Google+ Followers

lördag 9 oktober 2010

NSD Gällivare är det storstädning?

- den 9 oktober 2010, kl 14:46

förstora
"gömma gömma ringen tapp inte bort den .... (osv) .... spar den till fästman kommer igen."

Det är lite retrostuk på hela Gällivaresidans nyhetsflöde. Visst ok, det är flashigt med retro. Men gäller det verkligen nyheter också?

Det känns onekligen lite håglöst med nyhetsrapporteringen. Lite av snål sparlåga, helt enkelt. Ungefär samma nyhetsflöde som i Norrskensflamman, som var den enda livlänken utåt under hela min uppväxt. Man hann inte mer än börja bläddra i tidningen så var den slut! Ville man läsa en dagstidning fick man helt enkelt stövla över till väl valda grannar, eller mostrarna, som hade NSD och NK. För att inte tala om Expressen, eller Aftonbladet! WOW, där kunde man verkligen tillverka nyheter av precis vad som helst. Lite "koka soppa på en spik" över det hela.

Igår var jag inte tillräckligt snabb för att hinna läsa ett reportage om något ute i någon av byarna, som låg ute på Webben. Minns inte vilken av byarna det var. Men så ringde telefonen och när jag senare på kvällskvisten skulle läsa det reportaget fanns det inte längre kvar. "Sablars!" tänkte jag.

Lika var det med de två reportagen om Malmberget, som Marie Ridderström gjort.

Jaha, så var det med den saken. Det är ju tur att dödsannonserna i alla fall finns kvar.

Idag tänkte jag: "men nu skall det väl ändå ha kommit in lite nytt för alla i förskingringen och webbtidningsläsarna". HA! Skall man slå sig på knäna, eller skall man slå sig på knäna?

http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=4537323
Är det inför den väntande snön, som man lägger ut listorna över vilka som åkte Dundret Runt i mars, så att man hinner börja lägga sig i rejält träningsläge?

Eller vad sägs om denna "retronyhet":
http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=5124232
som om dryga tre månader firar ett års jubileum. Eller tänkte jag nu fel igen? Är det kanske så att samerna är så rasande, att de fortfarande rasar över denna konst, som verkar vara direkthämtad från "årkurs sex", frivilliga teckning.

Sedan kommer ytterligare en "nyhet" av dignitet:
http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=5409913
den är så retro att.... eller är det rent av ett stående koncept? Det finns i alla fall löpande inlägg i den. Hmmm... De kanske inte har sett den här nyheten tidigare och inte noterat att även den är gammal som gatan. Till signaturen K-H H-sten, som kastat in ett inlägg den 28.9.2010, kan jag bara upplysa att rondellkörning inte ligger för gällivarebon. Jag vet en del som undvek rondellkörning helt och hållet, sådana nymodigheter, som rondeller ville de jädrans i min lilla låda inte veta av! Det var nästan som den där första stora rondellen utanför Piteå, när man fläskade upp den och som det ett år stod en stor fin skylt med texten "Norrmän endast 14 varv" på.

Nej, nyheterna på Gällivare webben får mig att tänka på filmen "I am legend". Där filmens huvudperson, Neville, under tre års tid har lärt sig att söka mat och andra livsnödvändigheter på dagtid, troget sända radiomeddelanden i ett desperat hopp om att finna andra överlevande. Dvs. lika mycket action som Gällivare/Malmberget en midsommarhelg..... Vid 19-tiden är det tyst som i graven. Endast några papperspåsar virvlar runt ensamma på stan och livet känns mer som en ändlös ökenvandring.

2 kommentarer:

 1. Debatten startad av Mutad eller köpt lokalredaktion?
  Startad: 2010-10-09 15:44:04

  Det finns 10 kommentarer.

  Genom länkarna till artiklarna i bloggen så kommer de att få än fler läsare och förmodligen ligga kvar då folk "fortfarande" finner intresse för dem. Många relevanta artiklar av allmänintresse tas bort väldigt fort. Eller så byts rubriken ut och görs till en "ny artikel" och den gamla artikeln med inte allt för sällan, många kommentarer, försvinner bort. Varför?
  Anmäl >Fredric (2010-10-12 09:22:38)

  FarbrorBarbro lilla hjärtat det handlade om WEBBEN!

  Lappen, till skillnad från dig gillar jag den här "patetiska tanten" skarpt. Hon brukar alltid ha väl på fötterna innan hon skriver något. Fråga om hörsägen är det knappast fråga om. Du är väl bara irriterad över att hon skriver sanningar som du inte gillar.
  Anmäl >Fast rätt du tänkt hur fel du gjort, att läsa rätt kan för en del vara som förgjort (2010-10-10 16:16:29)

  FarbrorBarbro verkar surra i nattmössan. De här reportagen fanns inte på webben, när bloggen om "ökenvandringen på NSD webben" skrevs.

  Hoppas att NSD Gve skärper sig, eller vem det nu är som sitter bakom spakarna. Det är verkligen uselt med nyhetsutbudet på Gve webben oavsett om det är positiva eller negativa nyheter.Jag håller med Gun.
  Anmäl >ÅsaNisse (2010-10-10 14:53:31)

  SvaraRadera
 2. Kära signaturer FarbrorBarbro och Lappen, det verkar som er frukost inte utfallit helt till belåtenhet. För den läskunnige så betyder denna blogg, att detta var det som FANNS i NSD:s nätupplaga + jag utelämnade faktiskt "nyheten" om de som kommit in på någon linje i våras.

  2 nyheter fanns igår!

  Skriva om något som inte finns på nätet, blir därför inte helt lätt, eller hur nu den här "Lappen" har tänkt sig det hela, eftersom det från det yrvakna hållet påstås att jag skriver mina bloggar på "hörsägen". I min värld är hörsägen något helt annat än inlägg i webbtidningen.

  Däremot i DAGENS webbtidning kunde jag läsa om Inger Junkkas fina insats. Det glädjer mig verkligen och jag hade nog kunnat skriva om det, men nu hade jag redan skrivit klart om Nobelprisen innan jag loggade mig på NSD
  Anmäl >Gung (2010-10-10 14:42:27)

  Säger bara; "same shit!", apropå konstutställningen ... =)

  /Julle
  Anmäl >Julle (2010-10-10 08:28:17)

  har varit riktigt trevliga events i veckan i Gällivare med kulturfestivalen, men såna saker verkar inte du ha en minsta aning om istället beklagar du dig om att NSD inte gnäller nog i sin nätupplaga
  Anmäl >FarbrorBarbro (2010-10-10 04:49:03)

  Så nu börjar du till och med klaga på att inte Nsd skriver nog så att att du kan knåpa ihop gnälliga inlägg av hörsägen. Du är riktigt patetisk tanten.
  Anmäl >Lappen (2010-10-10 04:44:40)

  Jeg tror akkurat som Gun Ek. Det synes å være den samme i Norrbotten, som i Norge
  Länk
  Anmäl >Ole (2010-10-09 21:51:01)

  Det blir inte bättre än så här i fortsättningen heller. Tidningens tid verkar rinna iväg. Det är nog bara skvallerblaskan Aftonbladet som överlever ett tag till. Idag bryr sig inte någon om nyheter överhvudtaget. Man har nog upp med alla sina nya prylar. Vill man veta något så loggar man in på facebook och tar del av det skvaller som finns där.
  Anmäl >Nyhetsankaret sjönk (2010-10-09 17:00:41)

  Nyhetsflödet i NSD från malmfältskommunen Gällivare med Malmberget är inget flöde alls numer. Flödet har förvandlats till en igengrodd pöl med intetsägande nattståndna lokalnyheter av oftast inget eller ringa värde för läsekretsen som betalardyrt för en allt tunnare tryckt tidningsedition. För minnesgoda läsare framstår NSD-redaktionen som en återuppstånden variant av Norrskensflamman. Gällivareredaktionens förkärlek för intervjuer med yttersta vänsterns lokala stalinister som i en artikel uppgavs söka samverkan Gällivares extremhöger som kallar sig moderater är illavarslande. Ibland verkar det som om redaktionen i Gällivare är en ett organ för kpml(r) som ska uttydas kommunistiska partiet marxist-leninisterna eller maoisterna eller sedermera skp eller sedermera PRO-stalinisterna.
  Anmäl >Mutad eller köpt lokalredaktion? (2010-10-09 15:44:04)

  SvaraRadera