fredag 12 december 2008

Jag gillar "vuxendagis" på Chalmers!

- den 12 december 2008, kl 11:36

förstora
Varje torsdag går jag på "vuxendagis" om dagsformen är ok och det är hål i min almanacka. Det är olika föreläsningar varje gång, som hålls under Chalmers tak, dvs. på Café-å-lär. Där finns också en hel permanent utställning, som är rena julafton för dylika barn som mig. Dimper ni ner i Göteborg någon torsdag så ha detta i åtanke, det är spårvagnshållplats Kapellplatsen och adressen är Vera Sandbergs allé 8. Tiden är 15.00-17.00. Det är alltid gratis entré och gratis fika och fikat går sannerligen inte av för hackor! Alla (minimiålder är dock 18 år) är välkomna: allmänhet, forskare, lärare, studenter. Så här kan programmen t.ex. se ut:

Veckans populärvetenskaplige talare:

Docent Bo Galle, Institutionen för radio- och rymdvetenskap: "Mätning av gasemissioner från vulkaner". 

Veckans experiment: Lögndetektor.

Veckans bok: "Universums gåtor" (Illustrerad Vetenskaps Bibliotek, 2008).
-----------------

Veckans populärvetenskaplige talare:

Qiu-Hong Hu, Fysik, Göteborgs universitet: "Om elektronens natur"

Veckans experiment: Kattöga (kula av chrysoberyl).

Veckans bok: "Mytologi", red. Arthur Cotterell (2005)
----------------
Veckans populärvetenskaplig talare: Thomas Weibull, Matematik, Chalmers: "Om matematiska knutar"

Veckans experiment: Elektrostatisk levitation.

Veckans bok: "Making Modern Science" av P.J. Bowler och I.T. Morus.
-----------

Igår var sista föredraget för året, nu är det juluppehåll och jag hänger läpp.

Dagens föredrag som var det översta, dvs. docent Bo Galle, kunde knappast ha legat bättre i tiden, med tanke på att man förra veckan konstaterat att strålningen från rymden, liksom vulkanerna, är en starkt bidragande orsak till klimatförändringen på jorden. Men självklart är vår egen miljöpåverkan inte av ringa omfattning, det påskyndar hela förloppet.

Det här med det som vulkanerna spyr ut är inte att ringakta. Ta t.ex. den vulkan som finns i Kongo, som varje dygn spyr ut 10 000 ton koldioxid, i normalfallet. När den tuffar på lite extra kan det vara fråga om betydligt större mängder, 10 ggr så stora mängder är inte alls ovanliga. Etna spyr t.ex. ut 10 ggr mer koldioxid är Sverige bidrar med.

Något som inte pratades om igår, men som jag känner till från min övriga utbildningar som vuxen, det är att bara i Sverige har vi sex vulkaner, hur många tänker på det? I Tyskland finns en drös med vulkaner. Dylika vulkaner är vansinnigt farliga.

Precis så var det med Vesuvius, folk visste inte ens om att det var en vulkan. Det är bördigt och fint runt om dem och helt plötsligt så exploderar de bara. Pompeji är ett bra vittnesmål om detta.

Så vem vet, Edgar Cayce "den sovande profeten", kanske hade helt rätt: större delen av Skandinavien kommer att utplånas i ett stort vulkanutbrott. Mycket av vad han förutspått har redan hänt och en del saker håller onekligen på att hända, såväl landhöjningar som landsänkningar, dvs. land som kommer att försvinna under havsytan.

Eftersom detta nu är en blogg som hör hemma i järnmalmens förlo(v/r)ade land, kommer jag att tänka på, att just järnmalmen består av olika järnoxider. Genom att blanda malmen med koks i en masugn blir man av med syret. Två syreatomer förenar sig med en kolatom och bildar koldioxid. Kvar blir då råjärnet som förädlas till stål. DET blir mycket koldioxid som släpps ut.

PS. Det här är en bild av vad som förväntas bli kvar av Skandinavien och delar av Europa, det gäller sålunda att bli kraftigt simkunnig, eller flytta till högsta delen av Norge tydligen. DS.

2 kommentarer:

  1. Det måste betyda om bilden är ok att vi inte finns kvar?

    SvaraRadera
  2. Ja det beror på vad du menar. En del norrmän kommer att finnas kvar, men det ser onekligen illa ut för hela skandinavien.

    SvaraRadera