Google+ Followers

tisdag 5 maj 2009

LKAB:s lönestrategi,

- den 5 maj 2009, kl 14:52


http://www.nsd.se/nyheter//artikel.aspx?ArticleId=4605675

verkar LKAB-folket ha tagit emot betydligt mer lojt än Volvo-folket gjorde.

Därför att Volvochefen möttes med slagord och burop. Där tyckte arbetarna att det var totalt obegripligt, att Volvo de senaste åren har betalat ut 35 miljarder i aktieutdelning och att man nu senast betalade ut fyra miljarder, samtidigt som man varslar. Skulle man nu ha dristat sig till en matematisk jämförelse, då hade det inte räckt med slagord och burop. Det var trots allt inte fyra miljarder, som LKAB delade ut i aktieutdelning vid den senaste stämman, som nyss gick av stapeln.

Vid Volvo där gick IF Metall med på lönesänkningar, bakom hela fackföreningsrörelsens rygg inkl. LO:s. "Tjusigt handling", tänkte jag och tänk vad rätt man kan få, trots att man inte begriper sig på vilken kulram dessa fina chefer och Stefan Löfgren, metallbossen, begagnar sig av. Därför hur slutade det hela? Jo, just det. Det behöver man inte ens ha tillgång till den här fina kulramen, eller vilket räknepåfund de här "räknenissarna" nu använder sig av, med att räkna ut saker. Det hela blev som vi nu alla vet, både lönesänkningar och uppsägningar!

Men ändå sitter jag här och fortsätter att filura, eftersom nu ställföreträdaren Lars-Eric Aaro tf VD vid LKAB, fortsätter att köra med den totalt obegripliga ekvationen, som den ryggonde VD:n Ola Johansson slagit an, innan han tog sin lilla timeout. Detta gjorde han dessutom minuterna efter att han haft årsstämma och förnöjt, som den bäste, välkammade, lille skolgossen på examensdagen, delat ut en aktieutdelning, som fick mig att sätta morgonkaffet i vrångstrupen!

Detta gjorde han trots att folk inte ännu fått skälig ersättning för vad LKAB åsamkat både boende i Malmberget och faktiskt hela Gällivare kommun. Från kommunhuset har det trots allt strömmat obegripligt, givmilda håvor till miljardsvinstföretaget LKAB. (Det går an att läsa i avtal och protokoll, man behöver inte bli något riktigt rikskoko!)

Jag vet inte, men jag måste nog vara ovanligt korkad ändå, eftersom jag inte ser någon logik alls i dylika förhållningssätt.

Jag undrar i mitt stilla sinne hur mycket arbetslöshetskassan kommer att bli då, efter inkomstminskning och ytterligare nedtrappning, som nu en utbetalning från eventuell arbetslöshetskassa blir. Blir det ens kvar till den numera smått berömda slagords-korvringen?

Eller finns här någon hake som jag ännu inte insett? Är det så att LKAB-chefen går ut med en garant, att alla får behålla sina tjänster, om de gör denna deal?

Skulle jag ha varit LKAB-anställd hade jag nog krävt en bankgaranti för en dylik överenskommelse och löneökning till den nivå den skulle ha befunnit sig på, när världsläget åter är stabiliserat. Jag tror man skall syna den andres kort, när man spelar ett parti kort med någon "sprungen ur den djupa avgrunden".

Nej, sanning att säga, den senaste veckan har jag verkligen försökt, att sätta mig i hur VD: n Ola Johansson tänkte, när han gick ut med sin egen "gentila lönesänkning" à 600 000: - dvs. 20 %, av hans stackars svältlön.

Vad jag kom fram till?

Jag tänker fortfarande. Men ett tag funderade jag på att starta insamling till honom så att stackaren inte svälter ihjäl. Men så insåg jag att det enda jag möjligen kunde få insamlat var nog de allra ruttnaste tomaterna och eftersom jag inte tror på någon ansiktsmask med ruttna tomater, avstod jag helt enkelt. Damerna på SPA hade fö inte heller hört talas om någon "livgivande ansiktsmask med ruttna tomater".

Dessutom tillkom det lilla "leveransproblemet": hur fraktar man upp ruttna tomater till Luleå?

Därför fick jag tröstlöst börja om i tankeruta ett igen.

Men inget har hjälpt mig på traven, trots idogt tänkande och bollande med siffror.

Jag drog t.o.m. fram min dotters sparade matematikbok från åk 1, utan att finna någon som helst lösning på hur karl´n hade tänkt. Framför allt med vad han har tänkt!

Har man någon matematikbok för nyfödda? Kan lösningen finnas där?

Det hjälps inte. Jag kommer inte på hur karl´n tänkt. Hela mitt hjärnkontor ser ut som en ekg-kurva vid hjärtstillestånd. Ett rakt sträck och en ihållande pip:
Iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

3 kommentarer:

 1. Det finns 7 kommentarer.

  Analys. Vari ligger "svamlet"? Det räcker om du anger några, eller någon punkt, som jag "svamlat" om, dvs talat osanning, eller framför något osakligt om. Men det lär du inte klara av att göra, därför att det finns varken något osakligt, eller någon lögn i något som jag skrivit.

  Du anfall är inte alltid bästa försvar, ibland får man faktiskt hålla sig till något konkret också, i annat fall är det hög risk att man själv sitter där med den "personliga krisen" i det egna knät!
  Anmäl >Gun (2009-05-06 18:07:31)

  Det var en mycket bristfällig Analys av Analys.
  Anmäl >. (2009-05-06 12:54:27)

  Måste ligga någon personlig kris bakom denna "bloggares" svamliga LKAB-hat.
  Anmäl >Analys (2009-05-06 09:51:45)

  SvaraRadera
 2. KAB går med vinst och är ett vinstdrivande företag med försäljning av malm. Har de vinst kan de betala lönerna fullt ut. Går LKAB i förlust kommer de att sparka anställda hur mycket de än har lönedumpat. Att lönedumpa räddar inget företag, det har aldrig gjort det och kommer aldrig att göra det. Det här handlar om en globaliserad lönedumpningskampanj som är på väg. Säg NEJ till lönedumpning. Gå inte med på lögnen om lönedumpning.
  Anmäl >Nej till lönedumpning (2009-05-06 09:47:53)

  Och hur VET du det. ? Ren gissning ?

  Ledningen har ägardirektiv och AB lagen att följa och är tvingade att vidta åtgärder när det går dåligt ?
  Ledningen ställer upp för att HJÄLPA till med besparingarna. "0 % är MYCKET pengar på deras inkomster.

  Konstigt nog kritiseras inte en VD ar som INTE sänker sin lön men sparkar folk även om det är plusresultat. !!!

  LKAB s prognoser ser dystra ut.
  Är det bättre att vänta till siffrorna är röda och folk skall sparkas !
  // ansvarsfulla...
  Anmäl >Svar t Nej till lönedumpning (2009-05-06 09:20:09)

  Östling och Johansson har helt andra förutsättningar att sänka lönen än en kollktivare har. Johanssons och Östling uppförhandlar lönen, bonus och andra förmåner under en supé medans kollektivare får en 20 år lång kamp för att återställa lönenivåerna. Dessa herrars efterträdare förhandlar i sin tur sina ersättningar utan insyn från allmänheten. Detta är bara ett sketet spel för galleriet. Nej till lönedumpningar.
  Anmäl >Nej till lönedumpning (2009-05-06 06:40:02)

  SvaraRadera
 3. Ja visst är det konstigt att en VD är solidarisk i dessa tider av girighet. En kvällstidning frågade 25 VD ar i andra storbolag, som sänker anställdas löner, om de var beredda på att sänka sin lön. Svaret löd; Nej dom skall minsann behålla sin lön för de sänker inte sin arbetstid som de anställda.
  En annan solidarisk chef är Scanias VD Leif Östling.
  En eloge till LKABs och Scanias VD som föregår med gott exempel trots att de inte får sänkt arbetstid,snarare tvärtom.
  Anmäl >Ansvarsfulla ledare finns, alla är inte giriga. (2009-05-05 22:44:25)

  SvaraRadera