på fullmäktigemötet klart deklarerat att marken inte påverkas av gruvbrytning under den gamla Bergmansgatan.
  Och sen bygger dom vägen med gruvavfall mitt i vintern med damm, förfulning, massor av vägsalt, bristande trafiksäkerhet, m.m. som följd.
  Vad säger alla barnfamiljer på Trädgårdsvägen om att minst hälften av alla bilister trafikerar deras smala lokalgata i stället för den eländiga nya vägen? Och att dom får dras med detta ända till efter midsommar?
  Anmäl >En laglös kommun i allt som rör LKAB, "vår lilla baby". (2010-04-29 13:34:40)

  Vid planerade åtgärder som innebär betydande miljöpåverkan är LKAB skyldig att genomföra ett utökat samråd innan ansökan om miljötillstånd inlämnas.

  VAD svarar Staffan och farbror Jalle på dessa gjorda inlägg? Är det också svammel och bevis på ansvarstagande från LKAB:s sida?

  VAD tycker Staffan och Jalle att kommunen skall göra åt saken?

  Jag tror att det är dags att tända ett "Liljeholmens" om ytterst allvarliga ting!
  Anmäl >Gun (2010-04-29 12:33:43)

  Har samråd hållits med invånarna i Koskullskulle med anledning av verksamhetsökningen?

  Helt riktig reflektion, som också bör tas med i åtanke hur det här hanteras från LKAB:s och faktiskt även kommunens sida. Det här är mycket allvarligt.
  Anmäl >Gun (2010-04-29 12:29:24)

  Farbror Jalle...censur..

  Enkel ekvation farbror Jalle. Alla vilda spekulationer om mitt/andras privatliv, som är rent förtal. Det tar jag bort!

  För det första har Staffan inget med mitt/andras PRIVATLIV att göra, mer än det som berättas om av mig själv i bloggen.

  ÄN MINDRE känner Staffan till något om mitt privatliv! Jag är inte personligen bekant med honom. Alltså faller det på sin orimlighet, att han vet eller känner till mina innersta tankar, eller hur jag har det! Är DET verkligen så svårt att begripa?

  Alltså håll diskussionsnivå och inget rensas bort.

  Den här tåten handlade faktiskt om hur LKAB fortsätter att drabba och de som gjort inlägg tycker att det är viktigt att man går ihop och gör slag i saken om att så här kan det inte få fortsätta.
  Anmäl >Gun (2010-04-29 12:24:57)

  SvaraRadera
 3. Forts. Inte alldeles oväntat är det i Kurirens artikel inget om Koskullskulle eller dammande. Den miljöpåverkan som fokuseras är att en 4,5 mil lång sträcka av Linaälv kommer att påverkas av ett eventuellt dammhaveri, däribland den 2 kilometer nedströms belägna Kommunens huvudvattentäkt, men även den dummaste läsaren begriper att sträckan som kommer att påverkas vid eventuellt haveri självfallet är ända till Bottenviken. Att Naturvårdsverket inte deltog kom sig av att myndigheten hade avkrävt LKAB en detaljerad avfallshanteringsplan, ett krav LKAB struntade i. Därför underkände Naturvårdsverket LKABs tillståndsansökan, och hade inte orsak delta i jippot.
  Anmäl >Har samråd hållits med invånarna i Koskullskulle med anledning av verksamhetsökningen? (2010-04-29 09:20:44)

  SvaraRadera
 4. KAB vill, måste, utöka sin gigantiska avfallsdamm i Vitåfors. På sidan 24 i dagens Kurirens nättidning är stort skriveri om åtgärden som på sikt kommer att innebära allt sämre och sämre luftkvalitet i redan nu extremt hårt belastade Koskullskulle. LKAB vill ha snabbt tillstånd, och miljödomstolen besökte och betittade därför den gigantiska dammen, som i förbigående nämnt inte uppfyller dagens krav. Närvarande var också representanter för Länsstyrelsen, Kommunen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Naturvårdsverket deltog inte i spelet för galleriet. Forts följer.
  Anmäl >Vid planerade åtgärder som innebär betydande miljöpåverkan är LKAB skyldig att genomföra ett utökat samråd innan ansökan om miljötillstånd inlämnas. (2010-04-29 08:46:47)

  ....jag ser att censuren varit framme igen..
  Anmäl >Farbror Jalle...censur.. (2010-04-29 04:55:32)

  Till bb...
  Förlåt en enkel fråga...
  Står bb för "busen birger"(Ek)?...nyfiken..
  Anmäl >Farbror Jalle... (2010-04-28 20:53:56)

  Vi måste ställa upp på varandra och bry oss i våra grannar och vårt samhälle.
  Våra barns framtid.

  Tillsammans är vi starka men ensam är vi svag.
  Anmäl >Helt rätt, Roffe (2010-04-28 12:20:36)

  jag håller med Roffe
  Anmäl >CP (2010-04-28 10:59:49)

  Håller med KG fullständigt! Låt oss alla slippa Staffan.Vi måste gå man ur huse för att gemensamt göra något åt vår situation. Det kan inte vara möjligt att det är lagligt för LK att härja som dom gör. Folk sitter instängda mellan allehanda stängsel, hus och hem förlorar sitt värde. Nu måste vi ta upp kampen..
  Anmäl >Roffe (2010-04-28 08:45:12)

  SvaraRadera
 5. Jag brukar läsa denna blogg frekvent och det har slagit mig hur lite den här signaturen Staffan begriper av vad det som skrivs. Är det ingen som kan hjälpa den här människan? Det skulle vara ett lyft för oss alla som vill läsa den här bloggen.

  Den här bloggen är inte tillägnad Staffan, utan LKAB som både fördrivit och havererat folks liv/boende. Om folk nu inte anser att det här är en acceptabelt boendemiljö längre pga det som gruvdriften fört med sig, har man inte ens möjligheter, att få ett likvärdigt boende. LKAB:s framfart har reducerat värdet på själva fastigheter och bostadsrätterna.

  Det är mycket anmärkningsvärt det som LKAB håller på med och framförallt att de tillåts fortsätta i samma anda utan att kommun eller regeringen ingriper.
  Anmäl >K G (2010-04-27 23:23:02)

  bb, det finns redan grönområden att nyttja.

  Jag är inte intresserad av huspriserna överhuvudtaget. Ska ju bo kvar. Men profitjägare avslöjar sig i inläggen. Och detta att LKAB ska stå för rustande av hus.Ska aldrig tokkraven sluta?

  Och innan en korv! Återigen, jag är inte den ni förföljer!
  Anmäl >Staffan (2010-04-27 17:43:48)

  Ett normalvilla i Karungi och i Pajala begär man drygt 800 00 för idag.
  I Gällivare närmare en miljon !

  Hur mycket får villaägare, på östra, idag eller om några år om ni säljer ?
  Vågar ni satsa på renovering av era fastigheter ?

  Staffan måste tro på kraftig prisökning med så vacker omgivning som östra lär få. På web sidan Booli.se syns verkligheten.
  Anmäl >LKAB borde betala en kompensations summa till alla som blir kvar så husen kan rustas...och motverka förfall (2010-04-27 10:41:31)

  men staffan, nyss uttalade du dig att du skulle njuta av de nya parkerna. Nu ska du stoppa dem till varje pris? Jag hoppas du inte uttalar dig i tjänsten.

  Helt riktigt så bor du inte på järnvägsgatan, mitt inlägg blev redigerat gällande vägen, men du bor ändock i västra delen så låt de boende i östra själva få uttala sig hur de har det! Hoppas promenaden var bra, njöt du av friskluften efter nya "fagra" vägen och det fagra elevhemsområdet.
  Anmäl >bb (2010-04-27 08:32:44)

  SvaraRadera
 6. "Kliniskt rent samvete!"

  Hur fungerar man som människa, när man flyttar över ansvaret på någon som är anställd, från den som verkligen har det FULLA ansvaret för misären = LKAB.

  Det måste vara något som klickar i tankebanorna.
  Anmäl >KG (2010-04-26 23:12:12)

  Återigen.
  Jag bor inte på Järnvägsgatan.
  Jag är inte anställd av LKAB.
  Jag är inte den ni förföljer och hänger ut på ett sätt som liknar förtal.
  Återigen påpekar jag att Gun spårat fel.
  Nu en korv, gott folk! Och sen en promenad i fagra Malmberget. Och några försäljningar för att ge plats för mer grönområden kommer aldrig att ske för det kommer vi sätta tji för.
  Anmäl >Staffan (2010-04-26 21:43:04)

  Men Staffan, varför tycker du att östra malmberget blir ett paradis att bo på - när du själv bor på järnvägsgatan (=västra malmberget)?
  Anmäl >bb (2010-04-26 20:13:51)

  SvaraRadera
 7. Det blir inga besked till sommaren om vad som kommer att hända med oss i Östra Malmberget enligt vad Furbeck säger i radioprogrammet. Han tvekade också om när det kommer besked om bostäderna i Västra Malmberget.
  Sen säger Furbeck att det ska bli fem års framförhållning medan Nyström säger tio år. Vilket är det som gäller? Hur kan kommunen tillåta en så kort framförhållning som 10 år. Kommunens översiktsplan för samhällsplaneringen gäller ju i 20 år framåt.
  Det är helt klart psykologisk krigföring mot Malmbergarna! Meningen är väl att vi alla skall malas ner till tystnad och apati!
  Anmäl >Krigsförklaring? (2010-04-26 17:48:44)

  OM man nu låter en arbetsgivare behandla en så illa, som signaturen; "Till Tommy; EJ LIVEGEN", beskriver, då anser jag att man i högsta grad är livegen.
  Jag citerar; "Om min arbetsgivare raserar mitt sparande, smutsar ner min trädgård, förpestar mina barn livsmiljö och utsätter min familj för en ständig stress, dag som natt, år ut och år in...
  så är det banne mig inte att baktala sin arbetsgivare".

  Jag FATTAR INTE hur man som arbetstagare finner sig i något sådant!?
  Samtidigt som jag förstår hur dj-a befriande det måste kännas, att lägga hela ansvars- och skuldbördan på Bolaget ...


  Anmäl >"Kliniskt rent samvete!" (2010-04-26 17:17:48)

  Staffan får du en extra bonus i lönekuvertet från LKAB, när du försöker anspela på att det är jag som sitter och gör alla inläggen till bloggen jag skrivit? Ni måste verkligen vara rädd för sanningen på LKAB kontoret! - Det kanske är hög tid att ni vaknar upp och ser sanningen i vitögat.
  Anmäl >Gun (2010-04-26 16:44:59)

  Vad ska man säga om kommunens och LKs hemlighetsmakeri? Det verkar som att vi återigen ska sitta och hoppas på att det kommer nya besked i juni.
  Fast efter många besvikelser så blir det väl nya storartade planer på ingenting!!Gå och lägg dig igen Staffan!! Eller är du ledig????
  Anmäl >Roffe (2010-04-26 14:53:33)

  Nu är du flitig med inläggen igen Gun!
  Anmäl >Staffan (2010-04-26 14:36:05)

  LKAB har varit skickligt på en punkt: Att försöka hemlighålla vilka köpesummorna varit vid inköp av fastigheter utanför sitt industriområde. Nu har det blivit stopp för att köpa in fastigheter och omreglera dom till "industritomter" och på det sättet köra med "hemliga" köpeavtal.
  Då har kommunen/LKAB kommit på den geniala idén att låta kommunen köpa in fastigheter i stället. Samtidigt finns det kanske en överenskommelse om att LKAB betalar kommunen i efterhand? För inte är det väl möjligt att vi skattebetalare skall betala för att LKAB vill utöka sin gruvdrift. Vi som bor här har ingen nytta av nya vägar som försämrar kommunikationerna för oss.
  Kommunen borde ha avsatt ett markområde där LKAB kan bygga nya hus, om LKAB vill ha bort Malmberget.

  Anmäl >Vem ska betala kommunens inköp av hus? (2010-04-26 11:01:31)

  SvaraRadera
 8. För att bygga de nya vägarna planerar kommunen att med expropriation riva hela kvarteret Spoven, 11 fastigheter.
  För tre år sedan protesterade de flesta i kvarteret mot liknande planer. I dag vill alla i kvarteret bli inlösta.

  Detta talar ju sitt tydliga språk att miljöproblemen har vuxit de senaste åren. Inte en enda protesterar mot att bli inlöst. Så nog vore det enkelt att anordna "gruvstadsparker" över större delen av Östra Malmberget.
  Man hoppas att folk denna gång inte är lika tysta som vid dom hemliga förhandlingarna vid Elevhemsområdet.
  Anmäl >Öppenhet gagnar alla! (2010-04-26 10:44:32)

  SvaraRadera
 9. LKABs agerande är beklagligt, men kommunledningen är orsaken till malmbergsskandalen!
  LKAB har ägardirektiv att vinstmaximera, vilket innebär att göra så LITE som möjligt så SENT som möjligt i Malmbergsfrågan! Kommunen skall här vara MOTPART och se till att befolkningen INTE drabbas av LKABs härjningar. Istället har vi ett kommunalråd som tycker att viktigast av allt är att vara kompis med LKAB, inte att företräda och skydda befolkningen!
  Anmäl >Tvi vale! (2010-04-25 21:23:40)

  Ett från nu orört. östra .????
  Det blir stängsel runt hela östra och nya fula vägdragningar runt in.

  Avstängda områden på Ormis, skidleder o Kaptensgård ett minne blott.
  Sprängningar och skalv som eskalerar när LK trampar gasen i botten....
  Vem vill flytta dit med sina barn !

  Husen i östra går inte ens att skänka bort och folk kan inte stå med två hyror...
  Snacka om att bli fånge i sitt eget hem !

  Vars tog alla utlovade grönområden vägen som vi så länge väntat på....ni vet gropen som skulle fyllas igen och de fina grönområden som utlovades med cykelvägar över...?
  -asfalteras vägarna, som man sa ?

  Kommer det damma mindre när brytningen ökar ?

  Fagra löften för att hålla tyst på folket för
  vinsten går
  till nya motorleden i Stockholm som är den dyraste i landet HISTORIA
  Anmäl >Staffans ljuvliga framtidvission...är...ren terror (2010-04-25 20:56:38)

  Sätter hoppet till Gällivares ungdomar och hoppas att de flyttar från misärens metropol snarast och låter kommunen dö sotdöden.
  Anmäl >Gällivare ett samhälle för några få utvalda (2010-04-25 19:14:38)

  SvaraRadera
 10. Hoppas verkligen insiderna har rätt. Ett från nu orört östra Malmberget. Framtida väg söder om Elevhemsområdet. Vi som bor kvar får då ett paradis bättre än nuvarande. Sköna parkområden i anslutning till staketet. Och Axel Roos, kalla mig vad du vill. Du är ju själv av värsta sorten. Och tänk, en dag kanske vi slipper hetsen från västsverige!
  Anmäl >Staffan (2010-04-24 23:49:21)

  Sedan 2005 har befolkningen stadigt minskat i kommun och värsta året är
  2009 med en befolkningsminskningen med hela -170 personer.. .

  Befolkningsminskningen 2005-2009 enligt SCBs statistik talar sitt tydliga språk:
  2005, minus 127 per
  2006; minus 118 pers.
  2007; minus 99 pers.
  2008: minus 157 pers
  och
  2009: minus 170 pers.

  1 jan 2010 bor endast 18 533 personer kvar i hela kommun

  Märkligt ! När LKAB expanderar kraftigt så lämnar allt fler människor/familjer kommunen. Skatteintäkterna minskar katastrofalt när ca 650-700 personer varje år väljer att flytta FRÅN kommun.

  Nog liknar det allt en folk fördrivning alltid, det som pågår i Malmberget.
  För LKABS fantastiska miljard expansion I Malmberget tycks leda till att befolkningen minskar .....
  Anmäl >Befolkningsutvecklingen talar sitt tydliga språk (2010-04-24 19:50:45)

  Vadslagning ?

  det finns nog ingen som inte sätter sina 100 spänn på "samma häst" som du redan gjort. LKAB har redan gjort sig ett namn i "den branschen". Men det har ju fått hållas och inte verkar det bli någon förändring på den saken. Kommunpolitikerna och kommunen banar ju väg för dem.

  Hade förstås kunnat slå vad med dig om att S-sitter kvar efter valet, fastän de misskött sig så. Men det är väl lika dåliga odds på den fronten. Folk är inte speciellt alerta i den här kommunen.

  Anmäl >Jodå (2010-04-24 17:30:45)

  För att jag har min anställning i LK, är jag inte förpliktad att tiga om en samhällsfråga. Jag har ett liv EFTER att jag stämplat ut och ett liv att leva på min fritid. Om min arbetsgivare raserar mitt sparande, smutsar ner min trädgård, förpestar mina barn livsmiljö och utsätter min familj för en ständig stress, dag som natt, år ut och år in...
  så är det banne mig inte att baktala sin arbetsgivare.

  Jag har rätten till ett ostört boende. Det har vi alla i samhället, enligt svensk lag. Och på min fritid gäller inte LKABs lagar !


  Anmäl >Till Tommy; från EJ LIVEGEN (2010-04-24 15:51:40)

  SvaraRadera
 11. gruvan tog min hälsa, Försäkringskassan min ersättning för arbetsskador

  Inte en helt ovanlig tågordning. Men jag hoppas att du har överklagat försäkringskassans beslut ända upp till högsta instans. Efter det finns andra vägar att gå om du fortfarande inte har fått rätten på din sida. Undrar du över alla olika vägar som finns att få rättelse kan vi diskutera saken via en hotmailadress. Du får hojta till via ett nytt inlägg i så fall.
  Anmäl >Gun (2010-04-24 14:11:25)

  Skulle villa skriva nåt riktigt fint till dig som tack för att du stöttar, bryr dig och förstår, Gun. Skriva så det gladde dig, men jag prövar inte ens eftersom det oundvikligen kommer till att skita sig rejält. Skriva fint är svårt.
  Anmäl >gruvan tog min hälsa, Försäkringskassan min ersättning för arbetsskador (2010-04-24 09:51:06)

  Hela "Bolagsområdet" och centrum skall bort. Vilket kommer fram under sommaren. Nu blir det skövling av västra Malmberget. Håll i er.
  Anmäl >Insidertips 2 (2010-04-24 07:57:38)

  SvaraRadera
 12. Till A. Roos vill jag säga, att det finns de som är värre än r-vslickarna och det är de personer som varje morgon stämplar in på företaget och vilka som sedan baktalar företaget och dess ledning å´det grövsta.
  Anmäl >Tommy (2010-04-23 23:36:58)

  Vadslagning ?!

  Kan inte vi då göra lite cash på situationen och ha lite vadslagning. ?
  Jag håller 100 spänn på att östra blir kvar,som en isolerad ö och
  att västra SPRÄNGS bort allt efter LKABs behov.
  --Klart att bostäder får dom vars hus och hem spm sprängs bort..men alla andra blir kvar...


  Anmäl >Vadslagning ? (2010-04-23 22:30:15)

  Hur kan politiker och tjänstemän i Gällivare kommun ha mage att fortsätta flirta med LKAB? Fattar ni inte att vi som bor här far illa? Fattar ni inte att LKAB i slutändan utgör en stor förlust för kommunen. De kostnader som kommunen får betala för härjningarna i tomtmark, utbyggnad av Tallbackaskolan, rening av vattenfilter, reparationer av vattenläckor, bortskänkande av tomtmark osv täcks inte på något sätt av inkomstskatter från de anställda.
  Och vinsterna för LKAB går enbart till staten.
  Hur länge ska detta få fortgå?
  Anmäl >Vem kan vi rösta på? (2010-04-23 22:25:25)

  SvaraRadera
 13. Har så mycket att ge i insidertips att hela Östra Malmberget blir kvar och inga inlösen eller förbättringar kommer ske där. Västra sidan kommer nu också böra falla samman då brytningen av nya malmerna sätter fart om ett par år. När västra sidan också faller bort så kan alla inse hur boendesituationen kommer se ut i den kvarvarande kommunen. Västra sidan kommer bli det värsta gettot i Malmfältets historia när centrum rivs. Framtiden är endast för LKAB, kommuninvånare och Norrbotten de STORA förlorarna. Kommuntoppen och "S" -gänget ställer upp med infrastrukturplanering till kommunmedborgarnas bekostnad.
  Anmäl >Insidertipset (2010-04-23 21:13:13)

  Ja man har för längesen genomskådat LKs attityd gentemot folk som drabbats. Tysta och fogliga ska vi vara så kanske vi blir inlösta, absolut inte tala om hur illa allting skötts. Jag vägrar att slicka röven på profiten ,det sköter såna som Staffan om.....
  Anmäl >Axel Roos (2010-04-23 19:32:12)

  P 4 har försökt göra ytterligare ett reklamprogram för LKAB om hur bra dom beter sig mot oss som bor här. Den här gången gick dock försköningen av förhållandena lite för långt.
  Du, Gun, har på ett ypperligt sätt skärskådat vad som sägs i programmet.

  För egen del reagerade jag emot att en fastighetsägare tyckte att ingen som vill ha rätt mot LKAB skall gå ut offentligt i media. Han tror tydligen att LKAB blir snällt med oss bara vi är snälla emot bolaget. Så naiva får vi inte vara. Om vi följer det rådet är framtiden nattsvart.
  Anmäl >Är verkligen reklam i lokalradion tillåten? (2010-04-23 18:30:31)

  Efter alla år i Malmberget så har jag definitivt slutat tro på LKABs eller kommunens goda vilja att lösa situationen för alla de som sitter fast på berget..

  Denna diskussion/debatt är meningslös i en diktatur.

  LKAB och kommun kommer att
  fortsätta med sin lilla lek med medborgarna,
  locka med nya lägenheter och bostäder för vissa -men inte alla.

  Det kanske är en skön känsla av maktfullkomllighet som styr, vad vet jag.
  Eller kanske bara Stockholmarna som vill ha mer pengar av sina statliga företag
  för ny infrastruktur.

  För pengar finns det gott om hos LKAB men definitivt inte VILJAN att göra rätt för sig i det samhälle som skapat deras rikedomar.

  Så jag tippar på fortsatt utflyttning från kommun, ett splittrat Mbgt, och ett SÅR som aldrig nånsin kommer att läka.

  Tack för ordet
  Anmäl >En som slutat tro på LKABs och kommunens fagra löften (2010-04-23 17:40:45)

  SvaraRadera