onsdag 1 april 2009

Kiosk-Wikströms lille Kalle i Malmberget

den 1 april 2009, kl 22:01


och mitt eget liv och har verkligen gått åt direkt motsatta riktningar.

Jag minns hans omtänksamme, reslige pappa där bakom kioskluckan, som var någonstans i lårhöjd på honom. Han fick huka sig ner för att plira ner på oss barn, som stod där och trampade luft för att nå upp till luckan. Det är inte bara hans längd och vänliga sinnelag jag minns, jag minns även hans mycket speciella röst och glada skratt.

Men jag minns också Karl Wikström och hans rara storasyster, vars namn minnet inte greppar, hur mycket jag än rotar runt där i minnesbanken. Dock ser jag hennes bild framför mig och jag hör henne så himla väl. Det låter sig dock inte göras så här i en blogg. Än så länge fungerar inte telepati via blogg.

Tänk så lite man vet, när man är i den ålder, vilka olika vägar våra liv tar.

Jag sitter här och skriver i min blogg och är sorgsen ända in i hjärteroten över malmbergarnas situation, som LKAB har försatt dem i. Medan Karl Wikström sitter och skickar ut saker och ting till malmbergare från sin position vid LKAB i Malmberget. Saker och ting som får det att vända sig i min mage.

Inte någonstans andas Karl Wikström, LKAB i Malmberget, om att det mest fördelaktiga för husägaren är, att inte göra något alls. Det finns en Minerallag. Men det finns också en Expropriationslag och då skall man faktiskt ha en liknande bostad någon annanstans.

Nu finns inte längre Inskrivningsmyndigheten kvar vid Gällivare tingsrätt, men ett studiebesök för lille Kalle hade nog varit att rekommendera. Där har förekommit en hel del expropriationshandlingar, som han lätt hade kunnat studera lite mer ingående. Jag lärde mig mycket där vid IM och jag tror nog att lille Kalle också hade kunnat göra det, för vad jag minns var han sannerligen inte dum den grabben.

Hur det kommer sig att han nu befinner sig där han befinner sig idag? Det har jag funderat mycket över. Hur kan det komma sig med hans bakgrund? För det kan väl inte vara så, att han sitter där och är medveten om allt det här och ändå gör som han nu gör?

När jag får höra att de fastighetsägare som förhandlar med LKAB, uppmanas att inte anlita advokathjälp, eller inte får någon ersättning för skador på husen, trots att husen utsatts för omfattande och eskalerande skalv, förutom normala sprängningar i gruvan, då tror jag att jag blivit lomhörd, eftersom jag måste hört fel, vad som berättats för mig!

Kan lille Kalle verkligen ha varit så frånvarande, att lille Kalle inte förstod vad hederliga affärer var, något som hans pappa kunde utan och innan?

http://www.dn.se/ekonomi/lkab-teg-om-ratt-till-ersattning-1.833946

4 kommentarer:

  1. Det finns 13 kommentarer.

    De villaägare som redan sålt till LKAB, utan att ha blivit informerade om "hela sanningen" gör klokt i att lyssna på det här inslaget.

    Länk

    Anmäl >Gun (2009-04-02 23:16:33)

    Att det uppdagats vilka som är inblandade i dessa mygelaffärer som de utför på anställd basis är en samhällmedborgares rättighet att läsa om. LKABs ledning väljer att tiga i all oändlighet, från styrelsen har man inte hört ett skit sedan flera år tillbaka, man anställer istället personer som skall ta hand om "packet" som gnäller, personer då helst utan minsta tveksamhet att utföra oetiska affärsuppgörelser för att tjäna promille av ett årsresultat i vinst. Förtal?, hur svårt är det att kontrollera om det Gun säger stämmer?. Vi är personligen rättsligen/ekonomiskt och miljömässigt förnedrade i Malmberget så vem bryr sig då i stackars Wikström som självmant väljer ett "olagligt" sätt att handskas med Malmbergsbornas livsbesparingar/hus och hem...
    Anmäl >Ge sig på Wikström? (2009-04-02 23:04:36)

    mitt hus var i för dåligt skick för att Lkab skulle köpa det...

    Mitt råd till dig är, förena dig med de som tänker ställa upp imorgon i Sporthallen kl. 12.15. Bättre chans än så får ni tyvärr inte, därför att det här är början till något nytt skede. Ni har "observatörer" där i egenskap av City Move=omvärldens ögon på vad som händer. Jag tror att det är bra om de också får en inblick i vad saken handlar om, förutom Maud Olofsson och kommunalrådet naturligtvis. Gemensamma samtal på LIKA villkor är lösningen. Ensam mot ett storföretag som tycks ha blivit fartblinda, är det ingen som klarar sig emot. Så är det bara, tyvärr.
    Anmäl >Gun (2009-04-02 22:41:28)

    Tänk på tonläget. POMPÖSA texter, eller ej, det ligger väl i betraktarens öga. VAD är det som är förtal? Jag vet mycket väl att Karl Wikström inte är ÄGAREN av LKAB, den informationen var tämligen överflödig, men vad var det i övrigt du ville ha framfört med ditt inlägg som rör det här blogginlägget?

    Det finns DÄREMOT en VD på LKAB, som borde träda fram och förklara företagets policy med tanke på vad som framkommit. Det är inte bara nödvändigt det är dessutom helt rimligt!

    JAG skriver inte om något, som jag plockat ur luften, så tyvärr förstår jag nog inte ditt inlägg, vad det är du vill ha sagt/framfört.

    mossa, vad lägger du i "frivillighetsbegreppet", jag förstår tyvärr inte vad du menar med din skrivning.
    Anmäl >Gun (2009-04-02 22:32:01)

    När jag befann mig i en förtvivlad situation vände jag mig till Lkab. Skalven blev fler och fler, samtidigt som de växte i styrka. Konstiga skador uppstod i mitt hus. Det blev svårt att sova för oron och ovissheten gnagde som en liten råtta på en ost.
    Lk lovade att de skulle ta upp saken och hjälpa mig ur detta. Sen fann de att skadorna på huset gjorde huset ointressant för dem att förvärva, så köpet rann ut i sanden...
    Man hade inte precis som något förhandlingsläge då deras skalv orsakat en del skador, som jag berättat för dem om.
    Anmäl >mitt hus var i för dåligt skick för att Lkab skulle köpa det... (2009-04-02 21:57:50)

    SvaraRadera
  2. Till tonläget:Vadå förtal?Du vet tydligen inte vad allt handlar om,hade du varit mer insatt så hade även du vetat vad som sker i Malmberget.Vi har blivit tystade alltför länge nu,verkligheten hann även ikapp Kiosk-Kalle. Guns blogg ger tydligt svar på vad som sker och nu ska ta mig f-n alla korten läggas upp på bordet utan mörkning.Det är faktiskt så att Malmbergsborna vill ha rättvisa på alla oegentligheter som vi har fått vara med om.
    Till tonläget:Du kan sluta läsa Gällivare-bloggarna för att det kommer att komma fram mer och mer fakta under resans gång om vissa personer som har grundlurat alla Malmbergsbor med namn t,om.
    Vad har vi att förlora? Ingenting, vi har redan förlorat allt pg,a vissa människors girighet.
    Anmäl >DB. (2009-04-02 20:24:33)

    Osmakligt att ge sig på Wikström, som om det vore han personligen som bestämmer vad LKAB ska göra.
    Dessutom har du helt fel i att det skulle vara fördelaktigtast att göra ingenting.
    De som har blivit erbjudna nya hus är de som tackade ja till att flytta. De gjorde alltså ett aktivt val, men det kunde LKAB inte leva upp till.
    Om du ska göra personangrepp i dina pompösa texter så ska du ta reda på vad som är sant först. Annars kan du göra dig skyldig till förtal.
    Anmäl >Tänk på tonläget (2009-04-02 19:33:25)

    Det har hittills inte varit någon som varit TVUNGEN att sälja till LKAB. Allt har skett på helt frivillig basis.
    Anmäl >mossa (2009-04-02 18:30:05)

    Vilka bloggare vi har! Både du Gun och Danne uttalar offentligt det vi andra bara pratar om vid köksborden. Så nedslagna i skoskaften har vi blivit genom åren att vi är rädda för vad den stora stygga vargen ska ge oss för repressalier om vi käftar emot honom.
    Nu har det börjat vända. De flesta känner väl att vi är på väg mot vägs ände. Nu börjar allt fler förstå att inget kan bli värre än det redan är. Kampviljan växer, för det kan bara bli bättre!
    Anmäl >Tack Gun och Danne! (2009-04-02 08:19:38)

    SvaraRadera
  3. Fyyyy LKAB! Vad mer finns att säga?! Vad som däremot förvånar mig lite, är, att om nu Bolaget INTE ville att man kontaktade advokat i samband med försäljningen, redan där borde "alla varningsklockor ringt"? Varför inte ta reda på ens rättigheter, INNAN man slog sig ner runt förhandlingsbordet? Tror inte att bolaget på något sätt är unikt, beträffande att hålla inne med sanningar.
    Anmäl >Tommy (2009-04-02 07:42:29)

    SvaraRadera
  4. Bra skrivet. Tycker gott NSD kunde ta in det som artikel i tidningen.
    Anmäl >Andreas (2009-04-02 06:50:34)

    Tyvärr så har denna person inte skapat någon goodwill för LKAB.
    Tvärtom är det tråkigt att höra alla historier om hur husaffärerna går till bakom lykta dörrar. Har själv blivit tipsad att "tala med Kalle" du så ordnar han det åt dig. ( OBS bor utanför elevhemsområdet ) Usch ! Vill inte göra husaffärer i smyg.
    LKAB behandlar alla lika , säger ledningen.
    Men Kalle gör något annat och det skapar bad will för LK och stor misstänksamhet.
    Anmäl >Bad will för LKAB (2009-04-01 23:15:38)

    Lite sorgligt att läsa detta, undrar om kisk-wikström är stolt över sin son och de pengar han tjänar åt bolaget. Jag måste säga att när först folk började klaga på att de sålt för låga priser till LK så tänkte jag sålt är sålt och business är gjort so what?. Men nu måste jag försvara alla dessa som sålt för billigt, för vem kunde i sin vildaste fantasi tro att LKAB/staten medvetet går in för att lura sina medborgare genom mörkning/ej presenterat riktig information och de rättsliga rättigheterna de hade göra sig blodspengar på vanligt hederligt folk som många slitit livet ut för att betala hus&hem. Vart är vi på väg när rättstaten blir din största fiende och vägrar lyda lag&rätt själva, allt helt utan påföljder?.
    Anmäl >Tråkigt men sant ! (2009-04-01 22:18:58)

    SvaraRadera