Google+ Followers

onsdag 13 maj 2009

Konstfackeleven som fått snurren,

den 13 maj 2009, kl 10:11


tyckte jag kändes märkligt att möta i TV-rutan igårkväll. Hon med de här uppspärrade ögonen, som gjorde att man helt plötsligt kunde förstå, hur de hade lyckats svälja hela "den konstnärliga föreställningen" och därför snott in henne på psyket över natten.

Men trodde man nu att det skulle räcka med hennes närvaro i TV-rutan, då trodde man helt fel. Man borde ha anat sig till att "här kommer mera!"

När så konstkritikern vid Sveriges Radio uttryckte sin mening, att skulle nu en mördare fotografera sitt offer, så var det också att betrakta som konst. Då satte jag kaffet i vrångstrupen och insåg, att kontakt med mediavärlden i drickande tillstånd, det kunde snabbt bli min död, om jag inte passade mig. Men om då någon ur familjen hade sinnesnärvaro, att fotografera mitt döda jag och hela härligheten med utsprutat kaffe, då skulle det hela ha förvandlats till "konst".

Jag kan förstå det från det plan, att det finns många fotografer, som just genom att beskriva världen som den är, blir konstnärer. Men steget till att en mördare hux flux skulle bli det. Där är nog min gräns av fattningsförmåga sprängd. Exploderad! Detonerad!

Personligen tycker jag nog att Anna Odell fullständigt missuppfattat vad hennes utbildning går ut på. "Hon vill sätta fokus på den totalitära psykvården", säger hon. Det uttalandet får mig att tänka, att det vore nog bra om hon fortsatte sin utbildning inom annan genre och försökte förändra, där saker och ting skall förändras.

Om inget annat kunde hon ju bli politiker, de har onekligen lite udda uttrycksvägar, när de framför sina budskap och hettar det till i det som de kommits på med "med hela handen i syltburken". Då har de passande nog: "ingen aaaaaaning om vad som har hänt". De påminner faktiskt ganska mycket om alla vittnen som dök upp vid tingsförhandlingarna mellan varven. De hade inte heller sett nåt, hört nåt, eller blivit medveten om något heller. Fastän de bevisligen hade varit högst närvarande, hade de ändå varken hört, eller sett något! Totalblinda! Totaldöva!

Nej, bli kriminell det är verkligen inget, som konsten skall ägna sig åt. Det är att förlöjliga hårt arbetande konstnärer och ge dem dåligt rykte.

Det är inte utan att jag undrar över vart vi är på väg. Med tanke på den sista kullen elever på konstfack, med låtsad psykpsykos och nedsprejad tunnelbana: Vad blir nästa "konst" som vi skall mötas av?

Världen blir bara sjukare och sjukare och det är inte utan, att jag undrar vart yttre gränsen egentligen går.

Finns den överhuvudtaget?

Man borde kanske testa?

Om jag förser mig med lite olika sprayfärger och en sån´ där kramgo tröja från psyket, en sån´ där med ärmarna ihopdragna på baksidan. Skaffar mig hjälp till att fånga in rektorn på Konstfack och sprayar hans näshålor med graffitifärg. Det måste väl ändå vara höjden av konstig konst?!

Jag kanske rent av kunde använda dessa bilder och söka in med dem på konstfack i Stockholm? Göteborg är det ju ingen idé, där målar eleverna bara enorma vaginor och penisar, som elevarbeten. Alltså sån´ där konst som barnen på dagis ibland får för sig att pyssla med, när de upptäckt den "vuxna världen". Skall jag nu vara helt ärlig och det försöker jag alltid att vara, så ger jag nog dagisbarnen full pott på sina "alster". De har många gånger "det" i sina bilder. Det är mer än man kan säga om Valands elever.

Undra om rektorn på konstfack i Stockholm skulle vilja ha rosa, eller gult i näshålorna?

Han kanske rent av skulle tycka, att det blev mer "konstnärligt uttrycksfullt" med rosa färg i ena näsborren och gult i den andra?

2 kommentarer:

 1. hehe du verkar ha konstnärliga ådror Gun

  SvaraRadera
 2. Jonas, jag håller med dig. Dessutom kan jag inte förstå på vilket sätt Anna Odell skall preimeras för denna film, med tanke på att det torde vara någon annan som har gjort filmen. Hon kan knappast ha både stått på bron och blivit omhändertaget och filmat sig själv. Det hela är bara skandallöst för att inte tala om att hon tagit upp en dyrbar plats, som hade behövt för den som verkligen hade behövt den.

  Jag hoppas att de syr in henne, då kan hon granska kriminalvården också ur rent "konstnärlig synvinkel".
  Anmäl >Gun (2009-05-16 13:26:25)

  Jag tycker att Anna Odell skulle få jobba en vecka på en psykakut, och att hon där skulle få ta emot några riktigt sjuka människor. Jag tyckte att gubben från skolan som stödde hennes "konst" verkade väldigt besvärad. Det är inte respektfullt att bete sig som hon gjorde , vare sig mot patienter eller personal
  Anmäl >Jonas (2009-05-15 19:04:44)

  SvaraRadera