Google+ Followers

söndag 2 maj 2010

Reparation av kraftig sättning i sprickzonen

- den 2 maj 2010, kl 21:41


i Malmberget och LKAB tiger still i vanlig ordning.

Naturligtvis görs det samma sak i kommunhuset. Uttröttningsmetoden är oslagbar. Den har de verkligen anammat i alla lägen.

Men borde LKAB inte kommit ut med något på sin hemsida om vad som är i görningen? Någon "ny traktor som slarvat med plogningen"? Men LKAB har kanske tänkt sig att servera lite kaffe med dopp i nya info.centrat på f.d. Gunillaskolan. Det blir ju betydligt billigare än att göra rätt för sig.

Jag tycker däremot att det vore på sin plats med en allmän information med tanke på att det är allmänt känt vad som stod i VBB VIAK:s utlåtande med datering 2000-03-23, rev. 00-04-18. Där upptogs bl.a. att svaghetszonen stupar 70 grader mot Fabianmalmen. Man tog också upp det allvarliga med marksättningar. Marksättningar som kan få väldigt allvarliga följder! Det är ingen rolig läsning överhuvudtaget. Men det verkar som om LKAB inte är det minsta bekymrad över det utlåtandet och det antal år som gått sedan dess och mycket antagligen hunnit hända i själva berget. Något om sprickzonen kommer inte över LKAB:s läppar trots VBB VIAK:s skrivning om allvaret i det hela. HUR Bergsstaten och andra ansvariga för läget tycker om det förhållningssättet det kan man verkligen undra mycket och länge över.

I utlåtandet omtalas också alla ledningsbrott som skett. Något som "Fort Knox" dvs. kommunens ansvariga handläggare inte vill tala om hur dessa förhandlingar gått, angående den räkning som kommunen skickade till LKAB. Rätt anmärkningsvärt med tanke på att detta belastar Gällivare kommuns skattebetalare och även enskilda drabbade!

Det är inte utan att jag sitter här och undrar vad som nu är i görningen, eller kommer vi nu åter mötas av att det är någon traktor som på nytt "råkat" skotta upp något brunnslock?

Jag är nog tyvärr inte ensam om att vara väldigt intresserad av hur Bergsstaten och Gällivare kommuns ledning ser på det hela: över detta hastigt påkomna och gigantiska sandlådebygge i Malmberget kontra det som stod i utlåtandet.

Vad tycker LKAB att de skall ge för "nytt" budskap till de som bor i nära anknytning till det nya sandlådebygget och som varit kontakt med LKAB och inte längre vill bo kvar i denna krigszon och sprickzon, där underjorden gör sig påmind. Det där vackra talet som "gamle malmbergaren" Anders Furbeck hade "om LKAB:s hänsyn till den enskilde", verkar mest ha varit ytterligare ett spel för gallerierna!

Om det är sprickbildningen som åter spökar, kan jag inte låta bli att undra: kan man verkligen hejda sprickbildning i berggrunden med sand? Skall man stabilisera upp husen också med sand? Riktig sandlåda på hög nivå! Eller "låg nivå" kanske är det rätta ordet. I vart fall låter det osannolikt att det skulle vara lösningen:gräva och sedan i med S A N D.

Men naturligtvis ser jag åter fram med intresse vad som blir svaret från LKAB:s kommunikationsdirre, hon som hade så fina häcklande skrivningar sist om traktorn och brunnslocket och glömde resten som omtalades i reportaget!

Resten fortsätter väl att pinka på de drabbade, som om det vore ett friskt stilla vårregn som serveras. Nästan så att man för sitt inre kan föreställa sig orden också, som de väl tränar på framför spegeln hemma på sin kammare: "Ni skall bo kvar i det nya omstrukturerade Malmberget som vi, makten och härligheten LKAB, har skapat åt er".

2 kommentarer:

 1. Debatten startad av Gapskratt !!
  Startad: 2010-05-02 22:16:57

  Det finns 6 kommentarer.

  Vi har miljöförstörare vart vi än vänder oss(industrier som släpper ut gifter,folk som skränar,kastar sopor efter sig etc.)Jag flyttar till....ingenmansland
  Anmäl >anita (2010-05-05 19:49:39)

  Historien med vägbrunnen var en intressant historia, alla som har kört lastmaskin i snösvängen vet att man inte kan flytta en vägbrunn så det blir en spricka/hålighet 4 meter ner i backen! Åtminstone inte utan att föraren har flygit in i instrumentbrädan på traktorn, med krossade underben och knän som resultat. Och med tanke på att tjälen hade börjat krypa ner i backen, så borde både midja och lastaggregat på traktorn var rejält illa åtgångna! Brunnen hade fått en touch av snöröjningen, visst!, men bara beroende på att sättningarna hade höjt den över vägbanan. Men den versionen tilltalar nog inte propagandaministern på LKAB...
  Anmäl >bb (2010-05-03 19:28:12)

  LKAB:s nästa drag blir väl att bygga ett inhängnat område runt hela Malmberget så man kan styra vem som kommer in och ut så inget onyttigt sprids ut som förstör deras gigantiska propagandamaskin. Skall bli intressant att läsa nästa ljugblaska (LKAB framtid)från dem.
  Anmäl >LKAB bygger inhängnat område? (2010-05-03 18:19:36)

  LKAB kanske skulle försöka med Karlssons klister eller köttlim istället för sand?
  Anmäl >flitig bloggläsare med rådiga kärringtips till LKAB (2010-05-03 10:55:20)

  SvaraRadera
 2. T.o.m. intill det omtalade brunnslocket på Ringvägen blev det en ny grop för några dagar sedan. Den gropen fylldes också snabbt igen med SAND.

  Vi måtte ha otroligt oskickliga traktorförare just här i Östra Malmberget.
  Anmäl >Byt traktorförare så slutar berget spricka! (2010-05-03 09:52:57)

  De sista meningarna är helt sanslöst roliga. Men dessvärre har du rätt.
  Anmäl >Gapskratt !! (2010-05-02 22:16:57)

  SvaraRadera