Google+ Followers

söndag 6 november 2011

Idag skall vi vräka i oss bakelser till minne av "Gustaf Adolph then Store".

- den 6 november 2011, kl 15:51


Det känns ungefär som att sitta och tröstäta något som man egentligen inte vill ha.

Inte vet jag om vare sig Gustav Adolf bakelsen, eller Gustav II Adolf själv ger anledning till att göra "vågen".

Det enda som gör någon skillnad är väl möjligen badrumsvågen, som höjer sig i ovationer över nya höga och tangerade siffror...

Allt däremellan är höljt i samma dimma, som rådde när Gustav II Adolf förirrade sig i dimman i Lützen och äntligen togs av daga av fienderna. Svenska folket kunde andas ut och inte vet jag, med handen på hjärtat, vilken meritlista man skall lägga "det trettioåriga kriget" som. Det är jag dessvärre inte människa att förstå. Men det är mycket som min arma hjärna inte förmår. Vare sig om dåtid och om nutid.

Det fanns faktiskt kungar som gjorde riktiga bedrifter för folket, men de har helt kommit i skymundan för dessa krigsälskande tingestarna, som drömde om stor makt, pengar och krig.

Har synen förändrats. Mjae, enda skillnaden är att kungen inte längre har någon makt. Men förutom det är det samma dimma, som fortfarande råder i Konungariket Sverige.

I Gällivare var det någon som sköt sin kompis i aktern och dessförinnan blev någon skjuten i foten. Man får väl skylla på dimman förstås bland dessa valhänta revolvermän.

För att inte tala om den där figuren som hade 130 liter hemkörd ”dimdryck” hemma hos sig vid en polisrazzia. Att detta händer i just Gällivare är absolut ingen slump.

En förnärmad dam berättade för mig för någon tid sedan, att där fick ledaren för Gruvfyran rungande applåder, när han åkt fast för hembränning. En sossepolitiker i Gällivare ansåg, att det han åkt fast för ”var en provokation mot arbetarklassen.” Men så lyder också slogan: "Vi flytt’ int’. Om int´ LK flytt´ på oss.”


Den nya svenska socialdemokratin där ”alla skall med, utom du och du och du och du och….”, de har i själva verket lagt sig till med samma manér som Svenskt näringsliv och högdjuren.

Det här påminner starkt om Gustav Wasa, farfar till "Gustaf Adolph then Store", då fick svenska folket skatta två säckar potatisar till högdjuren att smörja kråset med. Själva fick de behålla en säck potatis av naturligtvis sämre kvalité. Nutidsförebilderna de lever och beter sig mao som dåtidens kungar och besuttna.

För inte alls så länge sedan satt i regel de folkvalda så länge på sina poster, att de gick i normal ålderspension utan några fallskärmar. Men det är nya tider nu. Dimmiga tider. En aldrig så liten tröst hade det varit om Mona Sahlin och efterföljaren Håkan Juholt hade äskat om Bonus, istället för fallskärmar. Då hade inte ens jag haft några invändningar.

Några sådana skulle definitivt inte fallit ut av siffrorna att döma.

Jag som trodde, att Göran Persson var den största katastrofen för det socialdemokratiska partiet, har fått tänka om. Han inledde bara trenden.

Men nu sitter de där alla nöjda och ler, säkert med ännu en ny gräddfil inom synhåll, på någon ytterligare miljon och LO de ler också. Ty, de understödjer hela bonus- och fallskärmssystemet i egenskap av den svenska fackföreningsrörelsens vagga. Inte ens TV:s Supernanny lär kunna göra en insats för att ställa den vaggan på rätt köl.

Mona Sahlin hon hade samma lön som statsministern, dessutom har hon en statsrådpension värd bara den ca 14 miljoner, förutom en fallskärm från partiet, värde ca 1,7 miljoner. Juholt vill ha samma fallskärm som Sahlin, ty, mycket vill ha mer. Det betyder att sitter Juholt ett år, är den fallskärmen värd drygt 1,7 miljoner. Inte första gången det händer honom. När han tvingades avgå som biträdande partiordförande kunde han bara kvittera ut en miljon. Inte undra på att han behöver full bostadstäckning för sin sambo och sig själv, så underbetald som han kommer att vara även resten av sitt liv.

Inte undra på att "hushänget" hängt upp en inplastad bild på badrumsdörren av Håkan Juholt, där Juholt står med en bedrövad uppsyn och en tom tallrik. Texten på sidan av Juholt är: "Skänk din lunch till Afrikas Horn. Det gör jag". Jag misstänker att den texten är precis lika sann, som vilken amsaga som helst. Inte tycks han avstå någon lunch direkt. Likheterna mellan Håkan Juholt och de svältande i Eritrea, Etiopien, Djibouti och Somalia är inte precis slående.

Men det är många "grodor som hoppar fritt": Statens egen bankdirektör, han på Nordea, vars styrelseordförande talade frankt om i TV-rutan, att Nordeachefen var värd många många flera dylika lyxvåningar, som övernattningsbostad. Samtidigt som 2000 av de anställda får lämna sina jobb. Pengarna kan ju inte räcka till allt, det måste man som vanlig svensk förstå och inse.

Prislapp?

Äh... bara 22,5 miljon för en övernattningslägenhet om 250 kvadratmeter.

Det är väl sådant som varenda svensk håller sig med och så lönen förstås... så varför hänga läpp över sådana petitesser.

Själv tänker jag avstå allt vad bakelser heter idag. Jag kan istället ägna mig åt att tänka två korslagda tankar på en annan Gustav Adolf. Min pappa. Han ligger ”six feet under” på Malmbergets kyrkogård. En omskakande upplevelse även om man är stendöd.

I rest my case!

5 kommentarer:

 1. Debatten startad av det är det man saknar minst av gällivare
  Startad: 2011-11-07 16:25:53

  Sidor: < 1 2 >

  Det finns 16 kommentarer.

  Monarkin lever av sådant som fjolårets bröllop och årets foster. Via pompa, ståt, kläder, bröllop, regentbebisar smusslas feodala idéerna in. Kungafamiljen är symbolen för klassamhälle och underdånighet. Dagen efter nyheten om att en ny tronföljare var på väg hade socialdemokratiska Aftonbladet 18 sidor Gravidextra, glädjestrålande sidor legitimerande den genetiska utvaldheten, 18 sidor hyllning till antidemokratiska idéer plus ledarsidans: Grattis. Är året 1933? Krälandet i stoftet inför kungafamiljen sätter normen för krälande inför fint folk, positioner och medfödda fördelar.
  Anmäl >Monarkin är odemokratisk, baserad på idén om genetisk överlägsenhet, klass och familjemässig. (2011-11-10 07:30:49)

  ...det här gäller inte dina småskoleelever..eller tvångsintagna på Sagsjön...
  Håll isär begreppen och försök inte blanda ihop dem..
  Anmäl >Farbror Jalle...egalt vad småskoleeleverna tänkte eller "akademieleverna" tänkte.. (2011-11-10 00:17:07)

  utomordentligt löjligt att slå ner på ett helt uppenbart skrivfel, som inte ens upptäckts av skribenten
  Anmäl >då har man lite att komma med (2011-11-09 23:48:55)

  SvaraRadera
 2. farbror Jalle och Ett bra början.

  Klarar man inte av en diskussion utan dumma påhopp borde man hellre avstå.

  Det farbror Jalle nu framfört om pekpinnar är inte den uppfattningen, som delas av hennes elever. Varken de i de mindre småskoleklasserna, de intagna kvinnorna på Sagsjön, eller de elever hon haft på akademien, som studerat på lärarutbildningen.

  Ett bra början
  om man tillhör skaran som anser "madam Blavatsky" som mer rumsren än de som format waldorfpedagogiken, borde man göra sin hemläxa. Madame Blavatsky har bildat en religion som har mysticism och spiritualism som grund. Steiner ansåg det som fullständig nonsens att herr H var återfödd som herr X. Steiner blev naturligtvis obekväm.

  Vem är det då som egentligen ägnar sig åt hockus pockus?
  Anmäl >bloggen läses av många inte bara av en machokultur (2011-11-09 15:39:52)

  ...vi tillhör inte dina elever i Sagsjön...så sluta upp med pekpinnar...men det går väl av gammal vana..
  Anmäl >Farbror Jalle...Pekpinnen kom fram igen... (2011-11-09 12:21:50)

  Ett bra början

  se där ännu en till (?) ovetenskaplig person har vädrat morgonluft.

  Jag är ingen kommunist och svenskan verkar jag behärska betydligt bättre än besserwissern själv, eftersom DET hänsyftar till något helt annat än "början". Så den gubben gick inte.

  Fö så förbjöds & stängdes ALLA waldorfskolor av Hitler och nassarna, så inte ens på den fronten var det rätt.

  Beträffande "madam Blavatsky" kontra Steiner får du nog också läsa på lite till.

  Dessutom är det så att man kan vara waldorfpedagog, utan att vara antroposof, vilket jag inte är. Jag har anammat pedagogiken och synen på människan inget annat. Man kan ha en religionstillhörighet eller AVSTÅ. Inom waldorfpedagogiken finns inga måsten. Waldorfpedagogik handlar om den fria människa.
  Anmäl >Gun som tycks ha startat en undervisingsblogg för enfaldiga (2011-11-09 09:08:03)

  SvaraRadera
 3. rättelse:

  jag skrev fel namn på vår utomordentliga klasslärare, tillika historielärare på Läroverket i Malmberget. Han heter Ragnar Sundberg och inget annat.

  PS. Farbror Jalle du kanske skulle skärskåda dina egna inlägg i min blogg och se saker och ting ur nytt ljus. Dina inlägg är inte helt sällan av karaktären att du misskrediterar mig på det allra högst personliga planet. Du lyckas inte ens hålla en hög svansföring, dvs. hålla dig till ämnet. DS.
  Anmäl >Gun (2011-11-09 08:50:50)

  Farbror Jalle, börjar man som du att slänga sig med hur waldorfpedagogik etc. fungerar och inte har ordentligt på fötterna är man inget annat än enfaldig.

  Så det där med "anfall är bästa försvar" det fungerar inte i det här fallet heller. Det är du som har angripit mig genom att misskreditera/förringa dels waldorfpedagogiken, men också min utbildning till waldorfpedagog, dvs. speciallärare. Ett yrke som jag dessutom utövat både bland barn och VUXNA!

  Upplysningsvis vill jag tala om för dig att till mitt examensarbete hade jag bl.a. en handledare som är professor vid Göteborgs universitet, lärarhögskolan. Där även viss del av utbildningen låg för min waldorfpedagog examen/utbildning.

  Så ta nu och skärp till dig!
  Anmäl >Gun som inte tror på någon drunkningsdöd i ärtsoppor (2011-11-09 08:43:36)

  Waldorfpedagogik är rent trams och ovetenskapligt misch-masch. Rudolf Steiner antroposofen och nazisten slängdes ut av madam Blavatsky teosofen och i modern tid finns det en fanatisk förkunnare av hokus pokus i Gun Ek.Hon kan inte skriva ens elementär svenska. Hon skriver DET är ett BRA början till att ta sig ur rena rama fördomar och okunskap. Heter det ett början hos waldorfinerna? Förmodligen. Kommunist och antroposof i ett paket. Lysande snurrigt!
  Anmäl >Ett bra början (2011-11-09 08:21:04)

  "och var sålunda befriad från påhittade historieböcker/Gun"

  Det som är tråkigt med att kommentera dina inlägg är att Du är så negativt inställd till allt som avviker ifrån din åsikt..

  Om Du googlar på Gustav 11 Adolf så finns det teorier att han t.o.m ramlade av hästen och drunknade i ärtsoppan..

  ..så jag vidhåller kopplingen till ärtsoppa..
  Anmäl >Farbror Jalle...aldrig förut beskylld för att vara enfaldig.. (2011-11-09 08:07:42)

  SvaraRadera
 4. Farbror Jalle...Ingen "rövarhistoria"...

  Så går det när man är enfaldig och tror så himla mycket istället för att ta reda på fakta. Visserligen är det så att Waldorfpedagogiken utgår från ett aktivt och medvetet lärande hos eleverna där de bl.a. tillverkar sina egna "sammanställningar i ämnet"=arbetsböcker. Men det betyder inte att man som farbror Jalle kan ägna sig åt egen historieskrivning. En waldorflärare måste själv vara duktigt och MÅNGSIDIGT påläst inför VARJE ny period. Eleverna också mycket aktiva. Du kanske skulle besöka en högstadieklass i en waldorfskola och ta dig ur dina villfarelser? DET är ett BRA början till att ta sig ur rena rama fördomar och okunskap. Du skulle nog ha mycket att lära från de eleverna.

  Vi hade turligt nog Ragnar Sundqvist på läroverket
  Anmäl >och var sålunda befriad från påhittade historieböcker/ Gun (2011-11-09 07:32:42)

  "Gun, som synar Farbror Jalles hand"...

  Tyvärr, kan jag inte hjälpa dig..Boken är borta trots idogt letande i både ladugård och på vind.

  Kanske någon minnesgod läsare kan hjälpa till.

  Det var under en historielektion i Högre Allm Läroverket i Mbgt som vi tog del av denna bok under lektor Henry Karlbergs ledning..

  Du är ju utbildad inom Walldorff pedagogiken..Var inte den inriktad på...att ni inte använde traditionellt material för undervisning..eller saknade det helt?

  Det är ju då inte så underligt att Du inte minns det...
  ..så Du är förlåten..

  Anmäl >Farbror Jalle...Ingen "rövarhistoria"... (2011-11-09 05:52:41)

  SvaraRadera
 5. Farbror Jalle...Du är dåligt påläst..

  Du nu måste jag be dig om specifik litteraturhänvisning inkl. ISBN nr.

  Det där låter som en präktig rövarhistoria. Känner definitivt inte igen den skrivningen. DEN är jag rätt säker på att jag skulle ha kommit ihåg, även om det var länge sedan jag läste om dimman i Lützen!

  Fö dog kung Erik inte av ärtsoppan, utan han blev arsenikförgiftad! Så ärtsoppan är inte riktigt återgiven från katedern. Skall man bli arsenikförgiftad vill det till att intaget sker kontinuerligt och i stigande grad.
  Anmäl >Gun, som synar farbror Jalles hand (2011-11-08 14:21:46)

  ..."på slagfältet låg dimman tät som ärtsoppa"...det är citat från en gammal historiebok,som beskrev händelserna kring kungens död...så vi har faktiskt 2 kungar som är förknippade med ärtsoppa.
  Anmäl >Farbror Jalle...Du är dåligt påläst.. (2011-11-08 04:34:53)

  Farbror Jalle..lite virrigt..

  Kul att du ensam lyckades spränga NSD-censuren. Vad jag förstått är det många som inte gjort det. (Inkl. jag själv.)

  Vill du kommentera Gustav ärtsoppa (vem det nu kan tänkas vara) får du mer än gärna göra det. Skulle t.o.m. bli intressant att se hur de kan klara av den abrovinschen till Gustav II Adolf, som är den jag skrev om. Men du lyckas säkert med det oxå, eftersom den enda kända ärtsoppan i konungaleden är Erik XIV.
  Anmäl >Gun - som ser fram emot reformerad historia (2011-11-07 23:46:29)

  ...vad vill Du att vi ska kommentera?,,en god bakelse eller Göran P..inte Mona Sahlin!!..eller kanske Gustav Ärtsoppa..Jag får då inget sammanhang..kanske Juholt..det är ju populärt..
  Anmäl >Farbror Jalle..lite virrigt.. (2011-11-07 16:25:53)

  SvaraRadera