söndag 2 november 2008

Polisen är dålig på att lösa brott.


- den 2 november 2008, kl 22:36

förstora
Ja, det framstår väl helt klart när man har en uppklarningsstatistik på 5,8 % av alla allvarliga brott. Då är det något som är allvarligt fel,

Det borde t.o.m. rikspolischefen förstå, även om det verkar vara det mesta han duckar inför. Siffrorna talar för en organisation, en ledning som fullständigt har stagnerat, inte äger förmåga att tänka i nya banor utifrån det tidevarv som vi lever i. Samhället har förändrats dramatiskt och organisationen har inte följt med i utvecklingen.

Dessutom är det så att polisens insatser i mångt och mycket åtgår till sånt där andra former istället måste träda in, ex. gå fot med folk när det gäller fotbollsmatcher mm. Vi behöver vår poliskår till betydligt allvarligare saker. Utgå ifrån att polisen är delbara till alla möjliga och omöjliga sysslor, den ekvationen går liksom inte ihop.

Själv är jag verkligen förundrad över att hela organisationen inte knutit an IT-folk i brottsutredningen. IT-folk med kompetens är verkliga klipporna när det gäller logik, statistik, profiler, sammanställningar mm. Det mesta går att bana väg för, bara genom ha duktigt IT-folk involverade i utredningsarbetet. Idag avskrivs mål i de allra flesta fall innan en slutlig anmälan inkommit, det om något talar för att här finns en stor brist! Är det tillfredsställande? NEJ sannerligen inte! Det rubbar verkligen rättssäkerheten om något.

Man behöver även återgå till att göra en "gammal" polisiär insats där man säkrar ev. spår etc. Det ledet hoppas numera över och sker bara i undantagsfall. Själva avrapporteringen sköts dessutom på ett sådant ålderdomligt sätt, att man funderar hur rikspolischefens kompetens ser ut att leda denna organisation. Det är att inte förstå vad IT-folket och andra yrkeskategorier kan bistå i utredningsarbetet och hur man skall fördela den regelrätta polisiära insatsen. Men att inte heller förstå vad polisen har utbildats till och vad andra yrkeskategorier kan komplettera detta med. Sköttes utredningsarbetet på ett tillfredsställande sätt skulle uppklarningsmöjligheterna se helt annorlunda ut än de gör idag.

Men så länge vi har en rikspolischef och en organisation, som inte kan hantera verksamheten, spelar det ingen som helst roll HUR många bra poliser vi har ute på fältet, om utredningarna och de efterföljande insatserna inte görs och fungerar på rätt sätt.

För mig är det verkligen inget konstigt att människor i största allmänhet ställer allt mindre tilltro till polisen och det har också framkommit, att allt fler brott inte anmäls till polisen, därför att man inser att det inte är någon idé. Det blir helt enkelt en rundgång och det finns också en allvarligare sida av detta. Därför att det framkom alldeles nyligen i en rätt stor landsomfattande undersökning, att polisen hellre tittar bort än agerar.

Detta har i sin tur sin förklaring i den alltmer upptrappade våldsamma brottsligheten och får också till följd att allt färre brott utreds och klaras upp. Allt är en enda stor ond cirkel. Jag är inte förvånad över den utvecklingen, jag hade varit mer förvånad om det inte fått den konsekvensen. Missköter man en organisation så länge som här har skett, då FÅR det följdverkningar. Görs inget nu så här i elfte timmen, kommer problematiken att snabbt växa över huvudet. Är det verkligen ett sånt samhälle vi vill leva i?

Jag skuldbelägger inte de enskilda polismännen ute på fältet, med mina ögon mätt gör de en alldeles förträfflig insats. Klart att det finns rötägg där liksom inom alla yrkeskategorier och kategorier människor, men på det stora hela tycker jag att det gör en alldeles utomordentlig insats. Men det finns sannerligen en ledning som har mycket övrigt att önska.

Det är rent ut sagt beklämmande att sitta och lyssna till en rikspolischef, som säger att polisen måste lägga energi på de fall där det finns ett spaningsunderlag, resten skall man inte lägga ner någon energi på. DET är att tala om att man tappat greppet fullständigt! VAD det ger för signaler? Det tycker jag att organisationsledningen och justitieministern skall fundera på.

Statistiken på uppklarade brott är dessutom rent hårresande, med tanke på vilka brott som ingår i denna rapportering. Det kanske är hög tid att hela organisationsledningen med rikspolischefen i spetsen bytas ut till en som kan driva den här verksamheten på ett för alla parter mer tillfredsställande sätt.

-------
Fotot är taget på en utländsk bank, där man är tvungen att gå in i en luftsluss för att ta sig in i banken och ut i en annan för att komma ut ur banken. En dylik åtgärd från bankernas sida, gör t.ex. rån fullständigt omöjligt och är både brottsförebyggande liksom det innebär en säkerhet för bankens personal. Det behöver komma till HELT andra lösningar och ansvarsfördelningen måste bli helt annorlunda ute i samhället, om man skall kunna använda polisresurserna till det som var tänkt från första början: ägna sig åt brottsbekämpning!

2 kommentarer:

  1. Debatten startad av saevlind@hotmail.com
    Startad: 2008-11-04 18:52:57

    Det finns 1 kommentarer.

    Hej Gun!

    Hittade din blogg när jag satt och surfade,hälsa Jan och Anders.
    Anmäl >Paul (2008-11-04 18:52:57)

    SvaraRadera
  2. vad förbannad man blir på NSD, här är det saevelind@hotmail.com som startat inläggen. Inte kan man läsa vad han skrev.

    SvaraRadera