lördag 2 april 2011

Igår vara det 1:a april, vilket det även var i min blogg.

- den 2 april 2011, kl 10:13

Bloggen var inte godkänd av "Lustifikationsförvaltningen", utan föll handlöst och otyglat mellan alla tänkbara maskor.

Signaturen "Kloka kommunister" har förhoppningsvis återfått normal puls och andning, utan att ha behövt HLR för att uppnå det tillståndet. Dvs. OM det nu finns något sådant normalt tillstånd hos signaturen.

Ibland kan t.o.m. jag bli häpen över "logiken" i en del utläggningar och det helt besinningslösa. För trots allt tillhör jag den skara, som redan fått betala det som LKAB kostat mig, inte tvärtom! Men naturligtvis fick det mig, att tycka att jag hade lyckats över förväntan: Ett riktigt fult byte hade fastnat på min krok, mitt bland godhjärtade och även de som avslöjat bluffen. Här på hemmaplan spelade man med. - T.o.m. om de "tre P:en" dvs. "plötsliga politiska planer", som aldrig någonsin funnits, eller kommer att finnas med på min världskarta!

Dotterns kommentar bestod av ett flin från öra till öra, när hon sa:

- Jag ser i din blogg att du skall flytta till Malmberget! Jag ringer väl någon gång och hör hur du mår... Första april eller så.

- Visst, gör det, svarade jag och flinade tillbaka. Det går nog, LKAB har väl ännu inte sprängt sönder, eller kapat telefonledningarna till den svajande hundgården.

Eftersom nu en språkprofessor, under signaturen "Språket, du.." dök upp i min blogg: "Shit happens ;) inom de "NYA" socialdemokraterna" och NSD i sedvanlig ordning valde att använda "Delete" istället för "Publicera" på inläggsfunktionen till min blogg (de vill väl ha avdöda bloggar förstår jag) passar jag på att göra två flugor på smällen. Signaturen skrev:

"Happens". Trodde det hette "Happends" Det går bra med Svenska också.. :)

Jag håller med, det går bra med Svenska också. Jag är inget orakel på engelska. Dock klarar jag mig hyfsat bra med att läsa en del skönlitteratur på engelska, eftersom jag har rätt många års studier, såväl i vanlig engelska som "affärsengelska". Jag har av samma anledning aldrig någonsin stött på "Shit Happends" i en engelsk ordlista, som signaturen "Språket, du.." förespråkade såsom varandes riktigt. Ordlistan känner inte ens till det ordet, varken man vänder sig till vanlig pappersordbok, eller "googlar" fram en dylik. De googlesökningar "happends" ger är att det är folk från Sverige som inte kan stava. Därför kan man undra vad signaturen menar att det skulle betyda på svenska, signaturens "Shit Happends"?

För att avblåsa gårdagens 1:a april, som rotts iland delvis. Eller nu var det väl så att de flesta i grunden förstod det absurda och totalt omöjliga ang. politik och husköp på Murgatan i Malmberget. Ett sönderbombat Malmberget är inget alternativ. Det är bara att försöka bevara det fina minnet av Malmberget och att försöka hantera det övriga, som egentligen inte låter sig hanteras, så länge saken inte fått en helhetslösning för de som vill det.

Lite glädjande var det dock i all sordin, att läsa NK papperstidning igår, där miljö- och byggnadsnämndnämnden med ordföranden Ulf Normark, satt ner foten och tycker att nu räcker det. Hit men inte längre, därför att när gruvdriften sväller ut och Elevhemsområdet försvinner kommer sprängningarna och skalven öka ännu mer och det har redan passerat alla former av smärtgräns hos befolkningen.

Miljö- och byggnadsnämnden ansåg också ang. utsläppen, att de är överskridna med råge och inte förenligt med människor och där fanns det inte heller någon pardon från miljö- och byggnadsnämndens sida, utsläppen skulle minskas omgående! Allt det här som de kommer att yttra sig över till Miljödomstolen, det förstår t.o.m. den värsta idiot! Även om jag i mina mörkaste stunder betvivlar det, när jag ser vad som skrivs ibland. Väg som påverkar boendet på Murgatan och instängslar det området ännu mer! Men vart finns gränsen för idiotin?

Den delen av aprilskämtet: hus på Murgatan och flytta tillbaka till Malmberget, måste därför betraktas som ett "skämt skämt". Men ibland får man ta till det yttersta för att sätta fingret på något riktigt sjukt. I Sverige brukar vi dock säga till de andra, som svalde betet:

"April april din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill".

Hur sillarna kommit in i bilden har jag inte en susning om, eller ens varför. Dum som en sill? Är sillar speciellt utmärkande dumma? Ja, jag menar i förhållande till andra fiskar. Eller kommer det här på något sätt från den tiden då man fick äta sill, frukost, lunch och till middag, i alla dess former och därför ansågs som dum för att man gjorde det? Men varför just 1:a april?

"April, April, der macht was er will!", brukade mitt Berlinbarn säga eller skriva, när hon var mindre. Luddigt översatt blir det på ett ungefär samma ordbetydelse, förutom sillen då, som helt tappas bort.

Talar man finska har jag förstått, att det istället får en liten annan tolkning och då istället heter:

 "aprillia, aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle. - Jag fick slå upp det för att kunna stava rätt och kolla vad det var det hette. Mina finska kunskaper består av ett fåtal uttalade ord och dessvärre av mindre lämplig karaktär. Ja, jag vet och jag skäms (men bara lite!)

Vad det heter på Meänkieli, eller ens på Lule-samiska har jag inte en susning om, eller om man ens har likvärdiga traditioner, de kanske inte var några dumma sillar? Det enda som går att slå upp i en ordlista är ordet "april", på Lule-samiska, som heter voratjismánno. Resten av orden är det blankruta och fråga mig inte varför, jag hittar helt enkelt inte ens vad det heter. Jag får nog konsultera Johannes Marainen, om det inte finns någon annan same som läser bloggen och kan svara.

Det här tycker jag att jag bitvis kan känna mig rätt slokörad över, eftersom jag känner till andra länders befolkningar bättre än mitt eget lands. Men kanske ligger det något i det min dotter sa, när vi satt och pratade med en kille från en urbefolkning i Sydamerika. Han var från någon liten indianstam, vars namn jag tyvärr glömt bort. Hon berättade för honom, att hon hade fått läsa mer om indianer än sin eget lands urbefolkning, samerna, under skoltiden. Något som jag känner igen från min egen skoltid. Är det egentligen inte rätt skrämmande? Han delade hennes uppfattning fullständigt och ställde sig mycket frågande till svenskarnas och svenska regeringens förhållning till den egna urbefolkningen, som fortfarande hade negligerade rättigheter. Medan svenskarna engagerat sig så i indianer, apartheid etc.

Undra vad man blir kallad på samiska, när man är så tappad bakom vagnen?

Engelskan har sin "April Fools' Day", eller "All Fools' Day". Medan man i Skottland kort och gott blir kallad för en "gowk", dvs. någon form av dummerjöns eller gök, om man blir lurad.

I Frankrike blir man istället, som i Sverige förpassad till fiskstadiet och blir:

 un poisson d'avril (poisson =fisk, avril= april)

vilket skulle bli ungefär "aprilfisk", eller faktiskt makrill och därmed slår det knut i huvudet på mig, eftersom jag inte förstår vitsen med att vara en "aprilfisk" & "makrill."

Å andra sidan är jag och fransmännen inte alltid i fas med varandras vanor. Men i det här fallet är jag inte ens i fas med mitt eget ursprung. Vad står den dumma sillen för? Vara dö som en sill, dvs. jädrans så trött, så långt är jag inne på banan. Men dum som en sill?

På tal om 1:a aprilskämt.

Ni som nu är lite äldre och inte är alldeles pur-ny-fläckvist-kyssta, kanske minns TV:s 1:a aprilskämt 1962, innan det fanns färg-TV. Radiogeniet Kjell Stensson berättade inför TV-tittarna, att man nu installerat ny utrustning i TV-huset, som gjorde att man inte skulle behöva köpa en ny TV-appart för att få bilden i färg. Det skulle räcka med att klippa upp en nylonstrumpa och sätta fast över bildrutan på den gamla svartvita TV-apparaten.

Det var min mamma som berättade "nyheten" för oss församlade runt köksbordet. (Egentligen rätt häftigt att veta exakt vad man gjorde 1.4.1962!) Hon hade till skillnad från oss andra sett TV-inslaget. Jag minns att min pappa höll på att sätta kaffet i vrångstrupen och undrade om han hört rätt. Det var ingen runt köksbordet som köpte nyheten och "det stora tvivlets lampa" släcktes inte ner. Det var rent ut sagt det dummaste vi alla hade hört.

Men vad jag förstått var det massor av människor som gick på det aprilskämtet. Av en ren slump hittade jag inslaget på webben och efter att ha sett det, har jag nu så här 49 år senare förstått varför så många gick på det. Det var en rätt övertygande förklaring/beskrivning, ända tills man kom till rutorna med de olika färgfälten och nylonstrumpan....
http://svtplay.se/v/1370561/oppet_arkiv/nylonstrumpan


1 kommentar:

  1. Det finns 3 kommentarer.

    Ralle jag föreslår att du läser om bloggen. Har du fortfarande inte förstått vad som står i den, skall du nog uppsöka hjälp.

    Till Noll koll? vill jag bara säga, att du inte skall leka psykolog till bloggaren. Hon är mer reflekterande/empatisk än du själv någonsin kommer att bli. Ditt lågvattenmärke är under all kritik. Snacka om att nedvärdera en människas strålande förmågor.

    Sluta upp att klistra på era egna tillkortakommanden på bloggaren. Det är så jag funderar på om jag trots allt inte skall skatta min lyckliga stjärna som blev förflyttad från Malmberget för många år sedan. Det verkar finnas en machomentalitet, som är under all kritik.
    Anmäl >Nu har jag lessnat på alla som kastar skit på bloggaren (2011-04-03 14:01:16)

    I min blogg varade det inte första april men det varade det i den här bloggen med rubriken Igår vara det 1:a april. I den här bloggen varar det för övrigt för jämnan. Det varar ur oläkta malmbergssår. Klokt nog flyr en del från malmbergshelvetet men fortsätter att vara från annat håll fast man egentligen har noll koll.
    Anmäl >Noll koll? (2011-04-02 19:04:49)

    Huff, trodde för en sekund och det vore ju hemskt för alla på murgatan. trist att du verkligen nedvärderar oss malmbergsbor.. i princip alla trivs som fisken i vattnet, kanske sillar.
    Anmäl >Ralle (2011-04-02 18:06:45)

    SvaraRadera