Google+ Followers

tisdag 17 november 2009

Helhetslösning för Malmberget NU!

- den 17 november 2009, kl 10:07

förstora
Varenda människa som bor i Malmberget oavsett om det är en hyresrätt, bostadsrätt, eller hus måste ha rätten att bestämma om de vill bo kvar under dylika förhållanden.

Så Sten-Ola Nirlen du har tolkat det fel, om du tror att vi pratar endast om villaägarna. Har man som du investerat i en bostadsrätt har man också satt eget kapital på spel, eller rättare sagt LKAB har satt ditt kapital och livsbetingelser på spel!

http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=5005254

Jag tillhör själv skaran av förlorare på bostadsrättslägenhet i Malmberget, därför att LKAB lämnade mig felaktiga uppgifter vid köptillfället! Förutom själva köpet totalrenoverade jag hela lägenheten, jag blåste i princip ur hela lägenheten. Allt det här blev en vacker summa. Försäljningssiffran blev betydligt tyngre att hantera.

Men för mig gick livet vidare, även om det var synnerligen dålig timing för min del: Arbetsskadad med komplicerade kroppsskador, som bl.a. krävde att jag fick lära mig att stå och gå igen på ett nytt sätt, flytt till behövlig specialistvård etc. AMF/AFA och Försäkringskassan som somnade över mina ersättningar under flera års tid och allt det andra som drabbar en när man väl börjat halka runt på diverse skrivbord och redan är illa ute. Hade jag tur fick jag ut min sjukersättning 1, 1½ månad efter att den skulle han anlänt. Att dessutom åka på smällen med bostadsrättslägenheten till absolut ingen nytta. Ja, livet hade väl kunnat vara betydligt roligare, kan man väl lugnt säga. Det hade känts betydligt bättre att någon mig närstående hade fått ta del av det hela, än mer eller mindre skänka bort den till en vilt främmande människa pga. de felaktiga uppgifter som LKAB hade lämnat mig.

Den som nu tror att mitt skrivande och sökande i handlingar handlar om någon vendetta p.g.a. detta tror helt fel! Gräva ner mig i sånt som inträffat i mitt liv, det är inte mitt sätt att hantera livet, helt enkelt. Jag tror verkligen på underbar fysik även i det här fallet. Minus och minus blir plus i slutändan. Man kommer ut på andra sidan med helt andra insikter om livet!

Hade jag inte trott på det, hade LKAB redan haft en räkning från mig på sitt skrivbord. Men hävda sin rätt med en knippe knäppgökar, där passar jag för egen del. En del saker är värt att kämpa för, andra är det inte.

Alla vi, var och en på sitt sätt och i olika konstellationer, som försöker att arbeta fram en helhetslösning för Malmberget, värnar naturligtvis om alla! Om och om igen har vi sagt att de som vill bo kvar, helt ok, gör det. Men låt resten slippa ifrån! Det här har inte varit rimligt på väldigt väldigt många år och värre lär det tyvärr bli. http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=5005897

Malmberget måste få en omgående helhetslösning, det säger sig självt. Så många gruvskalv det varit bara sista veckan. Det är rent ut sagt inte bara empatilöst, utan rent ut sagt vidrigt, att tvinga människor bo kvar under dylika förhållanden!

Summerar man vart berget rört på sig blir det onekligen en skrämmande bild. Berget rör på sig från precis alla håll och kanter och spontanras sker även under jorden, eller för att använda ett från LKAB populärt ord: "kalvning". Dessutom förväntar sig LKAB att taket på Fabianhålrummet kommer att rasa in. Hur kommer det att påverka helhetsbilden? Det hade därför varit intressant att höra LKAB:s förklaring på hur den ser ut!

Jag kan väl säga att vi som nu kikat över de olika brytningsställena, sprickbildningar, hålrum, kända kvarvarande pelare, sjunkgropar, vattenledningsbrott blir väl inte speciellt förvånad över att man upptäcker sprickor i marken vid Ringvägen, eller nere vid Gällivarevägen. Det hela börjar likna en urgröpt schweizerost och hur stabil väggarna är där, det får väl var och en testa sig fram till om det inte blir slak lina tillslut. Skillnaden är bara att ost är formbart, det är inte ett berg. Det krackelerar.

Om jag har förstått saker och ting rätt och det tror jag faktiskt att jag har gjort, så är det väl ungefär det här som de här andra insatta i den här formen av gruvbrytning har varnat för: att hela berget kollapsar till slut.

VAD det i sin tur betyder? Ingen aning. Men har akvarier spruckit och det nu uppstår spontana sprickor i backen på ställen där man absolut inte kan förvänta sig det, då drar i alla fall jag åt mig öronen. Då är det inte enbart radon och högsta giftklassade utsläpp, eller utebliven nattsömn, som jag oroar mig för längre. De blir på något sätt en andrahandsfråga.

Man kan undra vad det är för toleransnivå på LKAB:s mätningar och framförallt VAD det är för mätningar. De måste trots allt vara mer än lovligt undermåliga!

Men det hela blir väl som vanligt från LKAB:s sida. Den nye budbäraren Björn Koorem, skriver väl lugnade på LKAB:s hemsida, att han förstår att det känns obehagligt, men att det är luuuuuuuugnt! - Det är helt normalt att vattenledningar springer läck, sjukgropar i marken bildas och skadar folk, marken spricker upp fullt synligt osv. LKAB håller bara på att förbereda den lokala uppföljaren till filmen 2012.

3 kommentarer:

 1. Det finns 19 kommentarer.

  Jag tycker det är helt rätt att man löser in Malmstaomr och Bäckenomr först det är där de skakar dammar mest och om gruvan kommer närmare Mosebacke så ska det ochså lösas in men det är nog 30-40år bort.Om man bestämmer sig för att bygga nytt så tror jag att problemen är fixade på 3-4år och alla skulle vara nöjda och glada
  Anmäl >Malmbergare för alltid (2009-11-21 01:10:13)

  Min syn på det hela som Gällivarebo.
  Jag tycker att LK kan köpa upp mer hus, det borde ändå går att hyra ut dom så stt det inte blir någon kostnad för företaget.
  Att lösa in hela Malmberget fattar väl vem som helst att det inte går. Tex så skulle man då få lösa in de nybyggda husen på Tallbacka. Var ska gränsen gå?
  Om man skulle lösa in allt från Kilen till Bäckenområdet, vad skulle de som är boende på södra och Norra mosebacke tycka om det?
  Sedan så har jag en stark känsla av att det bör bli en nettominskning av hus i kommunen då det verkar vara väldigt många äldre som bor i villa. Tycker att bostadsrätter är en bättre lösning. Rivs 200 hus i Malmberget och lika många byggs upp i gällivare så får vi nog få se på krasch vad det gäller villapriser inom några år.
  Anmäl >Gällivare (2009-11-20 12:25:36)

  Tomtar och troll hänvisas ofta till av LKAB hatarna. Nu tar man till ord som "kär","tycka synd om" osv. Och allt är lika sagolikt som påståenden om undergång och av gruvan orsakade hålrum utanför den väl tilltagna säkerhetszonen. Nu senast den för evigt kända Munchenhaus sprickan. Där sprack inte bara akvariet av traktors framfart. Där sprack också hetsbubblan. Tänk att en liten spricka kan avslöja så mycket! Tänk att anledning till nidskriverier bottnar i bitterhet! Tänk att utan LKAB hade billigare korv stått på menyn! Nu, rökt Jokkmokks korv! Tänk om vi fick leva i lugn och ro utan hetsjakt på vår välgörare!
  Anmäl >Staffan (2009-11-20 00:50:12)

  Börjar snart tycka synd om staffan! Vilken tomte han är.
  Anmäl >RK (2009-11-19 13:31:35)

  SvaraRadera
 2. Nej, nej, inte är Gun bitter! He,he!
  Förresten, kollade hålet på Kilen idag som traktorn förorsakat. Råkade tappa ner en sytrådsrulle på minst 20 meter. Den försvann!!

  Ja, sicken pärs! Men korven tappade jag inte. En stor fet aromatkorv från Götet. Den hade nog fyllt hålet men hamnade istället i magen på en lycklig malmbergsbo, dvs mig.

  MVH
  Anmäl >Staffan (2009-11-19 01:25:46)

  Ha ha ha, Gun är rolig!

  Du glömde visst att läsa resten av stycket, där det också stod:
  "Gräva ner mig i sånt som inträffat i mitt liv, det är inte mitt sätt att hantera livet, helt enkelt. Jag tror verkligen på underbar fysik även i det här fallet. Minus och minus blir plus i slutändan. Man kommer ut på andra sidan med helt andra insikter om livet!"

  för att fortsätta stycket nedanför:

  "En del saker är värt att kämpa för, andra är det inte."

  Kämpa för de utsatta är ingen "bitter" kamp, det visar istället på en mycket konstruktiv och empatisk läggning, som ligger långt ifrån egoistiska och dolda agendor. Då bloggskrivaren inte räds för att själv hamna i blåsväder för dem hon kämpar för, borde nog en och annan tänka till lite extra.

  Anmäl >Mimmi (2009-11-18 21:34:32)

  Jan banan

  Du är dåligt påläst jag har visst skrivit om skatehallen. Men det är klart det är enklare att sila mygg och svälja kameler, när man inte kan hålla sig saklig.
  Anmäl >Gun (2009-11-18 16:01:25)

  Kanske Staffan är kär i Gun. Tycks i alla fall tänka mycket på henne.
  Anmäl >love hurts (2009-11-18 13:08:23)

  Ja man kan ställa sig frågan hur olycklig och mis...sam en människa kan bli?. Samtidigt vad är syftet?. Om inte detta löser sig så kommer Gällivare Kommun bli en olycklig Kommun med en fortsatt 100% säker befolkningsminskning (-60pers senaste kvartalet TROTS Nyanställningar i Aitik och rekordlåg arbetslöshet), Detta kommer innebära att korven på bordet blir av bristande kvalitet med de följdsjukdomar det medför för den dominerande massan som skall bo kvar. MEN Det är det värt för VISSA !
  Anmäl >Syftet?, Korvdebatt ! (2009-11-18 12:02:55)

  "Den som nu tror att mitt skrivande och sökande i handlingar handlar om någon vendetta p.g.a. detta tror helt fel! Gräva ner mig i sånt som inträffat i mitt liv, det är inte mitt sätt att hantera livet, helt enkelt."
  Anmäl >Ha ha ha, Gun är rolig! (2009-11-18 11:20:43)

  SvaraRadera
 3. Tycker att LKAB ska ta sitt ansvar men det jag undrar är varför denna blogg endast klagar och tar upp negativa saker om gällivare kommun, det skrivs aldrig en kommentar om positiva nyheter ex skatehall , världsmästare i brottning. Varför denna bitterhet??
  Anmäl >Jan banan (2009-11-18 11:14:25)

  Återigen ett bra inlägg av Gun.! Fortsätt skriv om Malmberget tills rättvisa råder. Att dina inlägg är bra kan man mäta på hur aktiv Staffan är. Han syns bara där det skrivs något negativt om LKAB eller där det ställs krav på lösning av situationen i malmberget som kan kosta pengar LK pengar.

  Vi kommer att minnas vilka som kämpar för ett bättre samhälle OCH de personer som motarbetat en positiv lösning vilket särskilt INKLUDERAR Staffan.
  Anmäl >Tack för att du kämpar Gun (2009-11-18 10:46:32)

  Noterar vad som skrivs: "Man kan undra vad det är för toleransnivå på LKAB:s mätningar och framförallt VAD det är för mätningar. De måste trots allt vara mer än lovligt undermåliga!"
  Synnerligen säker grund för att döma ut den ???
  Snacka om undermåligt underlag!
  Anmäl >Sören (2009-11-18 09:34:21)

  Staffan verkar vara en väldigt olycklig människa!
  Anmäl >Olyckan (2009-11-18 08:55:54)

  Men det var då värst vad många alias Staffan har. Han är en barnslig korv hela han!!!!
  Anmäl >Alias (2009-11-18 07:41:29)

  Ja, Gun, skriv om Volvo och Göteborg! Vad gäller att inte vara bitter går tankarna osökt till komikern Robert som imiterar en bitter speedvay åkare."Jag är inte bitter!" Otroligt avslöjande samt en eftersmak likt en allt för gammal korv!
  Anmäl >Staffan (2009-11-18 00:02:20)

  lite mer om Volvo och Göteborg?


  Anmäl >nöjd nu? (2009-11-17 23:42:40)

  De va´la ett jääla tjat...
  Anmäl >Lotta (2009-11-17 23:24:47)

  Kan du inte skriva lite mer om Volvo och Göteborg?
  Anmäl >? (2009-11-17 23:02:37)

  SvaraRadera