onsdag 29 oktober 2008

Jan Guillou den store har åter talat

- den 29 oktober 2008, kl 12:10

förstora
och då tige alla i församlingen!

http://www.kvp.se/Nyheter/1.1350255/nu-sagar-han-larsson-igen

Mycket skall man behöva läsa innan ögonen trillar ur! Visserligen gillar jag verkligen Jan Guillous "Arnserie" och "Ondskan", men sedan blir det "darrigare" värre och en smula överspänt, så att t.o.m. jag som verkligen gillar läsandet faller mellan stolarna och pinsamt mellan Jan Guillous textrader. Hans egna böcker är inte alla precis att klassa som några större epos, även om jag fortfarande gillar hans skrivande och utsvävningar.

Stieg Larssons böcker har jag däremot fullkomligt slukat och väntat på att de skulle ges ut och känner verklig sorg över, att de fingrarna inte skriver mer. Hade han fortsatt med sitt skrivande, hade han säkert också fått in en och annan miss i framtiden. Sånt händer och "duktiga Annikasyndrom" behäftas vi alla av mellan varven, hur duktigt vi nu än försöker att skaka av oss den åkomman. Jan Guillou är själv ett levande bevis på detta syndrom.

Men min uppskattning och läsglädje, den beror sannerligen inte på att Stieg Larsson var död, som nu Jan Guillou kommit fram till. Börjar Jan Guillou bli något sliten av att inte längre räknas till de stora drakarna bland sina egna kretsar, kan jag inte låta bli att undra, samtidigt som jag funderar vad det hela EGENTLIGEN handlar om för hans del.

Det är inte utan att jag sitter här och funderar över vad Jan Guillou själv tycker om sina überpersonligheter, Erik Ponti, Pierre Tanguy och Hamilton. Där kan man väl verkligen snacka om "Pippi långstrumpkaraktärer". Kanske det rent av är så att Jan Guillou är avundsjuk på alla dessa romanfigurer, även om han gjort Erik Ponti till sitt alter ego, så till den milda grad att jag kände att det var riktigt skönt att han nu själv bestämt sig för att låta dem alla försvinna ut i obefintlighetsregistret. Det var nog dags för Jan Guillou att vända blad. Han kan när han vill, det visar hans Arnserie prov på.

Stieg Larssons romanfigur "Salander" är verkligen högst sannolik, dessutom. Jag har själv mött Salanderpersonligheter i olika sammanhang, för att inte tala om Salandersituationer, som staten fabricerat i understundom rättslöst land, där makten heter pengar och godtycke.

Makt korrumperar det borde Jan Guillou om någon veta. Men allt det här VET nog Jan Guillou själv, om han bara kopplar in hjärnan innan han öppnar munnen nästa gång!

OSMAKLIGT att dessutom ge sig på både död författare och misskreditera läsare som infantila idioter. Jan Guillou kanske borde börja ägna sig åt en annan form av navelskådning, varför han själv skriver och läser. Varför ytterligt stora delar av mänskligheten ägnar sig åt denna Pippi Långstrumpsysselsättning. Jag tror att han skulle kunna hitta många Pippi Långstrump syndrom både hos älskad Astrid Lindgren, men även hos sig själv och stora delar av mänskligheten. HJÄRNAN vill nämligen ha roligt och olika livsstilar har vi ännu tack och lov.

5 kommentarer:

  1. Debatten startad av Roger
    Startad: 2008-10-29 12:32:54

    Sidor: < 1 2 3 >

    Det finns 26 kommentarer.

    Alice på räddningstjänsten, jag bråkar inte. Jag är bara ointresserad av sånt som INTE bloggen handlar om, dvs. min privatperson, den gången jag skriver av mer privat karaktär kan man kommentera det. Men dylika påhopp det avstår jag gärna ifrån.
    Anmäl >Gun (2008-11-06 14:00:51)

    Flickor sluta bråka, det kan sluta illa...
    Ta debatten med lugn, som T och jag !
    Anmäl >Alice på räddningstjänsten (2008-11-05 19:16:42)

    Skulle nog Gun rekommendera dig att se över ditt eget språkbruk och dina egna yttringar. Ni är lika goda kålsupare båda två i det fallet men Soulway tar ändå poängen. Hon har ett humoristiskt och raffinerat, verkligen klurigt sätt att få sagt det hon vill ooch säger det med sting och förhåller sig neutral i känsloutbrott, medan du Gun går på som en ettrig terrier med välriktad kulspruta mot en måltavla som kulorna studsar tillbaka från i samma takt dom träffar. Varför du och Tommy kommer så bra överens beror nog på att du har en ganska maskulin framtoning, men inget fel i det. Soulway är kvinnligt raffinerad i sin framtoning.
    Anmäl >alisa (2008-11-05 14:56:28)

    Soulway, även om DU inte förstått det är det så att mina läroverksår har varit de BÄSTA åren i mitt liv! Utan att ha mött så mycket skit som jag gjorde under de här åren, hade jag ALDRIG någonsin blivit det jag blev! JAG vände av EGEN förmåga något väldigt negativt till något positivt. Det är nog också anledningen till att jag kunnat göra så mycket gott för andra människor i mycket utsatta positioner!
    Anmäl >Gun (2008-11-04 14:18:21)

    Soulway, jag tänker dessvärre fortsätta att kläcka ur mig skit, kanske inte i samma omfattning som den sista tiden pga mitt manusarbete och min kropps status, men dock skit med dina ögon mätt. Jag anar mig till en viss avundsjuka över att Tommy och jag kan föra normala samtal. Du får så gärna vara med, bara du kan hålla dig inom normala konversationsgränser. Man behöver absolut inte hålla med, men hur man framför saker och ting är rätt betydande. Livet går trots allt ut på att försöka ha det trevligt tillsammans även när man inte är överens. Vi lever så kort stund här på jorden att det du ägnar dig åt blir fullständigt meningslöst i våra ögon. Prova! Det är rätt trevligt faktiskt.
    Anmäl >Gun (2008-11-04 14:02:28)

    *Ler* - och långhalm. Tommy och Gun, tänk så bra ni klär varandra!

    Ta det bara lugnt. Jag ska inte kommentera dina bloggar på ett tag såvida du inte kläcker ur dig alltför mycket sk*t!

    Anmäl >Soulway (2008-11-04 10:49:26)

    Sedan en sista sak Soulway, du skriver "Allt gott" det är det absolut sista man tänker på när man läser vad du är kapabel till att skriva om personer som du inte känner! Det är långt ifrån "allt gott". Du verkar befinna dig längst ner på Maslows behovstrappa och jag kan därför inte annat än uppriktigt sagt tycka synd om dig.
    Anmäl >Gun (2008-11-04 00:20:56)

    Soulway, jag VET vid det här laget att du INTE är läskunnig, men du kanske har någon som skulle kunna läsa den bloggen om läroverket för dig och förklara den för dig? Dessutom är det inte så att jag fick B i ALLA ämnen! Men det förstår jag också att du inte heller lyckats läsa dig till! Jag hade faktiskt också betyg av kalibern a, vilket för normalmänniskan inte betyder att det står ett B. Jag har dessutom en hel del betyg och utbildningar, efter detta betyg från läroverket, som jag inte heller skäms för! Lika lite som jag skäms över mitt betyg från läroverket! Jag har haft ett bra yrkesliv tack vare mina kunskaper, sedan om du klassar dem som mindre värda,up to you. VAD jobbar du själv med, nanoforskning inom inanis ?
    Anmäl >Gun (2008-11-04 00:13:50)

    SvaraRadera
  2. Soulway, istället för att hävda mer än 30 år!? gamla betyg ... Vore det inte bättre om du berättade HUR du förvaltat dina "femmor" och vilka "toppjobb" du blivit erbjuden tack vare dina höga betyg.
    Som den begåvade och belästa "kulturmupp" du utger dig för att vara, så måste du väl ändå ha fått mer än ett verk publicerat? Undrar en nyfiken Tommy
    Anmäl >Tommy (2008-11-03 22:57:02)

    Har du någonsin funderat på varför du fick "b" i alla ämnen medan jag kammade hem 5:or? Full pott!

    Nu nog om detta. Har annat för mig.

    Allt Gott!

    P.S. Använder inte ni tandborste och tandkräm hemma hos er? Där hade du i alla fall något nytt att komma med. Men. Tack. Och nej tack. Jag står över.D.S.
    Anmäl >Soulway (2008-11-03 18:33:42)

    SvaraRadera
  3. Nej, Soulway, den enda/ende du lyckas lura i det här sammanhanget är dig själv. DU känner verkligen inget till om Stieg Larssons egen bakgrund, hade du gjort det hade du INTE skrivit som du nu gör, där du rekorderligt blottar dina okunskaper! I mina ögon förblir du bara urtypen för en wannabee och din mun borde verkligen skuras med såpa och rotborste! Har du inte funderat hur det kommer sig att du inte står på prispallen för nobelpristagare, eller finns med i programmet "snillen spelulerar". Undra just varför? JA, undra just varför!
    Anmäl >Gun (2008-11-03 15:08:38)

    Jodu, Gun. Jag är påläst både vad gäller skrivande , litteratur, texter, analyser osv. Och jag har, lätt roat, kunnat följa dina "avancerade" recensioner, konklusioner och "fundileringar" i ämnet.

    Så där rök det "sista halmstrået", vännen.

    Men du är go ibland. Och skrivarglädje har du. (Mer än förstånd.)

    Allt Gott!

    önskar Soulway
    Anmäl >Soulway (2008-11-03 14:30:58)

    Soulway, du är inte det minsta påläst, när det gäller Stieg Larssons biografi eller innehållet i hans TRE böcker! Du är sorgligt inbäddad i dina egna dimridåer om du tycker att JG är den ende som gjort så mycket för "folket". Sist men inte minst har ditt språkbruk mycket övrigt att önska.
    Anmäl >Gun (2008-11-03 13:46:46)

    Ingen idag nu levande människa har gjort så mycket. För folket. För rättvisa. För insyn och demokrati. Mot makten och missbruket. Som Jan Guillou. Hans lojalitet är hundra procent med folket och de som blir orättvist behandlade. (T ex invandrare, samer osv.) Alla hans böcker handlar ytterst om det.

    Stieg Larsson har skrivit en sagobok för vuxna som vill fly Verkligheten ett par timmar och sedan fortsätta i sitt Status Quo.

    Ditt snack om navelskåderi för Guillou är så förbannat grovt och felaktigt. Visar på den dimma du lever i!

    Ha Det Bra där i dimman!
    Hälsar Soulway
    Anmäl >Soulway (2008-11-03 12:06:35)

    Soulway, jag tycker verkligen illa om ditt sätt att uttrycka dig. Jag kan nog tycka att det är hög tid för dig att träda fram med ditt riktiga namn OM du verkligen vill diskutera saker och ting. Dessutom tror jag inte att du är rätt person att uttrycka att någon är för korkad med tanke på att dina inlägg visar att du i många fall saknar vanlig läsförståelse.
    Anmäl >Gun (2008-11-02 18:41:19)

    Gun,
    Jag finner författaren Stieg Larsson mycket sympatisk och han har verkligen greppat "det", det där som är charmerande mänskligt.

    (Han påminner mig ibland lite om min barndoms deckarläsning.)

    Dock så finner jag det väldigt okunnigt och förenklat
    att bara avfärda Jan Guillous uttalande som något slags emotionellt "skräp".

    Skillnaden mellan dessa båda herrar är enorm. Stieg Larsssons syfte, läs noga, syfte, är uppenbart. Underhållning och Status Quo.

    Jan Guillous syfte handlar om att göra samhället mer rättvist och demokratiskt. Han har en drivkraft, en uppgift, ett arbete.

    Synd att många är för dumma att se och förstå. Fast det vet nog Guillou själv.

    Blir förbannad när man är fööör korkad! Och varför häckla sådant man uppenbarligen inte klarar att förstå?
    Allt Gott!
    Anmäl >Soulway (2008-11-02 00:11:34)

    Guillou, såg jag tidigare som lite av en machokille, men att ge sig på döda som han gjorde, naea ...
    Trots den "biff" han ändå är, så tordes han kanske inte ge sig på S. Larsson, medan han levde?
    Tacka vet jag M. Niemi, han om någon är väl riktigt macho. Hans bok och film om "Vittula" var klockren.
    Kan förstå att den filmen retat mer än en person.
    Men ssv. "sanningen kan många ggr svida".
    Ha en fortsatt trevlig helg! /Tommy
    Anmäl >Tommy (2008-11-01 20:31:49)

    SvaraRadera
  4. Soulway, de FAKTA som Stieg Larsson, tagit avstamp ifrån, ÄR inte fablernas värld! Lika lite som Jan Guillous böcker är det.
    Anmäl >Gun (2008-10-31 11:12:12)

    Jag håller med Jan Guillou. Stieg Larssons böcker är
    "sagor" och tom underhållning.De är också väldigt orealistiska och även om jag själv hemfallit till fablernas värld så fanns det svsnitt när det bara blev föör jävla mycket.

    Guillou är en oerhört seriös människa som tar sitt uppdrag på allvar. Han böcker är så mycket mer än bara en fjantig status que-underhållning.(Som sedan lämnar läsaren lika tom i bollen som innan.)

    Litterärt så skulle jag vilja gärna se honom mer - hur ska man säga -lössläppt!

    Jan Guillou är outstanding i Sverige! För sin enorma och viktiga livsgärning. Helt jävla outstanding!

    Tycker Soulway och önskar Trevlig helg!
    Anmäl >Soulway (2008-10-30 15:04:23)

    Haha... gillar du inte mixen att käka skinka, fettisdagsbullar och Mårten gås, allt i ett? Här har IKEA m.fl. haft jul för drygt en månad sedan! I affärerna är julruschen redan igång för fulla muggar! Jag suckar och TOTALVÄGRAR! Blir med åren alltmer lik Ior.
    Anmäl >Gun (2008-10-30 09:10:09)

    SvaraRadera
  5. Håller med Dig Gun! Verkligen ett "lågvattenmärke" av Guillou. Förstår inte varför han ska hålla på i den stilen?!
    Mer "dålig stil"... Vid lunchtid när jag passerade torget vid Liljeholmen, vad fick jag se!!?
    Jo! "Tre lussebullar för 12:-" I butikshyllorna står Spendrups petflaskor med Julmust!!? Till helgens halloween-middag, tänkte jag förutom pumpasoppan, bjuda på lite sill med nubbe till. Grilljerad skinka, köttbullar och kokta grisfötter. Klämmer jag in hummern mellan sillen och skinkan och korkar upp en flaska Champagne till, då har vi fått med Sylvesterfirandet.
    Äggen icke att förglömma och sim-sala-bim, så är påskfirandet över. Slutligen en semla till dessert!
    FA-! Vad trött jag blir! /Tommy
    Anmäl >Tommy (2008-10-29 20:29:06)

    Rätt "Eva"!
    Sedan är det också så, att ska man få räknas till kategorin "kulturmuppar", så SKA man läsa "utvalda" författare och tycka om dito konstnärer. Kommer osökt att tänka på självdestruktiva E. Jelinek och hennes minst sagt "skruvade verk". Henne skulle man minsann läsa, om man ville tillhöra "kultur-eliten". Patetiskt!
    /Tommy
    Anmäl >Tommy (2008-10-29 17:02:36)

    Eva, du har alldeles rätt, det märkliga är att de är beroende av oss vanliga dödliga, ändå är de inte sena med att tala om vad vi EGENTLIGEN skall tycka eller tänka. Lite baklängestankar kan jag tycka. Jag blir själv väldigt obstinat när jag möter kriter som sågar rakt av, så dåligt är sällan och aldrig något att det inte finns något gott att tycka. Ser ofta filmer, konst etc. som sågats, det brukar inte sällan passa mig bäst. De här förstå-sig-på-sakerna som blivit så rosade där brukar jag som regel tycka tvärtom.
    Anmäl >Gun (2008-10-29 15:56:23)

    Det är ju så att en liten självutnämnd klick av experter alltid vet bäst vad som är bra eller dåligt. Guillou är en utav dem.. Är det inte så både med böcker och konst att det är vad jag som läsare/betraktare tycker är bra som räknas...
    Anmäl >Eva (2008-10-29 15:09:51)

    Nu har du läst fel, Roger och det är väl därför du håller med mig, haha.... JAG tycker att Jan Guillous ARN-serie, dvs alla de böckerna och även boken Ondskan (alltså böckerna, inte filmerna) är alldeles super! - Hans journalistik har också innehållit storslagna saker, men dessvärre också rätt stora bottennapp, som detta utspel t.ex.
    Anmäl >Gun (2008-10-29 12:50:31)

    Gun! för en gångs skull håller jag med dig fullständigt. Jan Guillou är ingen större författare. Överreklamerad! Men Stieg Larsson:s böcker har jag också slukat. Man vill bara ha mer.
    Anmäl >Roger (2008-10-29 12:32:54)

    SvaraRadera