Google+ Followers

tisdag 25 januari 2011

Hallå där LKAB Regeringen Måddan Nu har jag tänkt till

- den 25 januari 2011, kl 12:11


Jag undrar om jag inte här på min kammare, sitter och kuckelurar på något riktigt bra.

Därför att onekligen är det en intressanta post, som skall tillsättas här runt knuten och jag undrar om det rent av är så, att t.o.m. jag själv skulle kunna vara ett lika givet kort. Likväl som något annat rikskokko. Ja, jag menar. Man verkar inte behöva några speciella kvalifikationer utöver det som jag själv har.

Jag tar den här avgående styrelseordförandeposten i LKAB - det verkar vara en riktig lattjolajban post, som jag är en självskriven spekulant på! (Så här rent hypotetiskt.)

Om den avgående styrelseordföranden/direktören kan man läsa följande Curriculum vitae på LKAB:s hemsida. (Jag har satt dit en liten bokstav före för att senare kunna vidareutveckla de olika posterna i bloggen):

a) Ordförande Björn Sprängare (1940)
b) Direktör. Ledamot i styrelsen sedan 1997.
c) Civiljägmästare 1967, skog dr Skogshögskolan 1973.
d) Koncernchef Mo och Domsjö AB 1981-1986, koncernchef Trygg Hansa 1986-1994, ståthållare Kungl Hovstaterna 1996-2004.
e) Övriga styrelseuppdrag: Ordf i Konserthusstiftelsen i Stockholm, Stiftelsen Skogssällskapet, SJR in Scandinavia. Ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien, Skogs- och Lantbruksakademien och Postkodstiftelsen.

Det kan inte vara så himla svårmatchat, jag gör en liten jämförelse i hans och min meritförteckning:

a) Björn Sprängare: Bara efternamnet säger en hel del. Visserligen passar hans efternamn väl med det genmäle han kommer att lämna efter sig. Det är inte mycket som står upprätt, som han lämnar efter sig, så nog fasen är han en riktig "Sprängare" allt. På alla tänkbara sätt dessutom!

Jag: fyller t.ex. inte 71 år alldeles snart.

Någon som någonsin hört talas om en Ek, som bara har siktet inställt på att verka som en dagslända? Nej, jag tänkte väl det. Här är rötterna djupt förankrade i verkligheten och ner i myllan. En Ek står stadigt med siktet inställt på framtiden.

b) Björn Sprängare: Det har helt enkelt gått åt helsicke med musik sedan 1997 i LKAB. Det var då rovdriften på allvar drog igång. Han och Martin Ivert de var rena rama katastrofen för LKAB, som seriöst företag. Bonusnissarnas lilla privata sagovärld!

Den ene med flott adress på Östermalm och hela släkten väl tillgodosedd, den andre med adress Djursholm med havsutsikt. Man anar sig till en viss form av:"Kliar du mig på ryggen, kliar jag dig på ryggen". Vad han med havsutsikten i Djursholm tillförsäkrat sig om, vill jag inte ens veta. Jag mår tillräckligt dåligt av att veta hur de båda skiter i hur människor de drabbat har det!

Jag: Auktoriserad flygspanare med anständigheten i behåll. Det tycker jag slår alla titlar man någonsin kan vara i behov av. Dessutom har jag en kvinnlig hjärna, dvs. jag har simultanförmåga och förstår när plus och minus inte går ihop och när någon försöker dra en rövare. Jag har intet för intet jobbat med människor hela mitt yrkesverksamma liv.

c) Björn Sprängare: Ja, jag vet ju inte om en jägmästare, eller skogsdirektör är mer skickad, att sitta som dirre för ett gruvbolag än de meriter jag kan visa upp.

Jag: Jag har en mycket bred utbildning och breda erfarenheter sett ur ett yrkesmässigt perspektiv. Kan lite om mycket helt enkelt. Planera och se helheter är en av mina starkaste sidor. Utan skryt.

d) Björn Sprängare: Jo, jo, å så var det mera träd och så tillägget försäkringar. Tjo och hej!

Det är väl slutuppvisningen, som herr diplomerad trädförståsigpåare förstås håller på med som bäst i Malmberget. En hundägare var nyss ute och motionerade sig själv och hunden och sprang på en massa mätpinnar i skogen, där det uppenbarligen pågick en jädrans fermitet. Av någon lustig anledning så var det just precis där, som LKAB tänkt sig att dra om den nya vägen i Malmberget!

Det kan ju inte vara så att LKAB tänker börja smygdra någon väg, utan att ha tillstånd? NEJ, huvaligen, sånt gör väl inte LKAB?! Kör på utan tillstånd och utan markanvisningar? Gud sig förbjude! Herr Sprängare som har sådana otroliga meriter och sköter LKAB med säker hand och som varit ett sådant föredöme för malmfälten, se bara sådan samhällsomvandling som sker. Rena rama autostradan för befolkningen och de kommunala skattebetalarna! Riktig mysfaktor är det också, inte att förglömma.

Men det man inte förstår/inser, det mår man inte illa av.

Sedan kan man undra om det är en ren slump, att någon som har sådana våldsamma meriter från försäkringsbranschen, sitter som högsta hönset i en styrelse, där inga husägare eller sakägare erhåller någon ersättning för skador, som åsamkats av gruvverksamheten? Men som ute i normallivet alltid ersätts vid uppkommen skada?

Nästa merit: Ståthållare åt självaste kungen. Jo jo, här har det väl inte kommit in en katt bland hermelinerna? Här är vi väl alla renrasiga?

Jag: Kungar och annat knytt....

Räknas adel, eller Förenade Arabemiraten kanske? I så fall plussar jag på det i meritlistan! (Men själva beskrivningen den kommer isf i mina memoarer, dvs. om jag nu skulle trilla och slå huvudet och sätta mig ner och skriva något dylikt).

Men det finns något annat som jag har och som Björn Sprängare ligger hästlängder bakom mig.

Jag har oslagbar praktisk och mycket lång erfarenhet av hur gruvsamhällen ser ut och fungerar när det råder symbios med gruvföretag och även hur det ser ut, när gruvföretag tappt greppet fullständigt om både det ena och det andra.

Jag har också god insikt i hur de här gruvkommunerna haft sina politiska verksamheter konstruerade. Jag är uppväxt i ett kommunpolitiskt hem och hört eländet till leda! Men jag vet också hur saker och ting egentligen borde hanteras. Just nu håller ett allvarligt misstag på att ske i Kiruna kommun. Någon kvinnlig maktfaktor har just äntrat skrivbordet och rivit upp ett beslut, det tänks nu ut att man skall bygga nytt där LKAB avrått byggnationer. Det är väldigt enkelt att föra konstruktiva samtal med kommunerna.

SGU vet precis vart det finns "mark av riksintresse", där skall man INTE bygga! Mycket enkelt och är det så att någon kommun ändå vill göra det, då måste de teckna avtal med staten, att de själva skall bära samtliga kostnader som kommer att uppstå, när väl "riksintresset" står och knackar på dörren!

Styrt upp verksamheter och tillhört ledningar har jag också hunnit ha på min meritlista. Liksom suttit och gnuggat rumpan på det ena sammanträdet efter det andra, ända sedan väldigt unga år. Dessutom har jag en osviklig näsa för när saker och ting inte går/står rätt till. Jag har inte för intet jobbat med kriminella och utsatta, nästan hela mitt liv och även av andra skäl varit tvungen att se till helheter, istället för i smådelar. En liten sekvens kan inte fungera om inte helheten gör det! Väldigt enkel ekvation. Man behöver inte ens kunna räkna träd för att kunna förstå det.

Tänk att min första åtgärd i egenskap av efterträdare till Björn Sprängare, det vore att ta ett allvarligt samtal med Regeringen och Måddan, näringsministern och inte att förglömma, miljöministern, som är så strängt upptagen av att behaga herrskapsjakt, att han totalt glömt bort sitt absolut viktigaste uppdrag: MILJÖSKANDALER i SVERIGE!

Jag säger som en av mina mer försigkomna klienter alltid sa, när det höll på att gå åt skogen: "Inte bra för framtiden! "

Det skulle helt enkelt inte bli någon leverans av vinstutdelning från LKAB, till ägaren förrän balansen var återställd och företaget ägnade sig åt det som de var bäst på: Få fram järnmalm. Men verkligen säkra verksamheten för de som vistas nere i gruvorna. Det börjar bli vingliga korthus av gruvorna, både i Malmberget och även i Kiruna.

De som i LKAB kan sin sak, dvs. gruvverksamheten, skulle enbart ägna sig åt det. Den andra biten som följer med den våldsamma expansionen och som i sin tur hänger ihop med den stora efterfrågan på produkten, den åligger faktiskt LKAB:s styrelse, i först hand ordföranden i styrelsen, att hantera och just nu och sedan väldigt lång tid tillbaka, gör det absolut inte det!

Några fler spyfärdiga artiklar från något propagandamöte där LKAB drar ut på lidandet, skulle absolut inte få se dagens ljus, någonsin mer! http://www.nsd.se/nyheter/gallivare/artikel.aspx?ArticleId=5920291 Det finns en anständighetsgräns för allt, även om det gäller vinster till statskassan.

Regeringen får väl ställa sin tillit till Vattenfalls rovvinster, ett tag, eller dra ner på de stegrade kostnaderna för den egna hierarkin. Även staten måste väl lära sig att rätta magen efter matsäcken. Har LKAB inte en blekaste aning om vilka konsekvenser det blir utanför industristängslet, med tanke på hur det redan förhåller sig, eller att det inte ens gjorts en konsekvensplan inför ett så allvarligt scenario, ligger ansvarsfrågan definitivt på LKAB:s styrelse.  

Det kan knappast vara de enskilda anställda inom LKAB, som skall bära hundhuvud, eller ens ha ansvaret över en sådan allvarlig och uppenbar brist inom bolaget! Björn Sprängare borde ha varit på plats i LKAB:s propagandalokal i Malmberget och svarat för sig!

Bostadssituationen är dessutom miserabel både i Kiruna och Gällivare, det tog ett tag att ta sig dit och har inte skett över en natt.

e) Björn Sprängare: Jo jo. Visst, men vad har det med gruvverksamhet och psykosocial miljö att göra?

Det finns inga medel avsatta till samhällsomvandlingar från år av/med enorma vinster, en REN bokföringsteknisk historia dessutom, som inte hade behövt kosta bolaget motsvarande belopp. Inte heller är det så att det finns avsatt en viss procentsats per år för framtida miljösanering i proportion av åverkan på naturen.

Detta gäller alla gruvbolag och en stor blotta och brist hos lagstiftaren.

Resultatet av sådana fadäser, finns det ett otal bevis på inom Gällivare kommun och som idag måste tas om hand. Som det har blivit nu är det i första hand en fråga för de kommunala skattebetalarna och miljökontoren och är i slutändan inte heller fråga om små belopp.

Jag: jag skulle nog också kunna redovisa både det ena och det andra i tillhörighetsväg. Men vad har det med saken att göra?

Den här övertron i att man är speciellt utskickad till varenda styrelsepost för att man är till man född och har gjort bra ifrån sig inom ett företag, vart kommer den logiken egentligen ifrån?

Postkodlotteriet skulle jag nog dessutom tala tyst om, om jag vore i Björn Sprängares kläder. Nyss var det tidningsskriverier om oegentligheter inom Postkodlotteriet.

Den här hjärnan, dvs. min hjärna, är väl insatt i hur stiftelser fungerar och framförallt hur det är, när de inte fungerar som de borde! Svenska stiftelser är praktiskt taget fri från insyn och de styrmedel som finns för att göra något från tillsynsmyndigheten, de är i det allra närmaste obefintliga.

Så obefintliga att t.o.m. familjen Wallenberg kan fortsätta att klappa sig om magen, fastän det är solklart vad patriarken skrev i sitt testamente.

Är det dessutom fråga om stiftelser med säten i utlandet, tja, då är det verkligen en delikat fråga.

Si, sina erfarenheter i livet, de kan man ha fått på så väldigt många olika vägar, fastän utanpåtexten inte alltid är lika tydlig.


PS. OBS! Copyright enl. upphovsrättslagen på krokituschteckningarna: "Får jag lov?" - "Men snälla frun!" DS.

3 kommentarer:

 1. Debatten startad av Lasse
  Startad: 2011-01-25 16:09:03

  Det finns 7 kommentarer.

  Zorro II

  Jag måste säga att det är rätt bedrövligt att läsa dina inlägg och hur illa du är insatt i verkligheten. Antagligen bor du inte själv på den skakande, sjunkande skutan, eller har egendom som förstörs som bäst.
  Anmäl >Gun (2011-02-02 09:00:29)

  Läser tidningarna varje dag och grundligt, ser alltid samma (3-4st) namn som uppviglar folk att strida mot lkab. Alla dessa är ute efter pengar, pengar och pengar.
  Anmäl >Zorro II (2011-02-01 16:56:48)

  Zorro II = lika kass som Zorro originalet på slutledningsförmågor!

  "ingen bryr sig om det skakar från LKAB eller ej, endast några st som försöker kräma Bolaget på pengar, patetiskt? ja."

  När LÄSTE du en tidning senast, eller webbtidningen med inlägg?
  Anmäl >HO HO HO... tomtar på loftet trots att julen är över! (2011-02-01 01:58:42)

  SvaraRadera
 2. Sanslöst. När faktan tar slut blir det endast kraftig spridning av negativ energi. njuter du av att få folk på sämre humör? ingen bryr sig om det skakar från LKAB eller ej, endast någ