Google+ Followers

tisdag 22 december 2009

LKAB är inkörda på sagan om "Mäster skräddare"

- den 22 december 2009, kl 19:52


ty, det bidde inte ens en tum. Det bidde ingenting för dem som LKAB drabbat.

När det presenterades att LKAB skulle komma med en ny vision om Malmberget i måndags kl. 11.00, trodde jag i min enfald, att de skulle komma med något nytt om sina planer för de drabbade i Malmberget.

Jag trodde verkligen att LKAB hade tänkt till och insett, att de inte kan fortsätta inslagen bana och köra över folks rättigheter till ett för dem acceptabel boendemiljö. Men vad det var för något "nytt" LKAB tyckte sig skulle ha att presentera i måndags, är en smärre gåta.

Gammal skåpmat blir ju inte precis nytt, bara för att man rör om i samma gamla gryta, med samma gamla innehåll. Fortfarande skall LKAB bara bygga 200 nya lägenheter av sitt eget bestånd om 400 som ligger på Hermelin och Johannes. Resten av de drabbade existerar inte i deras värld!

Läser man så LKAB:s egen hemsida, i den fina flerfärgsbroschyrer som de låter trycka upp, blir man ännu mer betänksam sedan man scrollat sig igenom dessa. Där kan man i det senaste numret läsa om hur inget har blivit skadat i Malmberget pga. gruvbrytningen, det är så man underförstått skall förstå det hela, när man läser reportaget.

Det är nästan så jag börjar fundera på om det är jag, eller om det är LKAB som hallucinerar. Den här huskontrollanten som LKAB anlitar att kolla upp husen i Malmberget, har uttryckt med ordexakthet samma sak som LKAB, om den här snötraktorhistorien med gatubrunnen. Trots att reportaget egentligen handlar om hussprickor och egentligen markpåverkan på byggnader och ledningar, eftersom det är det som hör samman med inspektion av hussprickor.

Det hela blir därför mycket oroväckande, därför att det betyder att även denne s.k. oberoende kontrollant negligerar fullständigt det som stod i undersökningen som VBB VIAK utförde 2000-03-23, rev. 00-04-18, men också det förhållandet att Gällivare kommun skickat en räkning till LKAB på ledningsbrott, som det inte råder några tvivelsmål om att gruvbrytningen är orsaken bakom.

Det kan knappast vara en slump att både LKAB och inhyrd kontrollant av påverkan på hus talar med en och samma föraktfulla mun om denna snötraktorhistorien med gatubrunnen. Det är uppenbarligen det enda lilla bräckliga halmstråt de har att luta sig tillbaka på, trots att ingen av dem vare sig har svarat på resten av frågeställningarna, eller vad LKAB:s framfart HAR åstadkommit. Det finns inte en enda stavelse som redovisar det. Det är till att leka Jesus och gå på vatten, när man trots "smällar" i dryga 100 år och eskalerande gruvskalv inte har någon påverkan!

Anmärkning: "Smällar", det nya ordet som LKAB använder sig av genom sina egna experter. För mig som varken är anställd expert hos LKAB, eller troende låter det som om det är ettöressmällare som numera används. Bara för att tala om hur lite det "smäller" nu för tiden i jämförelse med tidigare. Det är väl det man får utgå ifrån, att det i klartext skall uttydas som. Jag undrar vad de här experterna kommer att klassa det hela som när hela Fabiantaket störtar in. Med 1 meter snö på hustaken, om det skulle ske medan snön ligger kvar, får man väl utgå ifrån att LKAB:s egna experter bör klassa det som "minimismäll" om man nu konsekvent skall följa deras ordhantering.

Ett tag trodde jag på fullt allvar, ja, jag medger, jag kan vara rätt naiv och korkad ibland, därför att jag trodde att kommunalrådet Tommy Nyström vaknat upp ur den djupa dvalan han verkar ha befunnit sig i, innan det extrainsatta kommunalfullmäktigemötet. Men så var det inte alls.

I reportaget http://www.nsd.se/nyheter//artikel.aspx?ArticleId=5080470#fank5081161 ser man från kommunalt håll, att LKAB:s tillkännagivande i måndags var lite av en riktig julklapp till kommunen.

- Det här är ju otroligt glädjande för oss, säger Tommy Nyström (S) kommunalråd Gällivare. Våra samtal med gruvbolaget har burit frukt och visar samtidigt att de är beredda att ta ett ansvar för den situation som råder i Malmberget.

EKEWAE??? tänker jag om detta uttalandet av Tommy Nyström. Det är inte utan att jag undrar om karl'n har halkat på någon isfläck och slagit i huvudet? Eller är han fortfarande inte räknekunnig? Förstod han verkligen inte att LKAB skall till sig själva bygga 200 lägenheter av de 400 lägenheter, som de själva äger i Hermelin och Johannes!

VAD ser Tommy Nyström för lösning i det, eller någon form av julklapp i det?

Nej, jag blir verkligen inte klok på vad det skulle vara.

Man får ju innerligen hoppas att opportunisten Bror Wennström, men även Ulf Normark, Göte Henriksson, Weine Backman och inte minst paret Lars och Eva Alriksson m.fl. förstår, att precis ingenting har ändrat sig och att det finns all anledning, att ha dessa extra kommunalfullmäktigemöten och även träff med LKAB och framförallt ägaren! Någon måtta får det väl allt vara på dårskapen, som kan få fortsätta att härja fritt. Därför att det enda nya som LKAB har aviserat är, att de även är i behov av ny tomtmark för ytterligare bostäder. LKAB själva äger 750 lägenheter i Malmberget, varav cirka 400 av dem ligger uppe på Hermelin- och Johannesområdet i västra delarna av samhället. Jag tror knappast att man behöver vara raketforskare för att förstå hur landet ligger till, med tanke på att inget mer har framgått av "nyheten" i måndags, än LKAB:s egna behov av att byta ut sitt eget lägenhetsbestånd.

Konklusion: resten av ortsbefolkningen i Malmberget, som inte bor i LKAB-ägda lägenheter negligerar LKAB. Dessa övriga drabbade människor existerar uppenbarligen inte. Maken till magstarkt får man nog länge leta efter.

Sedan grunnar jag på ett par saker till, vad blev det av det här fenomenet till strålande hedersknyffel med lokalkänsla, som LKAB fått som VD? Var det bara en till ryggdunkande korridorglidare, där man har kniven hängande i ryggen så fort man vänt ryggen till? Och borde man verkligen från LKAB:s håll stolt ställa upp och tala om, att man inte varit i byggbranschen sedan 60-talet, med tanke på hur det ser ut i Malmberget av idag? Borde det inte vara betydligt klokare att hålla mun även i detta läge, som de gör i allt annat av vikt och värde, som rör den drabbade ortsbefolkningen.

.....ty, snön ligger vit på taken och inte bara tomten är vaken.

18 kommentarer:

 1. Debatten startad av Roland Helin (Mbgt)
  Startad: 2009-12-23 09:56:11

  Sidor: < 1 2 3 4 5 >

  Det finns 59 kommentarer.

  Staffan, jag skall höra med min sekreterare vid den ännu ej bildade fancluben, om han kan distribuera någon form av fan-clubskitt till dig. Det är ju lite tufft att bilda fan-club bara med en (1) enda medlem, dessutom undrar jag: har du inbetalt medlemskapet för år 2010 och vad jag förstår häftar du i skuld för förra året också! Har inte sett röken av någon betalning, eller kör du med samma "betalningssystem" som bolaget?

  Skall jag skriva autografen på korvpapper, eller toapapper? Som du ser är jag praktiskt lagd och vill gärna att det skall vara något innovativt med mina lösningar.
  Anmäl >Gun (2010-01-04 12:17:56)

  Nej, nej, Gun! Bitterheten står du för och visar den på alla upptänkliga sätt. Lite synd om dig är det ju men du får skylla dig själv som sålde utan att pumpa pengar av LKAB. Vad gäller namninsamlingen är ju jag den som påtalar riktigheten. Mellan 2 till 8 namn från varje ip-adress. Det borde väl du kollat! Eller kollas bara oliktänkande så deras gatuadresser ska bli kända? Var får du ifrån att jag kallar folk för lögnare och förgrämda? Märkligt! Att du skriver hela bloggar om mig fyllda med hat och missunsamhet stärker bara hur ömkansvärd din situation är. Att du inte kan släppa bitterheten och inse fakta och nuet är verkligen en gåta! Och, Gun, du kan ju skicka autografen till den "numera kända gatuadressen". Jag tar en korv under tiden!
  Anmäl >Staffan (2010-01-03 21:33:01)

  Staffan, är det någon som är bitter så är det du. Inte bara bitter utan oerhört missunsam också. Du utger dig för att veta att LKAB gör rätt för sig hela tiden, trots att det framkommer om och om igen att det inte är så. Du vet väl själv hur Mbgt en gång såg ut och hur det ser ut idag.

  Jag vet inte hur många bevis och inlägg det finns om fördrivningen bara här i media genom vanligt folk. Ändå väljer du att kalla dem för lögnare, förgrämda osv. Märkligt.

  Du slingrar dig hit och dit så fort någon ber dig svara på en rak och enkel fråga. Jag har läst ditt nya angrepp på Danne i hans blogg. Du ifrågasätter t.o.m. riktigheten av namninsamlingen. Du är helt enkelt bara ömkansvärd och varför du överhuvudtaget håller på att skriver inlägg med dylika innehåll är verkligen en gåta.
  Anmäl >Gun (2010-01-03 15:52:24)

  SvaraRadera
 2. Ser man på! Det är enligt Gun inte intressant vad hon skriver utan vad jag svarar. Och meningen efter uppmanas jag med "lägg ner svamlet". Jaha!!!!????
  Vidare kräver bloggaren av mig att jag skall uppge vad ersättningsbostäderna skall kosta i hyra. Svarar jag inte på på detta och andra frågor så duckar jag för obekväma sanningar sägs som slutkläm. Ja, det hela är så häpnadsväckande så man borde kanske be om en autograf. Jag är en privatperson som accepterar vad som sker i Malmberget och inget annat. Inse det. Att människor gjort dåliga affärer och känner sig blåsta och bittra är inte mitt fel. Inse det. Jo, Gun, detta inlägg plockade du nog ur luften. Lägg ner svamlet!
  Anmäl >Staffan (2010-01-02 18:08:38)

  Staffan, vad vann du för poäng i det här bla.bla. inlägget? Det som är intressant är inte vad jag skriver utan vad du svarar! Svara på frågorna som Mimmi och andra ställt till dig, eller lägg ner svamlet?

  Det kan oxå vara på sin plats att du talar om vad du stödjer dina påstående på. Jag deklarerar vart jag hämtar mina fakta ifrån. De är inte plockade ur luften!

  Tala oxå om vad de 200 nya ersättningsbostäder skall betala i hyra på det nya stället i jämförelse med de nuvarande boendet, eftersom du är så initierad!

  FÖ är min person tämligen ointressant i malmbergsfrågan, det är DU själv som påstår att jag är idol och därav min fråga om DU vill ha min autograf. Jag kan svårligen tänka mig att jag är någons "idol". Däremot duckar jag inte för obekväma sanningar, vilket du faktiskt gör!
  Anmäl >Gun (2010-01-02 15:46:51)

  Detta om svarslös är inte mycket att kommentera. Det är inte annat än löjeväckande påhopp.Intressant är det medgivande Gun gör om angrepp på Bergmästaren då hon bredvilligt förstår att hon är "idolen" och undrar om hennes autograf önskas. Det är nu dags att inse att angreppen måste upphöra då det gått för långt. Företagsanställda, myndighetspersoner och t.om privatpersoner angrips och utsätts för angrepp av olika slag. Allt för att dessa inte gör eller tycker som LKAB motståndarna önskar. Ni måste släppa bitterheten. Acceptera att flertalet anser LKAB gör ett bra jobb på alla plan. Njut av det goda som oss som förstår att Malmberget inte funnits utan malmbrytningen. Äter just en inköpt Skärhamns korv faktiskt inte helt olikt en pellets. Underbart!
  Anmäl >Staffan (2010-01-01 21:48:42)

  SvaraRadera
 3. Staffan du blev tydligen helt svarslös av signaturerna Mimmi och Trött. Därför hade det nog varit bäst att du inte alls hade skrivit något inlägg och låtit den ännu ej avslutade diskussionen om utsläppen och frågeställningarna, som är obesvarade fått löpa vidare.

  Är jag "idol"?
  Herre Gud, att jag inte tänkt på det. Vill du ha min autograf kanske? :-))
  Anmäl >Gun (2009-12-31 11:37:44)

  Mimmi o Trött.

  Ni är då allt för trevliga. Era påhopp på mig får stå oemotsagda. De säger mer om er än mig. Kanske ni
  nu likt idolen skall angripa Bergmästaren? Är det inte konstigt att alla de som inte tycker som er lilla minoritet är så fallna och värdelösa? Dags för självrannsakan? Jojemän! Ge er in i det kulinariska istället. Prova äkta Lisebergskorv. Läckert!
  Anmäl >Staffan (2009-12-30 21:24:48)

  2 år efter fluorvätekatastrofen i Donora, som utlöste riksomfattande undersökningar, när USPHS hade funnit allvarliga fluorväteluftföroreningar över hela landet, ändrades analysmetoden från att mäta nivån på fluorväte HF till att mäta nivån av fluoridjoner i luften. Ändringen var ett bedrägeri, deception. Fluor F är en gas. Genom att låtsas att fluoridjoner, fluorgas, och inte det långt mer skadliga fluorvätet var hotet i förorenad luft, lyckades USPHS därigenom än en gång att dra fokus från fluorvätet, mörka för att skydda bl a utsläppare. Hur mkt HF skickar LK Mbgt i verkligheten ut?
  Anmäl >LK skickar ut fluorväte, inte fluor som det ges tro (2009-12-30 08:46:37)

  Staffan
  Kan du inte starta en egen blogg.
  Där får du skriva om vad du vill och
  slipper förorena seriösa bloggar.

  Sätt nu igång och blogga så får vi se vilket intresse du själv kan skapa.
  Anmäl >Trött (2009-12-30 07:40:23)

  SvaraRadera
 4. Varför redovisas fluorväteutskicken som antal ton fluor och klorväteutskicken som antal ton klorväte? Varför gäller villkoret klorväte och inte klor, då det för supermonstruösa fluorväteutskick gäller fluor?
  För klorväte och fluorväte beräknas utskicken efter konstaterade skillnader av halter i rå och färdig pelletskula. Det mäts inte klorvätehalter och fluorvätehalter i rå och färdig kula. Det mäts klorhalter och fluorhalter.
  Det är fler klorföreningar än klorväte i rökgaserna. Utskicken redovisas inte som antal ton klor. Så varför redovisas fluorväte som antal ton fluor? Svar tack.
  Anmäl >Frågor som pelletstillverkaren bör ha svar på (2009-12-30 06:53:58)

  I yttrande den 18 november 2009 konstaterade dock tillsynsmyndigheten Länsstyrelsen att den rökgasrening som bolaget har installerat i det nybyggda pelletverket MK3 inte har fungerat tillfredsställande trots att bolaget har vidtagit ett flertal åtgärder, vilket Länsstyrelsen bedömer som allvarligt. LK har fått sånt villkor, ett simpelt riktvärde, för utskicken av fluorväte att det åtminstone enligt min tolkning är lagligt skicka ut hur mycket som helst. LK har inte tillstånd förgifta folk, sånt är olagligt.
  Anmäl >Pelletstillverkaren står fast vid att MK3 har en fungerande rökgasrening. (2009-12-29 12:07:10)

  "Ser i yttrandet att villkor som föreskrevs i december 2007 börjar gälla först 2012 o att LK inte hinner fixa rökgasrening till 2012, begär att villkoret träder i kraft först 2015."

  Det där gäller enbart BUV i malmberget, MK3 har en fungerande rökgasrening.

  Anmäl >pelletstillverkare (2009-12-29 00:43:26)

  SvaraRadera
 5. det gäller bandugnsverket, inte MK3.
  Anmäl >pelletstillverkare (2009-12-29 00:41:04)

  Staffan, Hermelinen, Familjerna och Roland Helin.

  Eftersom ni nu står på så god fot med LKAB kanske ni kan vara snäll och svara på min fråga i detta nyhetsuppslag:

  Länk

  Vad skall hyresgästerna betala i hyra i ersättningslägenheterna som LKAB bygger till dem? Samma hyra?
  Lurade de också av LKAB?
  Anmäl >Mimmi (2009-12-29 00:40:47)

  Staffan,mest av allt liknar du någon som skriver i ett rejält påverkat tillstånd. Precis lika "rationell". Du klarar av att såra människor, som redan sitter i ett icke önskvärt läge just pga LKAB!

  Du anser att du för majoritetens talan. Jag säger dig: bevisa att du gör det!

  Du själv har deklarerat, att den dagen LKAB:s gruvbrytning drabbar dig, då lär du bli dyrköpt.

  Förstår du ens själv vad och vem du är?

  Flytta snarast!? Vadå flytta snarast? Skall du fixa nytt ersättningsboende? Gör dig inte dummare än du redan gjort dig till.
  Anmäl >Mimmi (2009-12-29 00:33:26)

  Dessa eviga påhopp! Jag vill absolut inte tvinga kvar någon. Tvärtom, flytta snarast.
  Jag framför bara min och majoritetens åsikter och det orkar och tål inte de fåtal med annan åsikt varför den ena grodan efter den andra hoppar ur dem. Som sagt. Önskar ni flytta så gör det. Jag har och vill inte ha någon makt över det. Tror ni verkligen det? Lugna ner er och acceptera att vi är många som gillar LKAB och som vill bo kvar så länge som möjligt. Hisingsbackas julkorv rekommenderas!
  Anmäl >Staffan (2009-12-28 20:01:21)

  Konstigt. Villkoret tycks gälla fluor F som inte förekommer naturligt och inte i LKs rökgaser. Det som far ut är enligt LK fluorväte HF. Hur mycket HF som skickas ut redovisas numer inte. Det som redovisas är fluor F. HF i vätskeform är om jag minns rätt mer än 540 ggr tyngre än fluor, fluorvätegas nästan dubbelt så lätt som fluor. Häromåret rapporterades utskicket vara 142 ton F motsvarande ca 150 ton HF. Alltså är det inte gasformigt HF som skickas ut. LK tycks till 142 ton F ha plussat vikten av lika många m3 väte. Isf smart gjort.
  Anmäl >Mig veterligt ljög inte advokaten, Mimmi (2009-12-28 15:41:36)

  SvaraRadera
 6. Yttrande 2009 11 18 Länsstyrelsen konstaterar att den rökgasrening som bolaget har installerat i det nybyggda pelletverket MK3 inte har fungerat tillfredsställande trots att bolaget har vidtagit ett flertal åtgärder, vilket Länsstyrelsen bedömer som allvarligt.
  Ser i yttrandet att villkor som föreskrevs i december 2007 börjar gälla först 2012 o att LK inte hinner fixa rökgasrening till 2012, begär att villkoret träder i kraft först 2015. Gamla villkoret tillät totalt 150 ton fluor per år. Förstår jag rätt innebär nya villkoret obegränsade utskick under flera år. Isf vansinnigt villkor.
  Anmäl >Med anledning av inlägget signerat Pelletstillverkare (2009-12-28 15:00:14)

  Pelletstillverkare

  Nu börjar det här bli parodi.

  Antingen ljuger du som hästen travar, eller så ljuger LKAB:s advokat i miljödomstolen. Han har någon av sommarmånaderna (i år!!!) inkommit med en skriftlig ansökan om att LKAB får fortsätta att överstiga utsläppsvärdena i flera år framöver.

  Alltså undrar jag fortfarande vem det är som ägnar sig åt brainwashing. Ni tycks inte ens kunna lämna vettiga förklaringar till era påståenden.

  Anmäl >Mimmi (2009-12-28 14:42:22)

  SvaraRadera
 7. MK3 släpper inte ut nåt mer än det får göra, avgasreningen fungerar perfekt och har så gjort i närmare ett år.
  Anmäl >Pelletstillverkare (2009-12-28 02:59:06)

  Familjerna

  Ni är ett bedrövligt och talande exempel på hur eländigt det kan bli. Det är runt "er verklighet" allt snurrar runt, något annat accepterar ni inte.

  Bloggaren är starkt angripen, likaså de som inte delar er uppfattning, hur mycket de än har presenterat fakta varför de tycker så.

  Halmstråt blir i det här fallet signaturen "Staffan", en människa som deklarerat, att han inte kommer att bli något billigt köp, den dagen LKAB:s gruvbrytning kommer att drabba honom personligen.

  Jag skulle bli mycket förtvivlad om jag hade hunnit så långt ner på den medmänskliga skalan, som ni dessa "familjer" har gjort.

  Vad är det som gör att ni vill tvinga kvar andra människor, som inte delar er åsikt?

  Nu krävs en vettig förklaring av er!
  Anmäl >Mimmi (2009-12-27 17:45:40)

  Et påviselig faktum som utvilsomt utgjör en alvorlig trussel mot Sveriges gode navn er at et gruveselskape sende ut kjempestore mengder svaert giftige stoffer til luft naer mange barns bomiljö i et bortgjemt svensk kommune. Disse skadelige utslipp burde vaert fremtredende i debatten, men er ikke dröftet. Det er mot loven hvis noen sender ut mer enn forholdene tillater, straffen kan bli fengslet. Fra utslippskilden MK3 er mer distribuert enn taket som retten har sette.

  Anmäl >Larsson og andre såkalte hjernevasket sa relevant sannheter. (2009-12-27 12:50:30)

  SvaraRadera
 8. Svar till familjerna vilka de nu är.Visst ska de som vill bo kvar få göra det men vill man inte bo kvar bland skalv och dammoln så ska nya hus byggas åt de som vill bort.LKAB får väl göra en undersökning hur många som vill flytta eller bo kvar.Jag vill då inte satsa pengar på att reparera huset och sedan när staketet är utanför dörren inte få en krona för huset för jag vill då inte bo kvar brevid något industristängsel.Vad tror ni det blir kvar för liv i Malmberget när alla affärena har stängt eller flyttat?
  Anmäl >putte (2009-12-27 11:57:14)

  Med förtvivlan och oro för dessa människor som så förmörkats av det, från ett fåtal, elakartade drevet mot LKAB finner vi i Staffan en glädjens och humorns profet. Fam Johansson har hamnat snett och liknar situationen med den i totalitära stater. Putte tar upp den utdömda helHETSlösningen. Larsson pratar fluor och länkar till sportnytt. Staffan kallas hantlangare trots att han endast säger som majoriteten. Vi trivs och vill bo kvar så länge som möjligt samt litar fullt ut på LKAB. Nog har det mentala fått sig en törn hos de som inte orkar se det fina utan bara ägnar sig åt gnäll och självömkan livligt uppmuntrade av bloggaren från Götet. Påminner om brainwashing.
  Anmäl >Familjerna (2009-12-26 21:37:06)

  Det är något fel på länken i den förra kommentaren så jag prövar en gång till.

  Länk,p103739,2,f,-1

  I övrigt vill jag också nämna om att det är stora mängder av klor och kvävedioxid till luft som också är i högsta giftklass, giftigare än arsenik.
  Anmäl >Larsson (2009-12-26 17:07:21)

  God Jul och God fortsättning Gun. Du är en fantastisk bloggare. Du uttalar det vi många i Malmberget känner och vill uttrycka. Du är vår ventil.

  När vi saknat ord för LKABs förtryck, lögner och nonchalanta inställning till övriga boende utanför FAB..ja då finns du där som ett stort stöd och en person som läser våra innersta tankar.
  De som läser Staffan, Hermelinens inlägg förstår verkligen vad LKAB ställt till med när det gäller den mentala sorgprocess vi ortsbor gått och går igenom. Och hur LKAB jobbar indirekt med hjälp av några hantlangare.
  Påminner om totalitära stater.
  Anmäl >fam Johansson (2009-12-26 10:44:12)

  SvaraRadera
 9. Sitter och tittar på tv om olika gruvkatastrofer vars brytning har lakat ut olika tung metaller som sprids långa vägar med vinden och hamnar i vattendrag mm vad är det som säger att det inte kan hända i Malmberget.Skalven och sättningarna kan vi känna men det vi får i lungorna det vet vi inget om förrän det är för sent.LKAB måste ta sitt förnuft till fånga och börja planera för en helhets lösning det finns inga andra alternativ folk ska inte bo invid en tung industri.Jag tvättar av ute möblerna varje höst innan jag sätter in de i förrådet och varje vår jag tar ut dom så får jag spola av dem igen full med svart malmmylla innan jag börjar använda dom så nog är det mycket i luften som vi inte vet om. Och till Gun fortsätt med vad du gör det gör du bra
  Anmäl >Putte (2009-12-26 02:29:20)

  Till "Överdrifternas motståndare"

  Är följande överdrifter?

  LKAB Vitåfors är den i Sverige största enskilda utsläpparen av gift i högsta giftklass (giftigare än arsenik) till luft. T.ex. fluor av högsta giftklass är det 70 % av hela Sveriges utsläpp till luft sker i Vitåfors. Se om fluor i denna länk:
  Länk,a1364159,1,f,-1/pb,a1364158,1,f,-1/pl,v,,1823780/sb,p103739,1,f,-1

  Fluorutsläppen från LKAB Vitåfors till luft uppgår till ca 250 ton årligen och överskrider gällande miljödom stort.

  Läsarna kan säkert avgöra om det är lämpligt att göra humor av detta.
  Anmäl >Larsson (2009-12-25 23:53:43)

  Så "Staffans ideal", alltså hans önskan och idè om hur sakers tillstånd ska vara kan utmynna i fängelsestraff? För den leder till olagliga giftutsläpp och tillika miljöpåverkan? De facto något LKAB inte gör sig skyldig till.
  Så fy skäms Staffan! Nej, nej, jag bara skojar! Inlägget är inte seriöst och skribenten förstår inte innebörden av sitt skrivande. Vi är många som gillar dig Staffan och är tacksamma att du skriver och ger balans och humor till saken. Så ät din korv i frihet!
  Anmäl >"Överdrifternas motståndare" (2009-12-25 16:47:42)

  SvaraRadera
 10. "Gun är värd mycket beröm", påstår att jag riskerar åtal och fängelsestraff. Hur långt skall detta gå? Vederbörande skriver att jag är skyldig till giftspridning????? Nog flippar det rejält! Greenwashing???? Visst, säkert! Ta nu det lungt. Återigen: jag gillar Malmberget och LKAB och är nöjd med hur saker sköts. Om det skall rendera åtal och fängelse i dessa bittra människors värld finns all anledning att ej låta de vara oemotsagda. Kanske jag hinner ta en korv innan jag skall fängslas?
  Anmäl >Staffan (2009-12-25 13:41:48)

  Hvordan kan noen like LKAB som sender hjertelöst ut så mye gift som går til luft i naerheten av hvor mange sårbare barn og voksne lever? Domstolene gjör det ikke, ingen fornuftige kan gjöre det.
  Anmäl >Ole liker ikke de som er urettferdige mot Gun (2009-12-25 13:16:30)

  Antagligen nödd och tvungen för att slippa enorma kostnader för t ex miljöskyddande åtgärder, och måhända eventuella åtal som kanske t o m skulle kunna utmynna i fängelsestraff pga giftspridning, praktiserar Staffans ideal greenwashing. Med anledning av greenwashing är majoriteten svenskar ovetande om greenwashing. Här länk till enkel beskrivning Länk . Granskning av exvis miljörapporter påvisar det har satsats stort på att göra dem trovärdiga. Sagda ideal har prisats för sitt sätt att berätta. Fått pris för greenwashing.
  Anmäl >Gun är värd mycket beröm. (2009-12-25 11:16:04)

  Hermelinen

  Det spelar väl ingen roll hur många gånger jag, eller någon annan svarar dig. Du har ju fått massor av svar i inläggen, IGEN!

  Jag har skrivit hur många bloggar som helst i ämnet och ändå frågar du samma sak, IGEN!?!?

  LKAB skall naturligtvis se till att göra rätt för sig. VAD är det som är så svårt att förstå med det?

  Sedan de nu som tycker att de vill/kan bo kvar tills LKAB behagar flytta på dem, jamen bo kvar! Det finns INGEN som anser att de som vill bo kvar, måste flytta på sig. Däremot är det helt uppenbart att det finnas människor av den andra motsatta sorten.

  Vad säger det om en dylik mentaliteten tycker du?
  Anmäl >Gun (2009-12-25 00:38:20)

  SvaraRadera
 11. Jaha, skrymtare dvs hycklare är man om man gillar Malmberget och LKAB. Till råga på allt påstås man bara låtsas. Och så tillskrivs man att ösa galla och håna. Var hittar "Mampas döende är förtjusande" det annat än i sin egen skrivning? Nog har bitterheten tagit överhanden på vederbörande. Inte nog att man ideligen svartmålar LKAB. Man drar sig inte för att bespotta den som tycker saker sker rätt och är nöjd med företag och tillvaro. Detta har uppenbarligen spårat ut för ett antal individer vilket är beklagligt inte minst för dem själva. Allt är så fint här i Malmberget. Firat en härlig julafton med många vänner och bekanta. Alla är vi tillfreds med tillvaron och talade lyriskt om kommande ersättningsbostäder och vackra gruvparker.
  Och julkorven var underbar!
  Anmäl >Staffan (2009-12-24 23:14:18)

  Käraste Mbgt blir allt pastoralare ju mer samhällsomvandlingen framskrider. Älskade Mampa har goda förutsättningar bli lika vackert som Dennewitz blev. LK vårdar Mbgt så ömt att kommunalrådet rusar till tidningarna för att de ska skriva om hans glädje över det. Gång efter annan beter han sig så rörande. Skrymtare finns som låtsas älska Mbgt, men bakom skenheligheten är de annars. Avslöjar sig med att ösa galla över och håna de som aktivt jobbar för att Mbgt ska förskönas snabbare. Låtsas stå på LKs sida, hycklar beröm. Tvi vale.
  Anmäl >Mampas döende är förtjusande (2009-12-24 13:16:08)

  Inte bara jag och majoriteten av malmbergarna uppskattar LKAB:s arbete med samhällsomvandlingen. Nu föräras man också med första pris av branchen vad gäller detta. En underbar bekräftelse av vårt fina företags arbete för oss medborgare.
  Anmäl >Staffan (2009-12-24 12:10:51)

  Nu förstår jag verkligen inte dig. Varför skulle vi vilja lämna vårt HEM som vi har bott i många år med våra barn, investerat, byggt om mm FÖR ett NYTT hus ?
  Nej du har inget förstått, eller låtsas inte förstå

  Vi som störs varje natt, räds för skalv har inget val ! Kan du inte förstå detta. Vi
  tvingas mer eller mindre att lämna våra hem, sluta planera o investera och hela tiden leva med en oviss framtid, damm och skalv.

  Ett nytt hem kan aldrig ersätta vårt gamla hur fint det NYA än är-MEN vi kan inte bo kvar i denna störande boendemiljö.

  Ett trist faktum är att antingen gruva eller ingen gruva och skall vi ha gruva då måste vi acceptera ersättningsboenden på platser vi aldrig själva valt och hus som vi heller aldrig velat ha.

  Eller så måste störningarna upphöra !

  LKAB väljer !
  Anmäl >Svar t Hermelin (2009-12-24 10:51:08)

  SvaraRadera
 12. LKAB skadar självklart samhället, men det är ju ett nödvändigt ont, misssköter dom sig när det gäller inlösning av bostäder, erbjudande av nya hus på kanonfina områden?

  Är LKAB någonsin fördömande?

  Kom med en bra lösning, så ska jag kämpa för den med dig, men ett evigt gnällande å pms:ande, vad ger det förutom att du får folk deppiga?
  Anmäl >Hermelinen (2009-12-24 01:29:04)

  Ja vad ska man säga..

  Vad ger en besittningsrätt om det inte finns nya hus då? är FABs hyresgäster mindre värda än husägare?

  en fråga bara.. VAD finns det för lösning på malmbergsfrågan? Gun kan ju inte svara, kan nån annan det?

  Från din (Guns) sida kommer ju bara personangrepp direkt man frågar nåt.

  Kan du svara ärligt vad det är du vill, eller vet du själv det, förutom att gnälla?


  För övrigt så har jag inget intresse av att blogga.. inte för att du bloggar heller, det är ju bara påhopp mot LKAB hela tiden. Iofs nåt inlägg om svarta bananer ibland också.

  /Hermelinen


  Helhetslösning, vad innebär det då?

  Ska lkab erbjuda alla i malmberget nya hus för att folk tycker det är inne att klaga på lk?

  Anmäl >Hermelinen (2009-12-24 01:25:27)

  SvaraRadera
 13. Nog förstår man att "Trött" är trött. Vederbörande orkar inte höra att majoriteten malmbergare trivs och gillar LKAB:s storslagna arbete med samhällsomvandlingen. Vi som trivs kallas i bästa fall för skitstövlar och dylikt. Men inte sällan går det överstyr för de missnöjda och då jämnställs vi med nazityskland. Det är beklagligt men jag förstår att det är bitterheten som driver dem till sådant. Nåväl, av helhetslösningen blev intet och nu får LKAB sköta saken och ge medborgarna nya hem och vackra gruvstadsparker. Vi kan forsätta leva i frid och ro och inom sinom tid kommer hat skriverierna avta och försvinna. Nu skall jag till vissas förtret intaga en nytillagad julkorv och därefter ta en nypa luft i den fina malmbergsluften. Livet leker!
  Anmäl >Staffan (2009-12-23 23:24:18)

  Nu är fokus på Hermelin. Snart kommer LKAB med besked om att de tänker bryta under centrum. Alla för LKAB "nödvändiga" åtgärder kommer att handla om Västra Malmberget.
  Östra Malmberget som (enligt den epidemiologiska undersökningen) är och kommer att bli värst drabbat av gruvbrytningen riskerar att bli bortglömt. Bygg inte nya dyra vägar dit! Låt LKAB efterhand bygga provisoriska vägar över Elevhemsområdet i stället!
  Alla boende i Östra Malmberget: Kräv en avvecklingsplan för oss!! Annars blir vi fast med miljöstörningarna och utan service. Medan sprängningarna ökar runt om oss och därmed skalven.
  Och med vår väntan på att Fabians takskiva rasar in!
  Anmäl >Fabian (2009-12-23 23:23:57)

  Påstår verkligen LKAB att gruvbrytningrn EJ skadat Malmberget ????
  Har ngn missat "gropen"....?
  Anmäl >Lasse Å (2009-12-23 22:50:42)

  SvaraRadera
 14. Bravo Gun! Vi Malmbergsbor gillar dig skarpt.
  Det är vi jättemånga som tycker. Vi ska tiga ihjäl vissa personer som skriver inlägg här i syfte att reta upp folk. Det är viktigare att vi fortsätter kämpa mot företaget som behandlar folk som mindre vetande.
  Anmäl >Vesslan (2009-12-23 22:50:04)

  Hermelinen! Kan du inte förstå vad Gun skriver borde du gå läskurs! Det Gun säger är att LKAB inte gör någonting som dom inte är absolut tvungna att göra. Samtidigt gör dom reklam för detta och tycker att dom tar ansvar för Malmberget!
  Återigen, hyresgästerna har besittningsrätt. Ingen hyresvärd kan kasta ut hyresgäster utan att skaffa ett ersättningsboende!
  Det Gun också skrev är att LKAB hittills har lämnat resten av Malmbergsborna åt sitt öde! Det ska LKAB inte kunna göra så mycket längre!
  GOD JUL och hoppas att du får en lärobok i svenska i julklapp!
  Anmäl >Jultomten (2009-12-23 22:02:30)

  Man blir så trött och less på dom arroganta skitstövelkommentarerna av typen "Staffan".
  Snälla.. ge dej nu, det här är inte på skoj.

  Gun, fortsätt snälla
  Anmäl >Trött (2009-12-23 21:32:53)

  Återigen, tack Gun! Utan din röst skulle informationen om utvecklingen här vara väldigt knapphändig. Du betyder mer än vad du tror för oss alla som känner oss maktlösa och överkörda!
  Till Hermelinen: Umeås undersökning visade att de flesta i centrum, Bolagsområdet, och Östra Malmberget är svårt störda på olika sätt av gruvverksamheten. Tyvärr uppgav LKAB på miljörättegången att det inte fanns några störningar alls i Hermelin. Ytterligare en av alla falska utsagor av LKAB.
  Anmäl >Det är ingen tävling om vem som har det värst. (2009-12-23 21:14:44)

  R
  God Jul på dig själv!
  Anmäl >Gun (2009-12-23 19:57:39)

  SvaraRadera
 15. Hermelinen

  forts.

  Tycker du verkligen att det är ok att LKAB underlåtit att sätta av pengar för samhällsomvandlingen, eller förstår du dig inte på ekonomi? Är det där din blotta finns? Förstår du verkligen vilka problem det kommer att betyda för kommunen?

  JAG har skrivit att här står LKAB t.o.m. och SKRYTER om att de inte har varit i byggbranschen sedan 60-talet, någon klocka som ringer hos dig? Eller ser du inte vad som hänt med Malmberget?

  VAD är det som är så hemskt för sådana som dig, om det är människor som INTE längre tycker att boendemiljön är acceptabel?

  Vad du, Staffan och nu Roland Helin vill göra är att tysta precis varenda människa, som inte tycker som er. Sorry, men det är ett sådant land vi har, än så länge är inte Sverige en diktatur. Det skall vi nog vara glada för.
  Anmäl >Gun (2009-12-23 19:56:38)

  Hermelinen

  VART har du läst dig till någonstans, att jag tycker att de i Hermelin eller Johannes, som bor i LKAB:s bostadsbestånd inte är värda att komma bort därifrån?

  VAD är det som får dig att tro, att bara de som är boende i LKAB:s bostadsbestånd är värda LKAB:s hänsynstagande? SVARA på det du, så har vi nog kommit en bit i ditt navelludds innehåll.

  Vad som är skit för dig är en högst närvarande vardag för de som är drabbade, sådant som du bara fortsätter att negligera! Med ditt resonemang betyder det,att man skiter i sina vänner och anhöriga. Gör du det? Är det därför du skall tvinga mig till det också?

  VAD är det du och Staffan gör? Vari består era insatser för ett bra liv för ALLA?

  Varför skriver inte du och Staffan blogg det är ju knappast jag som hindrar er, eller hur.
  Anmäl >Gun (2009-12-23 19:30:35

  SvaraRadera
 16. Pengarna skiter jag i, men det är de som får mig härifrån helveteshålan LKAB har byggt upp kulisserna för. Possitivt behöver knappast benämnas då LKAB enligt lagen måste bygga för besittningsrätten. Och än har vi inte sett några 200bostäder och törs sätta en månadslön på att de aldrig kommer bygga det heller. Patetiska drömmare som Helin, R och Hermelinen samt sist men inte minst korvtarzan -Staffan är de som slår sista spikarna i loosersamhället GVE med omnejd.
  Anmäl >Vad sköts bra? (2009-12-23 18:59:25)

  Roland är du träffad i sakfrågorna Gun skriver om? Det hade varit klädsamt om du hade bemött Gun i sak. Din kommentar om Guns skrivning vittnar om att du är rädd för att olika sakförhållanden kommer i tryck.
  Tack Gun för dina träffande skrivningar!
  Anmäl >Teodor Johansson (Mbgt) (2009-12-23 17:00:55)

  undrar vart hermelinen hämtat sin fakta ifrån för enligt de officiella dokument jag har så ligger hermelin i mitten av sprängningsproblem?
  Anmäl >Sluta Ljug Hermelinen (2009-12-23 14:22:36)

  SvaraRadera
 17. Roland, ge inte dumheten ett ansikte. Klart som fan att alla får skriva om vad de vill. Vi har yttrandefrihet i Sverige. Till Gun, sluta inte skriva, du gör det så bra. Som lekman får man en klar bild av hur kommunalrådet för oss boende i Malmberget bakom ljuset. Som gammal sosse kommer jag inte lägga någon röst på (S) i kommunalvalet 2010. Inte så länge Tommy Nyström härskar och förstör vardagen för vanligt folk.
  Anmäl >Nej till sossemaffian (2009-12-23 14:20:14)

  Vore trevligt att slippa dessa ideliga skriverier om hur dåligt allt sköts av LKAB och kommun. Sanningen är ju den motsatta. "Det bidde ingenting"? Jaså! Ersättningsbostäder, kommande gruvstadsparker m.m. En satsning på 250 miljoner. Hur kan man missat det då man utger sig för att vara så insatt? Man vill nog bara inte!
  Men härligt är att LKAB nu visat att man i lugn och ro skall forsätta samhällsomvandlingen till malmbergarnas fromma. Nu nalkas julen i det snövita, vackra Malmberget. Inga långväga mörkertoner kan påverka det. Snart skall intagas julkorv och andra godsaker.
  God Jul
  Anmäl >Staffan (2009-12-23 14:01:17)

  Stå på dig det är bra att några ser vad LKAB,s floskler är värda. De ser bara till att täcka upp sina egna förluster av bostäder. Syftet med den sk satsningen är ju fortfarande att fortsätta tjäna pengar på hyresgästerna. De stackare som inte bor i lk,s fastigheter får ju det bara ännu sämre då stora delar av Malmberget försvinner då de ersätter sina gamla bostadsområden. Ännu sämre underlag för den lilla service som finns kvar. Tror någon att det kvarvarande områdena kommer att skötas bättre efter detta. LKAB ser fortfarande bara om sitt eget, övriga privata fastighetsägare som drabbas bryr man sig inte om.
  Anmäl >Fdt Mbgt (2009-12-23 13:17:30)

  Det här är ju helt sanslöst.
  Nu är det ju ett praktbevis på att ni bara är ute efter pengar.

  Hermelin, och johannes är dom värst drabbade områdena av skakningar, närmast staketen osv.

  Men det räknas tydligen inte som något posititvt överhuvudtaget?

  Vad skulle lk ha gjort? skitit i att bygga ersättningbostäder?

  Folk som bor på hermelin och johannes är väldigt oroade över att dom ska stå på gatan, och nu får folk äntligen andas ut att man får en ersättningsbostad, men det är inte något positivt..nej nej.

  Vakna upp Gun.

  Det är ett STORT steg mot avvecklingen av malmberget!! kilen kommer det säkert också ersättningbostäder till inom sin tid, men hermelin och johannes är trotsallt det som ska bort först.

  Vad vill du egentligne ska hända? har frågat dig flera ggr, utan svar
  Anmäl >Hermelinen (2009-12-23 10:26:59)

  SvaraRadera
 18. Hehe.. I gammal god form, ser jag...
  God Jul på dig Gun!
  Anmäl >R (2009-12-23 10:02:25)

  Men snälla norrländskan , nu är det väl dags att byta ut era bloggare .
  Det enda som skrivs nu är ju bara skit om allt , en person som inte ens bor här skriver skit om vårat kommunalrå. Gun du röstar ju inte ens här, den dagen jag börjar skriva skit om andra kommuners politiker , då skaffar jag mig ett liv / Roland --en av dom som slutar läsa tidningarna nu .
  Ps. tror du att du gör mig som bor i Mbgt en tjänst när du håller på så här ??? knappast.
  Anmäl >Roland Helin (Mbgt) (2009-12-23 09:56:11)

  SvaraRadera